Pörssien suunta (Osa 3)

EKP:n seuraava kokous taas lähestyy ja vaikka odotuksissa onkin välikokous niin edellä mainitut Lähi-idän kärhämät kusevat kyllä kaikkien muroihin.

Poiminta artikkelista:

”Israelin ja Lähi-idän konflikti heikentää entisestään euroalueen kasvunäkymiä, mutta öljyn hinnan nousu luo uusia inflaatiopaineita ja voi vaikeuttaa kahden prosentin inflaatiotavoitteen saavuttamista vuoden 2025 loppuun mennessä”, hän ennakoi.

EKP:n tämänhetkiset inflaatioennusteet perustuvat odotukselle siitä, että raakaöljyn keskihinta olisi ensi vuonna 82 dollaria tynnyriltä. Brzeski laskee, että jos öljyn hinta olisi ensi vuonna keskimäärin 95 dollaria tynnyriltä, EKP:n inflaatioennuste ensi vuodelle nousi 3,3 prosenttiin ja 2,4 prosenttiin vuodelle 2025. Tämän seurauksena paluu kahden prosentin tavoitteeseen lykkääntyisi vuoteen 2026.

”EKP:ta saattaa siksi houkuttaa vahvistaa omaa uskottavuuttaan euroalueen uhkaavasta taantumasta huolimatta ja nostaa korkoja joulukuussa, jos inflaationäkymät huononevat entisestään”, Brzeski kommentoi.

Nielsenin mukaan uuden koronnoston todennäköisyys on korkea kuuden seuraavan kuukauden aikana.

”Koronlasku on nykyajattelulla täysin mahdoton, se edellyttäisi täydellistä talousromahdusta euroalueella”, hän toteaa.

Challenge-Accepted-Meme-3

30 tykkäystä

No onhan tämä muutenkin täysin absurdi tilanne. Samaan aikaan ku EKP yrittää hillitä inflaatiota korkoja nostamalla EU-maat harjoittaa elvyttävää talouspolitiikkaa lisää velkaantumalla. Korkeat korot tappaa yksityisen sektorin täysin ja elvyttävä talouspolitiikka paisuttaa julkista sektoria entisestään. Ei voi päättyä hyvin…

40 tykkäystä

Suomessakin “talouskasvua” selittää pitkälti julkisen sektorin paisuminen sekä tuonnin vähentyminen, mikä on jatkunut viimeisimmät kvartaalit. Ohessa tilanne viimeisimmästä tilastojulkaisusta.

BKT tietysti huono mittari, koska jopa Venäjä saa sen kasvamaan käymällä sotaa. Kovin kestävää se ei kuitenkaan ole. Sama ilmiö on kuitenkin havaittavissa länsimaissa, joissa ase- ja varmuusvarastoja pitää täyttää.

Kaiken tämän velkamäärän keskellä herää vain kysymys, että kuinka hyvin se käy kaupaksi. Liekö lisäpainetta koroille?

Eräs arvioYhdysvaltain velkakehityksestä näyttää huolestuttavalta.

Reservivaluuttastatus tietysti suojaa Yhdysvaltoja, kun he voivat kyllä rahoittaa velkansa velkaantumalla lisää. Entä jos se status katoaa?

5 tykkäystä

(473) Hyödyn matkassa: Lähi-idän kriisin laajeneminen on riski maailman taloudelle - YouTube

Höyty Jussin juttuja

Edit:
0:00- Pitkässä korossa nytkähdys alaspäin

6:44- Lähi-idän kriisi laajeneminen on riski maailman taloudelle

15:15- Yhdysvaltain työmarkkinoilla myös teollisuussektori piristyy

23:15- USA: teollisuuspolitiikan muutos näkyy jo taloudessa

8 tykkäystä

Mikäli vertaa tämän hetken hintoja vaikkapa syksyn 2022 hintoihin niin hinnat laskeneet n. 10-20% riippuen vähän mitä halutaan ostaa. Esimerkiksi betonielementit ovat tipahtaneet tuonne 2017-2018 vuosien kustannustasolle. Toki näistä kustannustasoista ei oikein alemmas päästä, ilman merkittäviä materiaalien kustannusten laskuja. Eiköhän se riitä tästä aiheesta, jatkot sitten rakentamisen ketjuissa.

Tätä olin tulossa laittamaan.

17 tykkäystä

@Jukka_Lepikko ja SP500:n maanantaiputki :slight_smile:

Laitoin erikseen Lepikön lainaaman tviitin, jotta äxättömätkin näkevät sen. :slight_smile:

EDIT 2h MYÖHEMMIN:

PUTKI KATKESI

18 tykkäystä

Pohdin tässä, että eikös korkealle nousseet reaalikorot ole vahvan talouden merkki? Jenkkien velkakirjalle saa nyt 30 vuodeksi inflaatiosuojatun, riskittömän, 2,5%:n reaalikoron.

Tuskin kovin heikko talous jaksaisi maksaa tuollaista reaalikorkoa tästä 30 vuotta eteenpäin huomioiden nykyisen velkataakan?

Tai sitten TIPS:it on vaan alennusmyynnissä bondimarkkinan extreme fear tilan vuoksi. Veikkaan tätä. Toki eilen korot hiukan pakitteli, mutta trendi näyttää edelleen ylöspäin.

6 tykkäystä

FT kirjoitti eilen Kiinan pörssin pari vuotta kestäneestä alamäestä pandemianousun huipuilta. Kiinalaiset osakkeet tuottivat enemmän kuin verrokit muualla maailmassa pandemian alkuvaihessa, mutta vuoden 2021 alun jälkeen Kiinan pörssit muistuttavat Helsingin pörssin alamäkeä parin vuoden lasketteluineen.

Kasvu on hidastunut ja kiinalaisten rakennuttajien dollarivelkojen maksulaiminlyönnit ovat saaneet sijoittajat hylkäämään kiinalaisosakkeita. Viranomaisten heinäkuusta lähtien käynnistämät tukitoimet - jotka politbyroon mukaan ovat “elvyttäneet pääomamarkkinoita ja maapolitiikkaa sijoittajien luottamuksen lisäämiseksi” - eivät ole onnistuneet pysäyttämään myyntiä. Kiinassa pörssi on laskenut pandemiaa edeltävälle, vuoden 2019, tasolle.

(Kiinan CSI 300 indeksi)

USA:n pörsseistä saa hieman vääristyneen kuvan tuttujen indeksien perusteella. Muutamat isot yhtiöt pitävät merkittäviä indeksejä melko korkealla, mutta pienten ja keskisuurten yhtiöiden arvostukset ovat laskeneet rajusti.

Geopolitiikka on juuri tällä hetkellä suurin syy pörssien alamäelle. Oletin tällä viikolla nähtävän jo vähitellen vihreää, mutta eilisen perusteella ei kannata toivoa liikoja.

USA:n ja Kiinan vastakkainasettelu ei ole poistumassa mihinkään, mutta nähtävissä on myös positiivista kehitystä. Bloomberg uutisoi aamulla maiden valtuuskuntien kokoustavan sovitusti ensimmäistä kertaa talouden tiimoilta. Se voi tuoda jonkinlaista ennustettavuutta lähikuukausien, mahdollisesti pidemmällekin, kehitykselle.

Lähiviikot, mahdollisesti päivät, näyttävät mihin Gazan kriisi on kehittymässä. Kaikki tahot ymmärtävät, mikä merkitys konfliktin laajenemisella olisi koko maailmalle. Myös Kiina on alun hiljaisuuden jälkeen ottanut kuuluvan roolin ja vaatii Lähi-itään välitöntä tulitaukoa.

Tulitauko Gazassa saisi pörssit elpymään konfliktia edeltäneelle tasolle nopeasti. Venäjän sekoilujen loppumisesta on turha odottaa globaalin talouden piristysruisketta. Venäjä jatkaa järjetöntä hyökkäystään Ukrainassa, kunnes siltä loppuvat rahat, tai miehet, tai molemmat.

Kaikki viittaa tällä hetkellä siihen, että pörssien toipuminen tulee olemaan hidasta. Olisin tyytyväinen, jos pörssien alamäki saataisiin edes loppumaan.

29 tykkäystä

Ostolaita uupunee kunnes osinkotuotto ylittää korkotason. Suurin osa pörssiyrityksistä näyttää tekevän ihan hyvää kassavirtaa tässäkin tilanteessa, mutta joutuvat käyttämään sitä korkokuluihin osinkojen ja omien ostojen sijaan. Ennen 2% osinkotuotto ylitti pankkitalletuksen tuoton, nyt pitää saada tuplat ja kun osingot eivät nouse niin kurssit laskee kunnes tuo 4% taso saavutetaan.

5 tykkäystä

Ote OP:n markkinakatsauksesta

Talouden kasvunäkymä säilyy haastavana, OP näkee korkojen olevan lähellä
huipputasojaan ja tulostaantuman helpottavan lähikvartaaleina. Tämän odotetaan toimivan selvänä helpotuksena osakemarkkinoiden tunnelmille. Teollisuuden ankea
vire alkaa olla jo diskontattu markkinoilla ja pienilläkin merkeillä paremmasta on
potentiaalia kasvattaa nopeasti teollisuusyhtiöiden houkuttelevuutta.

Alkaisi koroista saamaan jo aika kohtuullista yli 5% tuottoa, mutta jos uskoo osakemarkkinan käänteen olevan kulman takana, niin ehkä tässä kannattaa vielä pysyä kiinni stonkseissa…

9 tykkäystä

Muutama poiminta aamun Vartista.

Hesulin lasku on saanut viime aikoina kavereita. Esimerkiksi SP500 tasapainotettu indeksi, missä megateknot kuten Apple ei pääse jyräämään, on luisunut jo pari kuukautta voimalla.

Helsingin pörssi on laskenut nyt nimellisesti 33 % huipuista reilun parin vuoden takaa. Jos huomioisi inflaation, keskivertosijoittajan ostovoima on kohta puolittunut.

Täällä on paljon pienyhtiösijoittajia. OMXH Small cap indeksi on puolittunut syksyn 2021 huipuista.

USAn kymppivuotisen korko huitelee 5 % tasolla. Taso, mikä nähtiin viimeksi kesällä 2007. Eikä ihme talouden pysyessä vahvana. Viime viikon työttömyyskorvaushakemukset kolisivat alle 200 000 tason (valkoinen käppyrä). Pientä jäähtymistä näkyy jatkuvissa hakemuksissa, mutta edelleen työmarkkina on väkivahva.

Kannattaa kylläkin muistaa, että työmarkkina luisuu taantumaan yleensä viimeisten joukossa ja nämä tilastot elävät tarkennusten myötä jatkossa.

Siinä missä Yhdysvaltain talous on vahvan kotimarkkinansa ja kuluttajansa ansiosta itseriittoinen, Euroopan meno on linkittynyt ikävästi Kiinaan. Kiinan talous on pääsemässä komentotalouden >5 % kasvutavoitteeseen. Viime viikon talousdata hyvää oli myös kulutuksen elpyminen.

Kävin Vartissa tarkemmin läpi eurooppalaisyhtiöiden Kiina-riippuvuutta. Kaikki tietää, miten kotimaiselta KONEelta yli 30 % liikevaihdosta tulee Kiinasta. Eurostonks600 indeksin firmoilta tuli Bloombergin mukaan peräti 460 miljaredia euroa liikevaihtoa viime vuonna. Etenkin brittipankit, saksalaiset autofirmat ja kaivosala ovat kytkettyjä Kiinan menoon.

Kiina on nyt maailmantalouden mörkö: historian suurin kiinteistökupla sihisee ja maan virallinen ideologia eli kommunismi on muistuttanut jälleen olevansa se virallinen ideologia. :smiley: Mutta toisaalta maan elintasolla on vielä valtavasti varaa nousta (toivottavasti ilmastolle kestävällä tavalla…). Maan bruttokansantuote per nuppi on noin 13 000 dollaria: Suomessa vastaava taso on yli 50 000 dollaria.

Mikäli Xi suvaitsee jättää väliin hyökkäyksen Taiwaniin ja maan talous pääsisi kehittymään kestävästi, voi eurooppalaisifrmojen Kiina-sidos kääntyä plussaksi. Ehkä.

Kiina-riippuvuus selittänee osin eurofirmojen romahtanut arvostustasoa suhteessa amerikkalaisiin, vaikka tietysti myös laadussa on yleisesti ottaen eroa.

57 tykkäystä

Tuoreet euroalueen ostopäällikköindeksit julkaistu. Ei parannusta näköpiirissä.

Services PMI →
image

Manufacturing PMI →
image

Tuolta löytyy historiatiedot →

23 tykkäystä

Tuohan on todennäköisesti hyvä uutinen pörssien kannalta Euroopassa. EKP:n on pakko alkaa laskemaan ohjauskorkoaan ennemmin tai myöhemmin (uskoisin että ennemmin), jos ja kun talous alkaa dyykkaamaan Euroopassa pahasti.

14 tykkäystä

Jaan tässä Jussi Ahokkaan ansiokkaan Keskuspankkikapitalismi -uutiskirjeen uusimman postauksen. Erittäin hyvä kirje joka auttaa hahmottamaan talouden makrokuvaa.

20 tykkäystä

Synkistelijöitä riittää. Bridgewaterin Ray Dalio ja Citigroupin Jane Fraser komppasivat toisiaan tänään Saudi-Arabian pääkaupungissa järjestettävässä sijoitusseminaarissa. Fraserin vieressä istuneella JPM:n Jamie Dimonilla ei ollut lisättävää.

image

Ray Dalio:

“If you take the time horizon, the monetary policies that we are going to see will have greater effects on the world, it’s difficult to be optimistic about that,”

Jane Fraser:

“We’re sitting here with a backdrop of the terrorist attack in Israel and the events that have unfolded since, and it’s desperately sad,” “So it’s hard not to be a little pessimistic.”

(Bloombergin lyhyt juttu) →
https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-10-24/dalio-citi-s-fraser-sound-pessimistic-notes-at-saudi-conference

Onhan sekin mahdollista, että tässä leivotaan tämän vuosituhannen pahinta globaalia taantumaa ja vuosikausia kestävää hidasta elpymistä, mutta toistaiseksi siihen on vielä vaikea uskoa. Euroalueella yritysten edelleen huonontuvat näkymät eivät lupaa hyvää etenkin, jos inflaatio pysyy sitkeästi yli tavoitteen. Sijoitussentimentti alkaa olla jo pohjalukemissa, vaikka pörsseissä laskuvaraa tulee koko ajan lisää.

Nyt kannattaa vähitellen suositella sijoittamisen aloittamista kaikille hyville kavereille, jotka eivät jo ole punoittavien salkkujensa kanssa odottamassa parempia aikoja. :slight_smile:

48 tykkäystä

Ennusteiden ylityksiä, eli korot ylös osakkeet alas? :man_shrugging:

24 tykkäystä

Melkein tasan tarkkaa sama meno Tukholman pörssissä. Ja niin on myös monen USA:n pörssin pienlafkan huippukurssista jäljellä vain haihtunut muisto.

Yksi kysymys on, että jättääkö tämä sijoittajiin pysyvän karheudun pienyhtiöihin nähden vai ei? Ja onko vastaavasta pienyhtiöiden polkemisesta suhteessa isoihin historiallisia esimerkkejä ml onko SmallCap-renessanssi kuitenkin myöhemmin toteutunut?

12 tykkäystä

Tässä poiminta lisää inflaatiosta ja source

16 tykkäystä

29 tykkäystä

OP:n Olavilta kiinnostava tviitti. :slight_smile: :point_down:

EDIT:

Lisään vielä tämän. :slight_smile:

14 tykkäystä