Pörssien suunta (Osa 3)

Tässä on vielä OP:n Hännikäisen tviittiketju Fedin “korkoiltamista”. :slight_smile:

17 tykkäystä

Päivän Vartti on ulkona aiheinaan talouden ilmapuntarit, Fedin koronnostojen päättyminen ja tietysti Helsingin pörssille tärkeä Euroopan talous.

Eri talouden ilmapuntareina pidetyiltä firmoilta tulee ristiriitaista viestiä, mikä ei koronapandemian sekoittamassa talouspakassa ole toisaalta niin ihme. :smiley: Kaikille Suomenkin tietyömailta tuttu Caterpillar raportoi hyvän Q3-tuloksen, mutta sijoittajat säikähtivät nopeaan luisuun lähtenyttä tilauskantaa. Talous ei vedäkään?

Toisaalta foorumillakin ahkerasti seurattu sektori eli puolijohdeteollisuus näyttää toipuvan pandemian jälkeisestä ähkystä asiakkaiden varastojen normalisoituessa. Sektorin sisällä NVIDIA on loistanut koko ajan, mutta bulkimmat kaverit ovat kärsineet. Sektoria pidetään jonkinlaisena talouden suunnannäyttäjänä, koska puolijohteita menee kaikkialle älypuhelimista autoihin. (Sivuajatus: saisikohan tästä Qt:lle jonkinlaista osviittaa? :smiley: )

Fed tosiaan piti ohjauskorot ennallaan ylärajan ollessa 5,5 %. Pankkien lainakanta supistuu vuositasolla ensi kertaa sitten finanssikriisin, ja tämä on todella harvinaista ainakin 50 vuoden ajanjaksolla mitä FREDistä tilastoa saa. Yleensä on käyty taantumassa lainaamisen hidastuttua. Tämäkin kyllä puhuu lopulta hidastuvan jenkkitalouden puolesta.

Euroalueen talous niiasi Q3:lla huimat -0,1 %. Ilman Irlannin verovälttelyparatiisia jonka BKT ei oikein reflektoi maan talouden menoa, BKT olisi muuttunut 0 %.

Heikko talous sorsii myös tuloksia. STOXX600 indeksin, johon kuuluu 433 yhtiötä Nestlestä Nordeaan, Sanofiin jne., tulokset rommaavat 20 % Q3:lla. Myynti 5 %. Tuloslaskun pitäisi vaimentua tämän pommin jälkeen, siinä missä jenkeissä tulokset näyttävät kääntyvän nousuun jo nyt.

Sen verran eurooppalaisfirmoja pitää puolustaa, että luin blummalta miten SP500 tuloksetkin laskisi 9 % ilman megateknoja. Niiden kanssa SP500 tulos on kääntymässä nousuun. Euroopasta surullisen kuuluisasti puuttuu tuollaiset megafirmat.

Tulostaantumaa ja megateknojen puuttumista reflektoiden (onhan meillä toki “luxus-FANGit” LVMH ja Hermes mutta ne ei ole ihan saman kaliiperin bisneksiä :smiley: ) eurooppalaisosakkeet treidaavat 11 kertaa ennustetun tuloksen verran. Se on sama taso, kuin koronakriisissä, eurokriisissä ja finanssikriisissä.

Ei euro-osakkeista tietysti mitään SP500 kertoimia kannata maksaa, mutta edulliselta näyttää jos kun talous joskus elpyy täällä ja maailmalla. Tai näillä hinnoilla jos edes tulokset pysyy ennakoidulla (lasku-)uralla niin se riittää. :smiley:

48 tykkäystä

Ei ole mitään päätöstä koronnostojen päättymisestä. Powell & co seuraa edelleen sitä dataa ja voidaan päättää vielä lisänostoista.

Toki todennäköisyys lisänostoille on laskenut. Korkokuviosta ei välttämättä myöskään tule perinteistä “pivotointia”, jossa nostojen lopetus johtaa automaattisen koronlaskuun seuraavaksi - vaan tämä taso voi olla vallalla pitkäänkin.

US Core inflaatio on kuitenkin aika ylhäällä edelleen.

8 tykkäystä

Ei tietenkään ole, mutta kun katsoo markkinakorkojen kehitystä ja toisaalta orastavaa heikkoutta taloudessa (esim. luottotappioiden “normalisoituminen”, korkeat markkinakorot, CRE, ostopäällikköindeksit, lainadata) nykyinen taso “tuntuu” sopivalta. En itsekään odottaisi mitään leikkauksia aikoihin, koska kuten sanoit inflaatio on edelleen sitkeää.

Jos korkoja nostetaankin vielä sitten tulee uusi Vartti otsikolla “koronnostot eivät olleetkaan siinä” :smiley:

51 tykkäystä

Tähän liittyen on mielenkiintoista seurata neljännen kvartaalin GDP Now kehitystä:

7 tykkäystä

Jatkaen tätä 8 päivän takaista pohdiskelua.

Kättä näyttää löytyvän osakekurssien alle.

Pörssi on lähellä alle 9000 pisteen pohjia (tai mikä oli toistaiseksi pohja HEXissä 23.10.2023 tässä kusetusmarkkinassa).

Mutta kädenlämpöisiinkin tuloksiin on alettu reagoimaan viherrellen. Aiemmassa viestissä mainittu Rinkulat on lähellä tulosjulkkaria edeltäneen tason ja Revenio Group yli sen. Kuutti on noussut 42 % tulosjulkistuspäivän paniikkipohjista, kun joku myi osakkeita peräti 40 euron kappalehintaan tuloksen alittaessa odotukset.

Haistelen tällaisia käänteen merkkejä, koska osakkeet yleensä pohjaavat ennen kaikkea muuta. Sitten pitäisi alkaa myöhemmin ilmenemään merkkejä käänteestä nopeissa talousindikaattoreissa ja kohta tuloksissa.

Maailmalla indeksit pohjasivat jo vuosi sitten. Ja nyt näyttää siltä, että esimerkiksi SP500:sen suhteen tulokset kääntyvät kuluvalla kvartaalilla nousuun.

Inflaation laskiessa korkoihin tulee varmuutta (ne tuskin nousevat enää lisää), joten päähuomio siirtyy osakkeiden painovoiman arvailun sijaan toiseen arvoon vaikuttavaan tekijään tuloksiin. Ja tulosten suhteen “jännitetään” taantumaa. Tai oikeastaan se realisoituu jo: tulokset ovat jo taantumassa, joten arvailuksi jää paljonko talous heikkenee vielä lisää.

107 tykkäystä

Työttömiä lisää jenkeissä. Ennusteiden lievä alitus työpaikkojen suhteen, välitön tiputus 10v jenkkien velkakirjan yieldiin, eli korko-odotuksiin.

54 tykkäystä

Katselin Inderesin uuden sivuston datasta miten nettotulosennusteet ovat muuttuneet viime kvartaalista. Tältä näyttää:

2023202420252026
+1%-6%-4%-5%

Laskin yhteen kaikki euromääräiset seurannassa olevat yhtiöt, jotka olivat listalla myös Q2:lla.

@Juha_Kinnunen ja @Sauli_Vilen varmaan tekee aikanaan paremman ja laadukkaamman markkinakatsausen sekä ääniraitana että tekstinä. Please.

15 tykkäystä
14 tykkäystä

Tässä on OP:n Jari Hännikäisen mainio tviittiketju USA:n työmarkkinoista. :slight_smile:

17 tykkäystä
14 tykkäystä

Nämä erilaiset “Breadth Thrustit” on asioita, joihin kannattaa kiinnittää huomiota. Se siis tiivistettynä tarkoittaa sitä, kun markkina kääntää hyvin ylimyydystä tilasta poikkeuksellisen vahvasti ylöspäin, laajalla rintamalla. Ja tämä tapahtuu nopeasti. Ostajat ovat siis poikkeuksellisen aggressiivisia.

Tilastoja Zweig Breadth Thrustista: kaikki historialliset havainnot positiivisia 6kk ja 12kk eteenpäin.

74 tykkäystä

Vaikka tämä viikko saatiin viettää kirkkaan vihreissä merkeissä, pörssikonkari Hannu Angervuo ei ole vakuuttunut: “Pessimismi ei ole siis Angervuosta karissut. Siihen vaikuttavat niin tuoreet indikaattorit Euroopan taloudesta kuin viime viikolla vauhtiin päässyt syksyn tuloskausi pörssissä

Hän ei näe varmoja merkkejä nousun pitävyydestä. Esimerkiksi vaikka Valmet on tippunut yli 30 euron tasolta alas kympin verran, se voi laskea vielä 15 euroon. UPM:ät hän on myynyt. Hannu Angervuo pitää jopa 15 % yleistä kurssilaskua vielä mahdollisena ja istuu oppiensa mukaan yhä ison käteiskassan päällä.

Hannu Angervuon mukaan turvallisille osakeostoille ja oikeasti pitävällä nousulle kannattaa hakea näkymää 4 kriteeristä:

  1. Euroopan ostopäällikköindeksit. Nyt 43-44 tasolla, kun vasta yli 50 lukemat kertovat käänteestä.
  2. Keskuspankkien korkoviestintä (huipulla ollaan)
  3. Tilauskannat. Etenkin konepajojen tilauskannat ovat vasta aloittaneet supistumisensa ja käännettävä on odoteltava.
  4. Sellun hinta. Ei riitä varastojen tyhjentyminen, vaan hinnannousun pitää tulla kysynnästä (huom. sellun hinta lähti nousuun syyskuun alusta, mutta kääntyi uudelleen luisuun lokakuun puolivälistä)
19 tykkäystä

Jos odotat tuohon asti, suuri osa tuotoista on mennyt jo “fronttaajien” taskuun. Kaikki tietävät miten syklit toimivat ja kurssit pohjaavat kauan ennen virallista käännettä.

72 tykkäystä

En tulkinnut Hannu Angervuon näkemyksiä sellaisiksi, että on odotettava kaikkien neljän kriteerien loppuun asti täyttymistä ja vasta sitten on “lupa” ostaa. Hän pikemminkin varoitti siitä, että pohjia ei ole välttämättä vielä nähty ja kuoppaista menoa saattaa olla vielä tulossa. Ainakin ala- ja yhtiökohtaisesti isoon nousuun voi mennä vielä hyvät tovit.

Sitten lisäksi, miten esim. jenkki-, eurooppalaiset ja pohjoismaiset pörssit kulkevat, on oma kysymyksensä.

3 tykkäystä

Jenkeissä on tilastollisesti osakekurssit tehnyt käänteen, kun Fed on siirtynyt Pause-tilaan (korkoja ei enää nosteta tai ollaan lähes varmoja, että näin on). Ollaanko siinä tilanteessa vai pitääkö odotella vielä joulukuuta, lienee se iso kysymys. Mielestäni sama pätee myös EU-alueen pörsseihin - onko EKP isolla todennäköisyydellä jo Pause-tilassa vai pitääkö odotella vielä lisää informaatiota. Yhtiökohtainen mörnintä voi jatkua siitä huolimatta, ollaanko vai ei. Parhaat näkymät omaavat yhtiöt lähtee ensin nousuun.

Ymmärrän hyvin Angervuon näkemyksiä, jos sulla on iso omaisuuserä sijoitettavana ja pitää olla varma tuotto-odotuksista. Silloin ollaan mieluummin vähän varovaisia kuin ensimmäisten joukossa. Yksityissijoittaja pystyy ottamaan enemmän riskiä, jos kassanhallinta on hoidossa.

54 tykkäystä

Buffet Angervuon linjoilla.

20 tykkäystä

Kauppalehden jutusta: “Angervuo toteaa olleensa pahanilmanlintu jo alkuvuonna, kun hän ennusti Helsingin pörssin laskevan vielä vuoden”.

Ja sitten kun mennään sinne alkuvuoteen etsimään Angervuon kommentteja, niin löydetään mm. otsikkositaatti “Tulostaantuma on peruttu”.

Niinpä niin. Ei se seuraavien vuosien, tai edes lähitulevaisuuden pörssikurssien ennustaminen niin helppoa kuitenkaan ole.

40 tykkäystä

Iso Vix:in pudotus on historiassa usein ollut positiivinen signaali - vaan ei aina

5 tykkäystä

Eiköhän tämä ollut vain helpotusralli ja sen huiput tuli jo, tai tulee lähipäivinä. Ei taantuma ole hyvä juttu osakkeille varsinkin, kun korot pysynee nousun pysähtymisestä huolimatta varsin korkealla. Korot laskenee kunnolla vasta kun pörssissä on jo plöröt housussa.

22 tykkäystä