Pörssien suunta (Osa 3)

Mukava alitus jenkkilän CPIssa. Ralli jatkukoon!

41 tykkäystä

Tervehdys! Meillä oli Ruoholahdessa kylässä aktiivinen ja sijoittava luokka Munkkiniemen lukiosta, joten inflaatiolukujen reaaliaikainen seuraaminen jäi tänään väliin. Raapustin kuitenkin pikakommentin, joka tiivistettynä: suunta on oikea, mutta kontaten mennään. Erityisesti on syytä olla tyytyväinen pohjahintojen ja “supercoren”, eli palvelujen pl. asuminen, hidastumista kk-tasolla.

image

37 tykkäystä

@Jukka_Lepikko ja @Tuomas_Tuominen olivat meemeilytuulella. :cowboy_hat_face:

GameStop, AMC, SunPower… Meemiosakkeet ovat tehneet rakettimaisen comebackin. Mitä tämä kertoo osakemarkkinan tilasta tällä hetkellä? Ammattitreidaaja Jukka Lepikkö ja Nordnetin tuottaja Tuomas Tuominen luovat jälleen katsauksen markkinaan ja kertovat viimeisimmistä liikkeistä omissa salkuissaan.

Aiheet:
0:00 Intro 3:01 Pörssit nyt 11:04 Markkinakatsaus 24:20 Fundamentals club 38:42 Kurkistus salkkuihin

9 tykkäystä

Muutama poiminta aamun Vartista.

Meemiosakkeiden paluu Roaring Kittyn yhden tviitin myötä on herättänyt keskustelua, ovatko rahaolot liian löysät edelleen. Gamestop nousi kympistä parhaimmillaan kuuteen kymppiin. Toinen meemiosake AMC hyödynsi kurssinousun tekemällä osakeannin.

Rahaolot ovat löysät, vaikka korot ovat korkealla. Tässä on Bloomergin Yhdysvaltain rahaoloindeksi, mikä on selkeästi löysemmän puolella.

Ja näin pitääkin olla. Lyhyt ajatusleikki.

Maailmassa on noin 315 biljoonaa (315 000) miljardia dollaria velkaa, eli n. 330 % maapallon BKT:sta. Jos oletetaan velan keskimaturiteeksi (pituus) viisi vuotta, joka vuosi pitää uudellenrahoittaa (velan takaisinmaksu kokonaan on kotitalouksien juttu) päälle 60 biljoonaa velkaa! Tämä uudelleenrahoitusprosessi ei saa häiriintyä missään nimessä.

Tämän takia keskuspankit ovatkin olleet höveleitä mitä likviditeettiin tulee, mutta yrittäneet samalla hakata inflaatiota alas koroilla

Salkunhoitajat.

23 tykkäystä

Onkos tässä supercoressakin mukana tuo massiivinen autovakuutusten hintojen kasvu? Tuohan oli core ex-shelterin 4.7 % arvosta noin 2.5 %-yks. :sweat_smile:

4 tykkäystä

Nordean barometri lupailee hyvää Suomen taloudelle. Nyt kun miettii näitä viime päivien datahippuja, kuten Suomen talouskasvun yllärivoima Q1:llä ja toisaalta osakkeiden käytöstä (jopa Suomessa🚀) alkaa aurinko todellakin porottamaan risukasaan.

27 tykkäystä

Epäselväksi on jäänyt, miksi USA:n autovakuutukset ovat nousseet. Onko siellä kenties joku lainsäädännöllinen este sille, että autovakuutuksen hinta määräytyisi kuskin iän ja sukupuolen, automerkin ja tyypin, aiemman kolariherkkyyden ja korjauskustannusten, paikkakunnan jne. perusteella? Elon Muskin suuruudenhullujen hupsutusten vai vakuutusyhtiöiden mahdollisen kartellin takiako siellä autovakuutusten hinnat ovat noussut ilmeisen rivakkaa tahtia?

2 tykkäystä

En osaa koko USAn markkinasta kertoa, mutta muuan Buffett käsitteli tätä kysymystä BRK vuosikokouksessa vastaten yhteen yleisökyssäriin pari viikkoa sitten. Esimerkkinä käytti Floridan tilannetta, joka selittyy mm. korkean korruption johdosta. Taisi kuvailla muutenkin markkinaa jotenkin tehottomaksi/epäonnistuneeksi jne

2 tykkäystä

Se että maailman mahtavimman talouden korkoja, ja välillisesti vähän muidenkin talousalueiden korkoja pohditaan noinkin erikoisen asia kuten US-autovakuutusten hintakehityksen johdosta tuli jo perattua edellisen US-inflaatiodatan tultua julki huhtikuussa

9 tykkäystä

Tässä olis premiumistien luettavaksi tuorein Makrovilkaisu. :slight_smile:

*Yhdysvaltain talouskuva kääntynyt heikompaan suuntaan: Talousyllätykset ovat kääntyneet negatiivisiksi Yhdysvalloissa ja kuluttajaluottamus on heikentynyt toukokuussa. Eurotaloudessa ostopäällikköindeksit osoittavat pitkästä aikaa pientä kasvua. Inflaatio euroalueella hidastuu, mikä puoltaa EKP:n ohjauskoron laskua kesäkuussa. *

Suomessa alkuvuoden talouskasvu oli yllättävänkin vahvaa (ennakko +0,5 % edellisestä kvartaalista). Inflaation hidastuminen ja palkkojen nousu antavat tukea kuluttajakysynnälle, mutta reaalitaloudessa tämä näkynee vasta loppuvuonna.

14 tykkäystä

Tässä olisi tuore OP:n Jussi Hyödyn katsaus makrohommiin. :slight_smile:

Hyödyn matkassa on viikoittainen videosarja, jossa OP:n salkunhoitaja ja strategi Jussi Hyöty vie sinut suoraan maailmantalouden pulssille. Sarjan tavoitteena on auttaa sinua oivaltamaan talouden kuumimpia ajureita ja niiden vaikutuksia sijoitusmarkkinoihin nyt ja tulevaisuudessa.

Aiheet:

00:13 Kiina ei ole turvautunut perinteiseen investointielvytykseen 13:05 Yhdysvaltain investointien suhdannenousua ei näy datassa 22:16 Vihreän siirtymän rahoituksellinen haaste USD 10B / vuosi 32:31 Vihreät investoinnit joutuvat kilpailemaan rahasta 41:48 Yhteenveto

8 tykkäystä

Huomenta!

Pahoittelut, että vastaukseni kesti. On totta, että autovakuutuksilla on suhteetonta painoa inflaatioluvuissa, mutta keskiviikkona julkaistut CPI-luvut eivät (onneksi) ole ainoita, joita punnitaan.

Fedin tarkemmin seuraama indeksi on PCE, jossa laskutapa on erilainen ja siinä autovakuutuksilla on selvästi pienempi painoarvo. Tässä blogissa tuodaan sitä hyvin esiin: ” The insurance component in the PCE has a much lower weight in the index, just 0.57 percent, compared to 2.83 percent in the CPI.” Mutta mutta, vakuutushintojen noususta tuskin päästään ihan heti eroon:tekstissä mainitaan, että koronapandemia ja ilmastonmuutoksen tuomat ääri-ilmiöt, kuten tulvat ja hurrikaanit, nostavat vakuutusten hintoja.

11 tykkäystä

Mikä mahtanee olla sähköautojen kasvun vaikutus vakuutushintoihin nyt ja jatkossa?

2 tykkäystä

Hyvä kysymys. Omasta kokemuksesta voin sanoa, että vakuutushinnat nousivat sähköautoilun myötä. Tietenkin autokannan sähköistyminen laskee todennäköisesti hintoja, mutta kyllä se varmasti lähivuosina lisää painetta vakuutusmaksuihin meillä ja muualla. Tässä Suomen näkökulmasta pari vuotta vanha Ylen juttu aiheesta: Sähköautojen vakuutukset ovat paljon kalliimpia kuin muiden autojen – "Maksumuutos pian edessä", toteavat asiantuntijat | Yle

7 tykkäystä

Hertz ainakin luopui niistä koska korjaukset olivat keskimäärin kalliita, ja oletan että vakuutusyhtiöt eivät halunneet maksaa osaansa niistä ( tai vakuuttaminen täysin oli liian kallista ). 100k teslaa piti ostaa, 30k ostivat, nyt myyvät niitä ja vieläkin 20k varastossa.

4 tykkäystä

Mielenkiintoinen juttu, jossa alan asiantuntija uskoo autovakuutusten hintojen arviossa olevan 8 pisteen heitto. Antaa ainakin perspektiiviä ja uskon että FEDilläkin on ihmisiä jotka seuraa ei vain useita mittareita vaan mitä siellä takana on.

5 tykkäystä

Nordean Jan von Gerich mukaan markkinat hinnoittelevat EKP:lle vähemmän koronleikkauksia kuin melkein koskaan aikaisemmin.

https://x.com/JanVonGerich/status/1791360777334468692

S-Pankin päästrategi Lippo Suominen ja tuloskasvuodotukset :slight_smile:

https://x.com/LippoSuominen/status/1791352988050534419

image

7 tykkäystä

Onko S&P 500 kuplassa?

Voi ollakkin että tämän hetkinen tulostaso ja valuaatio ovat kestämättömällä tasolla. Jos E komponentti sattuisi pettämään niin samalla tulisi P komponenttikin ryminällä alas. Otetaan nyt teoreettinen skenaario, jossa S&P 500 EPS tippuu 20% (192.42 → 153.94) ja samalla hyväksyttävä PE-luku tippuu pitkän aikavälin mediaaniin (27.56 → 15), saadaan uudeksi S&P 500 pisteluvuksi 2309.1 Tämän hetken kurssilla tämä tarkoittaisi noin -56.5% tiputusta.

Vaikka minkään näköistä tulos heikentymää ei nähtäisikään vaan tulokset jatkaisivat kasvamistaan normaalilla tahdilla, arvostustasoilla tuskin olisi kasvun varaa. Täten tulevat tuotot voisivat tulla hyvinkin laihoiksi, varsinkin jos huomioi arvostuksen tuoman riskin.

Buffett indikaattorista taisi olla jossain vartissa globaali versio, mutta tässä nyt vain Yhdysvallat. Olisin voinut vielä laittaa tähän FRED:iltä inverted yield curven mutta jos nyt pysytään pääosin valuaatiossa, on toki hyvä pitää tämänkin olemassa olo mielessä.

Olisi kiva tietää jonkun ammattilaisen mielipide tähän.

Muutama graafi alla:

SPX forward PE Ratio:
GNZwwPQXcAEddqj
SPX Shiller PE Ratio:
GNZwzdBWQAEUuQ_
Buffett indicator:
GNZxZjYXcAEOrZ0
Mean Reversion:
GNZzJ02WkAAm_Mt

30 tykkäystä

Yhdysvaltain taloustilanne on jossain määrin heikentynyt ja inflaatio on jokseenkin voimissaan. Viimeisin inflaatioluku oli vain hieman odotettua parempi. Toisaalta Yhdysvaltain talous on pärjännyt paremmin pääasiassa kuin Euroopassa ja esim. Japanissa, niin silti on maassa jonkinlaista stagflaatiomeininkiä.

https://x.com/jsblokland/status/1791577051800969713

Kuva

5 tykkäystä

En tiedä onko paino suhteeton etenkin USAssa. Mutta sähköautojen vakuutukset ovat kalliita. En teidä huomioidaanko tätä indeksissä miten mutta onhan se eri asia että on joku sähköauton vakuutus kuin polttomoottoriauton vakuutus. Pieni vika ajoakussa niin sitä ei kukaan korjaa. Ne menee lunastukseen hyvin helposti. Kalliimmilla autoilla on myös usein isompi vakuutuskattavuus. En osaa sanoa huomioidaanko tätä indeksin laskussa mitenkään. Lisäksi esimerkiksi Geico takoo ennätystulosta. Tulos on suorastaan räjähtänyt, kun kaikki yhtiöt nostavat samaan aikaan kilpaa hintoja ja vaihtoehtoja ei juuri ole. Vakuutus on yleensä pakko olla lain mukaan mutta myös vakuuttamattomien autojen määrä on nousussa koska ihmisillä ei ole enää varaa maksaa/halua maksaa ylikalliita vakuutuksia. Enkä usko että tämäkään laskee vakuutusten hintoja. Tosin tässäkin on kyseenalainen/mielipidekysymys kuuluuko vakuutuksettomana ajavat myös huomioida indeksissä. Koska tästä ei käsittääkseni ole USAssa mitään hyvää rekisteriä niin epäilen että sitä ei mitenkään huomioida. Näitä vakuutuksettomina ajavia autoja on USAssa myös todella paljon.

5 tykkäystä