Pörssien suunta (Osa 2)

Fedin pöytäkirjoissa “mieto taantuma” mainitaan ennusteena myöhemmin tänä vuonna. Ei tällä sinänsä ole väliä koska Fedillä on yhtä sumea kristallipallo kuin kaikilla muillakin.

Lisäys: tämä oli ylläkin nostettu pari kertaa monta ei suoraa linkkiä lähteeseen. :smiley:

Jos tuo toteutuu ja inflaatio ei syystä tai toisesta laskisikaan (inflaation kanssa kannattaa olla nöyrä :slight_smile: ) tulee Fedillä mielenkiintoinen valinta talouskasvun ja inflaation välillä mitä se ei ole joutunut pitkään aikaan tekemään.

21 tykkäystä

Tässä twitter -ketjussa nostetaan monia hyviä argumentteja esille, näin karhunakin pakko myöntää.
Monia asioita jättää myös huomioimatta arvostustasoista ja tuloksista lähtien. Suolan kanssa, kuten aina.

13 tykkäystä

Todella hyvä ketju.

Monet sijoittajat katsovat markkinaa ja taloutta tässä hetkessä, kun katse pitäisi olla jo ensi syksyssä tai ensi vuodessa pikemminkin. Mitkä asiat ovat silloin pinnalla? Niitä pörssi hinnoittelee nyt. Kuten pörssi hinnoittelu tämän maailman odotetuimman “taantuman” viime syksyllä stagflaatiomausteella.

Karhuilu on edelleen muodissa:

Tämäkin “riski” kannattaa pitää mielessä:

23 tykkäystä

Ihan hyvä ketju kyllä. Hieman ehkä omaan silmään pistää se, että SP500 ja Nasdaq-indeksiä tunnutaan käyttävän vuorotellen (sillä perusteella kumpi sopii paremmin narratiiviin?).

"Remember, the worse things get in the economy now, the more central banks will do in response…

Bad news = good news, and liquidity is the tide that lifts all boats…"

Tämä ehkä itselleni särähtää kaikista eniten korvaan. Lähtökohtaisesti en perustaisi näkemystäni siihen, että ultralöysä rahapolitiikka palaa ennalleen. USA:n alijäämätasot (pätee myös muualle maailmaan) alkavat olemaan huolestuttavalla tasolla.

Sen sijaan, että keskitytään kuukausitason inflaatioprintteihin (jotka ovat myös erittäin paljon lagging indicator) on hyvä miettiä, miten pidemmän ajan inflaatiotrendi. Paisuvat valtioiden alijäämät, jotka eivät tunnu taittuvan millään, raaka-ainesektorin ali-investoinnit, geopoliittisten jännitteiden aiheuttama onshoring ja sen vaikutukset kustannustasoon. Nämä eivät varsinaisesti suoraan ole negatiivisia asioita osakkeille, mutta on syytä pitää mielessä, kun perustelee asioita sillä että “kohta ollaan taas QE+0-korot ja Nasdaq100 yliperformoi myös seuraavat 20v”.

Ultralöysä rahapolitiikka estää luovan tuhon toimintaa ja työntekijät ovat jo nyt niukkuushyödyke. Omasta mielestä konkurssien tulisi olla arkipäiväisiä, jotta heikot yritykset kaatuisivat tuottavampien yhtiöiden tieltä.

13 tykkäystä

Nyt on hyvä katsoa vuoden takaisia ajatuksia ja kursseja että oliko kallista vai ei. Ajoittamalla olisi tehnyt hyvät tuotot. Toukokuussa oltiin hiukan etuajassa.

Ei ole e-komponentti ottanut osumaa vieläkään.

2 tykkäystä

En kuunnellut sua Verneri, vaan heitän rohkean ennusteen.

Kolmen kuukauden päästä raportoitava CPI-inflaatioluku on ~3 % ja todellisin asumiskustannuksin laskettu inflaatio vain ~1 % vuositasolla.

61 tykkäystä

Team Transitory :partying_face:-päivät. Ja työttömiäkin hitusen lisää. Hus pois koronnostot.

60 tykkäystä

Tässä ketjussa vähän tarkemmin eriteltynä sisältöä.

15 tykkäystä


Kuukausitasolla näköjään kääntynyt palvelujen inflaatio miinusmerkkiseksi. Eikös se taida olla ihan merkittävä tekijä FEDinkin päätöksenteossa?

27 tykkäystä

Kyllä nyt vihdoin kelpaa istua team transitoryn kyydissä kahden vuoden nöyryytyksen jälkeen. :smiley:

Team transitory vs. inflaatio tähän asti:


Stten asialinjalle. Olen katsellut tuloskauden ekoja tuloksia ja varoittajia. Suomessahan Metsä Board negaroi, mutta toisaalta esim. Kemira posaroi ja naapurissa Volvokin raportoi jo etukäteen vahvoja Q1-numeroita.

Tänään teollisuuden pulssilla oleva, mm. nauloja ja muita kiinnikkeitä tukkuroiva Fastenal raportoi “ihan hyvän” (ennätys-)tuloksen ja hintapaineet ovat hallittavissa.

"Spot prices in the marketplace for many inputs remained below prior year levels, though in many cases they were at or above levels experienced in the fourth quarter of 2022. The combination of good demand, more stable cost trends, and our long supply chain for imported fasteners and certain nonfastener products produced stable price levels for our products. "

Toisaalta lentoyhtiö Delta ei näe kuluttajissa vielä varovaisuutta, vaikka muutos voi olla nopeaa. Aiemmin tänä vuonna United vuorostaan negaroi, mutta sekin sanoi silloin että kevät näyttää lupaavalta.

Huomenna tulee isoja pankkeja kuten JP Morgan. Mielenkiintoista nähdä miten kommentoivat pankkikriisiä ja näkyykö se missään numeroissa.

"Analysts at Morgan Stanley cut their per-share earnings estimates for 13 of the largest U.S. banks by a median of 4% for 2023 and 15% for 2024. For midsize banks, the outlook is far worse: Morgan Stanley analysts cut their average 2023 and 2024 per-share earnings estimates by 17% and 27%, respectively.

This earnings season is the most challenging one for midsize banks since the 2008 financial crisis, where “so much is heading in the wrong direction” and a “jungle of potential pitfalls” awaits, Evercore ISI analysts said in a research note last week."

44 tykkäystä

Toiveikkuus inflaation hellittämisestä kasvoi Wall Streetillä muun muassa maaliskuun tuottajahintojen laskun, mikä oli vastoin odotuksia ja työttömien kasvun myötä.

April 13 (Reuters) - U.S. stock indexes rose on Thursday as a moderation in producer price inflation and jump in weekly jobless claims brought relief to investors worried about how far the Federal Reserve will hike interest rates to tame surging prices.

A Labor Department report showed producer prices unexpectedly fell in March as the cost of gasoline declined, and there were signs that underlying producer inflation was subsiding.

11 tykkäystä

On totta, että shelter on lagging indicator, mutta se, että vain “sivuutat” koko komponentin, on hieman köyhää argumentointia.

Home prices: https://twitter.com/NewsLambert/status/1646201922523742231?s=20

Vuokrat:
image
Zillow rents:

13 tykkäystä

En toki sivuuta. Tässä tuo Zillow data muodossa viimeiseltä 9 kuukaudelta. Viimeisen 8 kuukauden muutos on lähellä nollaa.

kuva

Kun päästään kesäkuukausille, Zillow:n datan perusteella laskettu shelterin kontribuutio vuositason inflaatiolukuun on lähellä 0,5 % luokkaa. Olettaen, että vuokrat ei keuli hirveästi seuraavan ~3kk aikana.

48 tykkäystä

Tässä on Sijoittaja.fi:n artikkeli mm. USA:n inflaatiosta ja Fedin rahapolitiikasta. Jutun lukee muutamissa minuuteissa ja jos makrojuttuja on seuraillut niin suurin osa on tuttua asiaa. mutta mielestäni tämä on silti hyvä artikkeli. :slight_smile:

Fedin korkoennusteen mukaan ohjauskorkoa oltaisiin nostamassa vielä kerran 0,25 prosenttiyksikköä, jolloin ohjauskorko olisi tasolla 5,00–5,25. Maaliskuussa nähtyjen pankkisektorin ongelmien odotetaan kiristävän kotitalouksien ja yritysten luottoehtoja, mikä painaisi taloudellista toimeliaisuutta, palkkaamista ja inflaatiota. Tämä tarkoittaisi, että Fedin tarvitsee tehdä vähemmän toimenpiteitä inflaation hillitsemiseksi, ja että kiristävän rahapolitiikan loppu olisi pian käsillä.

9 tykkäystä

Pieni likviditeettipäivitys. Fedin nettolikviditeetti on jäänyt koholle suhteessa pankkikriisiä edeltävään aikaan. Nettolikviditeettiä on ajanut ylös erityisesti liittovaltion käyttötilin sulaminen Fedissä. Kävin aihetta mm. tässä Vartissa läpi joulukuussa enemmän, kannattaa katsoa jos se tuntuu vieraalta.

Samalla likviditeetille herkät spekulatiiviset omaisuusluokat, kuten Bitcoin (ja kryptot yleensä) että kulta (kohta ATH:ssa) ovat nousseet rajusti viime syksyn pohjista. Samalla dollari on vastaavasti heikentynyt. Näitä voi pitää eräänlaisina indikaattoreina likviditeetistä myös. Myös spekulatiivisempi Nasdaq-indeksi on noussut voimakkaimmin viimeisen puolen vuoden ajan.

Vastaavasti markkinakorot kuten 10-vuotinen tekivät huippunsa syksyllä.

Markkina voi monesti näyttää sekavalta mutta ainakin likviditeetistä saa edelleen punottua kohtuullisen ehjän ja toimivan juonen. :smiley: Tai ainakin eri osat liikkuvat suunnilleen sinne, minne niiden pitäisi.

Likviditeettiä seuraavat epelit ovat povanneet tätä käännettä jo puolisen vuotta ja käsittääkseni likviditeettisykli on kääntymässä koko maailmassa ylös.

Myös Kiinassa luottoimpulssi on kiihtymässä. Kiinassa viitataan kintaalla velkaantumisen hillitsemiseen.

Kaiken kaikkiaan tämän likviditeettikäänteen pitäisi pomppuisasti antaa tukea osakkeille ja näkyä myös talodessa ja sitä kautta myös myöhemmin tuloksissa.

Tämä sopisi hyvin yhteen myös tulosten elpymisen kanssa H2:lla.

36 tykkäystä

Sentimenttimielessä olisi sopivaa, että pörssit provokatiivisesti nousisivat hissukseen. Yleensä nousumarkkinat alkavat oikealla valituskuorolla.

Täälläkin sentimentti on kirjoitusten perusteella sysisynkkä. Monet jenkkipankkien strategit manaavat SP500:sta jopa 3000 pisteeseen. Samalla unohtuu, että reaalisesti pörssit romahtivat viime vuonna 30-40 % (esim. SP500 rysähti reilu 20 % huipuista ja samalla hintataso nousi ~10 %).

Itselleni tällainen tilanne, missä useimmat sijoittajat ovat säikkyjä kuin takamukseen ammuttu karhu on turvallisempi pörssissä. Ilmeisiä vaaroja ja riskitekijöitä on joka puolella. Vaarallisinta oli 2021, kun mitään vaaroja ei näkynyt mailla halmeilla, ja meno oli pörssissä sen mukaista. Nyt jokainen osaa luetella kolmen A4:sen verran riskejä, miksi osakkeet romahtaisi.

Toisaalta mitään megarallia en odottaisi, koska SP500 arvostus on jo aikalailla neutraali ja tuloskasvu (mikä ei ole nopeaa oletettavasti) heiluttelee tahtipuikkoa. Parhaat ostopaikat oli syksyllä, mutta muualla maailmassa ja tietyillä sektoreilla arvostukset ovat edelleen paljon huokeampia. Tietysti osin hyvistä syistä joita en tässä lähde kertaamaan.

Inflaatio taittuu nyt, mutta ei olisi ensimmäinen kerta kun se käy hetken rauhoittumassa ja palaakin uudelleen yllättävästi. Ei mikään perusskenaario, mutta on hyvä pitää se riski mielessä. Ja sekös olisi pörssille yllätys.

96 tykkäystä

Tässä kiteytyy omat tunnelmat melko lailla sanatarkasti. Eikö kunnollisen romahduksen uhka vähene sitä mukaa kun karhujen ja karhumaisesti toimivien määrä markkinoilla lisääntyy.

9 tykkäystä

Jep ironisesti.

Kun moni varautuu romahdukseen toimimalla varovaisesti, esimerkiksi käteistä hamstraamalla vähenee myyjät. Yleisesti ottaen. Ja sen sijaan meillä on niitä dipin ostajia joka mutkassa.

Nousuhurmiossa homma menee toisin päin.

Tämähän ei sano sitä etteikö jostain puskista voisi tulla yllätystä, mutta se on nimensämukaisesti yllätys. Kuten tuossa maaliskuussa pankkikriisi oli yllätys vaikkakin pörsseille se ei kokonaisuudessaan ollut syy laskea. Pankkisektori sai täyslaidallisen sen sijaan.

Tai esimerkiksi maailman odotetuimmaksi tituleerattu taantuma ei taida olla yllätys, ainakaan mietona.

21 tykkäystä

Pessimismiin osuva lainaus:
Sieppaa

25 tykkäystä

Tästä syystä on itsellä ollut koko foorumin lueskeleminen aika vähällä viime aikoina, kun ei enää pintahermo riitä ymmärtämään sitä kaikkea pessimismiä mikä valtaosan mielissä velloo :sweat_smile:

Paljon on varmasti asioita, mistä saa syyn suurelle romahdukselle, mutta paljon on myös hyvää. Suurin osa niistä tulevista “kriiseistä” tuntuu aina jäävän vähän piippuun. Sähkön säännöstelykorttikin jäi lopulta täällä Pohjolassa käyttämättä. Sillä keppihevosella saatiin toisaalta vähän nostettua kiinteiden soppareiden hintoja.

Tämän kaiken lisäksi markkina elää aivan eri maailmassa verrattuna vuosituhannen alkuun (saati 60-70 vuoden taakse katsottuna). Moni tutkii markkinareaktioita ja ennustaa tulevaa peräpeilin kautta, mutta tässä kaiken teknologisen murroksen mylleryksessä pitäisi ymmärtää, että nykyään vartti on viimevuosisadan vuosi.

16 tykkäystä