Inderesin kahvihuone (Osa 7)

Tämä on itseasiassa mielenkiintoinen keskustelun aihe ja törmään tähän käytännön tasolla lähes joka päivä. Tehtaassamme saan opettaa koneiden käyttöä päivittäin. Pyrin aina opettamaan logiikan kautta, jotta kaverin ei tarvitsisi täyttää kovalevyään, vaan hän voisi ehkä päätellä miten joku kone toimii. Päättely on varsinkin työstövirheiden sattuessa tärkeää. Jos on vain ulkoa opetettu, ei työstövirheiden korjaaminen onnistu, koska ei osata päätellä mistä se voi johtua. Mielenkiintoiseksi asia menee silloin, kun sitä päättelykykyä ei ole tarpeeksi, silloin ei auta kun opettaa ulkomuistiin tietyt parametrit ja jos virheitä ilmenee, on työntekijän haettava osaava kaveri paikalle vikaa selvittämään. Muuttujia ei ihan kauheasti tarvita kun jo yllättävän suurella osalla menee sormi suuhun.

18 tykkäystä

Osasit hyvin sanoittaa tuon ilmiön, joka tulee tosiaan vastaan liki kaikkialla työelämässä. Yllättävän moni työntekijä tuolla positiossaan tuntuu olevan vain pavlovin koira tai rotta, joka painelee jotain nappeja tietyssä järjestyksessä koska “sillee tää nyt on useimmiten toiminut”.

Opiskelin aikoinaan tietojenkäsittelyäkin tovin kunnes kyllästyin siihen jatkuvaan koneen äärellä kököttelyyn (istumiseen). Jäi vain mieleen jonkun vanhemman yliopistolehtorin tunnilla kuultu toteamus, että “vain 20% väestöstä omaa sellaisen abstraktin ja analyyttisen ajattelun tason, että niistä on ohjelmoijiksi. Sitten olisi vielä siitä joukosta kyettävä löytäämään ne, jotka haluavat henkisen alan suolakaivokseen töihin 40 vuodeksi”.

Oli kyllä vähän karu kommentti mutta myöhemmin todennut, että taisi olla paikkansapitävä havainto niin analyyttisen ajattelun kyvyn levinneisyydestä kuin IT-alan luonteesta ylipäänsä.

9 tykkäystä

Komppaan. Varsin kiehtova aihe kaiken kaikkiaan. Vaikka itse on pyrkinyt oppimaan (ja opettamaan) logiikan kautta, niin silti amk ja yliopisto-opinnoissa tuli mentyä liian usein oikopolkua. Eli ulkoa muistamisen avulla. Annan kuitenkin varsinkin yliopiston itselle anteeksi kun samaan aikaan valtava vastuuhyppäys töissä ja lapsen tulo perheeseen veivät opiskeluajan minimiin. Tentteihin valmistautuminen meni samalla kaavalla. Tiivistin kaiken mahdollisen kurssiin liittyvän max 10 sivuun ja opettelin sen sitten ulkoa. Totta kai asiat pitää ymmärtää ja sisäistää, mutta se tenttiaineisto tuli päässä mukana. Toki opiskeltavat aineet kiinnostivat niin jäi niistä tietysti laajempikin ymmärrys mukaan.
Tieteelliset ja taloudelliset asiat sujuvat logiikan kautta, mutta on ainakin yksi osa-alue jossa en pystyisi tekemään sillä mitään: musiikki. Koirankakkapussikin on musikaalisempi kuin minä (tiedän mitä Anders Ericsson tähän sanoisi, mutta ei :smile:). Joskus muinoin (vähän haasteenakin itselle) opettelin soittamaan November Rainin (joskin jäi vähän kesken) pianolla tiettyä tarkoitusta varten, jota ei koskaan sitten kuitenkaan tullut. Ei perustunut mihinkään muuhun kuin paineluun koskettimia oikeassa järjestyksessä.

7 tykkäystä

Olisiko kuitenkin niin, että 28-56 % FIN-influenssereista pyrkii vaikuttamaan asioihin takapuolenkuvillaan :heart: Joita ei kuitenkaan esineellistämisen takia saa tuijottaa :joy:

3 tykkäystä

Täällä on nyt joku kumma käsitys, että jotain ulkoa opettelemalla hävitetään luovuus ja soveltaminen. En tiedä enää osaanko sanoa asiaani tarpeeksi selkeästi, ilmeisesti en. Kun kertotaulut ovat sujuvat, on sen päälle helppo rakentaa vaikka mitä ja soveltaa eri asioita. Toisaalta jos ne eivät ole jollain tavalla automatisoituneet, ei oikein jatkosta tule mitään.

11 tykkäystä

Niin on, kaikkeen mikä on halpaa on varaa, mutta asunto ja perhe jää hankkimatta.

En kyllä allekirjoita tätä. Vanhempieni ammateilla keskipalkka olisi tänä päivänä 2200e/kk ja toisen 2800e/kk. Meillä oli 70-luvun puolivälissä uusi Toyota Carina ST eli se tehokkaampi kalliimpi sporttimalli, kesämökki ja tuore omakotitalo(Hartiapankki) ja inflaatio söi kaikki velat alle 10 vuodessa, jo 80-luvun alussa velat 0 markkaa, 3-lasta, isot lapsivähennykset, korkovähennykset, lapsilisän ostovoima oli kolminkertainen tähän päivään verrattuna yms ja veroprosentti noin 15%. Väittäisi että samoissa ammateissa elintaso on tänään noin puolet tuosta. Lihaa oli pöydässä joka päivä ja televisio.

Syynä se, että työn tuotoksen lisäys on valunut täysimääräisesti pääomalle ja työntekijöille jäänyt ja jää koko ajan yhä pienempi osuus, syynä globalisaatio ja rajaton työvoiman tarjonta.

20 tykkäystä

Mihin suuntaan se pörssi nyt on näiden “kastike” keskustelujen perusteella on menossa?
Nolla postaus tämäkin, sori.
Poistakaa liputtakaa…

2 tykkäystä

Opettajana oma näkemys on, että valtaosalle kertolaskujen ulkoaopettelu on varsin positiivinen asia.

  1. Kun kerran oppii, on ne aina mukana. Se ei poissulje sitä, ettet oppisi soveltamaan.
  2. Aakkosten jälkeen ensimmäinen asia koulussa, joka vaatii valtaosalta pitkäjänteistä ponnistelua = opetellaan työntekoa. Seuraavana tulee enkun epäsäännölliset verbit.
  3. Taitava opettaja keksii lahjakkaille muuta sillä välin, kun muut jumppaa kertotauluja. Olettaen, että ne siis hanskassa :slight_smile:
32 tykkäystä

Alaspäin kun kuluttava/tuottava keskiluokka supistuu supistumistaan. Siis pitkällä, vuosikymmeniä kestävällä aikajanalla.

1 tykkäys

Harva tietää että Ruotsin virallinen valuutta on Euro, mutta EU:n poikkeusluvalla saavat käyttää Kruunua siirtymäajan, jolle ajalle ei tosin ole määritelty takarajaa lainkaan. Mutta fiksuja johtajia siellä silti, tosin ei toki ihan kaikessa kuten turvallisuustilanteesta tänään voidaan päätellä.

1 tykkäys

Noin teoriassa Afrikan pörssien pitäisi nousta ihan hurjasti, kun ainakin periaatteessa siellä on kasvuvaraa vaikka kuinka. Niin väestön, ehkä jopa varsinkin väestön, sekä luonnonvarojen puolesta.

Kuulostaa erittäin lupaavalta aivot narikkaan- duunista IT- alalle haaveilevan korvaan.

Ei kuitenkaan liene ihan sattumaa että aina laman tullessa Kruunu laskee reilusti ja pitää teollisuuden pyörät pyörimässä, työttömyyden alhaisena ja ulkomaankaupan vaihtotaseen hyvänä, toisin kuin Suomessa jolta tuo työkalun puuttuu. Kruunun alhaista arvoa ylläpidetään aivan liian alhaisella korolla, joka sitten aiheuttanut massiivisen asuntokuplan ja sadan vuoden lainat.

9 tykkäystä

Nuo on olleet siellä vallitseva tilanne vuosikymmeniä, ilman teollisuuden tai pörssien nousua, vähän niin kuin ikuinen lupaus joka ei sitten ole koskaan kuitenkaan toteutunut ja ei ole merkkejä että tilanne ratkaisevasti muuttuisi.

Kyllä, ymmärrätkö oikeasti sen vastavoiman, mitä tämä aiheuttaa? Vai ihan saunan lämmitys mielessä heittelet näitä dosentti Malisen juttuja?

4 tykkäystä

Yliopistonlehtori laittaa nyt aika reilusti lapinlisää, kun haluaa olla ystävällinen ja kiltti. Arvelisin, että oikea prosenttiluku on reilusti alle 5. Saatan kyllä olla jonkunkinverran puolueellinen, kun pidän reilusti yli puolta ohjelmoijista sellaisina, että olisi parempi, kun keksisivät jonkun muun ammatin itselleen.

Ja sitten ne oikeasti hyvät ohjelmoijat. Sanoisin, että alle 1% populasta. Ei niinkään kyse älykkyydestä, vaan - jostain - en osaa sanoa mistä. Joku tyylijuttu maailman mallittamiseen tai jotain. Vähän niin kuin taiteilijat. Jolla kulla vaan on sitä jotain, mitä muilla ei ole.

2 tykkäystä

Siis hetkinen. Ennustat pörssien menevän alas päin vuosikymmeniä?

Tässä omakin mielipide. Kertotaulun opetteleminen ei vienyt muistaakseni hirveästi aikaa ja sehän on ihan perusasiaa, yleissivistystä. Ei siitä ole muuta kuin hyötyä eikä se tietenkään estä muunlaisia päättelyitä yhtään mitenkään. Ihan samaan tyyliin tulee mietittyä sitten isompien lukujen osalta kuin täälläkin on ollut esillä. Esim 75x60 on 70x60 + 5x60. Sen sijaan kuulostaa kertotaulut osaavalle todella omituiselta jos 7x6 tai 8x7 pitää alkaa palottelemaan useampaan osaan.

5 tykkäystä

Alhaalla se kyllä on ollut korko meilläkin.

Silloin kun minä asuin Ruotsissa, niin ei ne korot mitenkään alhaalla olleet siellä. Siitä huolimatta sveduilla oli 50 vuoden pankkilainat ja asenne, että asuntolainan lyhentäminen on tylsää, pistetään fyffet kulutukseen mieluummin.

Noilla perustein veikkaan, että svedujen “100 vuoden lainat” (joka ei liene aivan totta, ei ne ihan niin pitkiä siellä myönnä) on enempi ilmentymä kansan asenneilmapiiristä kuin mistään muusta. Se ei muutu, vaikka korot olisivat 6% (toki kyky maksaa kämpästä x hintaa heikkenisi)

1 tykkäys