Pörssien suunta (Osa 2)

Lueskelin asiasta enemmän ja AT1-velkakirjojen yhteydessä ensimmäinen mainittava asia jokaisessa löytämässäni pankkimaailman dokumentissa on, että AT1-velkakirjat ovat riskialttiimpia kuin tavalliset velkakirjat, koska niillä on alhaisempi etusija liikkeeseenlaskijan varojen jakamisessa mahdollisen konkurssin tai pankkikriisin yhteydessä. Siksi AT1-velkakirjojen tuotto on yleensä korkeampi kuin muilla velkakirjoilla.

Eli institutionaaliset sijoittajat ovat hakeneet korkeampaa tuottoa isommalla riskillä ehdot ymmärtäen. Jos tämän kääntäisi Inderes-foorumille kirjoittavan sijoittajan kielelle, siis omalle kielelleni: Ei minuakaan kukaan ole tullut pelastamaan, jos olen riskinotossa epäonnistunut, joten rahastojen, hedge-fundien yms. päätösten tekijät saavat puoleltani vain vähän sympatiaa.

En osaa ajatella asiaa sen pidemmälle – siis sitä, mitä AT1-velkakirjojen laajempi kriisiytyminen tarkoittaisi. Jos on Credit Suissen AT1-velkakirjaan sijoittanut, riski on ollut tiedossa. Jos sen sijaan sijoittaa vaikkapa Nordean tai Dansken vastaavaan velkakirjaan voisi kuvitella riskin olevan varsin maltillinen.

Ilmeisesti näitä AT1-velkakirjoja seurataan myös tarkasti keskuspankkienkin toimesta. Ja toisaalta likviditeettiä ollaan viikonlopun jäljiltä turvaamassa kaikkien läntisten keskuspankkien toimesta. Eli eiköhän tämä tästä…

(Uuden Credit Suisse -ketjun myötä on taas kysymysmerkkinä, että pitäisi tällainen kirjoitus laittaa pörssien suuntaa -ketjuun vai onko tämä enemmän CS-asiaa. Kyseessä mielestäni enemmän pörssien suuntaan merkittävästi vaikuttava asia, joten valitsin tämän.)

25 tykkäystä