Pörssien suunta (Osa 3)

Koronadippiä voisi hahmottaa näin:

  • helmikuun loppupuolelta perjantaihin 6.3.2020 hermostuneisuus lisääntyi
  • ma 9.3.–ma 23.3. korkomarkkinoilla ja osakemarkkinoilla paniikki
  • ti 24.3.2020 – huhtikuun alkupäivät 2020 korkomarkkinat rauhoittuneet, osakemarkkinat korjanneet jonkin verran ylöspäin ja vola rauhoittunut
  • huhtikuun ekasta maanantaista alkaen ostopaniikkeja

Mielestäni kiinnostava on tuo maaliskuun vika viikko ja huhtikuun alkupäivät 2020. Silloin korkomarkkinat olivat rauhalliset ja kokonaiskuva korkomarkkinoilla suosi osakkeita paljon enemmän kuin nyt. Oli nähty keskuspankkien halu ja kyky painaa yrityslainojen korot lattiaan eikä inflaatio-ongelma ollut vielä hahmottumassa.

Euroalueen kuluttajahintaindeksi on noussut huhtikuun alusta 2020 tähän päivään noin 18 %.

OMXH25 on noussut huhtikuun alusta 2020 tähän päivään noin 28 %, eli reaalinen kurssinousu on ollut 10 % eli noin 3 % p.a. Tämä on karkeasti ottaen normaalia pitkän aikavälin nousuvauhtia.

Korkotasoon nähden Helsingin pörssi näyttää tämän perusteella paljon kalliimmalta kuin huhtikuun alussa 2020.

Tähän joku protestoi että indeksin forward-EPS on nousut enemmän kuin 28 % nimellisesti ja 10 % reaalisesti 3,5 vuodessa. Tätä en purematta niele. Osakkeita ei saa juuri ollenkaan yrittää arvostaa yksittäisen 12 kk tulosodotuksen perusteella.

Unohdetaan yksittäisen 12 kk tulosodotukset ja mietitään olisiko OMXH25 reaalinen intrinsic business value noussut enemmän kuin 3 % p.a.

Nordean intrinsic business value on noussut tosi paljon enemmän, Fortumin laskenut hurjasti. Vaikea nähdä että olisi mainittavaa kollektiivista tasokorjausta ylöspäin.

Niinpä pidän voimassa väitteen että OMXH25 on korkotasoon nähden paljon kalliimpi kuin se oli juuri akuutin koronapaniikin rauhoittumisen jälkeen.

Tällainen laskuharjoitus vahvistaa osaltaan ajatusta että Helsingin pörssi on järkevän hintainen mutta keskimäärin pari tai muutama kerta vuosikymmenessä tulee parempia ostopaikkoja.

EDIT korjattu luvut oikein.

44 tykkäystä