Pörssien suunta (Osa 1)

kyllä vissiin 3 tapausta, mutta jos vaikka saataisiin jäämään siihen.

Näin odottaa Morgan Stanley:

‘We suspect the first correction since October has begun…but will be contained to 5% or less for the S&P 500 as liquidity remains flush…’

1 tykkäys

Melkonen tuuri jos noin käy. Itämisaika kuitenki voi olla parisenkin viikkoa ja sinä aikana kerkee kyllä tartuttaa monia. Seuraavien parin viikon aikana vasta nähdään se, että saadaanko tätä kuriin ihan näin helposti. Tuskin saadaan.

Tätähän voi hyvin verrata pörssien kananlta vastaavanlaisiin viruksiin, jotka olivat 2002, 2003 ja 2009. Taloustilanne ja pörssiarvostukset oli vastaavanlaisessa tilanteessa kuin nyt x)

2 tykkäystä

Saksassa varmistunut ensimmäinen tartunta

Eiköhän lopeteta tää virus-hömppä tähän ja aletaan katsella Q4-tuloksia :slight_smile: Viruksia menee maailmalla satoja ellei tuhansia koko ajan ja ne tappaa/vammauttaa ihan samanlailla kuin Corona, muttei vaan saa huomiota.

Masse-setä, FA, nytkin yskittää, mutta ei tähän vielä kuolla :muscle:

11 tykkäystä

Blummalla oli muutama artikkeli, missä yritettiin hieman haarukoida viruksen impaktia talouteen.

Huom! Nyt keskustelu on paljon siinä, paljonko tulee kuolonuhreja ja kuinka pitkälle virus leviää. Viruksen ei tarvitse olla edes kovin hengenvaarallinen (sitä ei tiedetä vielä), mutta taloudelle tulee osumaa joka tapauksessa mitä pidempään poikkeustoimet, karanteeni jne. jatkuvat. Se taas vaarantaa vielä heiveröisenä jatkuvan “elpymisen”.

Kiinan talouskasvusta SARS leikkasi muutamia %-yksiköitä, mutta kasvu oli silloin paljon nopeampaa:

… ja Kiinan osuus maailmantaloudesta oli mitättömät 4 % SARSin aikaan. Nyt melkein 20 %.

Kiinan talouden rakenne oli myös erilainen: nyt palvelusektorilla on isompi rooli, ja se on juuri se enemmän osumaa ottava sektori kun miljoonakaupungit on kiinni, matkustaminen tyssää paikalleen ja epävarmuus leviää.

Nämä siis hyvä tiedostaa, että markkina alkaa näitä diskonttaamaan sisään, mitä pidempään tilanne jatkuu. Tottakai heti, jos taudin leviämisen vauhti taittuu pilkottaa aurinko pilvien takaa ja pörssi pomppaa saman tein ylös. Tätä lienee odotettukin, koska dippi on toistaiseksi jäänyt matalaksi.

Ero vielä 2000-luvun alkuun se, että silloin oltiin elpymässä pienestä taantumasta ja pörssin arvostus oli suht ok, nyt pörssin arvostus on suht haastava monesta eri näkökulmasta.

5 tykkäystä

Kauppasodasta ei ole puhuttu hetkeen, vaikka näytelmätermein se on tällä hetkellä vaihtamassa peruukkia takahuoneessa näytöksen seuraavaa osaa varten. New Yorkerissa (tiedän, hipster -media!) hyvä ja syvällinen artikkeli aiheesta.

USAn ja Kiinan välinen epäluulo, vastakkainasettelu ja kilpailu näyttää vain syvenevän. Tämä voi pahimmillaan jakaa maailmaa kahteen blokkiin. Toki molemmat ovat taloudellisesti toisissaan niin kiinni, että täydellistä eristäytymistä tuskin nähdään (ennen ensimmäistä maailmansotaa monet käyttivät taloudellista integraatiota argumenttina, miksi suursota olisi yksinkertaisesti mahdoton, joten en kehtaa tähän argumenttiin liikaa nojata tänäkään päivänä :smiley: ). Ennen vaaleja tuskin nähdään mitään, mutta kiinalaisille phase one on ilmeisesti vain tilaisuus varautua tulevaan kamppailuun:

“Chris Johnson, a former C.I.A. analyst who is now a senior fellow at the Center for Strategic and International Studies, asked a group of Chinese contacts what their government got from Trump’s push for a deal at any price. “Their response was ‘Time,’ ” he said. “Reading between the lines, they meant time without new tariffs in the near term, and time to prepare for what they presume is an inevitable larger confrontation.””

China’s maneuvers radicalized members of America’s national-security community, in a cycle that Shirk calls “overreach and overreaction.” Paul Haenle, a retired Army officer and an Asia adviser to Bush and Obama, said, “If you talk to folks in the Pentagon, they say they’re no longer debating whether or not China is an enemy. They’re planning for war.” Haenle, who now directs the Carnegie-Tsinghua Center for Global Policy, continued, “That really worries me. It’s a change. If you talk about coöperation, you’re ‘naïve.’ Eventually the pendulum has got to swing back, because the key question is: how can we be both a strategic competitor with China and a strategic coöperator?”

But Henry Kissinger considers America’s contest with China to be both less dire and more complex than the Soviet struggle. “We were dealing with a bipolar world,” he told me. “Now we’re dealing with a multipolar world. The components of an international system are so much more varied, and the lineups are much more difficult to control.”

For that reason, Kissinger says, the more relevant and disturbing analogy is to the First World War. In that view, the trade war is an ominous signal; economic polarization, of the kind that pitted Britain against Germany before 1914, has often been a prelude to real war. “If it freezes into a permanent conflict, and you have two big blocs confronting each other, then the danger of a pre-World War I situation is huge,” Kissinger said. “Look at history: none of the leaders that started World War I would have done so if they had known what the world would look like at the end. That is the situation we must avoid.”

Lukusuositus!

Näissä amerikkalaisten raapustuksissa on usein se ongelma, että maailmassa pitäisi aina olla yksi ylivoimainen ykkönen kuten USA oli 1945–2010 (?) tai Iso-Britannia 1800-luvulla. 2000-luku tulee todennäköisesti olemaan moninapainen ja maailma niin monimutkainen, ettei yksi valtiollinen entiteetti tai yritys voi projisoida siihen tahtoaan täysillä.

9 tykkäystä

Pörssin epärationaalisuutta saa vain ihmetellä. Eilen -2,1% ja tänään +1,5%, mikä on muuttunut eilisen ja tämän päivän suhteen?

7 tykkäystä

Eilen maalailtiin pandemiaa, tänään ostetaan dippiä?

6 tykkäystä

Tais maailma lukea ja ottaa onkeensa Massen toteamuksen yllä:

2 tykkäystä

mitäs on tulos odotukset massella?

1 tykkäys

No huomenna taas epäillään pandemiaa? :blush:

1 tykkäys

Huomenna ihmetellään Applen ja AMD:n tulosta ja sen vaikutusta.

2 tykkäystä

ei ollu helppoa myydä omistuksia ja vielä vaikeammalta tuntuisi nyt laittaa takaisin markkinaan… hyviä osto paikkoja kiitos, vai eikö sittenkään… käteis viljo…

2 tykkäystä

Käteisviljolla tulee tykytyksiä jos ylihuomenna tulee uutinen, että corona rokote on kehitetty ja vaara ohi. Pörssi raketoi :grin:

1 tykkäys

jep jep, mutta on mulla osakkeissa 80% että molempi parempi… varmaan jotain hyvää paikkaa tulee jossain vaiheessa.

2 tykkäystä

Jotenkin on sellainen kutina takapuolessa, että korona ei ole vielä vielä voitettu kanta. Luulisi nyt ainakin että liukuvien keskiarvojen tukitasoja testattaisiin ensin kunnolla, jonka jälkeen markkina rauhoittuisi.

Itselle tuli ostot huonoimpaan mahdolliseen aikaan, eli suoraan kiivaimpaan tammiralliin ja nyt possa punainen kuin …
Mutta ei siinä auta mikään. Näillä mennään ja muistetaan pestä kädet.

1 tykkäys

Markkinoita ei näytä kiinnostavan yhtään, että kiinan talous on puoliksi pysähdyksissä ja tarkempaa tieto ei ole, koska tilanne normalisoituu. Laskua ei saada millän aikaseks, mutta kun tilanne normalisoituu, niin alkaa taas ralli sillä perusteella, ettei riskit, joita ei siis hinnoiteltu, realisoituneet.

2 tykkäystä

Hyvä artikkeli, kuinka turhaa ajoittamisen yrittäminen on.:sweat_smile:

8 tykkäystä