Pörssien suunta (Osa 1)

Nordnetiltä pitkästä aikaa uutta videota Lepikön ja kumppanien palattua lomilta. :slightly_smiling_face: Aiheena mm. nykyisen markkinatilanteen tarkastelu ja Q2.

12 tykkäystä

Ja zombiyritysten olemassaolosta on pääsääntöisesti turha syyttää keskuspankkia, vaikka se poikkeusoloissa ostaisi lainoja suoraankin. Esim. jos nyt 2020-luvulla joku Valoe on saanut jatkaa oloaan epäkuolemassa, syyttävä sormi pitäisi kohdistaa tyhmään sijoittajaan, joka yritykselle rahansa lainaksi ja pääomaksi antaa.

Voisin jopa provosoidakseni todeta, että tiukkaa keskuspankkikuria vaativa sijoittaja on henkisesti laiska, ja haluaa keskuspankin tekevän hyvien yritysten seulonnan itsensä puolesta. Onhan sijoittajan helppo tehdä hyviä sijoituspäätöksiä sellaisen tulimyrkyn jälkeen, että kaikki paitsi timantit palavat. :smiley:

6 tykkäystä

Tervetuloa Winstonin iltakatsauksen pariin nro. #24

Iltakatsauksessa käydään läpi päivän tapahtumat Yhdysvaltojen pääindeksien osalta sekä Helsingin pörssin kehitys. Käsittelyssä siis Dow Jones Industrial Average -, S&P 500 -, Nasdaq Composite sekä OMX Helsinki -indeksit. Mahdollisesti mukana on myös yksi tai useampi uutinen. Lopusta löytyy vielä päivän aforismi liittyen sijoittamiseen. :slightly_smiling_face:

Indeksit:

Tänään pörsseissä ei nähty merkittäviä käänteitä. Päivän kaava oli käytännössä sahailu nollan molemmin puolin. Tutut tekijät ajavat markkinoita. Uudet tapaukset ja muut koronapelot saavat vastapainoa positiivisempaan suuntaan menemisestä sekä mahdollisen V-mallisen elpymisen tunnustamisesta. Indekseistä NASDAQ oli ainoa, joka niukasti päätyi nollan paremmalle puolelle. Muut indeksit laskivat noin puolen prosentin verran. Tästä lisää uutisissa, mutta tänään myös Suomessa höllennettiin koronarajoituksia, mistä on suuri apu mm. ravintola-alalle. Saavathan foorumilaisetkin toki nyt istua terdeillä pidempään :stuck_out_tongue_winking_eye:

Päivän uutiset:

Päivän aforismi:

“A bull market is like sex. It feels best just before it ends.” – Barton Biggs

26 tykkäystä

Muuten joo, mutta keskuspankkiirit ovat toimillaan työntäneet korkotuottoja haluavia/tarvitsevia sijoittajia yritysbondi markkinoille, kun tuotot ovat mitä ovat valtion velkakirjoissa. Sinänsä jos yritysvelka pommi sanoo poks, niin kyllähän sijoittajatkin saavat peiliin katsoa. Regulaatio käsittääkseni pitää pankit suht tiukasti pihdeissä jolloin monen yrityksen kannattaa kastaa varpaansa joko velkakirjamarkkinoille tai hakea rahoitus “shadow banking”-sektorilta. Toisaalta myös ei varsinaisesti keskuspankit kannusta pienempään riskinottoon ostaessa roskalainoista lähtien kaiken karvaisia velkakirjoja markkinoilta.

2 tykkäystä

Kai nuo zombieyritykset harvemmin ovat pörssiyhtiötä niin kuin valoe, vaan ihan perus jankon betoneita, ranen vasaroita yms… Vaikka toki tällöinkin jonkun sijoittajan tarvitsee, mutta harvemmin tyhmän piensijoittajan.

Tässä on hyvin havainnollistava paperi, kuinka paljon yrityksen kasvunopeus ja erityisesti sijoitetun pääoman tuotto vaikuttaa sen arvostukseen. Hieman teknisempi setti, mutta kannattaa lukea koska se avaa hyvin ilmiötä räikeästi eri tavalla arvostettujen yhtiöiden takana.

Monet sijoittajat (minä itse mukaanlukien) tuijottaa liian usein vain P/E -multippeleita ymmärtämättä, mitä oikeasti niiden kertoimien takana on. Etenkin kasvuyhtiöihin sijoittavan on melkein pakko yrittää ymmärtää, miksi admicomit treidaavat P/E >50x ja miksi se on “ok”. Tai miksi monet erinomaiset yhtiöt näyttävät sijoittajille järkyttäviä tuloslaskelmia ja sijoittajat rakastavat niitä (esim. Qt), kun toiset tekevät absoluuttisesti suuria “voittoja” mutta sijoittajat eivät silti anna niille isompaa arvoa (esim. Nordea). Ja toisaalta miksi, jos kasvuyhtiön jonka kassavirrat tulee omistajille joskus vuonna nakki, arvo voi heilua rajusti pienestäkin viilauksesta sen kasvuvauhtiin.

Törmäsin tuohon paperiin tässä Hemmingin twiitissä. Jos haluaa lukea paperin tiivistetysti suomeksi, kannattaa lukea tuo ketju.

Kova kasvu, kunhan se tehdään kannattavasti, palkitaan suurilla kertoimilla:

Mitä suurempi sijoitetun pääoman tuotto, sitä kovempia kasvulukuja firmaa saa aikaan pienemmillä investoinneilla → enemmän rahaa omistajille myös kovan kasvun aikana. Siten korkeampi ROIIC → korkeammat multippelit.

Jos ROIIC valuu alle tuottovaatimuksen lisäkasvu itseasiassa tuhoaa omistaja-arvoa. Omistaja-arvoon liittyen kannattaa lukea tämä Juhan kirjoitus aiheesta.

Osasyy miksi jaan tämän juuri tähän ketjuun on tämä mielenkiintoinen kuvaaja korkojen vaikututuksesta mediaanikertoimiin. Kuten täälläkin on uumoiltu, nollakorkoaika on palkinnut kovia kasvajia venytetyillä kertoimilla, mutta sen sijaan useimmille yhtiöille matalat korot tarkoittavat myös heikkoja kasvunäkymiä (korot reflektoi talouskasvunäkymiä). Tällöin matalampi tuottovaade, joka voisi nostaa osakkeiden kertoimia, hautautuu heikompien kasvulukujen alle. Huom. kyseessä on reaalikorot, eli inflaatio otettu huomioon mukaan.

Nyt pistän foorumikäynnit omalta osaltani myös kesälomalle, kaikille hauskaa juhannusta ja kesää! :slight_smile: Pörssiä en ajatellut seurata, mutta pitänee laittaa kurssihälytykset päälle, jos volatiliteetti jatkuu. :smiley:

67 tykkäystä

Lukusuositus… minusta on kyllä tullut pieni Lepikkö-fani. Tuntuu siltä, että omat ajatukset makrosta ovat hyvin samansuuntaisia kuin Jukalla, vaikka niitä ei aina täällä foorumilla tulekaan pohdittua. Olen tässä jo monta viikkoa funtsinut, että todellisuudessa maailmalla ei ole enää varaa total lockdowneihin riippumatta siitä mitä virus tekee… siksipä tuota mentiinkin all-in maalis-huhtikuussa.

20 tykkäystä

Nopeasti ne ajattelumallit muuttuu, maaliskuusta on kolme kuukautta. Pahin virhe, mitä sijoittaja ja varsinkin treidaaja voi tehdä, on lukittua ennalta johonkin teesiin. Tilanteet voi muuttua monella tavalla tämän vuoden aikana, virusepidemia on vain yksi tekijä. Katsotaan nyt Q2 tulokset ja niiden vaikutukset ensin.

  • edit: miten dippejä hyödyntää, jos on all-in - lainavivulla?
24 tykkäystä

Niin. Riskiksi vielä jää se, jos virus hurjistuu entisestään ja sitä kautta vaikuttaa tuotantoihin. Lisäksi kotitalouksien kulutuksessa voi tapahtua himmaamista.

1 tykkäys

Huomenna taas Fedin Powell ja muita jehuja puhuu sekä annetaan lukuja öljyn kysynnästä,yms.

Aika ohuilla perusteluilla Lepikkö painaa menemään, ei oikein vakuuta. Isossa kuvassa on valtavasti kysymysmerkkejä, mut hei ei ne enää laita lockdowneja niin hyvissä ollaan.

4 tykkäystä

Tervetuloa Winstonin iltakatsauksen pariin nro. #25

Iltakatsauksessa käydään läpi päivän tapahtumat Yhdysvaltojen pääindeksien osalta sekä Helsingin pörssin kehitys. Käsittelyssä siis Dow Jones Industrial Average -, S&P 500 -, Nasdaq Composite sekä OMX Helsinki -indeksit. Mahdollisesti mukana on myös yksi tai useampi uutinen. Lopusta löytyy vielä päivän aforismi liittyen sijoittamiseen. :slightly_smiling_face:

Indeksit:

Pidetään tämä tänään lyhyenä ja lähdetään nauttimaan juhannuksesta! Tänään pörsseissä jatkettiin samanlaisella kaavalla kuin eilen. Sahailua nollan molemmin puolin oli päivän mittaan ja lopulta indeksit päätyivät hieman miinuksen tai plussan puolelle. Nyt otetaan pörssistä pieni paussi ja rentoudutaan sekä nautitaan kesästä jokainen omalla tavallaan. Oikein hyvää juhannusta kaikille :blush:

Päivän uutiset:


Päivän aforismi:

“I tell my father’s story of the gambler who lost regularly. One day he hears about a race with only one horse in it, so he bet the rent money. Halfway around the track, the horse jumped over the fence and ran away.” – Howard Marks

21 tykkäystä

Samaa mieltä tästä ja laajentaisin tuon sijoittamiseen yleensäkin. Silloin tällöin jokin teesi voi osoittautua oikeaksi ja kantaa jopa vuosia. Mutta siitäkin huolimatta pidän parempana perehtyä useaan ajatusmalliin ja niiden perusteluihin. Pysyy mieli avoimena ja helpommin huomaa, jos jokin teesin osa ei enää päde.

Covid-19 on saanut ansaitusti valtavan huomion ja siitä seuranneet keskuspankkitoimet ovat ehkä sokaisseet sijoittajat. En ole vielä löytänyt arvioita siitä, kuinka pitkään voimallista rahan painamista voidaan jatkaa ennen kuin tämä kääntyy osakesijoittajaa vastaan. Mikään ei jatku loputtomiin.

Itse haen laajempaa näkemystä megatrendeistä. Sitran megatrendiraportti on ajatuksia laajentavaa luettavaa. https://media.sitra.fi/2019/12/15143428/megatrendit-2020.pdf
Näen tärkeänä pyrkimyksenä ymmärtää itse megatrendien taustoja. Tällöin pystyn nostamaan sieltä itselleni ideoita sijoittamiseen ja tällä perusteella voin valita sijoituskohteita seuraavalle vuosikymmenelle. Tämä ajatustyö on jatkuvaa ja on jokaisen tehtävä itse. Tässäkin haluan korostaa, että parempi valita talliinsa useampi hevonen ja seurata aktiivisesti hevosen kehittymistä ja siihen vaikuttavia tekijöitä.

Näistä lähtökohdista keskustelu pörssien suunnasta edustaa ajallisesti lyhyttä 1-6 kk aikajannettä. Sekin on mielenkiintoista ja lähinnä ratsastan 1-6 kk aikajänteellä vallitsevilla hype/fomo-osakkeilla ja indeksien treidauksella. Tämä ketju on tarjonnut siihen arvokkaita ideoita. Kiitos kirjoittajille ja kaikille Hyvää Juhannusta!

20 tykkäystä

Apple laittaa uudestaan liikkeitä kiinni viruksen takia ja pörssi veti punaiseksi samantien.

Edit. Taitaa kääntyä takaisin vihreäksi. :thinking:

2 tykkäystä

11 liikettä kiinni = prosentti jenkkiosakkeiden arvosta pois. On se ihme lafka tuo Apple.

Tosin perään tuli lisää hubaa tuon risteilyfirmojen osakkeita kurmottaneen uutisen myötä että jenkkisatamista operoivat risteilyt ovat holdissa Syyskuun 15. päivään asti, eli ei ihan heti ollakkaan taas seilailemassa m/s Koronalingolla.

1 tykkäys

Haluatko avata ajatteluasi hieman tarkemmin, eli miten arvelet toiseen (tai uudelleen kiihtyvään ensimmäiseen) aaltoon reagoitavan?

En kysy tätä siksi, että olisin välttämättä eri mieltä yllä mainitusta argumentista, vaan siksi, että pidin itse aiempia lockdowneja epätodennäköisinä juuri tuosta syystä - ja olin väärässä. Sinulla taas oli helmikuussa harkittuja argumentteja negatiivisen skenaarion puolesta - ja olit oikeassa. Nyt kiinnostaakin kuulla ”why the 2nd time is different”.

4 tykkäystä

Isojen maiden johto on päättänyt selvästi että talouden peppu ei kestä lockdowneja jotka jatkuisivat vielä kuukausia, jopa vuoden.

Joten ne puretaan.

Tämän jälkeen ihmiset itse päättävät ovatko lockdownissa. Joissain tilanteissa (rahaa ei ole, duuni ei jousta) kun työttömyyskorvaus loppuu vaihtoehtoja ei ole, mutta hekin voivat pysyä poissa ravintoloista ja leffoista jne. joka pienentää riskiä. Avoin kysymys on kuinka kauan ja kuinka iso prosentti tekee näin. Talouden luvut riippuvat tästä aika paljon, tosin uskon silti että kulutus vain siirtyy sen sijaan että se kokonaan romahtaisi. Ravintolarahat sun muut viihdemenot meneekin vaikkapa tietokonepeleihin tai kodin paranteluun tms.

Riskejä on, mutta selvästi toivotaan että talous toipuisi ja rokote ehtisi pelastamaan isommalta katastrofilta, mutta kuolleita tulee ruma määrä maailmanlaajuisesti.

5 tykkäystä

Mielestäni keskeisimpiä perusteita:

  • ”Corona fundamentals” edelleen tässäkin, eli ts. viruksesta on opittu lisää. Ei vielä kaikkea, mutta sanotaanko ”riittävästi”, että voidaan poissulkea ne kaikista synkimmät WHO:n ym. helmikuun skenaariot. Nyt tiedetään karkeasti miten virus vaikuttaa eri maissa (erityisesti länsimaissa) ja WHO:n arviossa kuolleisuus olisi noin 0.3% luokkaa (kts. Lepikön tuorein blogipostaus jonka tänne linkitin). Tällä ei tietysti ole tarkoitus vähätellä traagisia ihmiskohtaloita, vakavista oireista kärsineitä ym. Eli puhun tässä varsin laveasti koko väestöpohjan näkökulmasta tarkoituksella (kokonaiskuva).

  • Lockdownien vaikutukset talouteen globaalisti on nyt nähty. Päättäjät ovat saaneet nyt käyttöönsä dataa, kuinka nopeasti näin suuret lockdownit tuhoavat talouden. Lisäksi alkaa olla viitteitä siitä, että eri maat ja yhtiöt ovat kärsimässä pysyvistä taloudellisista vahingoista. Mm. Suomen osalta näköpiirissä voi olla uusi menetetty vuosikymmen talouskasvun osalta.

  • Yhteiskunnan kokonaisetu. Em. seikkojen pohjalta päättäjät joutuvat punnitsemaan talous vs. säästetyt ihmishenget (erityisesti 70v+ ikäryhmissä). On nähtävissä, että nuoremmat sukupolvet (=tämän päivän yhteiskuntaa ja eläkkeitä pyörittävä sukupolvi) joutuu kärsimään lockdowneista suhteettoman paljon vs. iäkkäät ikäryhmät. Kuten helmikuussakin (jolloin p-rstuntumani vahvasti indikoi indekseihin laskettelua), on nyt yhtä vahva p*rstuntuma myös toiseen suuntaan, eli päättäjät ymmärtävät lockdownien taloutta tuhoavan mittakaavan. P-rstuntumani siis suomeksi sanoo, että päättäjät tulevat toimimaan yhteiskunnan kokonaisedun mukaisesti. Huom. Helmi-maaliskuussa yhteiskunnan kokonaisedun mukaista saattoi olla lockdowneihin siirtyminen, KOSKA viruksen todellista vaarallisuutta väestötasolla ei vielä tunnettu.

  • Kuvailemani yhtälö ei ota huomioon ihmisten kollektiivista laumakäyttäytymistä ja kulttuurieroja. Lisäksi Jossain maissa riskiryhmäläisten osuus on edullisempi tilanteen kannalta kuin toisissa. Jossain maissa, kuten ”land of the free and brave” eli USAn konservatiiviset osavaltiot, kuluttajat eivät näytä välittävän niin paljoa viruksen leviämisestä ym. Esimerkki: meidän suomalaisten on varmasti vaikea ymmärtää, miksi Trump ym. huutelevat jopa testauksen vähentämisen puolesta tai laiminlyövät laajaa maskien käyttöä ym. Tämä selittyy osin kulttuurilla. Isommissa maissa meininki on enemmän ”rapatessa roiskuu”, kunhan isot rattaat pyörivät vrt. Suomen holhousyhteiskunta. Tämän muuttujan osalta sijoittajan kannattaa seurata keskeisimpiä talouden mittareita. Itse painottaisin kovastikin ensi viikon kuluttaja-PMI:tä kesäkuun osalta. Se auttanee hahmottamaan miten tämä kuluttajakäytös on kesäkuussa lähtenyt palautumaan.

  • Ps. mediassa on tällä hetkellä erittäin paljon koronaviruksen politisointia, pelottelua ym. joten itse katson nyt näitä talousmittareita enemmän kuin otsikoiden revittelyä suuntaan tai toiseen. Twitterin epidemologit tottakai kauhistelevat nyt leviävää virusta, koska ovat th-ammattilaisia ja näin kuuluu tehdä. Se ei kuitenkaan anna kokonaiskuvaa tuosta kuluttajakäyttäytymisestä (=kulttuuri), joka on taas SIJOITTAJAN LYHYEN AIKAVÄLIN kannalta olennaisempaa.

  • Mitä sijoittajan pitkään aikaväliin tulee: Itse olen ratkaissut koronaongelman osakepoiminnalla ja hyvällä sijoitussuunnitelmalla. Poimin siis kriisinkestäviä yhtiöitä sellaisella rahalla, jota en tarvitse elämiseen. Tämä antaa mielenrauhaa epävakaina aikoina. Korona tulee aikanaan menemään ohi ja siihen liittyvä epävarmuus poistumaan. Pitkällä aikavälillä epävarmat ajat ovat usein paras hetki ostaa osakkeita, eikö vain? :sunglasses:

45 tykkäystä

Minulla on vähän tunne, että hitusen liikaa on osakkeissa, mutta kun alkaa salkkua perata, ei tee mieli erityisesti myydäkään. Olen itse varautunut pidättäytymään nyt joksikin aikaa lisä ostoista ja valmius vivuttaa maltillisella velkavivulla takaa jonkinlaisen ostovoiman, jos isommin lasketaan.

2 tykkäystä

Heti postaukseni jälkeen Netanyahu on eri mieltä. Hyvä huomata, että tuossa maassa taas turvallisuuskulttuuri (safety, security) on kaikilla iskostettu selkärankaan ja on ihan päivittäistä elämää mm. turvallisuuspoliittisista syistä johtuen. En tekisi siis Israelin mahdollisista lockdowneista vielä globaalin tason johtopäätöstä itse :sweat_smile:

1 tykkäys