Onhan se jännä, että foorumin keskustelu näyttää menevän pääosin jo osakkeita omistavien näkökulmasta. Ei niitä ostavien näkökulmasta. Nyt on vielä varmaankin syksyyn asti ale tunnusluvuilla mitattuna.
Totta kai harmittaa, jos omien sijoitus edelleenmyyntihinta on halvempi, kuin niistä maksettu ostohinta. Pakkoko niitä on myydä silloin kun pörssihinnat ovat kautta linjan alennuksessa? Eikö silloin ole oston paikka? “Osta halvalla ja myy kalliilla” on taas unohtunut ja tilalle on tullut epätoivo ja leikkausmentaliteetti. Mistähän lie tämä epätoivo yleiseen mielipiteeseen lietsottu?
Pitäisi siis ostaa halvalla ja myydä kalliilla. Mistä sitten tietää, milloin kannattaa ostaa ja milloin myydä? Ehkä pörssihinnan muutosten sijaan kannattaakin tarkastella, miten hyvin firma on tehnyt nettotulosta, miten hyvin tekee nyt ja miten hyvin uskallat arvioida, että tekee myös jatkossa. Sille on lahjomaton mittari, tulostuotto E/P. Se suhteuttaa tuloksenteon pörssihintaan.
Tulostuottomittarilla ei luulisi Suomen eläkevakuutusfirmoilla olevan mitään hätää. Jos tuottotavoite on joku 6%, niin meillähän on pari tusinaa firmoja, joiden tuloskunto on nyt ja on ollut jo pitkän aikaa paljon parempi.
Nykyisin tuotto lasketaan pääoman palautusten (osinkojen + omien osakkeiden ostojen) sekä kurssimuutoksen mukaan. Se tarkoittaa, että sitä tärkeintä eli firman kykyä tehdä tulosta ei mitata muuten kuin välillisesti. Back to basics.
Jos firma tekee hyvin tulosta, se näkyy yleensä myös pääoman palautuksina ja ennen pitkää myös pörssikurssissa. Muutenhan joku saisi ilmaisen lounaan, kun ostaisi alihinnoiteltua osaketta. Juuri sitä Hesuli eli Helsingin pörssi nyt tarjoaa.
Eläkevakuutusyhtiöiden lakisääteinen tehtävä on sijoittaa tuottavasti, mutta myös turvallisesti. Miten ihmeen turvallisuutta se on, että ostetaan jotain jenkkien 1-2% tulostuottoa tekevää isosti tunnuslukujen arvostuksen mukaan venynyttä firmaa, kun olisi paljon turvallisempia Helsingin pörssin firmojakin tarjolla?
Jos tulostuotto on jenkkifirmalla vaikkapa 2%, on siinä tarjolla 75% pörssikurssin romahdusriski verrattuna Suomifirmaan sillä tavoitellulla 6% tulostuotolla. Ja kuinka ollakaan, ei tarvitse kauankaan etsiskellä, että löytyy jopa tuplasti eli 12% tulostuottoa tekeviä firmoja. Esim. pankeista parhaat, joiden tulostuotto voi tietysti EU-korkotason romahduttua pahimmillaan jopa puolittua sinne tavoiteltuun 6% tasoon. Hoh-hoijaa ja joo.
Mikä noita eläkefirmojen sijoituksista päättäviä oikein vaivaa? Jopa Juurikki tekee parempaa tulosta omilla sijoitusrepuillaan. Onko Suomen firmat unohtaneet, miten päättäjiä saunotetaan, jotta saadaan viesti perille? Ei saa pelkästää moittia, joten myönnettäköön, että osaavat kyllä korkosijoitukset paljon paremmin kuin Juurikki, joka niistä viis veisaa.
Ps. Vanhassa sekä antiikin kiinalaisessa että antiikin kreikkalaisessa ajattelussa yksi perusperiaate vaikuttaa olevan, että se mikä menee ylös, tulee myös alas. Pörssimaailmaan sovellettuna se tarkoittaa, että jos ajattelet, että pörssipeli ei ole spekulaatiota pörssikurssilla, vaan pörssistä ostetaan siivuja ihan reaalimaailmassa toimivista firmoista, niin tulostuotto on paras mittari mitata riskiä. Jos sen vaikka 6-12% tuoton saa jo nyt, niin miksi pirussa ostaa 1-2% tulostuoton jenkkifirmaa? Kummalla on isompi riski tulla alas?
PS. ja OHO. Unohtui kertoa Juurikin epätieteellinen ja -luotettava johtopäätös tulevaan pörssikehitykseen. Hesulin osalta aika selvää pitäisi olla, että mitä syvemmälle korkkia painetaan pinnan alle, sitä kovemmalla voimalla se sieltä pinnalle ponnistaa. Ei osto- eikä myyntisuositus.
PS 2. Pitäisi ihan piruuttaan käydä ne kaksi virallista etäkurssia, että voisi virallisesti kertoa, että kyseessä on vain tänään, vain sinulle maksuton Juurikin osto- tai myyntisuositus, mutta jatkossa vinkit maksavat.