Pörssien suunta (Osa 1)

Siis… miten íhmeessä tämän annetaan tapahtua USA:ssa? Siellä on ihan oikeasti valtaosa järjen ja tolkun ihmisiä. Onko ne laittanut jotain juomaveteen republikaaniosavaltioissa vai mistä on kyse?

Sanattomaksi vetää tämäkin →

image

3 tykkäystä

Jenkkien tehtaat on ikäänkuin vahingossa siirtyneet rajan taakse ja nyt ne voidaan samalla tavalla siirtää takaisin? On kyllä melkoista sisäpolitiikkaa jättiyritysten rahoilla. Vaikea ymmärtää, miten kauan Trump pystyy tälla tavalla käyttäytymään (tämä Meksiko-tulli liittynee siihen, että kun muuria ei saatu hyväksytettyä, niin sitten tällä tavalla yritetään saada edes jokin osavoitto aiheesta, jotta Trump ei joudu noloon asemaan vaalilupaustensa kanssa).

Kertokaapa kauppasota-aloittelijalle: Jos USA tuottaa samoja tuotteita kuin vaikka nyt Meksiko, ja Meksikon tuotteelle lätkäistään 30% tulli, niin miksi kuluttaja olisi se, joka tämän lopulta maksaisi? Eikö tässä pitäisi käydä niin että jos Meksikon tuote on halvempi tuottaa ja sen takia USAlaiselle kuluttajalle halvempi, niin tämä hintaero pienenee ja osa kuluttajista voi siirtyä kotimaiseen? Eli kuluttaja maksaa kyllä, mutta osa kulutuksesta siirtyy kotimaiseen. Tai jos tuotantokustannukset on samat ja hinta sama, niin miksi kuluttaja maksaisi enemmän tästä Meksikolaisesta? Vai päteekö tämä nyt siis vain tuotteisiin, joita vastaavia ei tuoteta USAssa?

Kysyntä amerikkalaisille tuotteille kasvaa mutta tarjonta ei. Johtaa hintatason nousuun. Tarjonta sopeutuu tilanteeseen hitaasti ja siihen vaikuttaa korkotaso ja yleinen luottamus, jota Trumpin toiminta heikentää. Riippuu myös Meksikon peson ja dollarin vaihtokurssista.

Täten lyhyellä aikavälillä hinnat nousevat ja pitkän aikavälin tasosta ei voida sanoa mitään varmaa. Mitään varmaa voittoa USA:lle tästä ei kyllä varmasti tule.

5 tykkäystä

Niin tietysti. Ja jos valmistuskustannukset ovat samat ja toisille lätkäistään tulli niin että hinnat nousevat niin tietenkin toinen nostaa hintoja korkeampien marginaalien toivossa ja taas kuluttaja maksaa. :+1:

2 tykkäystä

Iltaa! Tässä tutkittua tietoa tullien vaikutuksesta, eli pikaisella vilkaisulla näyttää siltä et Kiinaa vastaan asetetut tullit on tosiaan tullut amerikkalaiskuluttajien maksettavaksi. Tuontihintainflaatio on varmasti viimeisin asia mitä keskuspankki haluaa tässä vaiheessa. Hidastuva talouskasvu ja nousevat hinnat voisivat toisaalta nopeuttaa kauppasopua

https://www.nber.org/papers/w25638

12 tykkäystä

Taas yksi ‘hei katotaas, mitä tästä tapahtuu’ -päätösTrumpin hallinnolta. En voi vieläkään ymmärtää, miten republikaanien syvistä riveistä ei kuulu mitään - ei kyseenalaistamista tai arvostelua - ei kertakaikkiaan mitään. Ihan kuin puoli Amerikkaa olisi jossain Trump-transsissa. Pakosti tulee sellainenkin ajatus mieleen, että Trump halusi tällä viimeisimmällä sekoilulla saada median fokuksen pois sisäpolitiikasta sen jälkeen, kun Mueller kertoi, ettei presidentin rikosta voi sulkea pois.

Jos tullit nousevat aina 25% asti Meksikon rajalla se näkyy USA:n tavallisille pulliaisille nopeiten maataloustuotteiden tai tuoretuotteiden, kuten guacamolen ja tomaattien, kallistumisena tai heikentyneenä saatavuutena. Näyttää yhä enemmän siltä, että Trump tekee, mitä ikinä haluaa, kunnes mielipidemittaukset näyttävät rajan. Ja mielipidemittauksiin vaikuttaa ainoastaan konkreettiset seuraukset kuluttajille. Uhoaminen siis jatkuu ja hyväksytään, kunnes se tuntuu omassa lompakossa.

Vaikutukset teollisuuteen ovat arvailua varmasti myös Trumpin hallinnolle. Iso osa amerikkalaisten yritysten työvoimavaltaisesta bulkkituotannosta ja alihankinnasta on nimenomaan Meksikosta - myös Amerikassa toimivien Eurooppalaisten yritysten. Tehokkaiden tuotanto- ja toimitusketjujen rakentaminen uudestaan veisi vuosia ja koko sen ajan yritysten ja kuluttajien kärsimys kasvaisi.

Voi olla, että ainakin alkuun Trump laskee sen varaan, että tulleista valtaosan ottaa harteilleen tuottaja hintojen alentamisen muodossa. Kiinan osalta ehkä, mutta varsinkaan Meksikon suhteen ja maataloustuotteissa niin tuskin käy. Kiina on muutenkin ihan eri juttu, vaikka käytetyt keinot ovat samat. Trump twiittasi jossain vaiheessa varsin avoimesti, että kaikkialla muualla halpamaissa valmistettu tavara on tervetullut Yhdysvaltoihin tulleitta. Kiina/USA kisassa on siis kyse paljon isommista asioista.

Yhtä kaikki - osakkeet kärsivät ja piensijoittajan elämä ei tästä hetkeen helpotu. Ensi viikolla mennään alas Kiinan vastatoimien johdosta enkä ihmettelisi, jos pienen mietintätauon jälkeen Meksiko ei tyytyisi koulukiusatun rooliin. Toisaalta, Trump osaa kyllä kiusaajan roolin. Meksikolaisen halvan työvoiman vuosikymmenten riisto ja Amerikkalaisten kyltymätön ahneus on johtanut siihen, että 80% kaikesta Meksikon viennistä on Yhdysvaltoihin. :slight_smile:

1 tykkäys

Tää on helppo: Ei ne ehdi, kun jo uutta trumputusta tuuttaa ulos!

Masse, FA, ainoa heikkoutemme DT:n kanssa on ääretön nopeus :heartbeat::heartbeat::heartbeat:

1 tykkäys

Eikös tää oo just se mitä tulleilla tavotellaan. Kulutuksen siirtämista paikallisesti tuotettuun. Lyhyellä aikavälillä tuo tarkastelu on toki mahdollista, mutta yhtään pidemmällä aikavälillä vertailua ei voi noin tehdä. USAssa tuotettujen tuotteiden määrä väistämättä lisääntyy ja vaikuttaa positiivisesti USA:n talouteen. USA ei ole tässä niin suuri häviäjä kuin äkkiseltään kuvitellaan. Maailmantalous voi olla häviäjä ja sitä kautta myös USA, mutta suhteessa muuhun maailmaan USA hyötyy näistä tulleista. Mitä pidemmälle kiistaa viedään, niin sen vahvempi on Yhdysvaltojen neuvotteluasema. Tuontihintainflaatio vain kiihdyttää kotimaista kysyntää ja sitä kautta toki inflaatiota, mutta ei pidä jättää merkityksettömälle huomiolle myöskään sitä buustia, joka tästä USAn taloudelle tulee.

2 tykkäystä

Stagflaatio eli korkea inflaatio ja alhainen talouskasvu olisi myrkyllinen yhtälö, jossa keskuspankki joutuisi nostamaan korkoa vaikka talous on taantumassa. Stagflaation uhka on kasvanut merkittävästi.

Kiinasta pari hyvää artikkelia Reutersilla, jos haluatte syventää ymmärrystämme tästä meille länkkärivinkkelistä ”oudosta maasta”.

“Now, democracy is not only facing problems in China,” he said. “Democracy cannot survive if China is the global power.”

Ihmisoikeustilanne kireämpi kuin 30 vuotta sitten Tiananmenin aukion insidentin aikoihin. Xin ympärille on kasattu vahvin ihmiskultti sitten Maon.

Kiinan kommunistinen puolue on ollut vallan kahvassa kuitenkin ”vasta” 70 vuotta ja peri todella sekasortoisen, vuosikymmeniä kestäneen sisällissodan repimän maan. Maon kulttuurivallankumous ja harppaus sekoitti pakkaa uudelleen.

Vakauden säilyttäminen nykyvaltaklikillä prioriteetti numero 1, mikä on hyödyllinen viitekehys tarkastella maata. Vakaus ensin, kaikki muu tulee sen jälkeen. Jos opiskelee Kiinan modernia historiaa tämä näkökulma teroittuu voimakkaasti esille.

Vaikka valtamedia puhuu edelleen kauppasodasta niin meillä foorumillahan ollaan käsitetty tämä jo pidemmän aikaa laajemmaksi konfliktiksi ja paikan etsimiseksi ”auringon alla”. Nyt soppaan sekoitetaan myös oikean aseellisen konfliktin, vielä etäinen, mahdollisuus. Kiinalaiset eivät hevin peräänny Etelä-Kiinan meren keinotekoisista saaristaan ja karkulais-Taiwanista ”pidetään” kiinni kynsin hampain.

Eli nyt sopassa on talous, tullit, teknologia, yksittäiset yhtiöt sekä geopolitiikka. Tosin vielä ei sapelia ole kalisteltu eikä Kiinan retoriikka lähialueistaankaan ole uutta. Yhdysvallat on alkanut ottaa tiukempaa linjaa Kiinan laajentumishaluihin mikä lupaa lisää hankauksia.

Kiinan vinkkelistä ajattelisin, että nyt kannattaa pelata pitkää peliä ja a) venata USA-vaaleja missä Trump voi pudota ja b) monella alueella, esim juuri sotilaallisessa mielessä, aika on Kiinan puolella. Teknologisesti Kiina on yhä useamalla alueella lähellä jo USAa ja määrällä voi korvata puuttuvaa laatua. Sen lisäksi taloudellisessa mielessä kuumempaa konfliktia kannattaa välttää, jotta saadaan lopulta maailman suurimman talousmahdin mantteli kiskottua Tyynenmeren yli itselleen pois USAlta.


Ihan vähän markkinaa.

Osakemarkkinala alkaa olemaan taas pelko pöksyissä:

Kontraajille pedataan pelipaikkoja. Mielenkiintoista nähdä miten markkina reagoi kaikkeen tähän uutistulvaan. Historiallisesti osakemarkkina yleensä ymmyrkäisenä geopoliittisissa konflikteissa.


Vientimaa Suomelle kauppasodan pitkittyminen ja syventyminen on luonnollisesti negatiivista.

4 tykkäystä

Kiina on tosissaan outo maa, mutta ainakin minulle suurempi järkytys on ollut jonkun tutun muuttuminen oudoksi. Muutos USA:ssa on ollut niin nopeaa, että omatkaan eivät ole pysyneet perässä. Tätäkö Trump tosiaan haluaa →

1 tykkäys

Alhanen korkotaso saanut aikaan sen, että asumiseen menee suhteessa yhä suurempi osa tuloista. Samaan aikaan inflaation uskotaan nousevan alhasella korkotason ansipsta. Asuntojen hintojen nousun vaikutus kulutukseen luonollisestikkin jossain määrin toteutuu.

Jos asunnot kuitenkin kallistuu vuosia kulutusta enemmän, niin seurauksena on väistämättä, että eniten kuluttavat nuoret joutuvat laittamaan asuntoon niin paljon varoja, että heidän kulutus väistämättä pienenee. Vanhemmilla ikäluokilla olisi siis varaa kuluttaa entistä enemmän, mutta heillä kulutus ei muutu varallisuuden mukaan lähellekkään niin paljon vaan kulutuksen absoluuttinen taso säilyy paljon paremmin tulojen nousessa kuin nuorilla.

Mitä pidemmälle tätä jatketaan ja mitä enemmän yritään velkaantumista suitsia pakottamalla lyhennyksiin yms, niin sen enemmän homma kärjistyy. Alhanen korkotaso suosii vain vanhempia ikäluokkia ja vie nuorilta kannusteet säästää, kun kaikki on jo niin kallista ja palkalla ei kummostakaan asuntoa saa vaikka kuinka tekisi töitä. Itse en ainakaan yhtään ihmettele, että nuorisotyöttömyys on monessa maassa ongelma, kun meininki on tällasta.

5 tykkäystä

Sijoittajat aliarvioivat kauppasodan vaikutuksia, isot pankit väläyttelee taantumariskiä:

3 tykkäystä

olispa mullakin käytössä tollanen terminaali… :blush:

1 tykkäys

So far so bad. Hankalaa toisaalta myydäkin. Juustohöylälläkö pitä höylätä.

Druckenmiller (yksi maailman parhaista sijoittajista ellei paras) dumpannut osakkeet ja uskoo korkojen painuvan myös USA:ssa nollaan.

ZeroHedge hekumoi tietysti heti permabear Albert Edwardsin jääkaudella… :cloud_with_snow::snowman:

1 tykkäys

Trump niittää tuhoa. Kuulostaa helpolta dumpata vaan kaikki. Eikös se aina ollut ja aina oleva sijoitusikoni, Buffett, joskus sanonut, että omista aina osakkeita? Siis aina.

En ole varmasti yksin salkku täynnä kevään kasvukaudella kuihtuneita suomalaisosakkeita. Saisihan noista minunkin lapuista muutaman lihoiksi, mutta jos on odottanut vähintään ulkofilettä ja sorkkaa olisi tarjolla niin pistää mietityttämään. :slight_smile:

1 tykkäys

Ei. Buffett quotet on vaarallinen laji :smiley: Hän on kyllä aina todennut, että osakkeet ovat paras omaisuusluokka olla kyydissä, mutta se ei tarkoita samaa kuin “omista aina osakkeita”. Käytännössä hän niitä omistaa aina, mutta paino vaihtelee.

2 tykkäystä

Auts (taas) :smiley:

2 tykkäystä