Pörssien suunta (Osa 3)

Inflaatio rauhoittuu hieman odotuksia nopeammin euroalueella,

48 tykkäystä

Olen viimeisen parin päivän aikana päivittänyt omaa näkemystä talouden suunnasta pureksimalla ison läjän erilaisia juttuja ja artikkeleita ja läpikäymällä muutaman merkittävän yhtiön tilanteita. Tarkoituksena oli yrittää nähdä jotain sumun läpi ja ennustaa taantuman pituutta Suomessa ja Euroopassa.

Maailmantalouden markkeriksi kutsuttu BASF julkaisi tänään tuloksensa. Saksalainen kemianteollisuuden yhtiö kertoi alentavansa investointejaan sen jälkeen, kun sen tulos valahti kolmannella kvartaalilla miinukselle. Yhtiö kertoi samalla, että se ei odota helppoa alkua myöskään vuodelle 2024. Energian korkea hinta on edelleen kaiken taustalla.

Chemical production slowed considerably in Europe due to lower demand as a result of high inflation, increased interest rates and a rise in natural gas prices. There was also a slowdown in consumer spending, BASF said, which added that chemical production on the continent declined by 6.6% on year while energy prices were around 40% higher than their average between 2019 and 2021.

Suomen osalta ennustaminen on helppoa – meitä odottaa taantuma, jonka pituus ei ole käsissämme. On mahdollista, että Helsingin pörssi laskee tasaisesti edelleen, mutta omissa tuumailuissani pidän sitä epätodennäköisenä ellei Euroopan taantuma pitkity tai syvene ja vedä Helsinkiä vielä alemmas.

Pidän Helsingin pörssiä ison laskun vuoksi edelleen houkuttelevana. Monia tulevan nousun menestyjiä saa kohtuulliseen hintaan ja jopa halvalla.

Euroopassa inflaatio on hieman odotuksia nopeammassa laskussa. Samaan aikaan Bloomberg kertoo TV-lähetyksessään, että Euroalueen bruttokansantuote kutistui odotusten vastaisesti edellisestä kvartaalista. Talous taantuu edelleen.

image

Inflaatio pienenee lähes odotetusti. Inflaatiolukujen pohjalta ei voi odottaa korkojen kääntymistä laskuun ennen loppukevättä tai ensi kesää. On kuitenkin pieni mahdollisuus, että euroalueen ennakoitua nopeampi talouden supistuminen nopeuttaa korkojen laskua, jos talouden suunta jatkuu taantuvana viimeisellä kvartaalilla. Mitään jättiyllätystä tuskin on tulossa ellei geopolitiikka tuo peliin jälleen uusia yllätyksiä. Sen riski on valitettavan korkea.

72 tykkäystä

Hieman ikävämpää tilastoa länsinaapuristamme. Ruotsissa tehtiin lokakuussa tämän vuosituhannen konkurssien kuukausiennätys.

(Bloomberg TV)
image

Uutinen on ikävä, mutta käännän sitä hieman ylösalaisin, vaikka en mikään ylioptimisti olekaan. Synkkää todellakin on, mutta en näe syytä olla uskomatta ekonomistien lupaamaan talouden hitaaseen elpymiseen ensi vuoden aikana (ilman uusia geopoliittisia kriisejä tai nykyisten pahenemista), joten tulkitsen tällaiset uutiset merkkinä mahdollisen pohjan lähestymisestä tai jopa saavuttamisesta. En myöskään olisi yllättynyt, jos Suomen tilastot seuraisivat myöhemmin Ruotsin perässä.

Riksbankin johtaja Erik Thedéen totesi eilisessä Dagens Industrin haastattelussa, että “pään pitää pysyä kylmänä”. Ruotsissa taloustilanne on huonontunut nopeasti, mutta Thedéenin mukaan ohjauskorkoa on välttämätöntä pitää korkealla. Heikko kruunu on hänen mukaansa edelleen yksi maan suurimmista ongelmista.

32 tykkäystä

Työllisyysluvut alle odotuksien.

37 tykkäystä

Hmm, Indeksit pomppaa, 10-vuotisen yieldi laskee. Liittynee kenties näihin US Treasuryn ilmoituksiin. Joku fiksumpi saa selittää jos osaa :smiley:

9 tykkäystä

Kaverit @Tuomas_Tuominen ja @Jukka_Lepikko juttelivat mm. tuloskauden hurjista liikkeistä. :slight_smile:

Tuloskausi on kääntymässä ehtoopuolelle, mutta vielä löytyy mahdollisuuksia hyötyä rajuistakin kurssireaktioista. Jukka Lepikkö ja Tuomas Tuominen luovat jälleen katsauksen markkinaan ja kertovat viimeisimmistä liikkeistä omissa salkuissaan

0:00 Intro 1:45 Pörssit nyt 11:37 Markkinakatsaus 22:44 Kurkistus salkkuihin

20 tykkäystä

Teollisuuden ISM PMI indeksi todella heikkona.

Toki pidemmälle katsoen lukemia tulee ja menee:

Korot laskevat ja Nasdaq💸

41 tykkäystä

No niin, hyvää iltaa kaikille! Saa nähdä, kuullaanko tänään niitä kauhutarinoita Halloweenin kunniaksi vai jotain pliisumpaa. Luonnollisesti nyt kiinnostavat Powellin näkemykset talouden tilasta ja korkojen tulevasta suunnasta, kun nostoja ei mitä todennäköisimmin enää tehdä ja ennusteitakaan ei tällä kertaa julkaista. Korkopäätös siis julkistetaan kellojen siirron vuoksi jo 20.00.

41 tykkäystä

Ennallaan pysyi ohjauskorko

72 tykkäystä

Itse päätöksen muotoilu lähes identtinen syyskuun korkopäätöksen kanssa, mutta ensimmäiseen kappaleeseen ollaan saatu toteamus talouden vahvasta suorittamisesta Q3:lla. Talouskasvu oli toden totta vahvaa ja työpaikkadatan mukaan työmarkkinan jännitteet eivät ole ihan heti hellittämässä (alla esimerkiksi luvut uusista työpaikoista). Yksimielinen päätös, eli enää ei olla niin jännän äärellä kuin koronnostosyklissä.

51 tykkäystä

Mitä todennäköisimmin keskuspankki jatkaa haukkamaista paussiaan, eli Powell kertoo valmiuden ohjauskoron nostoille olevan edelleen vahvasti läsnä. Varsinaista tarvetta tälle tuskin on, sillä rahoitusolot ovat syyskuun jälkeen Yhdysvalloissa kiristyneet, mikä “korvaa” koronnostoja.

55 tykkäystä

Siitä seuraamaan puhetta

10 tykkäystä

Powellin mukaan pysyvämmin kiristyneillä rahoitusoloilla voisi olla vaikutuksia rahapolitiikan suuntaan. Tästä juuri on kyse, kun rahoitusolot tekevät työt keskuspankin puolesta eli hidastavat taloudellista aktiivisuutta.

44 tykkäystä

Ja sieltä tuli puheet valmiudesta myös nostaa tarvittaessa korkoja. Vähemmän yllättäen kaikki ovet siis avoinna siihen asti, kunnes saadaan lisää datapisteitä taloudesta.

52 tykkäystä

Powellin mukaan avomarkkinakomitea ei harkitse eikä ole puhunut ohjauskoron laskuista. Rahapolitiikkaa pidetään kiristävänä siihen asti kun inflaatio on osoittanut kulkunsa kohti tavoitetta.

52 tykkäystä

Powellin mukaan on ollut poikkeuksellista ja tervetullutta, että Yhdysvaltain talous on kestänyt koronnostot näin hyvin. Jo tehtyjen koronnostojen vaikutuksia on nähty, mutta epävarmuus rahapolitiikan viipeistä on suuri. Siksi prosessia hidastettiin kovien koronnostojen jälkeen; jotta nähtäisiin lisää, minkälaisia vaikutukset talouteen ovat.

52 tykkäystä

Powellin mukaan Yhdysvaltain talouskasvun potentiaali on koholla (1-2 vuoden säteellä), eli kapasiteettia taloudessa löytyy mukavasti tällä hetkellä.

44 tykkäystä

Korkojen nousu ei ole aiheuttanut avomarkkinakomitealle tarvetta hidastaa QT-ohjelmaa eli velkakirjoista luopumista ja taseen supistamista.

39 tykkäystä

Powell kertoo, että inflaatio-odotukset ovat hyvällä tolalla ja laaja yleisö pitkälti uskoo, että inflaatio palaa keskuspankin tavoitteeseen.

52 tykkäystä

Sitten kysymys neutraalista korosta (korkotaso, jolla rahapolitiikka ei ole kiristävää eikä elvyttävää). Powell sanoo, että kyseessä on tärkeä muuttuja mutta hyvin vaikea todentaa. Rahapolitiikka on neutraalin koron valossa kiristävää, mutta kysymys kuuluu, riittääkö se tuomaan inflaation takaisin tavoitteeseen. Suoraa vastausta ei saatu siihen, onko näkemys neutraalin koron tasosta muuttunut. Tästähän on julkaistu jonkin verran akateemista tutkimusta ja enemmistön mukaan Yhdysvalloissa neutraali korko olisi jonkin verran noussut. Tämä ei kuitenkaan ohjaa rahapolitiikkaa.

45 tykkäystä