Avataan oma ketju Mustille ja Harmailla joutsenille. Näitä on määritelmällisesti joko mahdoton tai vaikea ennustaa, tai ainakin ajoittaa. Niiden seurauksia on myös vaikea ellei mahdoton ennakoida.
Silti näiden pohtiminen voisi olla hyödyllistä, sillä emmehän itse sijoittajina halua olla “kalkkunoita”. Kalkkunaesimerkki on kuuluisa, miten pitkään jatkunut nousu (tässä esimerkkinä kalkkunan hyvinvointi, pörssissä se olisi pitkä nousumarkkina) voi katketa kalkkunan kannalta yllättäin kiitospäivänä. Kaikki aiemman 1000 päivän aikana kumuloitunut “hyvinvointi” valuu hukkaan yhdessä hetkessä:
Musta Joutsen on määritelmällisesti ilmiö,
i) jota on hyvin vaikea ennustaa ja se tulee täysin puskista. Ilmiöitä on monenlaisia. Esimerkiksi WTC-iskut olivat Musta Joutsen kaikille muille, paitsi tietysti iskun tehneille terroristeille. Googlen kaltaisen yhtiön nousu parissa vuodessa dominoimaan meidän elämää on myös Musta Joutsen: mahdoton ennustaa etukäteen.
ii) jonka todennäköisyyksiä on vaikea ellei mahdoton arvioida
iii) jolla on massiivisia pitkän aikavälin vaikutuksia
iii) ja joita rationalisoidaan jälkikäteen: “se oli ennalta nähtävissä”.
Harmaa joutsen on “Musta joutsen”, jonka osaamme ennakoida mutta emme välttämättä ajoittaa. Esimerkiksi pandemia on Harmaa joutsen: oli suht selvää, että jossain vaiheessa verkottuneessa globaalissa maailmassa paikallinen epidemia ryöstäytyy käsistä. Ajoitus sen sijaan oli mahdotonta.
Mustasta Joutsenesta liikkuu hieman erilaisia kuvauksia, mutta tämä on käsittääkseni lähimpänä termin lanseeranneen Nassim Talebin kuvausta (huom. tätä aiemmin oli jo Musta joutsen -probleema, mikä taas liittyy induktiiviseen päättelyyn).
Sinänsä ketju, missä yritetään arvuutella näitä, on siis hieman ristiriitainen: Musta Joutsen on yksi parhaita argumentteja, miksi isojen ennustusten tekeminen on melko futaalia ja tekee meistä itseasiassa fragiileja yllätyksille. Siten keskustelussa iso rooli on myös siinä, miten rakentaa osakesalkusta/varallisuudestaan sellainen, että se kestää täysin yllättäviä iskuja eikä käy “kalkkunoita”.