Pörssien suunta (Osa 1)

Käytin joskus aikoinaan itsekkin tämän -50% - - > +9% kaltaista logiikkaa kun ostin Talvivaaran osakkeita 0.11 €/kpl :grin::chart_with_downwards_trend::chart_with_upwards_trend:

5 tykkäystä

image

image

3 tykkäystä
          Todellinen        Ennuste          Edellinen

[ Ranskan BKT (QoQ) (Q1) -5,8% -3,5% -0,1%

[ Spanish GDP (QoQ) (Q1) -5,2% -4,4% 0,4%

Myöhemmin tulee EU:n BKT sekä Italian.

2 tykkäystä

Markkinat on salakavalasti ottanut ns. digiloikan. Ei tarvitse huolehtia tehtaiden sukuista kunhan netti pelaa. Eli jos tulee joku kunnon aurinkomyrsky, joka vetää fyysisestkin kaapelit pilalle, niin silloin vasta voi ihan aikuisten oikeasti huolehtia markkinoista. Ei mitään nähtävää, kaikki kunnossa.

1 tykkäys

Haha, pitänee pohtia enemmän aurinkomyrskyjä riskeissä… :wink:

Vakavasti puhuen, onhan taloudenkin “makrovolatiliteetti” eli heilunta laskenut trendinomaisesti viime vuosikymmenet. Yhä useampi palvelu toimii jatkuvalla kuukausiveloituksella, Netflix paraatiesimerkkinä, mikä tekee myös monista pörssiyhtiöistä vakaampia ja ennustettavampia. Softabisnes ei tunnu ottavan tästä talouden fyysisestä lockdownista juuri mtn osumaa.

Se ei tarkoita sitä, etteikö me nähtäisi välillä näitä isoja romahduksia kuten juuri helmi-maaliskuussa todistettiin pienikokoista finanssikriisiä (se jäi pieneksi kiitos Fedin) ja osakkeet ottaisi isosti hudaa kuten aiemminkin, mutta kenties sellaisia pommeja mitkä oli arkea esim. 100 vuotta sitten ei tule niin usein.

Pörssin komposition muutos puhuu tästä myös:

Supervolatiilit BOOM/BUST-bisnekset, kuten rautatiet ja pankit sekä teollisuus, dominoivat aiemmin ja isosti.

Nyt pörssien koostumus on tasaisempaa, eli hajautuneempaa useille toimialoille. Samalla ylikorostuneita ovat vakaammat teknologia ja terveysalat Yhdysvalloissa.

Suomessakin meillä on, kiitos Nokian ja Nordean mörnimisen, Nesteen ja Sammon sekä Fortumin (jotka ovat paljon vakaampia ja etenkin Nesteen tapauksessa laadukkaita) kaltaiset bisnekset päässeet isompaan rooliin indeksissä.

5 tykkäystä

Tästä tuli muuten mieleen, että vuonna 2012 oli lähellä, että oltaisiin palattu joksikin vuodeksi “keskiajalle”.

Tiedemies Pete Riley on laskenut todennäköisyyden sille, että maapalloon osuu Carrington-luokan aurinkomyrsky seuraavan kymmenen vuoden aikana. Vastaus on 12 prosenttia.

Täällä on asiantuntemusta varmasti enemmänkin läsnä, mutta käsittääkseni tuollaisten isojen kantaverkossa olevien muuntajien valmistaminen kestää 1-2 vuotta ja hyllystä ei juurikaan varakappaleita löydy.

Mielenkiintoista, jos käteistä ollaan ajamassa alas… toivottavasti ei kokonaan mm. huoltovarmuussyistä. Olisikin kiva kun massit on digitaaleina ja aurinkomyrsky tuhoaa kaiken… milläs sitten maksetaan

5 tykkäystä

Hieno vertaus. Olen jossain määrin klassikkokirjojen ystävä ja ajattomien viisauksien arvostaja, mutta monet niistä teorioista ovat saaneet alkunsa aikakaudella jolloin yritystoiminta, rahoitusmarkkinat ja yhteiskunta olivat hyvin erilaisia.

Olen aina kahden vaiheilla kun sarkastinen “this time is different, niinkö luulet” -huutelu alkaa.

This time is slightly, if not greatly, different, however there are some similarities - mutta ketä nyt tällainen ympäripyöreä jargoni kiinnostaa? Se on megabulli markkina tai täysi romahdus… :wink:

5 tykkäystä

Nuo ”harmaat joutsenet” ansaitsisi melkeinpä oman ketjun? :o Juttuahan niistä riittäisi.


Kiina alkaa olla takaisin ”arjessa”:

Kolmessa kuukaudessa.

Alla luonnollisesti Malisen kommentti, että teollisuus sukeltaa. Niin niin, niin …

10 tykkäystä

Huikeita noi malisen myymät raporttipalvelut: “the end game”, “into abyss”…

On siis perustettu raportointipalvelu, joka strateginen tavoite on tuottaa erilaisia romahdusteorioita / talouden ongelmia ennustavia analyysejä? Voisihan tälle kysyntää olla, ns “vastakkaisena näkemyksenä”… mutta eikös raportointi ja analyysipalvelun tavoite ole tuottaa analyysia neutraaleista lähtökohdista, tosiasioihin perustuen. (Vertaa seekingalphan REIT analyysipalvelut, jotka muuttui bullish -menosta todella kyynisiksi yhdessä yössä - enkä näe tässä mitään “pahaa”)

edit: ja jollain kierolla tavalla ymmärrän vielä tosi bulleron, yltiöpositiivisen, sijoituspalvelun, markkinathan toimii niin, siksi täällä ollaan. Mutta miksi olla markkinoilla, jos näkemys on pelkkää riskiä? Mitä silloin tavoitellaan muuta kuin pelkkää ajoituksen onnistumista? Tunnustusta näkemyksellisyydestä Tohtori Tuhon tyyliin?

4 tykkäystä

Tosiaan, muuntajan valmistus sekä kuljetus kestää huomattavan määrän aikaa. Kantaverkkoon kuitenkin hankitaan lähiaikoina huomattavasti aikasempaa enemmän muuntajia, pääosin johtuen länsirannikon meneillään olevista sekä tulevista tuulivoimahankkeista. Esimerkiksi hieman alle vuosi sitten allekirjoitettu hankintasopimus sisälsi 2+5 päämuuntajaa, joista siis viisi on mahdollisia optioita.

Jos me perataan kaikki riskit, niin eihän meille sitten jää niitä mustia joutsenia ollenkaan, joita voi sormella osoittaa kun on ruskea tuuletin. Mutta tosissaan, aurinkomyrskyt (ja tarpeeksi lähellä tapahtuvat supernovat sekä muut avaruustapahtumat) on ihan oikea riski.

3 tykkäystä

Tällaiselle “apokalyptiselle taloustieteelle” on paljon kysyntää. Pointti ei ole olla oikeassa omassa makronäkemyksessään tai välttämättä edes yrittää vakavissaan tehdä taloustiedettä. Sen sijaan nämä haluavat ison yleisön ja ilmeisesti mainostuloja.

Internetissa viesti leviää tunteiden voimalla. Jos sanoo jotain järkyttävää tai vihastuttavaa, viesti leviää laajalle ja ihmiset vastailevat siihen luoden näkyvyyttä. Ihan sama, mikä tunne herää. Voimakkaat vastareaktiot ovat jopa parempia, kuin suosionosoitukset.

Aika monesti nämä ovat myös hyperinflaatiota ennustavia hopeaspekulantteja. Nimenomaan hopea muuten, harvemmin kulta.

Youtubesta voi löytää The Money GPS, Silver Report Uncut, George Gammon. Näitä yhdistää varsin provokatiivinen puheenparsi ja pitkälle viedyt uhkakuvat kaiken loppumisesta. Yrittävät positioida itsensä “talouden vaihtoehtomediaksi” kontrastina “valtamediaan”.

3 tykkäystä

Ryhdyin tuumasta toimeen ja avasin ketjun

4 tykkäystä

Ei se ollut viisautta ollenkaan, ei edes jälki-. Tarkoitukseni oli yrittää selittää, miksi nousut ja laskut tuppaavat jatkumaan pitempään kuin ennalta arvaisi. Ilmiö toistuu jatkuvasti useissa aikamittakaavoissa.

2 tykkäystä

Osui kommenttisi silmiin. Aika monesta sijoittajasta on tullut treidaaja, oman havainnon mukaan :rofl:
Times they are changing - pidä kuitenkin oma linjasi ja katse horisontissa :bomb:

11 tykkäystä

oh shit…

6 tykkäystä

Pankkien merkitys on kasvanut USAssa ajan saatossa, kun siihen lisää insurancen ja other financialin - se nyt pompsahtaa esiin. Tai en puhuisi niiden yhteydessä aiemmasta dominanssista ikäänkuin se olisi jotenkin haihtunut. Rautatie on todellakin menettänyt aiemman dominanssinsa ja drinksut sinnikkäästi pitäneet asemansa - kestävää bisnestä sekin näemmä.

Hyvä nosto tuo Nordean teksti. Eli ensi tiistaina voi tulla kylmää vettä niskaan, mutta asia voi myös jäädä ilmaan roikkumaan mikäli oikeus ei sisällytä kannanottoonsa tuoreinta pandemia-ajan osto-ohjelmaa (jolloin se tullaan haastamaan myöhemmin erikseen).

Onkohan muuten jokin erityinen syy, että pandemia-ajan osto-ohjelmasta on tehty läpinäkymätön ja pääoma-avaimesta poikkeaminen on sallittu? Jos läpinäkymättömälle toiminnalle (suhmuroinnille?) ei ole selviä perusteita, tuollainen lähestymistapa voi demokraattisessa yhteiskunnassa törmätä vastustukseen ja kaatua ennemmin tai myöhemmin. Vai käykö tämänkin kanssa niin, että jos ensi tiistaina ei akuutisti mitään osu tuulettimeen, asia lakaistaan pörssin tämä-ei-ole-juuri-tänään-ajankohtainen-joten-ei-kiinnosta -uhkien roskalaatikkoon?

2 tykkäystä

Toiset ennustaa ATH (Lepikkö), ääripäässä Malinen “syvää lamaa”. Munger taas sanoo, ettei kukaan tiedä (ei ole muuten Berkshire Hathaway ollut keväällä ostopuolella, tarkistamaton lähde).

Päivä toisensa jälkeen saamme yhä huonompia tilastoja taloudesta, työttömyydestä ja kuluttajien/teollisuuden luottamuksesta. Ja selvää on ettei parannusta Q2 aikana tule, vaikka kuinka poliitikkojen mahtikäskyillä avattaisiin talous ja yhteiskunta ellei kuluttaja uskalla tarttua siihen metrotankoon.

Indeksit silti nousee, FOMO ja TINA voimissaan. P/E-luvut tulevat venymään, onko narratiivi nyt nopeassa toipumisessa ja toivossa. Eilenkin vähäeleisesti ohitettiin USA BKT kun oli se lääke.

Koska sijoitushorisonttini ei ole pitkä, tein johtopäätöksen ja turvasin pääoman ainakin H1 tuloksiin asti. Tarkoitus kun on alkaa “syödä kuormasta” lähivuosina, nauttia ja elää :sunglasses:

Nuorille on helppoa, syklejä tulee ja menee :wink: Hauskaa wirtuaali wappua :balloon: :champagne:

17 tykkäystä

Lisäisin tähän vielä, että jenkeissä kun tuo avaamishinku tuntuu olevan suurempi, kasvaa myös riski siitä, että se tehdään osassa maata liian nopeasti ja hallitsemattomasti. Tämä narratiivi on alkanut unohtua keskusteluista. Näin jos kävisi, voi Q3 & Q4 tuloksiin tulla vielä takapakit.

3 tykkäystä