Pörssien suunta (Osa 3)

Pahoittelut tästä jo etukäteen. :crossed_fingers:

Otteita hesulisijoittajan päiväkirjasta
Hesulin suunnasta ja sielusta

Eilen se tapahtui. Kun näin atlantin takaisen salkkuni hehkuvan tummanpunaisena, tiesin, että se on saapunut. Suuri palo. Väistämätöntä. Kun terästä lämmittää tarpeeksi, lopulta sekin taipuu ja sulaa.

Kuin fysiikan lakeja seuraten, tiesin välittömästi sen leviävän myös Hesuliin. Hesulin horroksesta huolimatta. Kolmen vuoden ikirouta, kolmen vuoden menetetyt tuotot. Keväällä se nousee, alan viisaat miehet ja kuninkaat kauan sitten sanoivat. Ei kun syksyllä. Tai viimeistään vuodenvaihteessa. Sitten kun koronlaskut purevat muinaisella vanhalla mantereella. Se vaatii vain aikaa, sanoivat. Mutta miten paljon aikaa ja miten aika mitataan, sitä ei kukaan ole osannut kertoa. Ihmisen aika on eri kuin avaruuden aika. Koko ihmiskunta on vain tuhkaa ja atomeja ennen kuin avaruus on edes tiedostanut sen olemassaoloa.

Mikset seuraa intuitiota ja siirry muualle. Seuraa karttana koulutustasi, ammatillista kokemustasi, superegoa. Jossain hesulin toisella puolella on arvo-sijoittajan utopia. Nasdaq. Fairfax Financial. Berkshire Hathaway. Alphabet. Novo Nordisk. Olet tehnyt sen monta kertaa ennenkin, aikana ennen Hesuliin hairahtamistasi, aikana ennen kuin se mania tarttui sinuun. Katso niiden salkkujen satumaisia tuottoja. Satumaisia tuottoja, satumaisia yhtiöitä, ja niiden satumaisia vallihautoja. Vuodesta toiseen, agressiivisesti ja maailman parhaiden osaajien johdolla, ne kasvattanut omistaja-arvoaan. Kapitalismin mekka on ulottuvillasi. Sinun täytyy vain tehdä päätös.

Mutta siinä vaiheessa se saapuu. Se Ääni. Välillä se on sietämätöntä huutoa, joka laavan lailla tunkeutuu jokaisen ihohuokoseni läpi saavuttaen luuni ja ytimeni. Välillä se on kuiskailua, jonka viettelykselle ei vedä vertoja edes Odysseun seireenit. Ääni sanoo: osakesäästötili ja lähdeverot. Alhaisemmat välityspalkkiot. Inderesin osakeanalyysit. Yleissivistys. Regression to the mean. Osingot ovat oikeaa kassavirtaa. Vaikka yhtiöt ovat kotimaisia, niiden liiketoiminta on globaalia. Älä tee sitä, vaan tule tänne. Takaisin pimeyteen ja varjoihin, turvaan polttavalta auringolta, jota et enää tunnista eikä se tunnista sinua. Avaa Hesuli.

Joskus tunnen, miten Hesuli vie paitsi eläkesäästöni, se myös raivokkaasti repii sieluani pala palalta irti ruumiistani. Tiedän, että kun viimeisen tuomion aika koettaa, sieluttomat tuomitaan manalan syvimpään helvettiin. Helvettiin ikiaikaiseen mörnintään, jossa nousupäivät ovat pelkkä muisto. Kaukainen muisto ajasta maan päällä. Ajan kanssa nekin unohtuvat. Nyt on nimittäin liian myöhäistä, aivan liian myöhäistä. Enää ei voi kääntyä takaisin.

Yön pimeinä tunteina ainoa lohtuni on Charles Bukowskin sanoittama ajatus siitä, että jos olet menettämässä sieluasi ja tiedät sen, ainakin sinulla on vielä sielu jonka voit menettää.

147 tykkäystä

Fed: talous on vahva, työllisyys hyvä, Soft landing etc

Markkinat: juuuhh varmasti, tainno hetkinen mietitääs hetki

Rokka: ohoh, jospa markkinat viimein ymmärtäisi talouden olevan suurissa ongelmissa, jopa moni inderes väestäkin alkanut epäilemään Fedin puheita joka on jo paljon Fed uskovaisille :grinning:

Saadaanko 25 tai 50 pointsin vai jopa isompi pudotus? Luultavasti 50

Saadaanko pudotus syksyllä vai järjestävätkö hätäkokouksen ja pudotus tehdään aikaisemmin? Mahdollista sekin.

13 tykkäystä

Oma veikkaus on suoraan 0.5 lasku alkuun, koska nyt alkaa vahvasti näyttämään siltä, että fedin sedät ja tädit ovat taas liian myöhään liikkeellä.

Jos ennen syyskuuta järjestetään hätäkokous laskua varten, niin eilinen laskettelu taitaa olla kevyt rykäisy siihen verrattuna miten jenkkilän indeksit kyykkää tuohon ilmoitukseen.

25 tykkäystä

Tässä olisi ensi viikon ohjelmaa yhtiöiden osalta. :slight_smile:

Iso maailma

https://x.com/eWhispers/status/1819376833827070001


Velimaailma

11 tykkäystä

No ei se pörssien lasku kirkossa kuuluutettu ole; markkinat voivat kiittää Fediä nopeasta reagoinnista.

2 tykkäystä

Kasvua tulee sieltä että sijoittaa aloille jotka kasvaa ja jättää sijoittamatta sinne jotka kuihtuvat. Ei se ole mikään sijoittamisen elinehto että ihmiskunnan tulee kasvaa…

Osa firmoista ja toimialoista kuolee ja osa kasvaa tai muodostuu tarpeiden mukaan. Ei minulla ainakaan paljoa paina sijoittajana se että kasvaako väestö jossain päin maakolkkaa vai ei. Pitää tietää missä busineksessä on tulevaisuutta ja mikä on hinnoiteltu siten että siitä voi tuottoa saada. Siksi en ymmärrä tätä vouhotusta väestömääristä…
Business joka ei toimi ja jolle ei ole kysyntää kuolee pois ja se mille löytyy kysyntää kukoistaa…
Mitä enemmän väestö kasvaa sen enemmän sinne muodostuu myös yrityksiä jotka kilpailee markkinasta… Itse en nyt ole vaan ihan samaa mieltä siitä että väestömäärän ja yritysten tuotoilla olisi joku vahva korrelaatio.

13 tykkäystä

Heitätkö jonkun esimerkin alasta johon kannattaa sijoittaa vaikka asiakasmäärä vähenee?

2 tykkäystä

Asiakasmäärä ei välttämättä ole sama kuin väestömäärä. Väestömäärän pudotessa voi tulla yllättäviä aloja tai ainakin yrityksiä jotka kukoistavat ainakin hetken.

Oma yritykseni on tästä jonkin näköinen esimerkki. Kysyntä putosi valtakunnallisesti niin alas ettei tuotetta kannattanut enää tehdä jokaisessa pajassa vaan riitti että muutama erikoistui kyseisiin tuotteisiin ja ne teetetään näillä yrityksillä alihankintana silloin kun tarve on. Omalla yritykselläni olisi hyvin vaikea toimia 2000 luvun Suomessa, 2024 menee oikein hyvin.

Edit:

Jalopuun kysyntä Suomessa:

2002 Seinäjoen Puukeskuksen jalopuuosastolle tuli täysi rekkakuorma pyökkisahatavaraa viikossa. Tähän päälle muut puulajit, arviolta noin 2 rekkaa viikossa, yhteensä siis kolme kuormaa viikossa

2021 Seinäjoen Puukeskuksen jalopuuosastolle tulee vuodessa 3 rekkakuormaa jalopuuta yhteensä.

Ensi hätään voisi kuvitella, ettei 2008 kannattanut erikoistua massiivi jalopuun jalostamiseen.

25 tykkäystä

On Shamin sääntöä ja muita merkittäviä vinkkejä talouden suunnasta, mutta itse pidän toistaiseksi Warren Buffetin peliliikkeitä sijoittajille tärkeimpinä merkkeinä pörssien suunnasta.

Berkshire Hathaway on seisemänä kvartaalina peräkkäin myynyt enemmän osakkeita kuin ostanut.

Berkshire Hathaway sells off large share of Apple and increases cash holdings | Warren Buffett | The Guardian

Berkshiren käteisen osuus sijoituksista on nousut erityisen rajusti Q2 2024 aikana. Käteinen ei tietenkään makaa pankkitalletuksissa vaan USA:n valtion velkakirjoissa. Käteisen osuus on nyt 45%, osakkeiden 47% ja muiden sijoituksien 8%, kun tarkastellaan Berkshiren sijoitustoimintaa (Insurance and other).

Q2:lla Berkshire myi erityisesti Applen osakkeita (perusteluna verosyyt, uskokoon ken haluaa) ja heinäkuussa myyntilistalla on ollut toiseksi suurin sijoitus eli Bank of America. Lisäksi omien osakkeiden ostamista on vähennetty heinäkuussa.

Kaikki nämä ovat merkkejä siitä, että Berkshire uskoo osakekurssien yleiseen laskuun ja myös Berkshiren osakkeen laskuun. Vaikka Applen ja Berkshiren osakekurssit ovatkin edelleen nousutrendissä, on mielestäni tärkeämpää havainnoida nämä Buffetin peliliikkeet ja käsittääkseni hän on maailman seuratuin sijoittaja myös ison rahan piirissä. Uskon muiden sijoittajien seuraavan perässä ja USA:n pörssien suunta on alaspäin määräämättömän ajan.

Kuinka sijoittajat sitten reagoivat pitkäaikaiseen pörssikurssien laskuun. Lienee itsestään selvää, että osakerahastoista nostetaan rahaa pois ja ostetaan korkorahastoja. Tämä kiihdyttää kurssilaskua. On kirjoiteltu paljon siitä, että rahastosijoitukset ovat keskittyneet erityisesti Mag7-yhtiöihin ja teknologia sektorille, joiden on sanottu siksi nousseen arvostustasoiltaan liian korkealle. Pudotus voi olla raju. Nasdaq100 on tullut jo 11 % alas huipuistaan ja 30 % kurssilasku ei olisi mikään ihme tässä tilanteessa.

Raha hakeutuu turvasatamiin. Mitä ne ovat? USA:n valtion velkakirjoja. Optimisti tietysti uskoo Hesulin nousuun, mutta harvemmin on Hesuli noussut, kun USA-pörssit laskee.

68 tykkäystä

Eli kun markkina kokonaisuudessaan supistuu niin yrityksiä kuolee ja lopuille jää isompi kakku jaettavaksi supistuneesta markkinasta?

Tämän ajatuksen kun siirtää pörssin mittakaavaan niin oikeaa osaketta poimimalla hyötyy markkinoiden supistumisesta, mutta jos on mukana kaikkiin hajauttamalla tai indeksirahaston kautta niin häviää.

2 tykkäystä

Melko täsmälleen mitä ajattelin. En tiedä käykö esim. Nesteelle juuri näin kun muut supistavat ja Neste jatkaa uusiutuvien parissa ( ei taida olla vaihtoehtoja), mutta siinä voisi olla esimerkki. Oman näkemyksen mukaan maailmassa riittää ostovoimaa vielä pitkään. Riittääkö sitä kakkua kaikille jaettavaksi on tietysti olennainen huoli.

3 tykkäystä

Luuletko että yritysten määrä markkinoilla on vakio? Ne joilla on kilpailuetua niin ne pärjää… Samalla tavalla se osakepoiminta toimii silloinkin. Voittajat voittaa ja ne jotka ei sopeudu niin tippuu markkinasta.

Jos vaikka kasvaviin markkinoihin olisi alueella 10 yritystä ja kasvu sakkaa ja lähtee laskemaan niin se voi olla että 3 yritystä lyö lapun luukulle koska eivät enää pärjää ja niiden asiakaskunta siirtyy jäljellä oleville yrityksille. Ei niiden jäljellä olevien yritysten liilevaihto edes välttämättä laske… Voi olla että muutama voittaja kahmii muidenkin markkinaosuudet…

5 tykkäystä

Itsellä on vähän sama asia. Koko toimialalle povattiin suunnilleen maailmanloppua, monet yrittäjät lopettivat alalla ja itse panostin siihen kaikki resurssini. Ei minusta maailmanvalloittajaa kasvanut, mutta näin keski-ikäisenä voin jo todeta, että uskoakseni en joudu enää koskaan työpaikan vaihtoa miettimään.

Markkinoiden uusjako ja uustuotteet ovat kuitenkin mielestäni hieman eri asia kuin mitä Jukka tarkoitti. Lisäksi esim. rakentaminen on sellainen sara, että kysyntää varmasti riittää hiipuvan väestön maissakin kaupungistumisen vuoksi. Mutta kyllä se vääjäämätön lopputulos silti on, että väestömäärän väheneminen tulee johtamaan kysynnän leikkaantumiseen tuollakin toimialalla.

Sinällään missään ei ole kirkossa kuulutettu, että Suomen väestömäärän tulisi radikaalisti laskea. Väestöpula ei ole suoranainen ongelma maailmassa. Ja tulijoita Suomeen on jonoksi asi. Haaste on tietenkin siinä, että sen enempää aikuisikänsä pleikkaa päivät pitkät pelaava suomipoika kuin työmarkkinoiden ulkopuolelle jäävä/jättäytyvä maahanmuuttaja eivät luo sitä kaivattua taloudellista hyvinvointia. Mutta ei sen tarvitse olla mikään pysyvä olotila, etteikö työikäiseltä väestöltä vahvemmin edellytettäisi osalistumista yhteiskunnan rakentamiseen ja etteikö maahanmuutto voisi pohjautua enemmän tai vähemmän Kanadan malliin. Ja ehkä voimme jopa kehittää ajattelua niin, että humanitaarinen ja työperäinen maahanmuutto eivät ole toistensa vastakohtia, vaan yhdistettäviä asioita.

14 tykkäystä

Esimerkiksi Suomessa kasvavat kaupungit vähenevät vuosittain. Ensi vuosikymmenellä niitä taisi olla enään kolme(?) Pörssin rakennusyhtiöillä on kuitenkin toimintaa lähes koko Suomessa. Kaikki kun supistaa muualla ja keskittää voimavaransa näihin muutamaan niin kilpailu menee veriseksi ennen kuin joku tipahtaa. Tuossa kohdassa voisi väittää ettei kannata omistaa mitään ennen kuin voittaja selviää.

7 tykkäystä

Ei se kasvava ala määritä yritysten pärjäämistä. Jos joku ala kasvaa voimakkaasti niin sinne satsataan ja sinne tulee uusia yrityksiä kuin sieniä sateella ja niistä markkinaosuuksista tapellaan. Osassa myös kannibalismiefektiä eli kilpailijoita tulee ja syödään toinen toistensa markkinaosuuksia. Ei se kasvava toimiala takaa tuottoja tehokkaassa markkinataloudessa yhtään sen enempää.

6 tykkäystä

Rakentaa voi toki Suomen ulkopuolellekin. Mutta jaan pessimismisi. Edes lähimenneisyyden “hyvinä vuosina” pörssilistatut rakennusyhtiöt eivät ole kauheasti loistaneet taloudellisessa mielessä. Ja ulkomailta duuneja tunnutaan usein hankkivan varsin hintavetoisesti, josta omistaja ei kauheasti pääse iloitsemaan.

Monilla suomalaissijoittajilla on myös ihan epärealistisia käsityksiä markkinoista. Pohjalta, että Ukrainan sota päättyy, maa jälleenrakennetaan täyteen uutta uljasta rakennuskantaa ja suomalaisyritykset nappaavat siitä kelpo osuuden. Noinkohan. Itse povaan, että se rakennusbuumi on enemmän osastoa naapurivoimin rakennettavat “rintamamiestalot” ja suurissa julkisissa rakennushankkeissa halvimman tarjouksen tekijä korjaa potin.

14 tykkäystä

Luulen, että tämä Henri Huovisen tviittiketju kiinnostaa tässä ketjussa. :slight_smile:

Sopisi useampaan eri ketjuun, mutta toisaalta tässä on sellaista ajatusta, jossa on myös paljon ajateltavaa makrotalouden kuvioista.





17 tykkäystä

Hauskasti tämä kejtu aktivoituu aina, kun pörssissä tulee vähän punaisempia päiviä! :smiley:

Mikään ei muuta sentimenttiä, kuin hinta.

Käsitykseni markkinan “yleisfiiliksestä” pörssien suhteen on sellainen, että fiilikset olivat vallan positiivisia vielä viikko sitten: Yhdysvaltain talous hidastuu sopivan mukavasti “pehmeässä laskussa”, jäähdyttäen inflaation ja laskien korot alas. Muu maailma elpyy vähäsen. AI-osakkeiden yskä on jatkunut kohta kuukauden, mutta samalla muut osakkeet eivät ennen perjantaita olleet laskeneet juuri nimeksikään. Tämä indikoi lähinnä rotaatiosta, suunnan pysyessä samana yleisesti ottaen.

Nyt, parin punaisen päivän jälkeen, Fed on myöhässä koronlaskujen kanssa ja talous räsähtääkin taantumaan. Sijoittajakeskusteluissa yllättävän usein syyttävä sormi osoittaa Fediä, mutta se on melko näkyvä ja kasvollinen toimija mitä on helppo sohia, kuten ihmiset arvostelevat urheilijoita olympialaisissa itse mukavasti kotisohvalla löhöten.

Pikkuravistelu Yhdysvalloissa ei ole yllättävää. Etenkin siellä on noustu joissain osakkeissa todella railakkaasti. Kuten usein esim. Varteissa on tultu nosteltua, arvostukset ovat kireän puoleisia etenkin teknologiaosakkeissa. Kukaan ei osaa ennustaa markkinan liikkeitä luotettavasti, mutta perus 10-20 % korjausliikkeet ovat pörssin arkea. Nasdaq100 onkin sellaiseen päässyt. SPW (SP500 tasapainotettu versio) on sen sijaan laskenut vähemmän dramaattisesti prosentin pari. Käytännössä se on ATH:ssa.

Mikä on muuttunut? Tuo työkkäridata on ollut jo tovin heikentyvää ja Sahmin säännön aktivoituminen nostattaa kieltämättä kulmakarvoja. Nytkö taantuma, mitä odotettiin vuosia kieli pitkällä mutta jonka mahdollisuus unohtui ehkäpä puoleksi vuodeksi, yllättää sijoittajat?

Ei minulla ole kristallipalloa, mutta joka tapauksessa on aina mielenkiintoista seurata sijoittajien käsityksiä markkinasta ja psykologiaa ja miten se muuttuu äkisti pörssikurssien liikahtaessa toiseen suuntaan hetkeksi. Tällaisissa tilanteissa haastetaankin sijoittajan omaa sijoitusstrategiassa pysymistä.

117 tykkäystä

En tiedä onko oheinen ehdotus toimitettu Buffetille, mutta olishan tämä kova sana :wink:

Itse tarttuisin heti kiinni, ja laittaisin rahat jonnekin täältä Hesulin kurimuksesta, jossa muitten pörssien lasku tarttuu täysimääräisenä, mutta nousu vajaavaisena.

Kuten tuossa pari postausta edempänä todettu, Buffetilla cäshiä Hesulin market capin verran. Preemion joutuisivat joko lainaamaan tai keventelemään kunnon pörsseistä…

Vai olikohan tämä enemmän letkaustusosastoa kuin pörssien suuntaa, mutta maanantaina nähdään…

PS huumoriosastolla mennään, mutta kuvastaa tietenkin myös miten mitätön - ansiosta tai ansiotta - Hesulin markkina-arvo on maailman mittapuussa kun Buffetin rahavaratkin kaikkiin firmoihin riittäisivät jos preemion perään ei kyseltäisi

https://x.com/JuhaVaris/status/1820028022151315667
https://x.com/sijoituskasti/status/1819772993301627106

14 tykkäystä

Taitaa mennä tälläinen “Nigerialaiskirje” lukematta herran roskapostiin.

3 tykkäystä