EUROOPPA 2.0
Historian saatossa Eurooppa on joutunut uusimaan nahkansa niin monta kertaa, että otsikko olisi voinut ihan hyvin olla “EUROOPPA N.0”, missä N voi olla mikä tahansa positiivinen kokonaisluku. Koska kuitenkin oletan valtaosan foorumin jäsenistä omaavan kokemuksia Euroopasta toisen maailmansodan jälkeiseltä ajalta, päädyin nyt lopulta tähän otsikkoon.
PARADIGMAN MUUTOS
Olen viimeisen reilun vuoden aikana kirjoitellut tähän ketjuun huolestuneita ajatuksia siitä, miten viinin marinoimat eurooppalaiset laiskottelevat itsenä ulos kilpailusta. Toisen maailmansodan jälkeen Eurooppaa on rakennettu EU:n perustamisarvojen varaan. Niitä ovat
Ihmisarvo
Vapaus
Demokratia
Tasa-arvo
Oikeusvaltioperiaate
Ihmisoikeudet
Vallitseva maailmantilanne on kuitenkin sellainen, jossa suurten valtioiden johtajat viittaavaa kinttaalla näille arvoille päätöksenteossa. Tämä on ajanut Euroopan siihen tilanteeseen, ettei kyseiset arvo, vaikka erittäin jaloja ja vaalittavia ovatki, toimi minkäänlaisina assetteina neuvottelupöydissä näiden sekopäisten jehujen kanssa. Valitettavasti.
Viimeistään Saksan jäätävä investointipaketti on merkki siitä, että Eurooppa on päättänyt muuttaa ääntä kellossa. Joku voisi jopa sanoa, että vihdkoinkin. Jos vielä oltaisiin jääty aurinkotuoleihin sangriaa maistelemaan, olisi sillä saattanut olla ajan myötä yhteiskuntarauhaa järkyttäviä seurauksia.
RAHAA ON - MISTÄ TEKIJÄT
Ei tilanne silti helppo ole nytkään. Sen sijaan, että suuria investointeja knanattaisi juhli riehakkaasti turuilla ja toreilla, on mielestäni aika keskittyä siihen, miten investoinnit toteutetaan. Nämä sadat tai jopa tuhannet miljardit ovat niin suuria summia, että ennen kuin aletaan tunkemaan hiiltä uuniin urakalla ja annetaan rampan kalkattaa, pitää miettiä mitkä kyvykkyydet sekä tuotantoketjujen osat ovat siinä kunnossa, että ne pystyvät ottamaan vastaan nämä valtavat investoinnit siten, ettei esimerkiksi inflaatio lähde aivan käsistä.
Vaikka rahaa on nyt kuin rosvo päälliköillä, pitää jonkun myös tehdä työt. Viinihöyryissään ikääntyvät eurooppalaiset sitä tuskin pystyvät yksin tekemään. Vaikka tekoäly, robotit ja AI-agentit tekevät tuloaan kovaa vauhtia, kuten @Sijoittaja-alokas hienosti GTC:n tiivistelmässä tekee selväksi, luulen että työvoimaa joudutaan hakemaan myös Euroopan ulkopuolelta. Tämä taas tuo haasteita yhteiskuntajärjestykseen ja uusien työntekijöiden integrointi nousee avainasemaan. Tämän Saksa on jo kerran oppinut kantapään kautta 60 ja 70-luvulta lähtien, kun he alkoivat tuomaan Turkista työntekijöitä matalapalkka-aloille.
TRUMPIN PELIKIRJA
Juttelin eilen erään NATOn työntekijän kanssa ja todettakoon ennen varsinaiseen asiaan menemistä, että siellä kuulemma on aikalailla siipi maassa, kun edelliset 3 vuotta on tehty kaikki Ukrainan eteen ja nyt yhtäkkiä tulikin täyskäännös. Heiltä puuttuu ikäänkuin missio tällä hetkellä.
Hän toi kuitenkin mielenkiintoisen näkökulman siihen, voisiko Trumpin sekopäiseltä näyttävässä poukkoilussa olla kuitenkin jonkin punainen lanka Euroopan suhteen. Tästä asiasta on varmasti puhuttu USA-ketjussa tai muissa politiikkaketjuissa, mutta koska olen oman mielenterveyteni vuoksi päättänyt olla menemättä sinne, tulevat nämä ajatukset ihan natuna.
Yleisesti olen siinä käsityksessä, että Trumpin loppuvastustaja on Kiina. Se selittäisi veljeilyt Putinin kanssa sekä myös Kanadan ja Meksikon tariffit, joilla hän yrittää estää Kiinan pääsemästä tuotteineen USAn markkinoille sitä kautta.
Tämä NATO-mies kuitenkin toi mielenkiintoisen näkökulman Trumpin suhtautumisesta Eurooppaan. Entinen porkkanapää on ollut ilmeisen turhautunut siihen, että samalla kun Eurooppa on vaalinut edellämainittuja arvojaan pitkillä kesälomillaan, on USA joutunut maksumieheksi huolehtimalla Euroopan turvallisuudesta. Toki Eurooppa on hieman jeesaillut USAta Kiina-kilpailussa esim. estämällä ASML:n bisneksen teon Kiinassa. Joka tapauksessa Trump kirkui jo edellisellä kaudellaan siitä, että Euroopan pitäisi nostaa puolustusbudjettiaan ja nyt hän näyttää siinä onnistuneen. Samalla tämä vahvistaa Eurooppaa ja Kiina saa ennestään vahvempia taistelupukareita.
Sitä en kuitenkaan Trumpin kimpoilevassa kiukkuilussa ymmärrä, että hänen käytöksensä vuoksi, Eurooppa on nyt aika nihkeä tekemään hankintoja puolustusteollisuuteensa USAsta. Saapa nähdä tuleeko tähän joskus muutos.
Eurooppa silti tulee tarvitsemaan USAta, ainakin Pekka Toverin mukaan yhdistettyjen asevoimien johtamisessa. Hän muistaakseni kertoili tästä viimeisellä vierailullaan @_neuvottelija_Sami_M :n luona.
(Trump-keskustelua kannattanee jatkaa USA-ketjussa, jos joku haluaa sitä tehdä)
SIJOITTAJAN PELILIIKKEET
Vaikka markkina näyttää eilisestä reaktiosta päätellen ajattelevan, että kaikki investoinnit valuvat RheinMetallille (Toki tänään näyttää toteutuneen jonkinlainen sell the news-ilmiö), on mielestäni päivän selvää, että investoinnit tulevat valumaan hyvin laajalle Euroopan taloudessa. Sijoittajalla onkin nyt mielenkiintoiset ajat yrittää arvuutella, millon investoinnit alkavat näkymään tuloksissa ja klassisesti 12-18 kk ennen sitä osakekursseissa.
Itselläni resonoi kovasti käyttäjän @Jackfin esittämät ajatukset Saksalaisten osakkeiden ketjussa. Kun Saksan investoinnit aikanaan alkavat, tulee siitä varmasti hyötymään Saksasta liikevaihtonsa hankkivat firmat. Niitä tuntuu löytyvän enemmän koko luokalta pienemmistä saksalaisista firmoista. Lisäksi kannattanee myös juuri miettiä, mitkä toimialat ja tuontaketjujen osat ovat ensimmäisenä kykeneviä ottamaan vastaan nämä suuret almut.
Myös hesuliitat© pääsenevät mukaan juhliin jossain vaiheessa.