Pörssien suunta (Osa 3)

Tässä on tuoreita @Jukka_Lepikko:n ajatuksia. :slight_smile:

31 tykkäystä

Toisaalta 30:n vuoden treasury noussut jo yli 4,5%:n, mikä ei kyllä viittaisi taantumaan. Tai, jos viittaa niin sitten stagflatoriseen sellaiseen?

Kyllä tuo mahku lukita 4,5%:n tuotto 30:ksi vuodeksi kilpailee varmasti osakkeiden kanssa lujaa ja Jukalla yllä kaikki nuo kriteerit taantumalle osakeindeksipohjaisia. Logiikka ei taida olla ihan aukoton nyt tässä hetkessä.

4 tykkäystä

Pienyrittäjät tuskailee korkojen kanssa, niiden mielestä korkoja pitäisi tiputtaa about 2 prosenttiin nykyisestä parantaakseen liiketoimintaa jota ei minun mielestä ole ihan heti ole näkyvissä. Jokatapauksessa ovat haastavassa tilanteessa koska nykyisiä korkotasoja ne eivät kestä ja jos Fedi joutuu tekemään yhtäkkisen korkojen laskun, talouden tilanne luultavasti on niin huono että mahdollisesti joutuvat laittamaan lapun luukulle. :grimacing:

Konkurssit nousussa.

6 tykkäystä

Historiasta löytyy hyviä esimerkkejä siitä, kuinka korkohuippu saavutetaan juuri taantuman alkaessa (taantumat vihreällä). Nousevat korot eivät siis tarkoita sitä, ettei taantuma voisi alkaa hyvinkin pian.

Mun näkemys perustuu makroon (ks. Traders’ Club -jaksot). Sen jälkeen käytän triggerinä varsinaisiin positioihin teknistä analyysiä (em. kolme markkinapohjaista kriteeriä). Näin shorttaan markkina vasta silloin, kun se jo näyttää heikkoutta.

32 tykkäystä

Tässä on Timo Heikkilän juttu Fedin toimista ja muusta siihen liittyvästä. :slight_smile:

Markkinat pettyivät Fedin näkemykseen pitää ohjauskorkoa korkealla pitempään. Markkina kuitenkin tietää, että Fedin ennusteilla ei ole juuri lainkaan ennustearvoa. Ne ovat olleet täysin metsässä koko nykyisen koronnostosyklin ajan.

Alaotsikot:

  1. Fed piti ohjauskoron ennallaan
  2. Fed aikoo pitää ohjauskoron korkealla pitempään.
  3. Osakkeet muuttumattomana Fed-päivän päätteeksi
  4. Fedin syyskuun dot plot (ohjauskorkoennuste)
  5. Talousennusteita nostettiin syyskuun kokouksessa
  6. Sijoittajan näkökulma
11 tykkäystä

Heinäkuussa kaivettua dataa löytyy tuolta, mutta tuolloin ei näköjään olleet small capit tarkastelussa.

Indeksin perusteella arvostus näyttää tervehtyneen melko tuntuvasti viimeaikoina.

Edit.
Kannattaa toki huomata, että Suomessa small cap yläraja menee 150 miljoonassa ja mid capin ylärajakin jo miljardissa.

Vertailun vuoksi
" To be listed in the S&P 600, a company’s market cap has to be between $450 million and $2.1 billion .

7 tykkäystä

Saattaa korkoihin tulla uusi normaali ja sen seuraukset…
…jää arvailujen varaan näin aluksi.

FED muistion mukaan jotkut *”officials” sanovat [Forever!]

Higher Interest Rates Not Just for Longer, but Maybe Forever

The tweak might be more important than it looks In their projections and commentary,
some officials hint that

  • rates might be higher not just for longer, but forever.

  • In more technical terms, the so-called neutral rate, which keeps inflation and unemployment stable over time, has risen.

4 tykkäystä

Taas tuollainen höpö-höpö-juttu. Kun ei kukaan, edes parhaimmat asiantuntijat pysty ennustamaan korkokehitystä edes vuoden päähän luotettavasti niin miten joku juustopää kuvittelee pystyvänsä siihen ikuisuusennustellaan? Mutta hyvää viihdettä ja ilmeisesti isot pojat ovat joillakin sektoreilla ostohousut jalassa.

52 tykkäystä

Juuri näin. Tässä alkaa tulla samat vibat kun aikoinaan nollakorkojen ennustettiin olevan ”ikuisia”.

12 tykkäystä

Yritin kaivaa viikonlopuksi jotain positiivista Euroopan talouskehityksestä. Brittien odotuksia alhaisempi inflaatio oli hyvä uutinen, mutta katselin heti perään Bloombergin haastatteleman brittiasiantuntijan arviot maan tilanteesta. Lyhyesti: Hän totesi Britannian olevan todennäköisin lamaan vaipuva valtio Euroopassa.

Mutta, löysin pientä valonpilkahdusta Ruotsista, jossa Riksbank nosti eilen ohjauskorkoaan 4%:iin. Ruotsin ongelmat erityisesti rakennusteollisuudessa muistuttavat Suomen tilannetta – joskin maan rakennus- ja kiinteistöalan kriisi on monella tapaa Suomea pahempi. Pahimmillaan Ruotsin tilanne voisi johtaa koko maan rahoituskriisiin ja merkittäviin häiriöihin kaikkien Pohjoismaiden rahoitusmarkkinoilla. Riksbankin johtaja kertoi kuitenkin eilen olevansa hieman aiempaa positiivisempi kehityksen suhteen.

Jutun otsikko lupaili ehkä hieman sisältöä enemmän, mutta positiivisen puolelle tämä menee – ainakin, jos on optimisti. Oman salkkuni ja sijoitusstrategiani kanssa optimismi on välttämätöntä.

The governor of the Riksbank said he has grown more confident that Sweden will avert a real estate-led financial crisis even as some landlords leveraged to the hilt are failing to refinance maturing debt.

“I think we have a slightly more positive view of where we’re heading, but we are very alert,” Erik Thedeen said in an interview at his office in central Stockholm on Thursday. “I’m a little bit less concerned of the tail scenario, a really bad scenario, but I’m still concerned that we have a highly indebted commercial real estate market. That is still an overall risk for the Swedish economy.”

“The muddling-through scenario is a fairly likely one,” Thedeen said. While that would mean avoiding a full-blown crisis, it is still “not good for the Swedish economy” and “not good for some of these companies,” he added.

The Riksbank on Thursday joined Swedbank AB and Nordea Bank Abp in forecasting two years of contraction for the biggest Nordic economy. Consumers have pared back spending, Sweden’s export markets are softening and builders are holding back on starting new projects.

Lopulta palaamme aina tähän. Inflaatio, inflaatio, inflaatio. (= korot eivät ole ihan nopeasti laskussa)

“Pysymme inflaatiotavoitteessamme. Piste.”

“The best thing that could happen for the commercial real estate market is that we reach our inflation target, because that will pave the way for a better economic development,” he said. “We will stick to the inflation target, period.”

image

19 tykkäystä

Jos/kun työeläkevakuutusyhtiöt alkaa sijoittaa yhä enemmän osakkeisiin, miten tämä tulee vaikuttamaan Helsingin pörssin yhtiöiden arvostukseen?

16 tykkäystä

tämä on ammattilaisilta hyvin vaarallista muiden rahoilla pelailua. ajoitetaan romahdukset. ei rommaukset aina nouse kuin korkit pintaan, olisi myös voinut tulla pitkä lama jos keskuspankit eivät olisi toimineet tai vastaava. jälkikäteen kaikki on niin selvää. entä nokia? kun se romahti 60€ => 30€, olisiko ollut all in. ei, kyllä markkinalla pitää olla nöyrempi.

4 tykkäystä

Kun eläkkeen saajat lisääntyy ja maksajat vähenee niin jotakin pitää yrittää. Ikävä kyllä tuolla “nostetaan riskitasoa” poltetaaan ne loputkin varat mitä eläkeyhtiöillä on.

Eläkkeen maksajien määrän väheneminen johtuu pienenevistä ikäluokista. Se aiheuttaa yhteiskuntaan paljon suurempiakin ongelmia kuin pienenevät eläkemaksut. Pörssiyhtiöille, joihin nyt meinaavat tumpata lisää rahaa, se tarkoittaa suoraan työvoimapulaa ja välillisesti asiakasmäärien pienenemistä. Eli niiden tuloksentekokyky heikkenee. Kurssit tietenkin nousee kun eläkeyhtiöt ostaa osakkeita tuloksista välittämättä, mutta mitenkäs käy kun osinkoja ei tule ja pitäisi kaivaa rahaa eläkkeiden maksuun?

Höpöhöpö. Suomen large capit ovat kansainvälisiä yhtiöitä, joiden tulevaisuuden tuloksentekokyky on aika vähän riippuvainen Suomen huoltosuhteen heikkenemisestä ja siten talouskehityksestä.

Mahdoton sanoa ulkopuolisena mikä on oikea allokaatio Kevalla osakkeisiin, mutta hyvähän se vain on jos näkevät että selviävät eläkevelvoitteista korkeammallakin riskitasolla - silloinhan se on vain ja ainoastaan järkevää nostaa osakepainoa jotta tuotto paranee.

32 tykkäystä

Sama tilanne kaikkialla länsimaissa

Ihanko siis tosissasi olet sitä mieltä, että olemalla pitkäjänteisesti suuremmalla hajautetulla osakepainolla eläkeyhtiöt häviävät varoja? Missä kohtaa historiassa on käynyt niin, että osakkeiden pitkän aikavälin tuotot ovat hävinneet muille pääomaluokille? Vai onko tässä nyt “this time is different” hetki, eli vaikka osakkeet ovat olleet ylivertainen sijoituskohde viimeiset vuosisadat, niin tästä eteenpäin näin ei enää olekaan?

Pahoittelut ei-niin-korrektista ulostulosta, mutta kertakaikkisesti en ymmärrä miten kukaan sijoituspalstoilla aikaansa kuluttava voisi olla sitä mieltä, ettei eläkeyhtiöiden pitäisi kasvattaa osakepainoa. Tämä siis ihan jo riippumatta markkinatilanteesta, mutta aivan erityisesti nykyisessä ympäristössä. Kun kyseessä on vuosikymmenien sijoitushorisontti, niin osakepainon pitäisi olla aina vähintään 100%, näin pikkaisen karrikoiden sanottuna, toki lyhyen aikavälin kassatarpeet huomioituna.

Hyvä pointti. Missään kohtaa historiassa väestö ei ole kasvanut yhtä nopeasti kuin nyt. Jossain päin maailmaa on aina voimakasta talouskasvua, tähän ei suomalainen eläkeyhtiö pääse kunnolla kiinni oikein millään muulla kuin osakesijoituksilla.

Mitä huonompana näkee Suomen tulevaisuuden, sitä enemmän pitäisi tähdätä nimenomaan kasvavista alueista hyötyvien yhtiöiden osakesijoituksiin. Mitä huonompana näkee Suomen tulevaisuuden, niin sitä selkeämmin pitäisi nähdä se, että osakepainon nostaminen on eläkeyhtiöille täysin välttämätön toimenpide, joka kaikkien talousoppien ja historian mukaisesti on taloudellisesti myös hyvin kannattavaa.

35 tykkäystä

Misää kohtaa historiassa on aiemmin oltu väestökehityksessä tällaisessa tilanteessa?

4 tykkäystä

Osaat varmaan myös täsmentää että missä päin maailmaa tällä hetkellä? Siis euro/dollarimäärältään, ei prosenteilla. Joku “Mubarian” bkt:n kasvu 100$:sta 110$:iin/hlö ei paljon vielä kasvua tarkoita vaikka on 10% nousu. Voisi kiinnostaa palstan piensijoittajiakin.

Viime vuonna tämä lopulta taas päti hyvin ja tänäkin vuonna elokuu meni miinukselle joten huoli pois sijoittajaystäväiseni!

12 tykkäystä

Kysyitkö tätä nyt ihan tosissasi? Mites esimerkiksi sellaiset pienet maat kuin USA ja Intia?

Tarkennan nyt, että oletko siis sitä mieltä, että maailman talous kääntyy pysyvästi reaalisesti laskuun? Tätähän se käytännössä vaatisi, että maailmanlaajuisesti osakemarkkinat (ja samalla globaalit suuryhtiöt joukkona) eivät tuottaisi myös jatkossa pitkässä juoksussa positiivisia reaalituottoja. Jos olet tätä mieltä, niin se sinulle sallittakoon, kaikenlaisia mielipiteitä saa ihmisillä olla. Eikä toki tästäkään asiasta yksiselitteistä täydellistä faktaa tietysti ole suuntaan tai toiseen kenelläkään esittää, ennustamisesta kun puhutaan.

USAn talouskasvu on kyllä ymmärtääkseni ollut koko alkuvuoden reaalisesti plussalla, eli suurempaa kuin inflaatio. Eikä oikein missään nähdäkseni ole tämän ennustettu muuttuvan. Korjaa toki jos olen katsonut väärin.

Ja näihin kovien reaalisesti kasvavien talouksien listaan voidaan lisätä sellaisia +100 miljoonan asukkaan maita kuin Vietnam, Indonesia ja Bangladesh. Kuten sanoin, aina jossain kasvetaan kovasti. Onhan koko maailmantaloudenkin kasvu tänä vuonna ollut reaalisesti plussalla.

7 tykkäystä