Pörssien suunta (Osa 3)

Mean time in china:
Pari viikkoa sitten , nuorisotyöttömyys tilastointi lopetetaan
Pari viikkoa sitten, ennätysalhaiset kasvuluvut, jopa viralliset
Viikko sitten, Valtio “kehoittaa” pankkeja ja muita instituutioita olemaan myymättä osakkeita.

nyt sitten tuokaan ei enää riitä, China Urges Banks to Boost Stock Investments to Support Market - Bloomberg

Eli nyt pitäisi jo ostaa…mitäs ensi viikolla, valtio pistää bondeja markkinalle ja ostaa itse kun kansa myy jo paniikissa?

No, Kiina on vain yksi alue, mutta en edes puhunut varjopankeista mitään ja uutisvirta vaan kiihtyy. Ehkä Intia pelastaa talouskasvun sitten…

25 tykkäystä

Tässä olisi OP:n Jari Hännikäisen aamuisia huomioita:

23 tykkäystä

Muistaakseni siellä 2015 (tai 2018…) kuopan kohdalla Kiinassa kehoitettiin voimakkaasti analyytikoita olemaan isänmaallisempia ja laukomaan positiivisia suosituksia osakkeille. :joy: Näitä ostokehotuksia instikoille on tullut ennenkin.

Kuten toissa Vartissa taas muistutin, vaikka Kiina tilastollisesti tuo globaaliin BKT:hen kasvua niin käytännössä maa ei ole kulutusmoottori. Mutta investointivetoisille aloille tämä on tietysti ongelmallisempaa. Jokainen varmaan on kuullut, kuinka valtava määrä esim. sementtiä ja terästä on mennyt vain Kiinaan. Kiinalle ei ole näköpiirissä korvaajaa tässä mielessä.

Kasvun hidastuessa ja kiinteistökuplan sihistessä negatiivista uutista tulee pukkaamaan kasvavaan tahtiin.

Hauska kuvaaja osui silmään vähän aihetta sivuten:

Maan kuluttajareformia odotellen.

Samalla Yhdysvalloissa talouskasvu on tulikuumaa, mutta voiko se enää tästä parantaa? :face_with_monocle:

Bobilta rohkea arvaus.

Ja onko muuten elvytys sitten vaikeampaa kun joskus taantuma rantautuu maailman talousveturiin?

Sijoittajan on ihan hyvä jo ennakoida mitä kulman takana on 2024/25.

22 tykkäystä

Mietin itse, että potkitaanko tässä sitä kuuluisaa tölkkiä jälleen eteenpäin. Aluksi lama piti tulla koronan jälkeen. Sitten laman piti tulla kohonneen inflaation ja koronnostojen jälkeen. Jatkuvasti puhutaan, että kohta se tulee ja löydetään joku datapiste/näkökulma tukemaan hypoteesia. Täytyy todeta, että makro on kyllä haastava laji. Kiitos tämäm ketjun aktiiveille hyvistä näkemyksistä. Ajoittaa en osaa, joten seurataan tilannetta ja ollaan kokoajan kuitenkin markkinoilla.

27 tykkäystä

Voisko tätä historian lamakeskustelua jatkaa jossain muualla ja keskitytään täällä tämän päivän ja lähitulevaisuuden tilanteeseen?

36 tykkäystä

Jep,

siihen löytyy ketjukin :stuck_out_tongue:

13 tykkäystä

Asiallinen pyyntö @DayTraderXL poistin oman kirjoitukseni.

Tässä hieman ajankohtaisempaa asiaa:

Tuosta pisti silmään seuraava: “Sittemmin EKP-lähteet ovat viestineet useaan otteeseen, että vaikka EKP ei nostaisi korkoja syyskuussa, se saattaa niin tehdä seuraavina kuukausina”

Minulta on mennyt ohi, että syyskuun nostoa oltaisiin mahdollisesti lykkäämässä.

10 tykkäystä

Jep.

Näin jälkikäteen katsoen vaikuttaa siltä, että liian moni taantumaennustaja yliarvioi korkojen nousun välittömän vaikutuksen Yhdysvaltain talouteen ja aliarvioi talouden vahvuuden.

Muutamia seikkoja mitkä selittävät talouden vahvuutta:

-Korkeilla koroilla kestää porautua systeemiin, koska monet lainat (kuten asuntolainat) on lukittu alempaan korkotasoon vuosiksi eteenpäin

-Pandemia-ajan elvytys kirjaimellisesti täytti kotitalouksien ja yritysten taskut seteleillä mitä kelpaa käytellä

-Kireä työmarkkina tukee vahvaa palkkakehitystä, mikä pitää kulutusta yllä

Näiden tekijöiden näyttäessä pientä heikkoutta pitää muistaa myös, että Biden on pistänyt kunnolla kaasua julkiseen elvytykseen. Yhdysvaltain budjettivaje on 6 % BKT:sta, vaikka talous on noususuhdanteessa! :smiley:

Vaikea siitä on lähteä taantumaa repimään.

Nämä tekijät ovat nöyryyttäneet karhuja tähän asti, kuinka kauan onkin sitten eri kysymys. :slight_smile:

Lisäys. Vaikka taantumasta puhutaan paljon, haastan vähän sitä että se olisi yleinen odotus. SP500:sen P/E on 18,5x perustuen tuloskasvuennusteisiin 12kk päässä. SP500:sen tasapainotettu versio on vastaavasti 14,5x mikä kuvaa keskiverto-osakkeen arvostusta indeksissä. Ei niin paljoa, mutta ottaen huomioon ennätyksellisen korkeat kannattavuudet ja toisaalta korkean korkotason ei tuo mielestäni ole halpakaan. Osakkeissa (Yhdysvalloissa) ei taantumaa siis näy, siinä missä muualla maailmassa se on aikalailla todellisuutta pörssissä, etenkin Hesan pörssissä. :smiley:

41 tykkäystä

WSJ:n Nick Timiraos’n jutusta nostettu keskeiset teemat tämän päivän FED’n Jackson Hole -kokouksen asialistalta..

Federal Reserve officials returned to Grand Teton National Park on Thursday for their annual economic symposium with a slightly brighter economic backdrop than the one they faced last year.

  • “All in all, they’re probably in the 90th percentile of outcomes they might have hoped for in that the economy is strong and inflation is declining,” said Kenneth Rogoff, a Harvard University economist who has participated in the symposium in previous years.

This year, the conference comes as global central bankers are weighing whether or how much more they need to raise interest rates to vanquish inflation.

  • One overarching question is whether the economy is exiting a period of low inflation and low interest rates that occurred between the 2008 financial crisis and the 2020 pandemic, and which some economists then dubbed the “new normal.” Policy makers concluded over the past decade that the neutral rate of interest, or the level that should prevail when the economy is growing steadily with low inflation, had declined.

Clarida said he expects the neutral rate will return to the lower levels that likely existed before the pandemic, even if Treasury yields remainmodestly higher because of the premium investors demand on longer-term debt.

  • In his first Jackson Hole address five years ago, Powell warned against fine-tuning interest rates based on unobservable estimates such as neutral, which he compared with navigating by the celestial stars.

Others think Powell could nod to that uncertainty by hinting at “growing evidence that neutral rates may be higher than previously assumed,” said Daleep Singh, a former New York Fed executive who is now chief global economist at PGIM Fixed Income.

Singh said he thinks Powell should say, “It’s damn good news that we may be on the cusp of escaping from the low-growth, low-inflation, low-wage, low-productivity equilibrium of the recent past.”

Write to Nick Timiraos at Nick.Timiraos@wsj.com

2 tykkäystä

Time in market > Timing the market ? :slight_smile:

Kommenteissa Elliott toppuuttelee koko salkkunsa myyntiä suunnittelevia :slight_smile:

2 tykkäystä

JP:n puhetta voi katsoa vaikka Twitterin (X) live-feedistä. Puheen pitäisi alkaa 17:05.

Saksan Nagel kertoi jo, että inflaatio pitää saada kahteen prosenttiin.

Edit. Ei yllätyksiä JP:ltäkään.

image

Viesti oli selvä: “The job is not done”, “…economy not cooling as expected”.

Markkinoille viestitettiin, että ennenaikaiseen tilanteen paranemiseen tai normalisoitumiseen ei pidä tuudittautua. FED tulee nostamaan korkoja lisää, jos FED katsoo sen datapisteiden valossa tarpeelliseksi. En kuullut JP:n key note:ssa mitään, mitä hän ei olisi jo aiemmin sanonut. Ehkä tärkein sisältö jäi tuohon haukkamaiseen “nostetaan lisää, jos on tarvis”-viestiin.

Reaktio pörsseissä heti puheen jälkeen laimea. DJ tippui pari prosentin kymmenystä, muut pääindeksit ja futuurit melko tasaisesti prosentin kymmenyksen tai pari. Euro nousi hieman suhteessa dollariin.

Edit x.

@Jarnis, Otin ennen ja jälkeen kuvat. :slight_smile:

Ennen ________________________Hetki sitten

Vieläkin “vain” maks. noin puolen prosentin laskua pääindekseissä. Punoitusta joka puolella. Toistaiseksi voi olla tyytyväinen siihen, että sekoilulinjalle ei lähdetty. Toiveet taisivat olla aika realistiset. Nothingburger-pettymyksen sulattelun jälkeen tämä voi kääntyä vielä toiseenkin suuntaan.

No, Sepe ja Nasse otti kyllä ihan kunnolla nokkiinsa. Jäin tuijottelemaan DJ:tä.

24 tykkäystä

Aika lailla iso nothingburger tällä kertaa. Eilen peppumäkeä otettiin niin paljon etukenoon että nyt ollaan sitten vähän niinkuin… uuuh… missä draama? Mörnien viikonlopun viettoon?

Edit: Eipä oikein siltä sittenkään näytä, lähdettin kaivelemaan uusia pohjia.

18 tykkäystä

Eipä uutta Jackson Holesta. Mitään pientäkään viittausta tulevista toimista ei tullut, enintään todettiin että työllisyys ja BKT kasvu jatkuvat vahvoina, korot voivat pysyä korkealla pidempäänkin. (joku kai odottaa käänteistä v-kirjainta edelleen)

2v korko korkeimmillaan sitten 2008

image

Edelleen Bearina, vähän terveydenhuoto/lääkealaa tarttunut sentään reppuun.

Tuossa vielä kaksivuotinen 80-luvulta asti

5 tykkäystä

Markkinoilla oli selvästi odotukset korkealla, että Fed olisi vihjannut kiristysten päättymisestä verrattuna aikaisempaan. Kun puheet on samat, pettymys näkyy teknojen myyntinä.

  • edit: @OldFeki Pitää katsoa seuraavaksi, miten 15min LH muodostuu ja miten bearit reagoi. Se ratkaisee loppupäivän kehityksen, mutta ihan hyvä aloituspomppu
6 tykkäystä

Nassekin kiipesi jo takaisin vihreälle ja DJ samoissa lukemissa ja vähän ylikin kuin ennen puhetta. Pieni myyntipiikki teknoissa oli, mutta taitaa jäädä siihen. Taitaa olla niin, että yllätyksettömän puheen tärkeintä antia, FEDin vakaata linjaa, osataan kuin osataankin arvostaa.

Huom. S&P VIX -3,5%

19 tykkäystä

Dollari vahvistuu - onko no news Good News?

https://www.wsj.com/articles/dollar-strengthens-as-markets-react-to-powell-s-speech-market-talk-bc22fea7

The dollar rises after wide moves in reaction to Chair Powell’s Jackson Hole speech.

  • He renewed the pledge to pursue 2% inflation even if it requires higher rates, and to keep them high until the Fed is convinced price increases are slowing towards the target.

  • "Comments from Powell have not put traders’ minds at ease and the traders are increasingly being forced to come to terms with rates remaining higher for even longer, strengthening the dollar," Oanda’s Craig Erlam says in a note.

  • The WSJ Dollar Index and the DXY rise around 0.2% with the greenback strengthening 0.4% versus the yen and 0.2% versus the euro and the pound. (paulo.trevisani@wsj.com; @ptrevisani)

4 tykkäystä

@Jukka_Lepikko jenkkisijoittajat karhuisina, tarkoittaako se sitä, että nyt pitää olla härkäinen… :thinking:

33 tykkäystä

Ciovacco tehnyt hyvää työtä. Käyty läpi 500 binäärikysymystä asteikoilla bullish/bearish.

Analysoitu nykyhetki ja verrattu sitä hetkeen ennen pörssiromahduksia 69, 74, 01 ja 08. Noissa romahduksissa SP500 otti keskimäärin 36% turpaan seuraavan 6kk aikana.

Bullish prosentti nykyhetkessä 86%, kun ennen yllälistattuja romahduksia 25%, 14%, 20% ja 10%.

22 tykkäystä

Laitan tämäkin Jukan tviitin tänne, koska kiinnostanee ketjun lukijoita. :slight_smile:

Rahanvarannon (M2) supistuminen antaa varoitussignaalin deflaation ja taantuman mahdollisuudesta ![:rotating_light:] Siinä missä poikkeuksellinen nousu oli varoitussignaali inflaatio-ongelmasta, nyt riskit ovat selvästi toiseen suuntaan. Keskuspankkien tulisi laskea korkoja ennakoivasti neutraalille tasolle. Tarve rahapolitiikan kiristykselle on loppunut jo kuukausia sitten.

39 tykkäystä

J.P. Morganin mies on (muurin takana) sitä mieltä, että taantuma voidaan välttää.

2 tykkäystä