Pörssien suunta (Osa 2)

Tässä on Nordean päästrategin lyhyt tviittiketju, laitan kaikki kolme tviittiä tähän alle. :slight_smile:

27 tykkäystä

USA:ssa haastava tilanne edessä H2/2023. Kymmenen pisteen kysymys on kuinka paljon kuluttajat jarruttavat ja kykeenekö FED reagoimaan ajoissa.

5 tykkäystä

Pahoin pelkään, että se pahimmassa pulassa oleva asuntovelallisten joukko ei edusta sitä kansanosaa, jolla olisi sijoituksia sen enempää pörssissä kuin muuallakaan.

37 tykkäystä

:joy:Oliko tähän lähdettä vai omaa mutuilua?

8 tykkäystä

Vaikka tämä ei olisikaan täsmälleen noin, niin on kai aika selvää, että jotain tuon suuntaista on tapahtumassa. Suomalaisten ostovoiman alentuminen heikentää myös osakkeiden kysyntää. Vastavoimana on osakkeiden hintojen lasku. Toinen vastavoima ovat ne sijoittajat Suomessa ja ulkomailla, joiden ostovoima on parantunut.

Ilman mitään tilastoja ei voi sanoa mitään varmaa, mutta mutuilu on tässä kohtaa hyvästä. Ostovoiman alentuminen vähentää osakkeiden kysyntää.

18 tykkäystä

@Mikko_Makinen eri pörssit ja P/E:t :slight_smile:

74 tykkäystä

Itsekin kaihdan hieman sitä hokemaa Helsingin edullisuudesta. Osakkeet ovat toki halpoja, mutta entä edes ne keskipitkän aikavälin kasvu- ja tuottonäkymät? Hyvin sanoo Mikko Mäkinen mielestäni ääneen sen, että Helsingin pörssin edullisuuskin on suhteellista, koska vastaavasti tuotto-odotukset ovat todennäköisesti matalammat kuin muualla.

Kehoitus välttää Suomi-ylipainoa on ihan asiallinen.

28 tykkäystä

Osakkeet tykkäsi huonoista työllisyysluvuista.

12 tykkäystä

…ainakin hetkellisesti. Nyt mennäänkin sitten taas alas päin. Olisikohan noussut palkkataso pelästyttänyt.

image

Näissä lievä ennusteiden ylitys ja sama taso kuin kuukausi takaperin.

10 tykkäystä

Handelsbankenin pääekonomisti:

Nordean mies:

OP:n Hännikäisellä on ihan oikea tviittiketju tästä teemasta:

25 tykkäystä

Ollaan muuten aikamoisessa limbossa markkinoiden suhteen.

Inflaatio sitkeää, korot nousee, työmarkkina on kuumana ja ostovoimaa nakerretaan kuukausittain. Taantuma, joka laukaisisi tilanteen, näyttää kaukaiselta.

9 tykkäystä

Vielä kun saisi Ruotsin puolelta vastavat P/E käppyrät :pray:

4 tykkäystä

Mä pistän tuonne Inderesin yhdel Slack-kanavalle, jos joku esimerkiksi maanantaina sais sieltä “Bloomberg”-koneelta kaivettua nuo. :slight_smile:

EDIT: @CitizenJ sain vastauksen, onnistunee - saat ehkä maanantaina. :slight_smile:


@Alex_af_Heurlin1 on kirjoittanut mielenkiintoisen jutun Ruotsista ja heidän kruunustaan. Ei maksumuuria.

Ruotsin teollisuudessa ei kuitenkaan juhlita. Ruotsin teollisuuden ostopäällikköindeksi painui keväällä alimmilleen sitten koronakevään 2020. Kuvaavaa on sekin, että Ruotsissa kaatuu nyt yrityksiä nopeimpaan tahtiin ainakin kymmeneen vuoteen. Taantuma on siis ovella.

17 tykkäystä

Tässä vähän pidemmältä ajalta kuvaaja tämän päivän työllisyyslukuihin liityyen, vahvaa on!

14 tykkäystä
5 tykkäystä

Juu. Jenkkimarkkinat ja etenkin Nasdaq on mennyt menojaan jo vuosikausia Eurooppaan ja viimeisinä kuukausina etenkin Helsingin pörssiin nähden. On vaikea haastaa näkemystä etteikö voisi ihan hyvin jatkua ja on edelleen järkevää pitää rahoja siellä.

Siltikin, Helsingin pörssi on ollut pitkällä aikavälillä oikein hyvä, maailman kärkeä tuotoissa (muistaakseni nähnyt esim. Saarion kirjassa ja jossain melko tuoreessa HS artikkelissa vertailuja). Ja kun mennään yhtiötasolle, Helsingistä löytyy paljon ainakin taseen puolesta laadukkaita ja omalla markkinallaan vahvoja yhtiöitä jotka toimivat globaalisti ihan samoilla markkinoilla kuin tällä hetkellä kalliimmat verrokit. On vaikea laskea näihin erityistä Helsinki-riskiä ottaen huomioon miten globaalisti lopulta vakaa yhteiskunta kyseessä.

Isot ja helpot ylituotot poistuvat nykyaikana luonnollista tietä, mutta onhan Helsingin pörssistä minusta objektiivisesti jopa helppo löytää kiinnostavia kohteita tällä hetkellä. Ei ole kun pari vuotta, että tuntui ettei ollut tunnuslukujen ja hinnan puolesta mitään kiinnostavaa, tällä hetkellä taas niin paljon ettei käteinen ja riskinottohalut/sijoitussuunnitelma meinaa antaa periksi. Ylipainotusta yritän välttää mutta mielummin näin päin kun ei nuo lyhyet/keskipitkät näkymät historiallisesti niin huikeat nyt missään päin maailmaa ole.

16 tykkäystä

Ei näitä pitkälle meneviä käppyröitä/viivoja kannata liian vakavasti ottaa, mutta kyllä näistä aina ajateltavaa saa jne.

Tässä on siis OP:n asiakkuusmarkkinoinnin ja digitaalisen myynnin johtajan Olavi Kurolan tviitti.

15 tykkäystä

Kiva käppyrä. Joskus 30-luvun lopulla Eurooppa on yli viimeisten huippujen.

6 tykkäystä

Näitä tilastoja on ihan hauska ja kiinnostava katsella.

22 tykkäystä

Tässä vielä Sijoittaja.fi:n katsaus USA:n työllisyysraporttiin, ihan hyvä tiivistelmä. Enemmän asiasta lukeneille tästä ei pitäisi hirveästi uutta tulla.

Seuraava tärkeä Yhdysvaltojen makrotalouden mittari saadaan ensi viikon keskiviikkona, kun inflaatiolukemat julkaistaan. Varsinkin ydininflaation taittuminen on osoittautunut viime kuukausien aikana haastavaksi, ja sitä Fed haluaa saada painettua alaspäin ennen kuin se suunnittelee ohjauskoron laskua. Joka tapauksessa USA:n työllisyysraportti oli osakemarkkinoille positiivinen. USA:n talous on kasvussa, mutta ei tulikuuma.

Alaotsikot:

  1. Työmarkkina viileni alimpaan lukemaan sitten loppuvuoden 2020
  2. Fed haluaa saada työmarkkinan viilentymään
11 tykkäystä