Pörssien suunta (Osa 3)

Juu, tyhmyys ei ole tämän päivän ilmiö ainakaan historian perusteella. Ja sijoittajallehan tämä tilanne tarjoaa aivan mahtavia mahdollisuuksia tai näin ainakin itse uskon.

Ja ainoastaan usko saa meidät tekemään mahdottoman tuntuisia asioita kuten yrittämään rakentamaan parempaa maailmaa vaikka sitten sijoittamalla yhtiöihin ja teknologioihin, jotka auttavat ihmisiä pääsemään kiinni parempaan elämään.

Mutta ihan hienosti kirjotettua karhuilua mielestäni @OldFeki!

2 tykkäystä

Ostajia riittää jatkossakin, ihan kaikille yhtiöille ja tarinoille.

13 tykkäystä

USA:ssa asuntojen hinnat laskivat viisi kuukautta peräjälkeen. Se oli pisin laskujakso 11 vuoteen. Suunta kääntyi kuitenkin heinäkuussa. Asuntojen hinnat kääntyivät nousuun.

image

USA:n taloustilanteen normalisoituminen vaikuttaa aidolta. Pehmeä laskeutuminen? Sama se, miksi tätä nimittää, mutta asuntokaupankin tilanne vaikuttaa normalisoituvan monilta muilta sektoreilta tutun käyräkehityksen siivittämänä.

Asuntokauppa on myös USA:ssa merkittävä talouskehityksen indikaattori, joten sitä on vaikea ohittaa olankohautuksella olkoonkin, että hintojen nousun syynä on pienentynyt tarjonta ja voluumit.

Olen jo avoimesti optimistinen USA:n kehityksen suhteen. Toisaalta, nykyisessä maailmantilanteessa ei mitään voi julistaa varmaksi ja yllätyksille on varattava tilaa ennustuksissa. Mikäli kehitys jatkuu ilman uusia geopoliittisia selkkauksia tai muita mullistuksia, en näe syytä, miksi USA:n kehityksestä pitäisi olla erityisen huolissaan. Iso talous sopeutuu hyvin tilanteeseen monipuolisuutensa ja joustavuutensa ansiosta.

Vaatii aika paljon optimismia olettaa, että kehitys tarttuisi nopeasti Eurooppaan, mutta parin viimeisen vuosikymmenen aikana USA:n ja Euroopan talouden suunnat ovat hakeutuneet aiempaa tiiviimmin toistensa seuraan.

Kiinan ja öljyn tilannetta on seurattava tarkasti. Suomen tilanteeseen ei ole odotettavissa nopeaa parannusta. Syitä tähän ovat mm. jäykkä työmarkkina, talouden kapea teollinen pohja, taloudessa ylipainossa olevat teollisuudenalat, sekä ylivelkaantunut ja elvytyskyvytön julkinen sektori. Kaikki nämä tekijät yhdessä tarkoittavat, että tulemme kohtaamaan talouden iskut maksimaalisina, kuten aina aiemminkin. Ehkä seuraavassa taantumassa kaikki on toisin.

WSJ:

Yllättävän nopea elpyminen viittaa siihen, että asuntokiinteistöjen laskusuhdanne on osoittautumassa lyhyemmäksi ja matalammaksi kuin monet asuntoekonomistit odottivat asuntolainojen korkojen noustua viime vuonna.

Niukkuus on suuri syy. Korkeat korot ovat saaneet asunnonomistajat pysymään paikoillaan sen sijaan, että he ostaisivat uusia asuntoja ja ottaisivat kalliimpia asuntolainoja, mikä on johtanut siihen, että myytävien asuntojen määrä on poikkeuksellisen pieni.

30 tykkäystä

Saavutettu tuottavuusparannus menetettiin heti kissavideoiden katsomiseen :face_with_diagonal_mouth:

19 tykkäystä

Ei auta että tehtaissa tehdään tuplasti tuotteita puolta pienemmällä väkimäärällä. Jonkun pitäisi kyetä pitämään kysyntää yllä.
70-luvulla tehdastyötä tekevän miehen palkalla hankki perheelle asunnon ja elätti sen, nyt ei edes molempien vanhempien yhteiset tulot tahdo riittää.

Kuin myös Suomi… Japanilla oli helppoa. Muu maailma kasvoi vauhdilla kun siellä alkoi ongelmissa rämpiminen. Vetoapua löytyi, nyt on toisin kun käytännössä kaikki teollisuusmaat kärsii kasvun ja työikäisen väestön puutteesta.

10 tykkäystä

Ehkä tästä pitäisi keskustella jossain muussa ketjussa, mutta tämä ajatus tuntuu olevan valloillaan, mutta mitä pohjaa sille on? Asuntojen hinnat ovat kyllä muuttuneet suhteessa palkkatasoon vaikka huomioitaisiin laskenut korkotaso. Mutta että elintasoko oli 70-luvulla? Millä ihmeen mittarilla?

Mun kokemuksen (vanhempani ja kavereitteni vanhemmat ymv.) mukaan 70-luvulla oli ihan tyypillistä, että ei ollut varaa esim. jauhelihaan ja oli ihan tyypillistä syödä perunoita ruskealla kastikkeella, siis pelkkä kastike, ei lihaa, tofua tai muitakaan sattumia. Saati sitten vihanneksia keskellä talvea. Televisiot ja muu vastaava olivat kalliita, eikä niitä tosiaankaan ollut joka perheessä, saati useampaa per kotitalous. Joka luokalla oli muutama lapsi, joiden perheessä ei ollut varaa koulureppuun tai kenkiin, ja niitä varten kerättiin kolehteja.

Ei tällaista enää ole. Pienituloisillakin on varaa hankkia melkoista vipstaakkelia kotiin ja ruon suhteen niukkuutta on lähinnä, että avokaadot ja lohi on kallista talvella, mutta ei nyt sentään jauheliha. Käppyrät tukee tätä havaintoa ja vauraus on noussut pitkän aikaa eikä suinkaan saavuttanut huippuaan 70-luvulla.

41 tykkäystä

Tässä on muutamissa minuuteissa luettava juttu teollisuuden tilauksista, jutussa on lainattu LABOREa ja Kuntarahoituksen pääekonomistia Timo Vesalaa.

”Suomen vientimarkkinoiden suhdanneodotus on reilun vuoden ollut maailmantalouden keskimääräistä näkymää heikompi. Positiivista on, ettei tämä teollisuuden PMI-lukuihin perustuva mittari ole viime kuukausina enää heikentynyt lisää. Aika matalalla toki edelleen mennään”, Vesala toteaa X:ssä (entinen Twitter).


EDIT:

Lisään tähän vielä Hesarin jutun Bloombergin tekemästä jutusta liittyen EKP:n koronodotuksiin. Ei maksumuuria.

KYSELYYN vastanneet arvioivat, että EKP toteaa joulukuussa lainauskustannusten nousseen huippuunsa.

Ohjauskorkoja päästään kyselyyn vastanneiden arvion mukaan alentamaan ensimmäisen kerran jo maaliskuussa 2024.

Ajankohta on selvästi aikaisempi kuin mitä EKP:n väki on itse ennakoinut.

Bloombergin kyselyyn vastanneet odottavat, että EKP alentaisi ohjauskorkoa ensi vuonna kolme kertaa.

13 tykkäystä

Kuten on ollut esillä, isot teknot ovat viime kuukausina raketoineet. Pienten ja keskisuurten yhtiöiden Russell 2000 kehittynyt maltillisemmin

10 tykkäystä

Nassessa samoin kuin Sepessäkin kymmenkunta suurinta yhtiötä määräävät suunnan. Mikäli noiden osalta tapahtuu arvostustasossa merkittävää muutosta suuntaan tai toiseen, niin vaikutus on suuri.

Johannes Ankelo kirjoitti mm. siitä, miten Goldman Sachs laskee taantuman todennäköisyyttä. Jutun lukee muutamissa minuuteissa.

Goldman Sachsin myyntipuolen ekonomistitiimillä on häikäisevän heikko historia ennustustensa toteutumisten suhteen. Tällä kertaa tiimi tuo näkemyksellään huonoja uutisia presidentti Bidenille: tiimin laskelmien mukaan taantuman todennäköisyys laskee 15 prosenttiin aiemmasta 20 prosentista. Bloombergin konsensus taantumalle on ollut 60 prosenttia sitten viime vuoden, pääasiassa rajusti kääntyneen korkokäyrän ansiosta, mikä on historiallisesti korkealla todennäköisyydellä ennakoinut välitöntä taantumaa.

Miksi uutiset mukamas olisivat huonoja Bidenille? Toisin kuin Goldman Sachsin FICC- tai Equity Sales-osastot, investointipankin myyntipuolen analyyseillä on synkkä historia: ne ovat olleet lähes aina täysin väärässä. Toisin sanoen, kieli poskella voidaan sanoa taantuman olevan varmuus.

5 tykkäystä

Kuvassa näkyy pari selkeää nassen kuplaantumista, mutta itsellä kyllä kiinnittyy huomio myös tuohon selkeään trendiin, jossa nasse on kurittanut russelia 40 vuotta putkeen.

Russelin SMB faktorialtistuksen perusteella trendiviivan pitäisi olla pikemminkin laskeva. Siinä saa näköjään pyyhkiä faktoreilla takamusta, kun teknot jyrää.

5 tykkäystä

Dotcomin aikaan Top 10 teknot mcapin mukaan oli pikahaun mukaan:

  1. Microsoft Corporation (MSFT)
  2. Cisco Systems Inc. (CSCO)
  3. General Electric Company (GE)
  4. Intel Corporation (INTC)
  5. Lucent Technologies Inc. (LU)
  6. IBM (International Business Machines Corporation) (IBM)
  7. Nortel Networks Corporation (NT)
  8. Dell Inc. (DELL)
  9. Oracle Corporation (ORCL)
  10. Sun Microsystems Inc. (SUNW)

Karkeasti tarkistaen, lappujen arvo silloin vs. nykypäivä ja muutos prosentteina:

Lappu 2000 peak 2023 Erotus %
Microsoft Corporation (MSFT) 58,75 334,27 468,97 %
Cisco Systems Inc. (CSCO) 79,56 56,67 -28,77 %
General Electric Company (GE) 371,05 111,72 -69,89 %
Intel Corporation (INTC) 74,88 38,01 -49,24 %
Lucent Technologies Inc. (LU) 84 0 -100,00 %
IBM 123,57 147,68 19,51 %
Nortel Networks Corporation (NT) 124,5 0 -100,00 %
Dell Inc. (DELL) 102 0 -100,00 % (Dell listautui uudelleen 2018)
Oracle Corporation (ORCL) 45,47 126,32 177,81 %
Sun Microsystems Inc. (SUNW) 258,63 0 -100,00 %

(IBM sopisi hyvin Helsingin pörssiin :smiley: )

26 tykkäystä

Ei tuo maailman tehtaan tilanne oikein hyvältä näytä, kenenkään kannalta. Ongelmia on paljon mm. kotitalouksien heikko kulutus elvytyksestä huolimatta, 2 suurinta kiinteistöjättiä ei kykene maksamaan velkojansa, ja lisäksi vienti ja tuonti laskee edelleen. Dollari vahvistuu joka taas hankaloittaa lainanmaksuja entisestään, lähteekö GFC 2.0 Kiinasta liikenteeseen? Maybe.

4 tykkäystä

IS:n otsikossa mainittu asiantuntija ei ole palkkaansa ansainnut tällä arviolla. :smiley:

Jotain voi tosiaan tapahtua – tai sitten ei. No, onhan sekin toki pieni uutinen, että jos tapahtuu tai on tapahtumatta se todennäköisesti käy ilmi konkreettisesti viimeistään perjantaina. Mutta signaalit tulevista tapahtumista taitavat olla kirkkaat jo torstaina.

Jutussa on Nordean ja OP:n herrojen pohdintaa korkojen kehityksestä.

10 tykkäystä

Tätä voi muuten miettiä monelta suunnalta riippuen miten haluaa vahvan dollarin arvottaa. Jotkut vanhan koulukunnan jenkki jäärät miettii että tuota kannattaa katsoa vain kolmelta kantilta: öljy->dollari, kulta->dollari ja kulta->öljy. Itsekkin olen pohtinut että ompa vahva dollari, mutta tosiaan suhteessa öljyyn dollarilla on melkoinen pulkka kesän jälkeen🤷🏼‍♂️.

En ota kantaa mihin dollaria tulisi verrata, eikä mulla ole siihen kompetenssiakaan, mutta sen tästä voi ottaa että tuo on hyödyke jonka analysointiin vihreissä pohjoismaissa käytetään liian vähän resursseja suhteessa sen hinnan merkitykseen. Seuraan epäsäännöllisen säännöllisesti eri pankkien makrokatsauksia ja koronan alun jälkeen olen nähnyt enemmän puhetta öljystä lähinnä negatiivisen spottihinnan aikaan ja Ukrainan sodan nousupiikissä. Silloinkin puhe oli lähinnä että kyseessä on syklinen raakis ja näin ollen hinta varmasti laskee piikistä pohjamutiin hetkessä pelkän chartin perusteella. Jos pitäisi itse veikata niin varmaan sanoisin higher for longer. Syynä vaikka SPR purkujen tilanne, jenkkien rig count, se että opec(saudit) tuntuu olevan melko tosissaan leikkausten kanssa ja Iranin/Venezuelan uskon suht hyvin kauppaavan tuotantonsa jo nyt sanktioiden alla jolloin lift ei muuttaisi järin suuresti balanssia. Venäjä on puskenut paljon markkinoille, mutta itse olen hieman pohtinut että siellä on kyllä väkisin jäänyt huoltotöitä tekemättä ja öljyä on myyty sotakassan hupenemisen takia “liikaakin”. No kuka tietää varmaksi. Villinä korttina Kiinan spr varastot. Jos käy niin että veikkaukseni osuu osittain oikeaan niin tähyilisin itse markkinoilta oilfieldservice lafkoja seuraavalla vuodelle.

Kiina on kyllä aiheena mielenkiintoinen. Lähtikö tästä lasku Kiinan pitkään jatkuneelle nousukiidolle ja sitä kautta globalisaation vaimeneminen. Mexico kieltäytyi käsittääkseni BRICsin pyynnöistä koska painottavat kauppasuhteita pohjoiseen naapuriinsa.

20 tykkäystä

Tärkeä makrodata-viikko tulossa taas

53 tykkäystä

Tässä on vielä lisää asiaa Kiinasta ja myös Yhdysvalloista.

9 tykkäystä

Juuri tullutta tietoa Euroopan komission talousnäkymistä Euroopalle.

Kasvua luvataan nyt 0,8% aikaisemman 1,1% sijaan. Syynä Saksa.

The European Commission cut its outlook for the euro-area economy, predicting it will be dragged down this year by a contraction in Germany.

Output in the 20-nation currency bloc will rise by 0.8% in 2023, compared with an earlier forecast for 1.1% growth, according to updated projections published Monday by the European Union’s executive arm. Next year’s outlook was lowered by the same amount, to 1.3%.

The region’s biggest economy is largely to blame. Germany, which had been expected to grow in 2023, is now facing a decline of 0.4%. The Netherlands saw an even heftier downward revision, to 0.5% from 1.8%. Spain and France, at the other end of the spectrum, are set to aid expansion.

Inflation will stay elevated and won’t retreat to the European Central Bank’s 2% goal. It’s seen at 5.6% this year, a little lower than previously envisaged, but a touch higher in 2024, at 2.9%.

The fresh numbers may stoke fears that the euro zone is becoming mired in a prolonged period of subdued growth and above-target inflation.

image

(Bloomberg linkki)
image

19 tykkäystä

Mikäli oikein muistan, on EKP:n korkokoukselle askelmerkit 50/50 sen suhteen että nostetaanko korkoa vai ei.

Jefferies arvioi että koronnostoa ei nähdä, sillä data on ollut heikkoa. Kuitenkin EKP viestisi että seuraavissa kokouksissa nostot ovat edelleen mahdollisia. Kuitenkin analyysitaho uskoo että Euroalueen data jatkaa heikkenemistään, ja nostokierre olisi nyt nähnyt huippunsa.

47 tykkäystä

Ah mutta toisin kuin historialliset rautakauppiaat, nämä (Apple ja NVIDIA) ovat rakentaneet järkyttävän kokoisen linnoituksen jonka sisällä on paljon softaa, mutta tätä kivaa saa vain jos ensin ostaa heidän (tukevilla katteilla myytävää) rautaa.

Eli ei ihan verrainnollinen historiaan. Verkkoraudalla ei ole tuollaisia vallihautoja koska loppupelissä ne vain siirtelevät IP-paketteja.

8 tykkäystä