Wuhan Coronavirus (Osa 1)

Täällä tätä on epäiltykin mutta Wuhanin seafood market tuskin oli alkulähde:

https://www.sciencemag.org/news/2020/01/wuhan-seafood-market-may-not-be-source-novel-virus-spreading-globally

Melkein pari kuukautta peittelyä kunnes virus vuosi julki.

Ei vaikuta vielä diskontattuihin kassavirtoihin. Plus moni sijoittaja odottaa dippiä, ne ostetaan umpeen nopeasti ellei jokin uusi asioiden tila säikäytä kunnolla.

6 tykkäystä

Tuon raportin seurannassa olleista potilaista 15% kuoli.

Luonnollisesti tuo on pessimistinen luku koska sairaalaan ei hakeudu kun heikossa kunnossa olevat. Toisaalta tuota voi ainakin taiteellista silmää käyttäen soveltaa virallisesti raportoituun sairastuneiden määrään.

2 tykkäystä

Juuri uunituorepäivitys leviämisestä:

https://drive.google.com/file/d/14vCgAxugqzyd76ekS2ADrMJ87qyeSMZN/view

Kansainvälisellä tasolla R0 pidetään korkeana 3.11 (!) ja Wuhanissa on nähty tähänasti 5.0% taso.

Abstract
Since first identified, the epidemic scale of the recently emerged novel coronavirus (2019-
nCoV) in Wuhan, China, has increased rapidly, with cases arising across China and other
countries and regions. using a transmission model, we estimate a basic reproductive number
of 3.11 (95%CI, 2.39–4.13); 58–76% of transmissions must be prevented to stop increasing;
Wuhan case ascertainment of 5.0% (3.6–7.4); 21022 (11090–33490) total infections in
Wuhan 1 to 22 January.

Summary
We are still in the early days of this outbreak and there is much uncertainty in both the scale
of the outbreak, as well as key epidemiological information regarding transmission. However,
the rapidity of the growth of cases since the recognition of the outbreak is much greater than
that observed in outbreaks of either SARS or MERS-CoV. This is consistent with our broadly
higher estimates of the reproductive number for this outbreak compared to these other
emergent coronaviruses, suggesting that containment or control of this pathogen may be
substantially more difficult.

Our estimates of RR0 are broadly consistent with early estimates from other groups: 2.0–3.3
(Majumder and Mandl, 2020); 2.6 (uncertainty range 1.5-3.5)(Imai et al., 2020b); 2.92 (95%
CI 2.28, 3.67)(Liu et al., 2020); 2.2 (90% interval: 1.4-3.8) (Riou and Althaus, 2020). Sources
of discrepancies may be due to model differences and differences in the contribution of
specific types of data to our estimates. We believe that our estimates are slightly elevated
compared to others due to the inclusion of cases from other locations within China other
than Wuhan. However, it is important to note that our point estimate is consistent with all
others uncertainty intervals, all indicating sustained growth of cases.

3 tykkäystä

Yllätti joo… Todennäköisesti vain harva ymmärtää tilanteen vakavuuden.
Sars on ihan vitsi tämän rinnalla. Uskoisin, että vkon parin kuluttua aletaan nähdä kovia lukemia levinneisyydestä.
Tämän taudin kovuus tulee olemaan erityisesti siinä, että sairastuneita on niin paljon, että heille ei ole resursseja tarjota hoitoa/ sairaala paikkaa. Hoitamattomana tuollainen keuhkokuume kovassa kuumeessa alkaa kaataa väkeä enemmänkin.
Wuhanissa tuskin 40c keuhkokuumeessa vanhukset edes lähtevät jonottamaan läpeensä täyteen sairaalaan hoidon toivossa koko päiväks. Kuolevat sinne kotiinsa hoitamattomina.
Uskoisin, että kun Kiinan pörssit avautuvat, niin realismi alkaa palautumaan. Lähestulkoon pahalta tuntuu kun toisaalla ihmiset taistelevat hengestään, niin täällä ollaan autuaa tietämättöminä siitä mitä maailmalla tapahtuu. Pörssit vihertää. Katsotaan kuinka pitkään.
Toki tässä ehti tekemään päiväkauppaa vielä tänäänkin, mutta yön yli en uskalla osakkeita pitää tässä vaiheessa…

2 tykkäystä

Itse möin shortit eilen pois kun alko näyttään siltä että ei tämä markkinaan niin pahasti vaikuta. Hyvä tuuri kävi.

Toki kattelen tässä edelleen leviämistä että mille alkais. Tällä hetkellä kiinassa tartunnan saaneita 8/1 400 000 henkeä. Eli jos leviäisi suomeen yhtä “voimakkaasti” niin parin kuukauden päästä täällä saattaisi olla jo 24 sairastunutta :smiley:

6 tykkäystä

Laitetaan tää ny tännekin tuolat “Pörssien suunta” ketjusta. Kyynisyys on voimaa :muscle: :muscle: :muscle:

MasseFoorumin aatelinen

7 t

Eiköhän lopeteta tää virus-hömppä tähän ja aletaan katsella Q4-tuloksia :slight_smile: Viruksia menee maailmalla satoja ellei tuhansia koko ajan ja ne tappaa/vammauttaa ihan samanlailla kuin Corona, muttei vaan saa huomiota.

Masse-setä, FA, nytkin yskittää, mutta ei tähän vielä kuolla :muscle:

2 tykkäystä

minä ehdin jo perjantaina ihan ok hintaan keventää ja maanataina vähän huonompaan vielä pikkuisen lisää (jota jo kadun), mutta minusta voitaisiin saada tähän edes sellainen viikon dippaus. Sitten voitaisiin palata takas, niin ehtisin paremmin ostamaan halvemmalla…

1 tykkäys

Tässä on vielä kolme päivää pörssiviikkoa jäljellä ja lisää voimakasta heiluntaa on luvassa. Pörssit pistivät tänään “Palataan pian” -lapun luukulle ja keskittyvät nyt suuriin tulosjulkistuksiin. Koronavirus on tänään vain Kiinalaisten ongelma. Uutta muistutusta tilanteesta tulee taas huomenna.

5 tykkäystä

Lisäksi epidemia ei näytä olevan kytköksissä Huananin ruokatoriin Wuhanin kaupungissa yhtä tiiviisti kuin viranomaiset ovat antaneet ymmärtää. Potilaat eivät myöskään ole niin suurelta osin iäkkäitä tai pitkäaikaissairaita kuin viranomaiset aluksi korostivat.

Kiinan viranomaiset korostivat aluksi, että sairastuneet olivat iäkkäitä tai esimerkiksi aiempien pitkäaikaissairauksien takia terveydentilaltaan heikkoja.

Lancetissa julkaistun tutkimuksen mukaan enemmistö sairaalaan otetuista oli kuitenkin alle 65-vuotiaita ja teho-osastolle joutuneista noin puolet oli 25–49-vuotiaita. Lisäksi vain kolmasosa potilaista kärsi jostain aiemmasta sairaudesta.

9 tykkäystä

Esimerkkinä yksi kaupunkien julistama “työsulku”. Tuskin viimeinen. Shanghaissa koulut alkavat vasta aikaisintaan 20.2.

Markkinoilla asia otetaan vastaan tyynesti. Rahamaailma on edelleen jenkkisentrinen. Oleellista ei ole kuinka moni kuolee, vaan ketkä kuolevat.

5 tykkäystä

Juu… Sen mitä minä kuvista näin, niin kaupan lattialla makasi tajuttomana tai ruumiina ihan suht nuoria ihmisiä. Ei missään nimessä vanhuksia olleet ja sitten siellä lääkärissä oli yksi lääkäri about keski-ikäinen lekuri valkoinen takki päällä tajuttomana tai kuolleena lattialla.

Nämä eläimistä siirtyneet vituksethan saattavat tehdä muitakin tuhoja elimistössä kuin vain keuhokuume. Esim Jänisruttohan tuhoaa jänikseltä pernan ja maksan.
Mitä kaikkea tämä korona lopulta aiheuttaa pidemmässä juoksussa kohteelleen. Ei kait sitä vielä tarkkaan tiedetä.
Edit… Okei, no tuollahan tuo oli, että corona virus keuhkokuumeen lisäks saattaa tuhota myös munuaiset, jolloin sinä kuolet, eli näin. Nää ei ihan perus flenssua ole, vaikka ihmiset niin kovasti kuvittelevat.
Keuhkot täyttyvät nesteellä. Et saa happea, et voi hengittää, munuaiset hajoavat. Ei kuulosta kovin kivalta! Wuhanin alueella ei ole mitään resursseja hoitaa näitä ihmisiä. → They gonna die!!

1 tykkäys

Puheesi on täysin höpöhöpö hommaa, ei ole mitään indikaattoria että tämä olis edes SARSsin tasolla ja sarssiin kuoli n. 800. Kausi-influenssaan kuolee euroopassakin paljon enemmän. Media saa vaan helposti kärpäsestä härkäsen. Myit jo kunnon tuularina kaikki osakkeesi… Kannattaa siis siirtyä foliohattufoorumille eikä postata tätä roskaa sijoistusfoorumeille.

6 tykkäystä

Noh, jos lievä folio sallitaan, niin ainakin kahden eri maan asevoimien CBRN-asiantuntijat ovat pitäneet Wuhanin viruslabran roolia vähintään tasolla ”on syytä epäillä”.

En nyt jatka tästä sen enempää. Vaikka länsimaissa saataisiinkin tietoon viruksen tarkka alkuperä, niin tuossa hypoteettisessa tapauksessa varmaan pari kertaa harkittaisiin annetaanko tieto julkisuuteen.

En ole todellakaan biotieteiden ihminen, mutta jotenkin sellainen alkeellinen mielikuva on että bioase voisi koostua ”kuljetusvälineestä” sekä mahdollisesta ”paketista”… hypoteettisesti mieleen tulee, että tämä voisi olla suht vaaraton mutta samalla erittäin tehokaasti leviäväksi suunniteltu ”kuljetusväline”.

Ehkä parempi että olen tästä hiljaa :grin::man_shrugging:

7 tykkäystä

Lääketieteen asiantuntijat kulisseissa kohtuullisen vakuuttuneita siitä, että kyse ei ole vakavasta viruksesta, josta olisi mitään uhkaa länsimaissa. Rokote varmuuden vuoksi toki kehitteillä ja pian varmaan valmistuu.

1 tykkäys

Tästä näkisin mielelläni referenssit tässä vaiheessa :upside_down_face:

1 tykkäys

Tästä oli Yle Aamussa puhumassa Helsingin yliopiston zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti. Ei ole ihan heti rokotetta valmistumassa jos sen varaan tämän haluaa laskea :smiley: https://areena.yle.fi/1-50382709. “THL:n terveysturvallisuusosaston johtajan Mika Salmisen mukaan olisi oiottava turvallisuuskäytäntöjä, että rokote olisi käyttövalmis vuoden kuluttua.”

2 tykkäystä

En nyt halua lietsoa mitään paniikkia, mutta SARS-epidempiaan sairastui puolen vuoden aikana n. 8000 joista kuoli n. 800. Koronalla vastaavat luvut on kuukaudessa jo 4700 ja 106. Ei tässä nyt vielä bunkkereihin kannata piiloutua, mutta ei tätä ole syytä vähätellä.

1 tykkäys

Etkö ymmärrä, että tähän on sairastunut jo satoja tuhansia ihmisiä… Ota hei siitä vaikka se 3%, niin meillä on jo tuhansia pussitettavia ja virus on vasta lähtötelineissä.
Sarssi on jäänyt taakse jo aikaa sitten, eikä sen vuoksi viitsitty edes karanteenia/eristämistä järjestää. Nyt meillä on 50milj, ihmistä paketoitu.

1 tykkäys

Rokote ei valmistu kuukausiin, koska ne pitää ensin testata huolellisesti ennen kuin voi ihmisiä rokottaa. Niillä kun voi olla sivuvaikutuksia, kuten menneisyydestä tiedetään…

1 tykkäys
1 tykkäys