Pörssien suunta (Osa 3)

Katsaus markinaan ennen Q2 tuloskautta ja vieraana Jarmo Friman!! :slightly_smiling_face: :slightly_smiling_face: :slightly_smiling_face:

17 tykkäystä

Bank Of Canada liittyi koronlaskijoiden joukkoon, - 0.25 korkopistettä.

Toivottavasti huomenna Euroopan vuoro.

Bank of Canada cuts rates for first time in four years as inflation eases | Inflation News | Al Jazeera.

41 tykkäystä

Iltaa ketjuun! Tässä uunituore ennakko huomiseen korkopäätökseen liittyen. Huvittavaa on, että vaikka kriitikoitakin EKP:n touhuille löytyy kysyen “Miksi vasta nyt?”, keskuspankki on oman tutkimuksensa mukaan selvinnyt suht hyvin rahapolitiikan viime vuosista. Tästäkin makrokommentissa. Huomenna iltapäivästä sitten palaillaan :slight_smile:

60 tykkäystä

Tässä vielä mutusteltavaksi korko-odotuksia joulukuulle 2025 asti Bloombergin kerääminä. 2,5 % olisi talletuskoron taso tuolloin nykyoletuksin, eli 1,5 %-yksikköä alempana kuin nykyään. Mutta paljon on epävarmuutta ilmoilla, kuten hajonnasta näkyy. Ja harvoinpa näin pitkän aikavälin odotukset ovat oikeaan osuneet.

34 tykkäystä

Käsittelin päivän Vartissa pörssilistautumisia, tai niiden puutetta.

Videolta löytyy lisää kuvaajia, nostan tähän niistä muutaman. Videolla on mm. listaa potentiaalisista listautujista, mutta firmojen nimet eivät pörssien suuntaan vaikuta.

Tässä on hauska käppyrä Topdown Chartsilta: listautuvien firmojen osuus koko SP500:sta. Tällaiset kuivakaudet tuppaavat ajoittumaan pörssipohjiin. Toisaalta IPO-piikit voivat kertoa huipuista, kuten 2021 ja teknokuplassa. 80-luvun listautumisbuumi tapahtui kuitenkin nousumarkkinan keskellä, jos unohdetaan vuoden 1987 eeppinen parin päivän 30 % romahdus.

Keräsin blummalta dataa, miten noin 85 listautumista Helsingin pörssiin ovat tuottaneet ensimmäisen vuoden aikana. Mediaanituotto on olematon 0,3 %. Jos seuraavan kerran sijoittajaa fomottaa listautumiset, kannattaa katsoa tätä kuvaajaa. Tosin ajoituksella on väliä: 2013–2020 kituliaassa nousumarkkinassa listautuneiden mediaanituotto oli ensimmäisen vuoden aikana +16 %, kun taas kuplassa listautuneiden 2021–22 -14 %.

Ensimmäinen vuosi ei tietysti vielä kerro kaikkea. Ainakin itselleni oli yllätys, että nyt käytännössä konkurssimaisessa olotilassa pyörivä Lehto on ollut tuottoisimpia listautumisten joukossa yli +100 % kurssinousulla ensimmäisen listavuoden aikana! :smiley:

33 tykkäystä

Muutama mielenkiintoinen kirjoitus.

Nro 1. Mika Heikkilä & takuuvarmaa fiksua kirjoittamista.

Tuloskauden aikana Helsingin pörssin portfolioindeksi kiipesi yli 6 % (31.3.-31.5.) peitoten selvästi S&P 500:n ja Stoxx 600:n kehitykset. Olivatko tulokset sitten noin positiiviset? Eivät lukutasolla, mutta kun odotukset ovat hyvin varovaiset (lue pessimistiset), jo se, että päästään kutakuinkin odotuksiin riitti kurssinousuun pitkän epävarman ajan jälkeen.

Nro 2. Yksityissijoittaja Luxembourghista. Enemmän yhteiskunnallinen kirjoitus, mutta käsittelee myös yksittäisiä osakkeita ja jne.

Suomi on yksi Länsi-Euroopan huonoimmista talouksista viime 15 vuoden ajalta. Sanoin jo 2010-luvun alussa, että parasta mitä Suomelle voisi tapahtua, on ajaa täysillä päin seinää.

Uskon, että ainakin taktisesti on oston paikka sillä varauksella, että jenkit eivät mene soft landingiin tai taantumaan, vaan no-landing on toteutuva skenaario ainakin seuraaviksi 12-18 kuukaudeksi.

26 tykkäystä

Tässä vähän noisea ennen korkopäätöstä. Nämä heiluvat kuukausitasolla miten sattuu, mutta lähtökohtaisesti olisi kiva nähdä vähittäismyynnissä kasvua koska se indikoisi yksityisen kulutuksen elpymistä Euroopassa.

13 tykkäystä

No niin, vartin päästä saadaan päätös ilmoille. Viestintä tämän osalta on hyvin vaikeaa, sillä esim. edellisessä kokouksessa olisi ollut helpompaa perustella ohjauskoron laskua. Sen jälkeen tietoon on tullut huhtikuun odotettua korkeammat inflaatiolukemat, suhteellisen hyvät bkt-luvut ja palkkadata Q1:ltä ja ostopäällikköindekseissä piristymistä. Pääjohtaja Lagarde on tyypillisesti vähäinformatiivisempi puheissaan J. Powelliin verrattuna, mutta luulenpa, että tänään puheista on vieläkin vaikeampi saada irti vihjeitä tulevasta korkourasta. Mutta saas nähä, talousennusteetkin kertovat paljon.

43 tykkäystä

Koronlasku tuli

107 tykkäystä

Sitten niihin tuikitärkeisiin ennusteisiin. Näistä ei kyllä saa yhtäkään perustelua lisäodotuksille koronlaskuista, sillä etenkin tämän vuoden ennusteita nostettiin sekä kokonaisinflaatioon että pohjainflaatioon liittyen. Muistaakseni Bloombergilla odotettiin 0,1 %-yksikön hienosäätöä ennusteisiin, eli se kyllä ylittyi. Toisaalta talouskasvukin on odotettua vahvempaa. Mutta alle kahden ei inflaatio tippuisi vielä ensi vuonnakaan.

50 tykkäystä

“EKP:n neuvosto määrittää rajoittavuuden tason ja keston jatkossakin kokouskohtaisesti tuoreimpien tietojen perusteella. Sen korkopäätökset perustuvat etenkin inflaationäkymiä koskevaan arvioon, jossa otetaan huomioon tuoreimmat tiedot taloudesta ja rahoitusoloista, pohjainflaation kehityksestä ja siitä, miten voimakkaasti rahapolitiikka välittyy talouteen. EKP:n neuvosto ei sitoudu ennalta mihinkään tiettyyn korkouraan.” Kuten arvattua, datariippuvuutta korostettiin.

38 tykkäystä

Lasku siis tuli, mutta ennusteet ovat lisälaskujen kannalta heikot. Ei kyllä hyvä Suomelle. Ainakin Admicom korjasi jo alaspäin, jos tällä mitään tekemistä asian kanssa oli.

Ironisesti täällä kyllä alkavat palkkapaineet olla koholla, kun ostovoima on heikentynyt niin kauan ja Suomessa korot lasketaan mukaan inflaatioon.

12 tykkäystä

Juuri luin huhtikuun kokouspöytäkirjoja ja niistä kävi ilmi, että inflaatioluvut olivat kokouksessa linjassa EKP:n maaliskuun ennusteiden kanssa. Sen jälkeen julkaistu talousdata on siis ollut ennustenostojenkin takana yllättävänkin vahvasti.

22 tykkäystä

Tänään on kyllä nurinkurinen tilanne: EKP laskee korkojaan ja nostaa samalla inflaatioennusteitaan, mikä varmasti vahvistaa kritiikkiä mahdollisesta rahapolitiikkavirheestä. Tämän jälkeen saa kyllä olla suht varma siitä, että Lagarde ei anna mitään vihjettä koronlaskuista lehdistötilaisuudessa.

43 tykkäystä

BloombergTV:llä asiantuntijavieras on sitä mieltä, että nyt oli vain pakko tehdä koronlasku koska sellainen oltiin jo luvattu, “to save face”.

16 tykkäystä

Totta, EKP ajoi itsensä etukäteen nurkkaan. Itse veikkaan, että nyt alkaa haukkamaiset puheet, joilla yritetään saada aikaan kuva tiukentuvasta politiikasta ja toivotaan, että se auttaisi inflaation (palkankorotukset) torjumisessa.

31 tykkäystä

Totta, jos laskua ei olisi tehty niin olisi se ollut paha moka viestinnän johdonmukaisuudessa. Mutta veikkaan, että keskuspankin “haukat” tosiaan saavat tilaa talouslehtien palstoilla seuraavina kuukausina.

34 tykkäystä

Tässä blommalta hyvä karttakooste Koronlaskijoiden klubista, johon EKP tänään liittyi. Pian alkaa lehdistötilaisuus.

17 tykkäystä

Korko-odotukset reagoivat heti uutisiin: 3 koronlaskua tänä vuonna kantaa enää 44 %:n todennäköisyyttä eikä koronlaskua lokakuuhun mennessä pidetä enää varmana.

EDIT. Bloomberg odotti koronlaskua syyskuussa, lokakuussa ja joulukuussa. Nyt lokakuun lasku pois laskuista.

37 tykkäystä

Korkomuutoksethan on hyvä tehdä ennakoiden, että ehtivät vaikuttaa, inflaatio kuitenkin nykyennusteidenkin mukaan on tästä hetkestä eteenpäin laskemassa. Vaikken makroymmärtäjä olekaan niin se “perinteinen” tyyli nopeasti nostaa tai laskea korkoja tilanteen ollessa jo kärjistynyt saavat keskuspankit vaikuttamaan osaamattomilta.

12 tykkäystä