Pörssien suunta (Osa 3)

Johtanee hyviin prosentuaalisiin osinkoruottoihin kun Venäjän eskalaation pelko pitää kurssit alhaalla, mutta yrityksien tuloksentekokykyyn ei vaikuta jos riskit ei toteudu. Toisaalta voi vaikuttaa esim yrityksien lainan saantiin ja onhan tuo Venäjä ollut monelle yritykselle hyvä asiakas/raaka-aine lähde.

3 tykkäystä

BARRONS

12.12.2023

What Will the ‘Dot Plot’ Reveal?

With the Federal Reserve widely expected to hold rates steady tomorrow and the consensus proclaiming the hiking cycle behind us, all eyes are on tomorrow’s so-called dot plot.

The market remains convinced the Fed will start cutting rates in early spring, with the odds of a cut jumping to roughly 40% by the March meeting and 50% by the May confab, according to the CME FedWatch Tool.

  • Markets see a federal-funds rate of roughly 4.3% at the end of 2024, implying around a full percentage point of cuts.

  • Futures are likely out over their skis a bit. Given that the latest core CPI reading is still way above the 2% inflation target and the labor market is showing a fair amount of resilience, it’s more likely that Fed policymakers will double down tomorrow on holding rates higher for longer into 2024.

Tomorrow’s dot plot will more likely show the Fed wants to keep its options open and remain on extended hold until its first cut in June 2024, and then likely only a few cuts, according to Morgan Stanley strategists. In September, the last dot plot forecasted half a percentage point of rate cuts in 2024 and a median projection for the year-end fed-funds rate of 5.1%.

No matter how many cuts the dot plot ultimately shows, expect Fed Chair Jerome Powell to continue his recent hawkish-leaning messaging and perhaps even be a bit cagey in his responses during the post-meeting press conference.

“The risk is that the Fed may need to keep rates elevated for longer than markets are currently expecting, if it hopes to keep the inflation bogeyman at bay for good,” writes Jason Pride, Glenmede’s chief of investment strategy and research.

-Powell will likely highlight that it is too early to think about rate cuts, and it may even be too early to definitively write off any more rate increases for this cycle, Pride says.

  • Powell will be “extremely careful how he plays his cards,” writes Diane Swonk, KPMG’s chief economist.
5 tykkäystä

Olisi typeryyttä mennä leikkaamaan korkoja ja päästää inflaatio uudestaan nousemaan holtittomasti, ellei taloudessa ole pahasti jotain vialla. Ja muistutuksena taas (kun mediat/some vaikuttajat ei ikinä halua tästä muistuttaa vaan päinvastoin huutavat leikkauksia positiivisena asiana BUY BUY BUY) miten todellisuudessa yleensä S&P500 käyttäytyy leikkauksen aloitukseen. Ehkä tällä kertaa on toisin? Härkäralli käynnistynee luultavasti sitten jos QE elvytys kaivetaan kaapista ulos…

12 tykkäystä

Jotakin on pahasti vialla kun valtiot jatkaa elvyttävää talouspolitiikkaa velkarahalla vaikka korkotaso on tällainen. Elvyttävä talouspolitiikka taas ruokkii inflaatiota, mutta eipä keskuspankit tähän rahan kylvämiseen valtiollisten toimijoiden taholta voi korkotasolla vaikutta, se kurittaa lähinnä yrityksiä ja yksityisiä kuluttajia.

7 tykkäystä

Näin se on, erikoinen himmeli menossa kun yhtäaikaisesti valtiot nostattavat inflaatiota ja keskuspankit pyrkivät laskemaan sitä. Kehtaisi melkein sanoa että isommanluokan kansalaisten ryöstäminen käynnissä…

2 tykkäystä

Moikka!

FED julkaisee tänään korkopäätöksen kello 21.00 ja täällä Pörssien suunta -ketjussa on ekonomisti @Marianne_Palmu kommentoimassa tätä jännittävää tapahtumaa. Muidenkin asiasisältöiset lisäarvoa tuovat kommentit ovat tervetulleita ja kysymyksiäkin saa esittää. :slight_smile:

Alla on linkkejä erilaisiin ketjuihin, mihin myös voi laittaa viestejä, jotka eivät sovi välttämättä tähän ketjuun.

  1. Keveämmät aiheeseen liittyvät jutut tänne:
    https://keskustelut.inderes.fi/t/inderesin-kahvihuone-osa-8/

  2. Kurssien heiluntaa saa ja voi ihmetellä täällä:
    Kurssien ja niiden muutosten kyselyt, kauhistelut ja hehkuttelut - ketju (Osa 3)

  3. Päivän nopsia pörssiliikkeitä voi päivitellä täällä:
    Pörssin päiväliikkeet ja korjaukset (Karhunpesä & Härkätaisteluareena)

  4. SIJOITUSmeemit tänne:
    https://keskustelut.inderes.fi/t/inderesin-sijoitusmeemiketju/

Ennen illan tapahtumaa tämä tulee lukea läpi:

Älä missää tätä huippujännää draamaa:

Yksi keskuspankki, yksi kokous, yksi korkopäätös… pääosissa ekonomisti Palmu ja pääjohtaja Powell… tänään Pörssien suunta -ketjussa kello 21.00.

Coming Soon Animated Gif

Tervetuloa! :cowboy_hat_face:

56 tykkäystä

Omasta mielestäni olisi typeryyttä jatkaa liian kiristävää rahapolitiikkaa ja ajaa talous tarpeettomasti taantumaan, kun inflaatio-ongelmaa ei enää ole, eikä näköpiirissä ole mitään selkeitä syitä miksi inflaatio lähtisi uudestaan vahvaan nousuun.

Inflaatio (ex-shelter) 1kk, 3kk, 6kk ja 12kk tarkasteluperiodeilta.

CPI Ex Shelter:
-0.5% m/m in Nov
3M (annualized): -2.5%
6M (annualized): 0.4%
12M: 1.4%

Kuten näistä huomaa, esim. 1-3kk lukujen perusteella ollaan jo selkeästi deflaation puolella.

Juuri tästä syystä koron leikkaukset pitää aloittaa proaktiivisesti, eikä silloin kun talous on jo taantumassa…

78 tykkäystä

Mikä inflaatio, alle meni.

@Jarnis miksi markkinat eivät lähteneet rallattaa?

Edit: Teknisesti toki…

28 tykkäystä

Premarket on premarket. Ja kyllä siellä pientä vihreää orastavaa on käppyröissä.

Ehkä odotellaan JPown satuhetkiä ensin, ja vasta sitten otetaan isommin näkemystä. Tänään tulossa klo 21:00 täkäläistä aikaa, ja JPow:n lehdistötilaisuusturinat puoli tuntia sen jälkeen.

image

Odotukset ovat luonnollisesti että mitään ei tapahdu, mutta Fedin dotplotit ovat suuren kiinnostuksen kohteena kun luetaan teenlehtiä koronlaskujen aikataulusta.

27 tykkäystä

Hyvää iltaa foorumilaisille! Pian h-hetki koittaa ja Fedin korkopäätös saadaan ilmoille. Itse päätöksen sijaan suuremmassa syynissä ovat avomarkkinakomitean ennusteet. Kuten Bloombergin konsensusennusteista on nähtävissä, railoa markkinaennusteisiin on tämän illan jälkeenkin, sillä ensi vuoden ennusteihin odotetaan noin 0,5 %-yksikön laskua kun markkinaennusteissa mennään jo yli 1 %-yksikössä.

Toki avomarkkinakomite voi yllättää ja pysyä haukkamaisemmalla linjalla (siihen luultavasti ainakin pääjohtaja Powell pyrkii), mutta nämä voidaan myös ohittaa olankohautuksella. Kuten ao. kuvio näyttää, keskuspankkiirit tuppaavat olemaan haukkamaisuuteen taipuvaisia eivätkä historiassa ole kyyhkyilleet kuin vasta silloin, kun korkoja on jo lähdetty laskemaan. Puheiden painoarvo siis ei välttämättä ole aina niin suuri kuin keskuspankeissa haluttaisiin. Tätä silmällä pitäen lähdetään pian tiirailemaan korkopäätöstä :slight_smile:

61 tykkäystä

Pehmeästä laskusta puhutaan varmasti tänäänkin, ja tässä on TS Lombardin oiva kuvio kertomaan siitä, että suunta on oikea: työmarkkina tasapainottuu ja inflaatio hellittää eli nollaa lähestytään. Kuvion yhteydessä muuten mainittiin, että pehmeä lasku olisi 70 %:sti “valmis”. Suunta on siis oikea, kunhan ei lipsahdeta liikaa tuonne negatiiviselle puolelle.

52 tykkäystä

Ennallaan pysyi ohjauskorko

75 tykkäystä

Fed ohjeistaa kolmea koronleikkausta ens vuonna, markkina tykkää :smiley:

79 tykkäystä

Itse päätökseen ei tullut sanamuotoihin merkittäviä muutoksia joten tässä ei mitään ihmeellistä uutta.

32 tykkäystä

51 tykkäystä

Tässä ovat tosiaan päivitetyt ennusteet. Kuten niistä on nähtävissä, puoli %-yksikköä ollaan tultu alas syyskuun ennusteista eli railo markkinaodotusten kanssa kapenee. Samalla tästä on luonnollisesti poistettu tälle vuodelle yksi ylimääräinen koronnosto, jota ei nyt siis saatu.

image

66 tykkäystä

Ihan mukavaltahan nämä ennusteet sijoittajan näkökulmasta näyttävät, jos vielä toteutuisivatkin. Talouskasvuun tälle vuodelle saatiin reilu ennustekorotus, ensi vuonna onkin sitten hieman hiljaisempaa. Työttömyysaste pysyisi neljän prosentin tuntumassa eli lähellä täystyöllisyyttä ensi vuonnakin ja inflaatio talttuu (inlfaatioennusteita laskettiin sekä tälle että ensi vuodelle).

111 tykkäystä

Tässä vielä “dotplotit”. Yllättävän suuri takinkäännös keskuspankissa on kyllä tehty. 11/19 avomarkkinakomitean jäsenestä ennustaa kolmea tai useampaa ohjauskoron laskua ensi vuodelle. Syyskuussa samoilla linjoilla oli ainoastaan viisi jäsentä.

86 tykkäystä

Hajonta korkoennusteissa on kyllä suurta, etenkin kun mennään vuoteen 2025. Jos näillä eväillä mentäisiin, ohjauskorko voisi olla tuolloin mitä vain 2,25 ja 5,5 %:n väliltä. Vähän hymyilyttää tuo yksi avomarkkinakomitean haukka, joka ei millään halua astua laskevien korkojen maailmaan.

58 tykkäystä

13 tykkäystä