Pörssien suunta (Osa 1)

Tuntuu olevan eri ketjut ja keskustelut täyttyvän tämän järjettömän menon päivittelystä. Selkeästi kasvuyhtiöt ja teknot ovat hyvin hintavia. On olemassa omat kuplasektorinsa ja yhtiönsä, WSB-yhtiöistä puhumattakaan.

Kuitenkin tuntuu, että on olemassa eri todellisuuksia. Minusta mediaani-yhtiöt eivät ole kohtuuttoman hintaisia. Pohjoismaiden indeksit taitavat käydä kauppaa 17-18 tasoilla ja moni euroopan pörssi 15-16 tasoilla.

Kalliihkoja - kyllä. Nollakorkoympäristössä perusteltuja - minusta ovat. Kuplassa - tuskinpa.

On tietenkin myös huomioitava, että noihin arvostustasoihinkin mahtuu sisäänsä paljon kovilla kertoimilla varustettuja yhtiöitä. Esim helsingin PE:tä nostavat kovin Neste, Kone ja pari muuta.
Samalla Sampo, Nordea, Tieto, Kemira ja moni muu on melko neutraalisti hinnoiteltu, eivätkä tunnu mitenkään kuplahinnoitelluilta. Edes paljon puhuttu sektorirotaatio ei tunnu kaikkialle ulottuvan.

Onko @Verneri_Pulkkinen tai joku muu guru tehnyt tutkimusta jossa verrattaisiin mediaaniyhtiöiden tai vaikka arvoyhtiöiden käyttäytymistä nyt vs. teknokupla?

17 tykkäystä

Linkkasin tämän Kevin O’Learyn lyhyen videopätkän energiaketjuun tuossa kuun alussa, mutta liittynee erinomaisesti tähän käsiteltyyn aiheeseen!

11 tykkäystä

Mr.Wonderful puhuu täyttä asiaa. Mahtavia tuottoja tulossa energiasektorilta kun vielä hetken odottaa, mutta hei, taisinkin kirjoittaa Arvisijoittamisen odotettu comeback ketjuun aiheesta toissapäivänä. Sopii tähän täydellisesti.

" Sijoittajat ovat liian optimistisia kasvuosakkeista hyvinä aikoina ja liian pessimistisiä arvo-osakkeista huonoina aikoina."

Yritin tuossa etsiä Nokian p/e lukua It-kuplan aikaan ja törmäsin TS:n artikkeliin vuodelta 2004, jossa jälleen kerran yllättävän raflaavia yhtymäkohtia taas tähän päivään. Itse toki tuohon aikaan vielä todennäköisesti söin kilpaa hiekkaa tai painin kaverien kanssa alakoulun pihalla. Lukusuositus vaikka sitten ihan nostalgiamielessä vaan

5 tykkäystä

En ole guru :smiley: Mutta, kävin aiemmin Härkämarkkinan anatomia -videolla läpi tuota markkinan käyttäytymistä tuolloin.

90-luvulla SP500 yleisindeksi nousi yli 20 % vuosittain viisi vuotta peräkkäin. Eli indeksitasolla tällainen yleisindeksikin nousi reippaasti.

Mutta, kuten tästä vuoden 2000 alussa julkaistussa artikkelissa kirjoitetaan, markkina muuttui alati “selektiivisemmäksi”:

" But despite the headlines about records, analysts noted the gains were not widespread.
Of stocks trading on the New York Stock Exchange, 64 percent declined an average of 28 percent. On the Nasdaq, 50 percent of stocks retreated an average of 32 percent.
"It was obviously a very selective market. Not everyone was smiling, said Al Goldman, chief market strategist at A.G. Edwards & Sons. "If you didnt own a dot.com, high-tech or telecom stock, you probably didnt have a great Christmas. Those groups did very well for a few people, but most investors did not love 1999.
No investor could ignore the dominance of the technology sector. The year ended with Microsoft (MSFT), the worlds largest software company, having the largest market capitalization at $614 billion. General Electric (GE), the only original Dow industrial component still part of the average, came in second at $519 billion.
The year also brought the inclusion of Microsoft and Intel, the world’s No. 1 chip maker, in the Dow industrials. The reconfiguring of the blue chip index not only aided its surge forward, but exemplified – along with the addition of Internet issues Yahoo! (YHOO) and America Online (AOL) to the S&P 500 – the importance of technology in the modern economy. "

Usein it-kupla assosioidaan vain it-osakkeisiin, mutta kyllä isotkin firmat rallattelivat mukana. Esim. Coca-Cola ajautui tunnetusti kuplaan tuolloin. GE vuorostaan oli sekoitus suurteollisuutta ja rahoitusta.

Mutta monelle osakkeelle alamäki alkoi jo 1998: melkein kaksi vuotta ennen koko markkinan huippua maaliskuussa 2000! Käytettäköön tästä arvomörnijä Berkshire Hathawayta esimerkkinä:

Huomatkaa, miten BKR.A -osake melkein puolittui 1998–2000 kun sijoittajat siirsivät rahojaan kuumempiin it-osakkeisiin, mutta se pohjasi lähes samaan aikaan kun Nasdaq teki huippunsa. Berkshire nousi yli 100 % seuraavina vuosina, kun useat tekno-osakkeet laskivat 90-99 % eivätkä koskaan toipuneet.

Markkina ei ole homogeeninen, lähes aina on jotain edullista ja suuren yleisön mielestä tylsää poimittavaa jossain päin markkinaa kun jaksaa penkoa.

39 tykkäystä

Parin pk-yrittäjän kanssa keskusteltuani vahvistui käsitys, että korona on ollut hyväksi muillekin kuin suorille hyötyjille. Matkakulut ovat pudonneet murto-osaan, sairauspoissaolot vähentyneet, ruokailutuki lähes poistunut, toimisto- ja neuvottelukulut pudonneet murto-osaanx, henkilöstön saunailtojen ja muun viihteen menot ovat minimissä… Tästä valuu tehokkaasti hyvää suoraan alariville. Tästä osa jää toiminnan muutoksen myötä pysyvämmäksi käytännöksi, kun jääräpäisetkin pomot huomaavat, että työt edistyvät (itse asiassa usein jopa paremmin) kotikonttorillakin. Myös muutamia aiemmin huomaamatta jääneistä ongelmia on noussut esiin.
Tämä vaikuttaa yritysten tulokseen jopa näkyvästi ja suunta keväällä on joillakin ylöspäin, vaikka itse bisnes olisi vähän kärsinytkin…

9 tykkäystä

Uutta Traders’ club -jaksoa tullut pihalle, jossa Lepikkö myös avaa ajatuksiaan korjausliikkestä :slightly_smiling_face:

Short squeeze, Redditin meemiosakkeet ja Elon Musk – siinä viime aikojen markkinaliikkeitä dominoineet ilmiöt. Nyt kun osakkeiden hintoja liikuttelevat sijoitusfoorumit ja yksittäisten miljardöörien twiitit, onko tullut aika tyhjentää salkku ja valmistautua kuplan puhkeamiseen?

Indeksitasolla pörssissä eletään melko rauhallista vaihetta, mutta pinnan alla sentimentti hehkuu tietyiltä osin pelottavan kuumana. Yksityissijoittajat ovat historian suurimmalla velkavivulla mukana osakemarkkinoilla, Redditin Wallstreetbets on saanut GameStopin osakekurssin kääntymään lähes 90 asteen kulmaan ja optiokauppa käy kuumempana kuin koskaan. Mitä tapahtuu, kun aamu alkaa sarastaa ja kaikkien aikojen juhlat päättyvät valomerkkiin?

Shortatuimmat osakkeet ovat short squeeze -ilmiön seurauksena tarjonneet merkittävää ylituottoa viime huhtikuun jälkeen. Jos tarkastellaan 16 osaketta, joiden floatista oli vuoden 2020 päätteeksi yli 40 prosenttina shortattuna, on keskimääräinen tuotto vuoden alusta alkaen käsittämättömät 59 prosenttia. Mitä tapahtuu, kun/jos tilanne normalisoituu?

Katso myös meemimarkkinan tuoreimmat hitit ja ammattitreidaaja Jukka Lepikön kuulumiset Traders’ Club -jaksosta numero 77!

13 tykkäystä

Näyttää nyt olevan kovassa nousussa monia vahvasti shortattuja yhtiöitä. Eli shortit palaa siellä ja täällä. Onko vastaavaa pörssihistoriassa? @Verneri_Pulkkinen

Tämän luulisi nostavan kynnystä shortata, mutta mitä se teoriassa tekisi kursseille?

5 tykkäystä

Voin luvata, ettei Huhtikuuta näillä tasoilla nähdä. Jos minäkin ostan jotain hiton nakua tietämättä, mitä se edes tekee 110% nousun jälkeen, niin hype on valloillaan ja euforiaa riittää. Sitä riittää niin paljon, etten edes vaivaudu tutkimaan mikä firma se on.

5 tykkäystä

Iltaa kaikille! Kuin rauhoittavana ja vilvoittavana kääreenä otsalle tämän pörssihuuman keskelle saatiin Federal Reserven odotettu korkopäätös, jossa rahapolitiikan linja ja elvytysohjelmat jatkuvat entisellään.

44 tykkäystä

Kyllä noita “squeezeja” on ennenkin harrastettu.

Yksi eeppisimpiä on Volkswagen vuonna 2008.

18 tykkäystä

Toisin sanoen, ohjauskorko 0-0,25 %, elvytysohjelmat ennallaan. Ei muutoksia ohjeistukseen. Talouden ja työllisyyden elpyminen on tasaantunut viime kuukausina ja tiedotteessa tuodaan esiin sektorien välisiä eroja koronan vaikutuksien suhteen (palvelut vs. teollisuus lienee ytimessä).

27 tykkäystä

Tässä jo tutuksi tullutta kuviota Federal Reserven taseesta ja ennuste vuoden 2021 loppuun, jos elvytys jatkuu nykytahdilla. Lähelle 9000 miljardia dollaria kivuttaisiin, missä on aikamoinen harppaus koronakriisiä edeltävään 4000 miljardiin.

26 tykkäystä

Lehdistötilaisuudessa esitettiin kysymys lyhyen ajan inflaatioriskeistä. Powellin mukaan mm. patoutunut kysyntä voi aiheuttaa inflaatiopaineita, mutta ne eivät ole laajoja tai pysyviä. Lisäksi Fed on kärsivällinen ja kestää yli kahden prosentin inflaatiota “jonkin aikaa” pitkän hitaan inflaation ajanjakson vastapainona.

30 tykkäystä

Powellin mukaan arvopaperiostojen vähentämisen ajankohdasta ei ole puhuttu, mutta hän lupaa läpinäkyvyyttä ja ennakoitavuutta, kun sen aika tulee.

19 tykkäystä

Lehdistötilaisuus loppui, ja pikamakrokommenttia on tarjolla halukkaille. Kuohuva ja kuplat taitavat olla tämän illan teema, kiitos teille seuraamisesta ja hyvää yötä :slight_smile:

43 tykkäystä

Sivukorvalla kuuntelin tämän ja särähti korvaan. sanottiinko videolla todellakin että ARK etf:t ovat hypeosakkeita?

1 tykkäys

Etf:iin sisältyy riskejä. Monet meistä ostavat eniten nousseita etf:iä, mikä nostaa kohdeosakkeita. Toiset meistä taas ostavat eniten nousseita osakkeita. Noste kasvaa kuin pullataikina. Käänne voi seurata kun arvo kasvaa liian suureksi: ostojen aiheuttama nousu hidastuu. Ostot eivät voi kasvaa loputtomiin ilman fundan antamaa tukea nousulle.

3 tykkäystä

Jos ETF sijottaa hypeosakkeisiin, tai ainakin erittäin yliarvostettuihin, niin lukisin myös ETF:t tässä tilanteessa hypeosakkeiksi.

4 tykkäystä

Varsinkin kun indeksi jota etf seuraa on selvästi “custom made” eli, voisi argumentoida sen olevan vain vanhaa kunnon osakepoiminta with extra steps.

3 tykkäystä