Pörssien suunta (Osa 3)

Jos nyt ymmärsin jutusta oikein niin ei se firma anna lainaa käteistarjousta varten vaan talonostaja tekee tarjouksen firman lukuun ja firma ostaa talon. Sitten voidaan rauhassa odottaa asuntolainan prosessia kun talo on jo varmasti saatu, ja tavallisella kiinteistölainalla sitten talonostaja ostaa talon firmalta.

Jutussa itsessään ei kerrota, mitä tapahtuu jos ostaja ei saakaan asuntolainaa. Jutun mukaan tämän todennäköisyys pyritään minimoimaan arvioimalla niin kiinteistö kuin asiakkaan maksukyky ensin. Arvelisin, että riskin realisoituessa talo jää firman taseeseen, ja se pistää sen edelleen myyntiin.

Ei kuulosta kovin systeemiriskiltä.

6 tykkäystä

eipä tullut apua korkopaineiden helpottamiseen työllisyysluvuista taaskaan, työnhakijoita alle ennusteen. Eiliset yksityisen sektorin luvut antoivat pientä toivoa tästä mutta ei vielä

Eiköhän nyt lasketella taas hetki ja kokeilla sitä dax 15k rajaa uudestaan.

3 tykkäystä

Jos pieni työnhakijoiden määrä tarkoittaa jatkossakin kurssilaskua niin ei ole kurssinousua luvassa pitkiin aikoihin. Tässä on vähän yritetty avata mistä tilanne johtuu:

Understanding America’s Labor Shortage | U.S. Chamber of Commerce (uschamber.com)

Lyhyesti ja Suomeksi: Työelämästä poistuu enemmän ihmisiä kuin uusia tulee tilalle.

En tiedä miten ne tuon meinaa estää korkoja nostamalla…

11 tykkäystä

Ihan mielenkiintoinen kuva, taantuma ennusteita seuraavalle 12kk. Yritysjohtajista 84% uskoo taantuman tulevan, 69% kuluttajista. Kotitalouksien velka on kasvanut 19% vuodentakaiseen ja yrityksien defaultit kasvussa edelleen. Pien-ja keskisuurten yrityksien konkurssit suurempaa kuin korona montussa kuluvalla vuodella (googletin). Mielenkiintoista nähdä onko fedin porukka oikeassa (ei taantumaa) vai muut (tulee taantuma), sattumoisin vielä vaalivuosi 2024.

25 tykkäystä

Nordean kaveri ja öljytviitti :slight_smile:

Henri Huovinen ja lainahommat

7 tykkäystä

Koronadippiä voisi hahmottaa näin:

  • helmikuun loppupuolelta perjantaihin 6.3.2020 hermostuneisuus lisääntyi
  • ma 9.3.–ma 23.3. korkomarkkinoilla ja osakemarkkinoilla paniikki
  • ti 24.3.2020 – huhtikuun alkupäivät 2020 korkomarkkinat rauhoittuneet, osakemarkkinat korjanneet jonkin verran ylöspäin ja vola rauhoittunut
  • huhtikuun ekasta maanantaista alkaen ostopaniikkeja

Mielestäni kiinnostava on tuo maaliskuun vika viikko ja huhtikuun alkupäivät 2020. Silloin korkomarkkinat olivat rauhalliset ja kokonaiskuva korkomarkkinoilla suosi osakkeita paljon enemmän kuin nyt. Oli nähty keskuspankkien halu ja kyky painaa yrityslainojen korot lattiaan eikä inflaatio-ongelma ollut vielä hahmottumassa.

Euroalueen kuluttajahintaindeksi on noussut huhtikuun alusta 2020 tähän päivään noin 18 %.

OMXH25 on noussut huhtikuun alusta 2020 tähän päivään noin 28 %, eli reaalinen kurssinousu on ollut 10 % eli noin 3 % p.a. Tämä on karkeasti ottaen normaalia pitkän aikavälin nousuvauhtia.

Korkotasoon nähden Helsingin pörssi näyttää tämän perusteella paljon kalliimmalta kuin huhtikuun alussa 2020.

Tähän joku protestoi että indeksin forward-EPS on nousut enemmän kuin 28 % nimellisesti ja 10 % reaalisesti 3,5 vuodessa. Tätä en purematta niele. Osakkeita ei saa juuri ollenkaan yrittää arvostaa yksittäisen 12 kk tulosodotuksen perusteella.

Unohdetaan yksittäisen 12 kk tulosodotukset ja mietitään olisiko OMXH25 reaalinen intrinsic business value noussut enemmän kuin 3 % p.a.

Nordean intrinsic business value on noussut tosi paljon enemmän, Fortumin laskenut hurjasti. Vaikea nähdä että olisi mainittavaa kollektiivista tasokorjausta ylöspäin.

Niinpä pidän voimassa väitteen että OMXH25 on korkotasoon nähden paljon kalliimpi kuin se oli juuri akuutin koronapaniikin rauhoittumisen jälkeen.

Tällainen laskuharjoitus vahvistaa osaltaan ajatusta että Helsingin pörssi on järkevän hintainen mutta keskimäärin pari tai muutama kerta vuosikymmenessä tulee parempia ostopaikkoja.

EDIT korjattu luvut oikein.

44 tykkäystä

Kolmen minuutin pätkä, jossa OP:n Heinola ja Rajala juttelivat USA:n osakemarkkinoista.

Yhdysvaltojen osakemarkkinoilla nähtiin hurjaa rallia alkuvuodesta. Etenkin teknologiapainotteiset yhtiöt vauhdittivat nousua roimasti. Mutta mistä moinen vauhti johtui? Asiantuntijamme Joona Heinola avaa asiaa videolla.

3 tykkäystä

USAssa tehdastyöläisten irtisanomiset nousussa, ennakoi taantumaa? Toisaalta, käppyrä kertoo, että Californiassa (ICT-ala?) suunta on täysin päinvastainen, eli Nasdaq jatkanee vahvana…?

4 tykkäystä

57 tykkäystä

Toisaalta voidaan myös palata mielenmaisemaan huhtikuun alkuun 2020:

  • useampi prosentti ihmiskunnasta voi kuolla pandemiassa
  • talous saattaa kyykätä tavalla, joka saa GFCn näyttämään picniciltä.
  • epävarmuudet sekä pandemian muutosnopeus ovat niin valtavia, ettei kukaan voi käsittää tilannetta

Siihen nähden reealinen muutaman prosentin nousu OMXHlle lienee suotavaa.

28 tykkäystä

Työllisyyskehitys jatkuu hurjana. Katsotaan milloin kuluttaja alkaa yskiä, toistaiseksi palkankorotukset ovat pysyneet selvästikin korkojen nousutahdissa mukana kun työvoiman kysyntä on edelleen tulikuumaa. (eikä palvelualan kysyntäkään kärsi kohonneista palkoista ja hinnoista huolimatta)

Katsotaan milloin jenkit havahtuvat suomen malliin, työvoima muualta kun omaa väkeä ei kiinnosta. (heillä tosin kiinnostaa, työllisyysaste eri luokkaa, mutta sama ongelma, työnantajat eivät saa palkattua tarpeeksi)

Korot selvässä nousussa lukujen jälkeen kymppivuotinen jo 2007 tasolla. Bondishorttarit ovat olleet oikeassa, ehkä joillakin kiiluu silmissä jo trendiviivan jatkaminen tuonne 6-8% välille.


,

6 tykkäystä

Jos tähän on uskominen, työllisyyskehitys johtui osa-aikaisista, kokoaikaisten tilanne meni selvästi huonompaan suuntaan. Ehkä tässä on toivoa, että FEDin koronnostot on nyt taputeltu. Toki jos syynä on tuo kirjoittajan vihjaama taantuma tms, niin eipä sekään kovin kiva tilanne ole.

24 tykkäystä

Tässä myös näkökulmaa päivän lukuihin

12 tykkäystä

Buffettin kommentit vuodelta 2005, jolloin US bondit liikkuivat samoilla tasoilla (osakkeet vs. velkakirjat).

8 tykkäystä

Melkein sanoisin että perspektiivi nimenomaan ei ole oikea jos graafi alkaa vuosi ennen historiallista negatiivista spottia ja maailmanlaajuista pandemiaa :roll_eyes:. Rykäisy kesästä viime viikkoon taisi olla ~30% ja se on merkittävä miettii sitä millä aikavälillä tahansa.

Tällä vkolla saatiin pienellä volyymilla romahdusta kun julkaistiin 2020luvun pienintä bensa kysyntää. On hyvin todennäköistä että kuukausirapsassa tuota tarkistetaan ylemmäs. Sen takia moni ei diggaa tarjolla olevasta datasta koska ne ei ole mitään puoleetonta dataa.

If the oil market spasm yesterday was from the EIA reporting a sudden drop in gasoline demand, it isn’t showing up in real-time data…Rystad’s RealtimeCube shows that US road transportation demand (gasoline+diesel) as of Monday was up 261,730Bbl/d year-over-year.

En jaksa lähteä noihin järjestövänkäilyihin mutta EIA data nimenomaan ei ole pitänyt paikkaansa aiemmin. No onko meillä nyt pienempi kulutus kuin karanteenien aikaan 2020? No näin nuo ainakin sanovat mutta se nähtäneen jälkikäteen. Jos tästä alkoi reilumpi taantuma JA opec ei tee leikkauksia niin öljy kyllä laskee. Tänä (vai oliko jo viime) kesänä öljypohjalla taisi muuten tulla samaisia graafeja missä jalosteiden kulutus kerrottiin olevan alle 2020kesän koronapohjien :roll_eyes:. Noita kyllä ohjattiin myöhemmin ylemmäs.

Suhteessa vuoden takaiseen meillä on opec cutit ja laskenut rig count sekä US spr että eiköhän talvi osoita jo ihan öljynhinnallakin onko meillä kova taantuma vai ei.

6 tykkäystä

Jos ihmettelet, miksi USAn indeksit kääntyivät nousuun huolimatta kovasta työpaikkalisäyksestä, selitys taitaa löytyä työpaikkojen luonteesta: lisäys kohdistui enemmän halvan palkkatason töihin, mikä näkyi jo kl 15:30 julkaistuissa luvuissa: palkkojen nousu oli ennakkoarvioita hitaampaa. Tämäkin tukee oletusta siitä, että FEDin koronnostot on nyt nähty.

35 tykkäystä

Tosiaan ajattelen että enimmäkseen Helsingin pörssi tapaa olla kalliimpi kuin se on nyt. Mutta keskimäärin pari–kolme kertaa vuosikymmenessä tulee parempia ostopaikkoja kuin nyt.

Olen todella fine sen kanssa jos osakkeet eivät ikinä enää tule oikeasti halvoiksi. Mutta jos ne tulevat, en halua katsoa vierestä kokonaan ilman käteistä.

Kesällä 2012 Mario Draghi sanoi “whatever it takes” ja korkomarkkinat uskoivat häntä.

Sen jälkeen kuitenkin vielä ainakin puoli vuotta Helsingin pörssi oli sekä absoluuttisesti että varsinkin korkotasoon nähden paljon halvempi kuin nyt. Ei akuuttia kriisiä mutta paljon halpoja osakkeita.

En seurannut tätä foorumia koronadipin aikaan. Mutta käsittääkseni täällä oli hyvällä tavalla opportunistinen ilmapiiri. Kun Mr. Market tarjoaa edullisia osakkeita, niitä ostetaan. Itse olin yksityisajattelussani samoilla linjoilla:

Jatkoa ketjulle Inderesin kahvihuone (Osa 3):

26 tykkäystä

Ostakaa Suomalaista, musa-possukin ostaa.
Toivottavasti tämä ikääntyy yhtä kuin WB 15 vuotta sitten.

Samaa mieltä, että ostopaikka ei ehkä ole kaikkien aikojen iskupaikka, mutta kuitenkin erittäin houkutteleva.

Omxh25 osinkotuottokin alkaa olla houkutteleva. Jos tekee laskelman 10v reaalisilla osingoilla, schiller cape tavalla, saadaan omxh25 “schillerin-osinkotuotoksi” jo lähes 5%
Osingonjakosuhteet huomioiden hki schiller cape voisi olla n.15.
Jos jollain on dataa tästä oli mielenkiintoista nähdä, etenkin graafina.

4 tykkäystä

Tuossa oli CAPE-pohdintaa. OMXH25 on tuon jälkeen laskenut vajaa 4 %.

Arvelen että CAPE on enemmän kuin 15x mutta samalla pallokentällä olemme.

1 tykkäys

Huomenta

Itsehän käytin ammukset valtaosin kuluvalla viikolla. :slightly_smiling_face:

46 tykkäystä