Pörssien suunta (Osa 3)

Tässä on taustalla riskipreemio. Kun vix on korkealla, sijoittajien tuottovaatimus osakeriskille on korkealla. 12 kk ma on hyvä, koska raaka vix liikkuu niin vimmatusti lyhyellä aikavälillä.

3 tykkäystä

Pakko sanoa että ensimmäinen kerta kun kuulen indeksiä kutsuttavan harhaanjohtavaksi. Sehän on yksi yksinkertaisimpia tapoja esittää osakkeiden arvonmuutosta. Kuvaajassa tätä arvonmuutosta sitten verrataan näiden osakkeiden arvostuksen ja volatiliteetin suhteeseen. Koroilla en näe mitään annettavaa tässä vertailussa. Mutta ihan hupimielessä tuon jaoinkin, kun en ollut ennen tuollaista nähnyt.

1 tykkäys

Psssst… joko kuulitte…

62 tykkäystä

@Jukka_Lepikko, osake- ja bördeteemaiset tviitit.

26 tykkäystä

Eilisen Powell-puheen jäljiltä FED watchin arvio ohjauskorosta sementoitui loppuvuodeksi entistä selvemmin siihen, ettei korkoja enää nostettaisi. Korkojen noston todennäköisyys tuli selvästi alaspäin.

Marraskuun kokous:

Joulukuun kokous:

Disclaimer: Ei koske Hesulin markkinoita. Laskua on tiedossa meillä.

72 tykkäystä

Jos jollakulla on normaalia enemmän käteistä, kannattaa ehkä Helsingin osalta miettiä josko alla kuvailtu ostosignaali on juuri nyt?

Itsellä ei enää ole normaalia enemmän käteistä eli katselen rauhassa.

107 tykkäystä

Ruma pörssiviikko oli odotuksissa. Sellainen saatiin.

Bloombergin tekemän markkinastrategi-kyselyn tulokset eivät lupaa loppuvuoden rallia pörsseihin. Euro Stoxx 600 -indeksille nousua on 16 strategin mukaan tulossa… hieman yli 1% keskiviikon päätöstasosta.

Jakaisin mielummin parempia uutisia, mutta minkäs teet.

(Bloomberg TV+)

36 tykkäystä

Kuuluneeko pörssien suuntaan, ehkä näin perjantai-iltäpäivään.

Voisi Hesaan sijoittavilla huonomminkin voisi mennä, kuten Nairobin kolleegoilla.

56 tykkäystä

Olisiko se kuitenkin toiseksi parhaan alen tarjoava pörssi niin kauan, kuin osoitetaan sama myös yhtiöiden tuloksenteossa? Tuloksentekokyky on ensisijainen asia, pörssikurssi kertoo vain arvostuksesta, ulkopuolisesta näkökulmasta.

“Vuoden aliarvostetuin pörssi”-titteli olisi parempi mittari, sillä siinä huomioidaan sekä funda että arvostus.

27 tykkäystä

@Jukka_Lepikko ja Saksan tuottajahinnat :point_down:

60 tykkäystä

Saas nähdä :chart_with_upwards_trend::chart_with_downwards_trend:

36 tykkäystä

Miltäs tuo nyt näyttää, löytyikö tukea? Viisaammat osaavat varmaan tarkemmin avata.

Ihan siinä viivoilla liikuttiin

Eipä noilla käppyröillä ole mitään merkitystä. Asioita tapahtuu tai ei ja ihan itsestäänkin 200MA trendilinja on jonkun ajan päästä taas jännässä kohtaa mistä voidaan vouhottaa että mihin suuntaan asiat voisivat dramaattisesti liikahtaa.

Paras asia poikkeuksellisessa laskumarkkinassa on että kaikenlaiset sammakosta säätä ennustavat mallit ja mallintajat pyyhitään hetkeksi pois relevanttiudesta.

28 tykkäystä

Jaahas ja semmoiset tällä kertaa. Kyllähän trendiviivoilla yms on väliä. Ei välttämättä aina, mutta ihan hyvin niistä voi saada apuja ostoihin yms. Taisi olla viime viikolla kun Sp500 otti aika kivan pompun trendilinjasta johon osui myös liukuva keskiarvo. Ei ne mitään pelkkää huuhata ole, mutta osaamattomana voi siltä näyttää. :raised_hands:

21 tykkäystä

Voit kokeilla neiti Fortunan kanssa kruunaa ja klaavaa. Ota kaavioon lähtötasoksi esim. sata. Saat valita, kumpi kolikon puoli on 1 yksikkö plussaa. Se toinen lienee yksi yksikkö miinusta. Esim. tuhannen heiton jälkeen varmaan huomaat, että jostain syystä käppyrä ei näytäkään pörssikurssin graafille, vaan sillä on taipumus lähennellä lähtöpistettä 100. Pörssigraafit eivät noudata tätä tapaa. Jotain merkitystä graafeilla varmasti on, mutta mikä on oikea tulkinta?

Jos kuvittelit salkkusi laskettelun olleen huonojen osakepoimintojen ansiota saattaa ehkä lohduttaa, että tällä viikolla juuri kenelläkään ei ollut kivaa. Pörssit sukelsivat laajasti.

Kaiken takana on Lähi-idän räjähdysaltis tilanne. Konfliktin laajeneminen olisi monella tapaa katastrofi – myös pörsseille. Presidentti Biden sanoi eilen, että koko Hamasin hyökkäys oli suunnattu Lähi-idän rauhankehitystä vastaan. Hän kertoi saudien olleen valmis tunnustamaan Israelin valtion. Hamasin terroristisen hyökkäyksen ansiosta positiivinen kehitys saatiin pysäytettyä. Bidenin tapaamiset Saudi-Arabian johdon ja myös muiden arabimaiden johtajien kanssa peruuntuivat hetkessä. Öljyn tynnyrihinta nousi jälleen 90$ tuntumaan ja ylikin.

Ainoa nykytilanteesta hyötyvä taho on Venäjä. En keksi mitään muuta valtiota, jolle sota Ukrainassa ja konfliktin laajeneminen Lähi-idässä olisi eduksi.

(Eilisestä lähtien somessa on levinnyt lainaus Turkin presidentti Erdoganilta, jossa hän väitetysti kertoo, että Turkki puuttuu konfliktiin, jos Hamasin kontrolloiman Gazan tuhoaminen jatkuu. Tämä ei sentään pidä paikkaansa. Ei ole myöskään vaikea arvata, minkä valtion koneisto, ja millä alustalla, tätä valhetta levittää.)

Bloombergin kuukausittaisessa kyselyssä, johon vastasi 13.-18. lokakuuta 74 ekonomistia, USA:n kasvuodotukset olivat selvässä nousussa aina ensi vuoden puolelle ja taantumaodotukset painuivat vuoden pohjiin kuluttajakysynnän jatkuessa vahvana.

USA:n vahva työmarkkina pitää edelleen yllä vahvaa kuluttajakysyntää. Tämä on huono uutinen pörssien kannalta, sillä inflaatio tuskin laskee toivotulle tasolle ilman kysynnän hiipumista ja se tarkoittaa korkojen pysymistä korkealla. Pankkien kukoistus jatkuu, mutta pörssit kokonaisuudessaan tuottavat kehnosti.

image

Mediaaniennuste osoittaa ekonomistien uskovan, että keskuspankki ei enää nosta korkoja. Samalla he kuitenkin ennakoivat, että korkojen alentaminen hidastuu ensi vuonna. Tämä ennuste johtunee vahvoista talousluvuista, jotka todennäköisesti pitävät korot korkeammalla pidempään, sekä viimeaikaisesta valtionlainojen tuottojen noususta, joka kiristää rahoitusehtoja.

Osa kyselyn ekonomisteista uskoi edelleen lievään taantumaan vuonna 2024.

Kathy Bostjancic, Nationwide Life Insurance Co:n pääekonomisti:

Lainakorkojen tuottojen nousu johtaa työllisyyden ja tulojen kasvun hidastumiseen, mikä johtaa kulutuksen vähenemiseen.

(koko juttu. Bloomberg) →

Eli, toivokaamme (lievää) taantumaa myös Yhdysvaltoihin. Riskiset ja alentuneet osaketuotot eivät ole nykyisellä korkotasolla kilpailukykyisiä. Näen karvaan lopputuloksen myös omassa salkussani.

65 tykkäystä

Tässä on Game ofo Tradersin mielenkiintoinen tviittiketju, jossa verrataan nykymeininiä menoon 70-luvusta, eli öljy tulee mainittua harvinaisen usein tässä ketjussa.

To avoid a recession, fiscal stimulus + rate cuts by the Fed have to be injected in the economy

This could lead to strong growth, but also higher inflation as demand for oil rises

However, the Fed has made it clear that they do not want to risk a repeat of the 70s

5 tykkäystä

Laskumarkkina?

6 tykkäystä

Nyt aika lailla eri tilanne kuin 70-luvulla.
Silloin tuli vielä suuria ikäluokkia työllistymisikään eikä eläkkeelle jäänyt juuri kukaan. Nyt päinvastoin, työelämään astuvat ikäluokat vuosi vuodelta pienempiä ja eläköityvät ikäluokat “valtavia”.

Inflaatio voi toki jatkaa laukkaansa, mutta nyt se on palkkainflaatiota kun yritykset joutuu kilpailemaan osaajista. 70-luvulla se oli kysyntäinflaatiota. Tähän jälkinmäiseen korkojen nosto tehoaa, ensimmäiseen ei läheskään yhtä tehokkaasti.

9 tykkäystä

Tätähän me kuulemme EK:lta jatkuvalla syötöllä.

Mutta mitenkä ihmeessä meille voi tulla pulaa tekijöistä, kun ei ole maksajia, koska ne suuret ikäluokat ovat eläkkeellä?

1 tykkäys