Pörssien suunta (Osa 3)

Viime ja tänä vuonna on mennyt aivan liian hyvin, joten välillä vähän karhuisempaa juttua, kun ollaan tällaisessa överikuplassa.

Tässä jutussa on Johnin ajatuksia:

John Hussman on amerikkalainen taloustieteilijä ja hedge-rahaston johtaja. Hussman on tunnettu vahvasti kvantitatiivisesta lähestymistavastaan makrosijoittamiseen ja hän julkaisee säännöllisesti markkinakommentteja. Hussman onnistui ennakoimaan dot-com-kuplan romahduksen sekä vuoden 2008–2009 globaalin finanssikriisin.

Alaotsikot:

  1. Paluu keskiarvotuottoihin
  2. Keskuspankki loi kuplan
16 tykkäystä

Hussmannilta täyttä asiaa muttei mitään uutta auringon alla, Fedi puhalteli jättikokoisia kuplia vähän sinne ja tänne mm. Asuntojen arvostuksiin. :fire: Keskivertokuluttaja kiittää,kumartaa ja ostaa teltan.

18 tykkäystä

Viime viikolla Mikael Pentikäinen kertoi ajatuksiaan (ja tilastoja) monestakin asiasta ja kiteytti työmarkkinoiden tilanteen hyvin:
Ennen työntekijät muuttivat sinne missä yritykset ovat, nyt yritysten pitää siirtyä sinne missä työntekijät ovat/mihin työntekijät ovat menossa.

1 tykkäys

Jukka Oksaharju kertoo tavalliseen jämäkkään tapaansa markkinoiden näkymistä. Uumoilee, että pörssin kunnon nousu siinä vaiheessa, kun korot heikkenevät kilpailevana sijoituskohteena osakkeille. Aika-arvio tälle ”renessanssille” kuluvan vuosikymmenen puoliväli. Eli osakkeiden netto-ostajien kulta-ajat jatkuvat vielä toista vuotta👌

18 tykkäystä

Taas se JPow-mörkö on irti

1 tykkäys

Ottakaa pienen suolan kera, mutta missä vaiheessa mennään nyt laskusykliä, jos tarkastellaan sitä wanhan kunnon HOPE akronyymin kautta?

  1. Housing - Asuminen on kyykännyt jo hyvän tovin.
  2. Orders - Teollisuuden ja yhtiöiden tilauskannat ovat heikenneet.
  3. Profits - Tuotoissa näkyy niin ikään nyt heikkenimisiä. Helsingin pörssissä tulosvaroitukset ovat olleet kesän jälkeen enemmän sääntö kuin poikkeus.
  4. Employment - Työllisyyden osalta rakennussektorilla on todella synkkää, ja nyt Nokia vetäisi tiedotteen isoista henkilöstön vähennyksistä. Ollaanko jo täällä vai onko viimeinen vaihe vasta alkamassa? :person_shrugging:
61 tykkäystä

Haluan karhuilla :bear:, koska pieni kyynisyys ja pessimismi saa kuulostamaan itseni fiksummalta, kun tapahtuu kauheita 3 kuukauden tai 10 vuoden sisällä, niin voin todeta: “mitä mä sanoin?”. :cowboy_hat_face:

Alla on jännittävä tviitti, josta otin kuvakaappaukset äxättömiä varten tviitin alle siltä osin, jotka ei näy kaikille.


image

8 tykkäystä

Tässä on hyvä huomioida mitä tapahtuu liittovaltion käyttötilillä. Velkakattokriisi ratkesi toukokuun lopussa. Sen jälkeen kesä-syyskuussa:

Eli oikeastaan reservissä oleva raha on vain osittain siirtynyt paikasta toiseen ja osittain imetty Fedin toimesta pois markkinoilta? Sinänsä vaikea nähdä, että RRP muutos yksinään olisi niin merkittävä asia kuin tweetissä annetaan ymmärtää. Liittovaltio ei kasvata käytötiliään ikuisesti, eikä QT:ta (ainakaan toivottavasti) tehdä likviditeetin tasosta välittämättä.

Disclaimer: en ole ekonomisti - eriävät näkemykset tervetulleita. Ohessa myös kiinnostava artikkeli Fedin taseen normalisoinnista: The Mechanics of Fed Balance Sheet Normalization | St. Louis Fed

11 tykkäystä

Muistutus kun karhumarkkina rasittaa: suunta on ylös
Muistutus 2: uusi ATH voi vielä vuosien päässä…

14 tykkäystä

Harvemmin nähnyt tällaista korrelaatiota käytettävän. Ei tästäkään saa mitään varmaa irti, mutta jotain yliarvostusta tämänkin osalta pörsseissä.

1 tykkäys

Aika turha graafi jos ei ole siivottu esim inflaatiota pois toisesta käyrästä. Osakeindeksi nousee aina inflaation mukana, p/e taas on inflaationeutraali kuten myös vix.

Pääasia mitä tuosta näkyy on että inflaatio on olemassa. Toki jos pelkästään tuota ratiota tuijottaa siitä ehkä voi olettaa että ollaan keskiarvon yläpuolella mutta ei paljoa muuta.

En nyt hahmota miksi inflaatiolla pitäisi olla merkitystä. Arvostustasoja ja volatilitetttiähän tässä katsotaan.

5 tykkäystä

Mitähän tässä viimeisen parin vuoden aikana käynyt? :joy:

Kuten itsekin epäilet, en tiedä miten P/E:tä (joka on hyvin karkea hinnoittelumittari) vertaamalla volatiliteettiin tulee hullua hurskaammaksi.

Ehkä @Markku_Kurtti osaa kaivaa tästä paremmin oivalluksia?

10 tykkäystä

Sininen osa on pelkkä indeksi. Lähinnä harhaanjohtava osa graafissa. Esim korkotasoon vertaus olisi kiintoisampi ( koska alhainen korkotaso = korkea p/e useimmiten

Minua osakesijoittajana kiinnostaa nimenomaan osakeindeksi tuossa rinnalla. Hyvä nosto @Sfinski

Tässä on taustalla riskipreemio. Kun vix on korkealla, sijoittajien tuottovaatimus osakeriskille on korkealla. 12 kk ma on hyvä, koska raaka vix liikkuu niin vimmatusti lyhyellä aikavälillä.

3 tykkäystä

Pakko sanoa että ensimmäinen kerta kun kuulen indeksiä kutsuttavan harhaanjohtavaksi. Sehän on yksi yksinkertaisimpia tapoja esittää osakkeiden arvonmuutosta. Kuvaajassa tätä arvonmuutosta sitten verrataan näiden osakkeiden arvostuksen ja volatiliteetin suhteeseen. Koroilla en näe mitään annettavaa tässä vertailussa. Mutta ihan hupimielessä tuon jaoinkin, kun en ollut ennen tuollaista nähnyt.

1 tykkäys

Psssst… joko kuulitte…

62 tykkäystä

@Jukka_Lepikko, osake- ja bördeteemaiset tviitit.

26 tykkäystä

Eilisen Powell-puheen jäljiltä FED watchin arvio ohjauskorosta sementoitui loppuvuodeksi entistä selvemmin siihen, ettei korkoja enää nostettaisi. Korkojen noston todennäköisyys tuli selvästi alaspäin.

Marraskuun kokous:

Joulukuun kokous:

Disclaimer: Ei koske Hesulin markkinoita. Laskua on tiedossa meillä.

72 tykkäystä