Pörssien suunta (Osa 1)

Tässä OMXHPI (sininen), DAX (pinkki), SP500 (keltainen). Edellisen kuvan datassa on virheellinen piikki 15.3 ja trendilinja väärin.SP500 on sekin jo rikkonut trendin jo eilen. Suomi ja Saksa kulkevat käsi kädessä.


Kannattaa siis varoa, mitä käppyröitä katsoo ja miten niitä tulkitsee. Tässä mukavasti kaksi kuvaa, jotka hieman ristiriitaiset, vaikka ovat samasta datasta. :wink:

11 tykkäystä

Katselin eilen, että Sampo ja Allianz kulkivat käsi kädessä. Tänään Sampo ei jaksanut Allianzin vauhdissa kuin puolisen tuntia.

1 tykkäys

Kiitos. Asiasta ymmärtämättä näyttää että Helsinki on jo aika paljon tuon linjan yläpuolella?

Pörssien suuntaahan tässä haetaan ketjun nimen mukaisesti. Iso suunta on alas.

OMXHPI on helmikuun puolivälissä alkaneen laskun jälkeen ottanut tuntitasolla tarkastellen kaksi paussia laskussa: 28.2 ja 16.3. Teknisesti tämän viikon paussi on lupaavampi. Tarvitaan HL (higher low) ja HH (higher high), jotta voidaan sanoa laskun kääntyneen nousuksi. Isommassa kuvassa tämä pitäisi nahdä päivätasolla ja viikkotasolla, jotta voidaan puhua käänteestä.

Nyt näen tässä vasta hengähdyksen. Jokin näistä puhureista, ja voihan se olla tämäkin, on aikanaan tarpeeksi voimakas ja tuulen suunta kääntyy.

En postaile tänne tästä enempää. TA-ketjussa on asia käyty ansiokkaasti päivittäin.

9 tykkäystä

Kyllä tänne kaikki metodit ja tyylit maistuu. Hyvä meno TA-ketjussa! :slight_smile:

11 tykkäystä

Eilen huomautin jossain ketjussa, miten nousupäivinä feedit täytyy hyvistä uutisista ja laskupäivinä toisin päin.

Avasin vielä blumman terminaalin koska #harrastuneisuus ja feedi täynnä negistelyä (eikö edes laatumediassa pääse karkuun tätä kurssien mukana synkistelyä? :smiley: ).

Blumman ekonomistit odottavat nyt 9 % laskua BKT:hen Q2… Negisskenaario -14 % mikä olisi jonkin sortin ennätys. Mutta ennusteet liikkuu nyt rivakasti.

Päälle vielä ajankuvaa, Berkshireä ei käsittääkseni koskaan (???) ole saanut näin halvalla, arvostusmielessä siis:

12 tykkäystä

P/B … onko tuo book value korjattu 2020 odotettuihin arvostuksiin vai 2018/2019? Price on 2020 tietenkin.

1 tykkäys

Tuo keltainen viiva on peilaten viimeisimpään tilinpäätökseen, katkoviiva ennuste. 2020e nyt 0,92x mutta osakeportfoliohan tulee nyt alas…

2 tykkäystä

Kiitos vastauksesta. Nuo tekniset analyysit on minulle vieraita. TA ketjulla lienee tarkoitat Tekninen analyysi -ketjua.

Globaalisti nyt 2/3 osalla markkinoista PE10, eli Shillerin P/E, on nyt alle 15.

8 tykkäystä

Mistä kaikesta tuo Schilleri PE koostuu?

Shillerin P/E, tai CAPE tai PE10, on viimeisen kymmenen vuoden tulosten keskiarvo huomioituna inflaatiolla.

“Price earnings ratio is based on average inflation-adjusted earnings from the previous 10 years, known as the Cyclically Adjusted PE Ratio (CAPE Ratio), Shiller PE Ratio, or PE 10”

Tässä sivu, mistä näkee SP500:sen Shillerin P/E:n ja paljon muuta.

Tulosten keskiarvo sp500 yrityksistä? Kiitos vastauksesta.

Sp500 indeksin “tuloksesta” tässä tapauksessa. Se taas on käsittääkseni aggregaattidataa eli kaikki lämästään yhteen (isojen firmojen tulokset painavat siis vaakakupissa enemmän).

Yhtiötasolla Shillerin P/E lasketaan tottakai sen tietyn yhtiön 10 vuoden tuloksesta.

Kiitos!

1 tykkäys

Ja vähän :bear::bear::bear::a peliin:
Vaarallinen graafi näinä aikoina, kun päällä on kysyntäshokki jonka kestoa emme tiedä. Toisin sanoen mennyt tulos ei ole tae tulevasta, ja E-osan droppeja tuleville vuosille ei ole huomioitu.

Kyseessä ei myöskään ole enää “syklikorjattu” luku, koska edellinen härkämarkkina kesti tuon 10 vuotta :wink:

4 tykkäystä

Koska tuo data on jokaisen bulleron saatavilla ja excel on kiva työkalu, niin pitihän tuosta S&P500 osalta laskea vähän venytetty PE15. Tuloksena 24x vs PE10 21x. No joo tuon informaatioarvo lienee aika vähäinen.

Toisaalta vaikkei tuohon viimeiseen kymmenen vuoteen ole taantumaa osunutkaan, niin onhan silti tuolla aikajänteellä ollut ihan normaalisti tulossyklejä ja noita yhden vuoden voimakkaita E-komponentin muutoksia tuon tehtävä onkin tasoittaa.

3 tykkäystä

Mielestäni on huomattavasti turvallisempaa verrata arvostuksia schilleriin kuin edelliseen tai lähivuosiin, koska se peilaa keskimääräistä tuloksentekokykyä yhdessä syklissä (10 v sitten oltiin vielä syvällä).

Kriisi laskee kysyntää vain väliaikaisesti, todennäköisesti ei puhuta kovin monesta vuodesta. Moni yhtiö jatkaa kasvuaan kun tilanne normalisoituu.

2 tykkäystä

Indeksitasolla tultaneen vielä alas koska jenkeissäkin moni yhtiö on, kurssilaskusta huolimatta, vielä historiallisen kallis. Paniikin yltyessä myydään kaikkea ja mihin hintaan tahansa mikä avaa osakepoimijalle hyviä paikkoja poimia laatuyhtiöitä historiallisen halvalla. Vanha kunnon arvosijoittajan työkalu p/b-luku on saanut aivan uuden merkityksen tässä nykyisessä ympäristössä missä p/e-luvun e-komponentti on lähes kaikkien yritysten osalta vielä täysi kysymysmerkki tulevan vuoden, tai pahimmassa tapauksessa vuosien osalta.

13 tykkäystä

p/b tunnusluvun b eli tasesubstanssin määritys ei ole sekään aivan ongelmatonta. Taseessa voi olla varoja, joiden käypä arvo heikentyy oleellisesti koronakriisin jatkuessa. Jos yritys esimerkiksi omistaa toisen yrityksen, joka menee konkurssiin, on tuon käypä arvo nolla. Tunnusluvuissa me sijoittajat näemme 2019 tilinpäätökseen kirjatun käyvän arvon. Ja tuo käypä arvo on tyypillisesti määritetty yritysoston yhteydessä ja mahdollisesti hilattu ylös päin vuosien varrella.

Eli p/b ei ole mikään reaaliaikainen tunnusluku, koska b ei ole sitä.

13 tykkäystä