Pörssien suunta (Osa 2)

Lienee selvää että tilanne on vakava eikä tilanne vielä ohi kun tällaista joudutaan pohtimaan ääneen. Kaikkien talletusten takaaminen kiireessä kongressin tahdon vastaisesti olisi poikkeuksellisen raju tukitoimi, joskin mahdollisesti tarpeellinen sellainen mikäli kriisi eskaloituu. Tässä varmaan toivotaan nyt keskuspankkimaisesti että pelkästään aiheesta puhuminen riittäisi palauttamaan luottamuksen jolloin mitään lisätoimia ei edes tarvitsisi tehdä :cowboy_hat_face:

12 tykkäystä

Näissä vanhoissa teorioissa on herkästä survivor ship bias. :smiley: Montakohan tuollaista paperia on aikoinaan tehty ja unohdettu kun ne eivät ole osuneet.

46 tykkäystä

Tähän yllämainittuun kaavioon voisi tosin sen verran antaa Hegelin filosofiasta tukea, että sen mukaan kaikki kehitys muodostuu teesistä, antiteesistä ja sitten lopulta ratkaisu löytyy synteesistä.

Eli plebseille suomeksi:

Ensin on jokin idea. Esimerkiksi pörssissä fiilistellään, että wautsi wau IT-ala mullistaa kaiken. Sitten tajutaan että hupsista heijaa meni vähän överiksi tää hype, cräshätään, mutta sitten lopulta tajutaan, että vaikka kupla puhkesi niin IT on tullut jäädäkseen ja on itseasiassa aika iso juttu meidän lajille.

Tästä dialektiikasta muodostuu ihmiskunnan vaiheisiin jatkuva heiluriliike, joka menee jatkuvasti yhdestä äärilaidasta toiseen ja äärilaitojen kokeilun jälkeen löytää molempia tyydyttävän tilan. Tällaista liikettä on jossain määrin havaittavissa kutakuinkin ihan kaikesta kehityksessä jos alkaa historiaa tutkimaan. Pitäisin sangen kummallisena jos pörssi olisi tässä joku poikkeus. Ihminen on kuitenkin käytökseltään aika ennustettava olento niille, jotka vaivautuvat kyseistä otusta lähemmin tarkkailemaan.

Se, että joku pystyisi tuon liikkeen tarkalleen ajoittamaan oikein on tietenkin sattumaa. Välillä mennään laidasta toiseen nopeammin, välillä hitaammin.

Ps. Voi siirtää kahvihuoneelle, en taaskaan hoksannut katsoa että mihin lankaan kirjoitin.

39 tykkäystä

Tiedä sitten miten hyvin osuu pitkällä tähtäimellä oikein, mutta itsellä sellainen fiilis, jotta nyt voisi alkaa olla ihan ok tuotto/riski suhde ostaa defensiivisiä osinko-osakkeita. Nämä lasketelleet aika hyvin jo, kun rahaa siirtyy bondeihin, jotka toki maksaa monilta osin enemmän korkoa kuin yhtiöt osinkoa. Noissa defensiivisissä osakkeissa vaan saa jonkinlaisen suojan myös inflaatiota vastaan ja toisaalta niissä lienee nousuvaraa, jos korkotaso palaa alaspäin. Vielä, kun pyrkii poimimaan sellaisia yhtiöitä, joiden kassavirrat&liiketoiminta ei ole perustuneet halpaan velkaan.

Jos ajoitus menee pieleen, niin saaneepahan ainakin kohtuullisia osinkoja odotellessa :slight_smile:

24 tykkäystä

Yhdysvaltain Commercial Real Estate -sektorin ongelmista on alkanut olla yhä enemmän puhetta ja jos aiotaan isompaa kriisiä saada aikaiseksi, niin näistä se lähtee. Vähän huolettavasti CRE-lainat ovat vahvasti linkitetty aluepankkeihin, joiden pitäisi uudelleenrahoittaa CRE-asiakkaittensa erääntyviä lainoja isolla kädellä, samalla kun näiden omaisuuserien arvot laskevat. Ilmeisesti kun NYCB osti Signaturen lainat, niin CRE ja multifamily jätettiin diilistä pois, koska ovat tällä hetkellä myrkkyä :smiley:

https://www.wealthmanagement.com/finance-lending/real-estate-investors-brace-liquidity-squeeze-amid-bank-sector-turmoil

Eivät nuo lainojen laiminlyönnit vielä näytä kovin pahalta ja todelliset ongelmat tulemme näkemään vasta taantumassa, jos ikinä sinne saakka päädymme :sleeping:

“It’s an interesting time,” said Dave Wald, president of real estate firm Wald Realty Advisors in Los Angeles, “unless you’re an investor, lender or sponsor of an office building. Then it’s probably horrific.”

32 tykkäystä

Huomenta Bördien suunta -ketjuun! :slight_smile:

Federal Reserve eli FED julkaisee tänään korkopäätöksen ja tässä alla on @Marianne_Palmu:n ajatuksia liittyen illalla alkavaan tilaisuuteen, joka kannattaa ehdottomasti lukea:

Ekonomisti Palmu on tässä ketjussa noin kello 20.00 alkaen kirjoittelemassa kommenttejaan, itse meinaan aina muistaa, että tilaisuus alkaa ysiltä. :grimacing: Ketjuun sopivat sisältörikkaat kommentit ovat toivottuja sekä luonnollisesti hyvät kysymykset.

Alla on vaihtoehtoisia ketjuja sellaisille viesteille, jotka eivät välttämättä sovi tähän ketjuun:

  1. Rennommat viestit tänne: https://keskustelut.inderes.fi/t/inderesin-kahvihuone-osa-6/

  2. Kurssien heiluntaihmettelyt tänne: https://keskustelut.inderes.fi/t/kurssien-ja-niiden-muutosten-kyselyt-kauhistelut-ja-hehkuttelut-ketju-osa-2/

  3. Meemit tänne: :frog: Inderesin sijoitusmeemiketju :frog:

  4. Indeksien ja päivän pörssiliikeiden ihmettelyt tänne: https://keskustelut.inderes.fi/t/porssin-paivaliikkeet-ja-korjaukset-karhunpesa-harkataisteluareena/

31 tykkäystä

Kauppalehden pääkirjoituksessa puhutaan rahoitusmarkkinameiningeistä. Ei maksumuuria.

Englannin keskuspankki ei luopunut viime syksynä rahapolitiikan kiristyksistä. Euroopan keskuspankki jatkoi viime viikolla koronnostoja. Fedin odotetaan nostavan korkoa tänään.

Nyt on hyvä aika pohtia myös Italian pankkisektoria. :smiley: Kirjeenvaihtaja Katja Incoronato on kirjoitellut hyvin italialaispankkien nykyisistä ja tulevista mahdollisista ongelmista.

Italian pankkialan järjestö ABI varoitti jo viime viikolla siitä, että pienet italialaisyritykset ovat alkaneet nostaa huomattavia määriä käteistä pankkitileiltään. Syynä on korkojen nousu, joka ajaa pienyritykset käyttämään käteisvarojaan. ABI toivoikin EKP:lta malttia jo ennen viime torstaita, mutta toistaiseksi turhaan.

Paljon vakavampi varoitus on kuultu Italian keskuspankista Banca d’Italiasta, jonka pääjohtaja, EKP:n neuvoston jäsen Ignazio Visco on suorin sanoin varoittanut luottotappioiden kasvun riskistä siksi, että valtaosa italialaisten kotitalouksien ja yritysten lainoista on vaihtuvakorkoisia.

Alla on Janne Soisalon-Soinisen kiinnostavia pohdintoja, jotka liittyvät mm. FED:in tämän päivän korkopäätökseen. Älkää liiaksi välittäkö otsikosta. Ei maksumuuria.

Pankkikriisi on todennäköisesti viemässä Yhdysvaltain taloutta ennakoitua syvempään taantumaan odotettua nopeammin, vaikkei se juuri leviäisikään laajemmalle. Tämä jo itsessään painaa inflaatiota, ja vaikutusta voidaan pitää useammankin koronnoston veroisena.

Näiden seikkojen sekä markkinoita piinaavan epävarmuuden valossa osa asiantuntijoista pitää koronnostoa liian suurena riskinä. Tähän joukkoon lukeutuu muun muassa pankkijätti Goldman Sachs. Sen mukaan koronnostoja kannattaa tarvittaessa jatkaa seuraavassa kokouksessa toukokuussa, kun tietoa akuutista tilanteesta on saatu enemmän.

9 tykkäystä

Fed-päivän kunniaksi vähän pidempää analyysiä siitä, miksi inflaatio a) ei ole enää ongelma USA:ssa b) Fedin ei tarvitsisi enää kiristää inflaation takia.

Ja selvennyksenä, että uskon Fedin nostavan korkoja tänään 25bps, mutta uskon sen myös olevan korkohuippu. Sen jälkeen ollaankin taas laskevien korkojen maailmassa.

110 tykkäystä
19 tykkäystä

Sain OP:n Jari Hännikäisen laskemana vielä inflaatioluvut, joissa 12 kk perässä laahaava shelter vaihdetaan reaaliaikaisempaan Zillow-indeksiin.

Edellisen 6 kk perusteella laskettu vuosi-inflaatiotahti on siis:

  • CPI 0,7 %
  • core-CPI 0,5 %

Nämä on reilusti alle Fedin 2 % tavoitteen!

kuva

63 tykkäystä

Pohjainflaatio ilman shelteriä on edelleen yli 5 % vuositasolla ja 3 kuukauden data annualisoituna kiihtyi viimeksi 4 %:iin.

Inflaatio voi kyllä lähteä nopeastikin livohkaan riippuen miten pankkikriisi välittyy reaalitalouteen (korko-odotuksista päätellen markkina odottaa tällaista välittymistä vikkelästi :smiley: ), mutta toistaiseksi sellainen hidas väistyminen on realistisin odotus. Palkatkin nousee toistaiseksi yli 5 % vuosivauhtia jenkeissä, joskin pehmeässä datassa kuten Indeedillä on nähtävissä jäähtymistä siellä ja täällä.

Kaiken kaikkiaan on hyvä muistaa, että inflaatiopiikeillä on tendenssi lässähtää nopeasti mutta ne viimeiset pari prosenttiyksikköä kahden prosentin inflaatiotavoitteeseen ovat vaikeimpia paloja.

54 tykkäystä

Tuon OP:n datan perusteella 12kk pohjainflaatio on 5,5 % ja ex-shelter 3,7 %.

Pohjainflaatio 12kk markkinaehtoisin asumiskustannuksin taas on 4,9 %, mutta viimeisen 6kk ajalta annualisoituna vain 0,5 %. Jo tuosta siis voidaan päätellä, että inflaatio on draamattisesti heikentynyt viimeisen puolen vuoden aikana, ja inflaatio raportoidussa luvussa koostuu valtaosin jälkijättöisestä shelteristä.

Näin on. Nyt nähty hidastuminen inflaatiossa tiputtaa sen nopeasti johonkin ~3 % tuntumaan, mutta se viimeinen prosentti on vaikeampi saada luvusta ulos. Etenkin nyt kun meillä on jo tältä vuodelta 0.4 & 0.5 kuukausitason luvut taulussa, menee todennäköisesti 2024 puolelle, ennen kuin raportoitu vuositason luku voi olla alle 2 %.

Seuraavan neljän inflaatioraportin ajan tippuu todella kovia lukuja pois vuodelta 2022, joten tässä on hyvä mahdollisuus, että alle neljän kuukauden päästä raportoitu vuosi-inflaatio olisi enää ~3,5 %. Ja olettaisin, että siinä vaiheessa se alkaa muuttumaan osakemarkkinoille vähemmän merkitystä kantavaksi luvuksi.

48 tykkäystä

Kun vertailet firmojen pääoman tuottoja historiaan, käytätkö systemaattisesti operating earnings vai GAAP earnings -lukuja vai tilanteen mukaan?

1 tykkäys

Vielä ehtii kuuntelemaan tämän ennen kello 20.00 alkavaa esitystä.

Ammattitreidaaja Jukka Lepikkö ja tuottaja Tuomas Tuominen käsittelevät viime viikon inflaatiolukuja, joista löytyi positiivisia merkkejä. Ollaanko markkinalla saavutettu vihdoin tasapainotila, jossa keskuspankkien ei tarvitse enää kiristää eikä elvyttää? Nähdäänkö pörssissä osinkokevätralli, kun pankkisektorin mädät omenat on siivottu pois? Katso jakso YouTubessa tai Spotifyssä!

0:00 Intro 00:43 Pankkikriisi 10:21 Pörssit nyt 17:15 Markkinakatsaus 43:53 Salkkukatsaus

30 tykkäystä

Jos näyttää McKinseyn dataa lähteenä ROICiin niin itseasiassa NOPATia🎲. Blummalla luulisin että ROE lasketaan GAAP-tuloksesta, voisin kyllä kaivella tarkemmin asiaa kun käyn seuraavan kerran terminaali-istunnolla.

4 tykkäystä

Täällähän on hyvää keskustelua tuosta shelter-inflaatiosta. Vaikuttaa siltä, että laskutapoja on yhä monta kuin erilaisia inflaatiolukujakin (esim. sticky inflation, CPI, PCE). Mielestäni yksi oleellinen huomio näissä on se, että asumista painotetaan “tavallisessa” CPI-lukemassa ja PCE-lukemassa (jälkimmäinen on etenkin se, jota Fed seuraa) hyvin eri lailla. BLS:n julkaisemissa inflaatioluvuissa asumisen painotus on nimittäin selvästi suurempi kuin PCE-luvuissa. BLS:n artikkelissa on käyty läpi tätä vertailua, ja juuri asumisen osalta erot ovat hyvinkin merkittäviä, alla tutkimuksesta poimittu taulukko. Näin ollen tuon shelter-komponentin vaikutus PCE-inflaatioon on myös pienempi.

35 tykkäystä

Ja siis iltaa kaikille! Tervetuloa kutkuttavan jännittävän korkopäätöksen pariin. Alla olevassa kuviossa näkyvät mullinmallin menneet korko-odotukset, ja tänään jännitetään itse korkopäätöksen lisäksi sitä, kuinka paljon Federal Reserven korkoennusteet kallistuvat tuonne vasemmalle vai kallistuvatko lainkaan.

EDIT. Tässä vielä muistin virkitykseksi joulukuun korkoennusteet tälle vuodelle, joiden mediaani siis oli yli 5 %:n hujakoilla. Nyt näihin pitäisi tulla selviä tarkistuksia alaspäin, jotta eroa markkinaodotuksiin saataisiin kurottua umpeen.

image

62 tykkäystä

+25bps

Eli odotuksien mukaan.

66 tykkäystä

Juuri niin, ja tiedote näyttäisi siltä että “The Committee anticipates that some additional policy firming may be appropriate in order to attain a stance of monetary policy that is sufficiently restrictive to return inflation to 2 percent over time.” eli ei olekaan enää niin varmoja tulevat koronnostot

90 tykkäystä

Tässä on yllätys: korko-odotuksiin ei tullut minkäänlaista laskua tälle vuodelle, eli odotus on edelleen 5,1 % (mediaani). Ja ensi vuodelle ennustetta jopa hieman nostettiin (4,3 % vs. joulukuun 4,1 %). Ei tämä rahoitusmarkkinan kriisien kanssa kamppailevalta keskuspankilta näytä

105 tykkäystä