Pörssien suunta (Osa 3)

Luottokorttivelat nousee mutta niissä pitää huomioida myös inflaatio, palkka- ja ostovoimankehitys

14 tykkäystä

Näihin luottokorttivelkoihin liittyen Business Insiderin juttu aiheesta parin viikon takaa:

Credit card debt is now at record levels, and interest rates on those cards have soared. The result is that delinquent balances on debts, in general, and credit cards, specifically, are skyrocketing, and a rising number of Americans are now trying to find a way out as the US faces a credit card crisis.

According to data provided to Business Insider by Money Management International (MMI), a nonprofit credit counseling agency, the number of Americans who sought counseling for their debt soared after the holidays in January.

According to a Fortune calculation using data from the Federal Reserve Bank of New York in Q2 of 2023, the average credit card balance was $5,733 per cardholder, while the average for those who do not pay off their balance every month is much higher. According to a Bankrate survey in November, only 49% of Americans carry a credit card balance month-to-month.

Americans are also struggling to pay their credit card bills on time more than other types of debt. According to the Fed, more than 6% of all credit card balances are in serious delinquency, more than double the rate seen just two years ago and still rising.

Velka ei ole siihen asti ongelma, kun sen saa hoidettua. Mutta ilmeisesti yhä useammalla on ollut vaikeuksia lyhentää luottokorttivelkojaan. Eli sellaista pientä orastavaa ongelmaa tässä voi olla.

And all of this still doesn’t consider the growing "phantom debt" of buy now, pay later payment plans. Americans are increasingly turning to these plans over credit cards, but we don’t know the full extent of this burden on the American consumer since these loans are often not reported to credit agencies.

A December report from Wells Fargo found that buy now, pay later balances were about 2.5% the size of credit cards in 2021, up 1,000% from 2019.

The use of buy now, pay later soared even more this past holiday season. According to Adobe, which tracks online sales, buy now, pay later plans use was up 47% on Black Friday and 43% on Cyber Monday.

Lisäksi ihan kaikki kulutusluotto ei taida näkyä noissa luottokorttiveloissa. Kulutusluotoista osa on muunlaista “osta nyt, maksa myöhemmin” -tyyppistä velkaa, jota ei ilmeisesti tilastoida ihan samalla tavalla keskitetysti kuin luottokorttivelkoja. Näiden määrä suhteessa luottokorttivelkoihin ei historiallisesti ole ollut kauhean merkittävän kokoinen, mutta ilmeisesti kuitenkin suhteellinen kasvu viime vuosina on ollut aika kovaa ainakin tuon artikkelin perusteella.

6 tykkäystä

Japanin keskuspankki lopettanee negatiiviset korot, Nyt siis odotellaan ensimmäistä korkojen korotusta sitten helmikuun 2007 ja se tarkoittaisi selkeästi käännekohtaa BOJ:n pitkään jatkuneessa rahapolitiikan keventämisessä.

Japani näkee mahdollisuuden normalisoida rahapolitiikkansa nyt, kun inflaatio näyttää pysyvän 2 prosentin tai sitä korkeampana. Tätä tukee yritysten ja ammattiliittojen sopimat suurehkot palkkojen korotukset.

https://twitter.com/Schuldensuehner/status/1769657511873798423



Japani yhdessä Britannian kanssa ovat lipuneet taantumaan. Japanin bruttokansantuote on laskenut ja Saksa on kirinyt ohi, vaikka ei silläkään nyt varsinaisesti kovin erikoisesti mene. Japanin talouden kutistumisen syynä on ollut kulutuksen ja yritysten menojen hidastuminen.

In total when summing all the above-mentioned economies as a share of world GDP, we may conclude that roughly 25% of the global economy has been going either through recession or stagnation. This has been happening due to a weaker consumer and business demand affected by higher inflation and interest rates (except for Japan) weighing on those countries’ GDP. This is a worrying sign. At this point, we also should ask ourselves whether we have already felt economic pain or at least our wallets have.

EDIT:

Lisään tämän tähän vielä:

https://twitter.com/jsblokland/status/1769628039850205316


9 tykkäystä

Huomenta! Niinhän siinä kävi, että miinuskorkojen viimeinen mohikaani taipui, kun Japanin keskuspankki tänään nosti ohjauskorkoaan (ensimmäistä kertaa 17 vuoteen). :tada:

63 tykkäystä

Tässä on OP:n Jari Hännikäisen tviittiketju liittyen “Fed-päivään”.

https://twitter.com/JariHnnikinen1/status/1770337620842676735

image

13 tykkäystä

Paras “Fedin korkopäätös”-seuranta on täällä, jota johtaa ansaitusti @Marianne_Palmu. Korkopäätös julkaistaan 20.00, joten tulkaa ajoissa paikalle. :slight_smile: :popcorn:

Erilaiset laadukkaat lisäarvoa tuovat ajatukset, kommentit ja kysymykset ovat varsin tervetulleita.

Alla on linkkejä ketjuihin, mihin voi laittaa viestejä, jotka eivät sovi välttämättä sovi tähän ketjuun.

  1. Hauskat ja kevyemmät heitot tänne
    https://keskustelut.inderes.fi/t/inderesin-kahvihuone-osa-8/
  2. Kurssien heiluntaa koskevat jutut oi laittaa tänne:
    Kurssien ja niiden muutosten kyselyt, kauhistelut ja hehkuttelut - ketju (Osa 3)
  3. Päivän pörssien heilunta voi laittaa tänne esim. SP:n ja Nassen:
    Pörssin päiväliikkeet ja korjaukset (Karhunpesä & Härkätaisteluareena)
  4. SIJOITUSmeemit tietysti tänne:
    https://keskustelut.inderes.fi/t/inderesin-sijoitusmeemiketju/

Kannattaa tämä lukea ehdottomasti ennen illan tapahtumia, jos et ole vielä sitä lukenut. :slight_smile:

Welcome My Friend Heart GIF - Welcome My Friend Heart Good Morning -  Discover & Share GIFs

28 tykkäystä

Uraani-Tuomas ja Treidaaja-Jukka ovat intsinä maailman makrojutuista. :slightly_smiling_face:

Euroopassa ja Kiinassa työikäinen väestö kutistuu ja seuraavan 10 vuoden aikana käyrät kääntyvät entistä ikävämmin kohti kaakkoa. Jostain päin maailmaa löytyy kuitenkin aina toivonkipinöitä – esimerkiksi Intia ja Yhdysvallat näyttävät tällä hetkellä varsin hyviltä. Ammattitreidaaja Jukka Lepikkö ja Nordnetin tuottaja Tuomas Tuominen luovat jälleen katsauksen markkinaan ja kertovat viimeisimmistä liikkeistä omissa salkuissaan.

Aiheet:

0:00
Intro 1:19 Pörssit nyt 14:24 Markkinakatsaus 28:47 Kurkistus salkkuihin

11 tykkäystä

Englannin keskuspankki on tarkka siitä ettei leikkaa korkoja liian aikaisin. Korkeat korot ja inflaatiouhka ovat sielläkin siis edelleen.

Briteissä tosiaan inflaatio laski helmikuussa ja kuluttajahintojen osalta oli heikoin inflaatioluku sitten syyskuun 2021. Britannian inflaatio on korkein G7-ryhmän maista.

https://twitter.com/jsblokland/status/1770351925873004549

4 tykkäystä

Iltaa kaikille! Fedin korkopäätös lähenee ja huomio on nyt etenkin korkoennusteissa ja muutenkin talousennusteissa. Joulukuussa saatiin yllätys pukinkonttiin, kun avomarkkinakomitean korkoennusteet tälle vuodelle muuttuivat povaamaan kolmea ohjauskoron laskua. Tähän ei ole odotettavissa muutosta, mutta tietenkin kaikki pienetkin liikkeet voivat hämmentää. Positiivista tässä on se, että nyt ennusteet ovat suht hyvin linjassa markkinaodotusten kanssa.

60 tykkäystä

Ohjauskorot ennallaan

59 tykkäystä

Sitten ne “dotplotit”. Hmm, mielenkiintoisia muutoksia. Korkoennusteet tosiaan pysyivät tälle vuodelle ennallaan siinä kolmen koronlaskun paikkeilla. Ensi vuodelle hinnoitellaan kuitenkin yhtä laskua vähemmän, eli tätä se tahmea inflaatio tiesi. Samoin inflaatioennusteita tälle vuodelle tarkistettiin hieman ylöspäin. Vastaavasti 2024-talouskasvuennusteissa nähtiin oikein megaloikka (2,1 % nyt vs. 1,4 % joulukuussa), eli USA:n talous on kovassa kunnossa keskuspankinkin mielestä!

87 tykkäystä

Bloomma kertoi äsken, että markkinaodotuksissa vahvistui todennäköisyys sille, että ensimmäinen koron lasku nähdään kesäkuussa. Nyt se on 70 %. Ihan mukava kattaus sijoittajille: talouskasvu on vahvaa, inflaatio taittuu (vaikkakin odotettua verkkaisemmin) ja korkojen laskuja odotellaan. Ilon voi kuitenkin vielä pilata haukkamainen Powell :smiley:

99 tykkäystä

Detaljeja ennusteista. Nyt jopa muutama avomarkkinakomitean jäsen (3 kpl) uskaltaa todeta, että riskit talouskasvulle ovat kallellaan ylöspäin

Maininnan arvoista on sekin, että Fedin pitkän aikavälin korkoennuste nousi ensimmäistä kertaa vuosiin, 2,5 %:sta 2,6 %:iin. Mielenkiintoista olisi tietää tämän tausta: onkohan keskuspankissakin tultu siihen tulokseen, että talouden rakenteiden muutokset (mm. demografia) ovat inflatorisia, ja korkotaso tulee olemaan aikaisempaa korkeampi. Velkakirjamarkkinan hinnoittelussa tämä muutos on jo selvästi nähty.

42 tykkäystä

Piste-ennusteista näkyy hajaannus korkoennusteissa. 9 jäsentä odottaa ohjauskoron olevan 4,5-4,75 %:n tasolla vuoden lopussa. Huomionarvoista on, että saman verran jäseniä povaa koron olevan korkeammalla, joten ei se kolme laskua ihan kirkossa kuulutettu ole. Ensi vuoden osalta hajaannusta onkin sitten enemmän.

EDIT. joulukuussa (kuvio alla) korkoennusteet olivat kyllä aavistuksen alempana tälle vuodelle.

50 tykkäystä

Tästä voisi jo alkaa vetää johtopäätöksiä, että mitä todennäköisimmin korkoherkät sektorit, kuten REIT:t varmaan saavat painetta alas päin arvostuksessa aavistuksen nousseista korkotason odotuksista, mutta esim. megateknoissa ja muissa vahvasta taloudesta hyötyvissä yhtiöissä kurssiralli varmaan tulee jatkumaan, mikä vetää myös indeksiä ylöspäin.

23 tykkäystä

Lehdistötilaisuus alkoi. Powellin mukaan talouskasvutarkistukset perustuvat vahvaan julkaistuun talousdataan, mm. lukuihin työvoiman tarjonnasta.

32 tykkäystä

Powellin mukaan tasetoimista keskusteltiin tänään, mutta päätöksiä ei vielä tehty. QT-toimia on kuitenkin odotettavissa suhteellisen pian.

41 tykkäystä

Powellilta kysyttiin, onko keskuspankin toleranssi inflaatiota vastaan kasvanut. Vastaus oli ei, mutta ennusteista näkyy hieman erilainen suhtautuminen.

33 tykkäystä

Powellin mukaan tammikuun inflaatioluvut olivat korkeita, ehkä johtuen kausiluonteisista tekijöistä. Helmikuun luvutkin olivat korkeita, mutta ei hirveän korkeita. Inflaation tie kohti tavoitetta on siis pomppuinen ja keskuspankin ei pidä ylireagoida lukuihin.

41 tykkäystä

Demografia ja tuottavuus mainittu pitkän aikavälin korkonäkymän taustalla.

32 tykkäystä