Pörssien suunta (Osa 1)

Viime viikon aamukatsauksissakin taisi olla mainintaa tästä Kiinan elpymisestä. Tiedän, että kysymys on haastava, mutta osaisitko arvioida suurpiirteisesti milloin voisimme nähdä samankaltaista talouselpymistä euroopan ja länsimaiden osalta? Mitkä tekijät vaikuttavat sinun mielestä eniten siihen, että pääsisimme taas kasvuun kiinni? Toki täällä on juuri nyt meneillään monenmoista epävarmuustekijää, vaalit, brexitti, epävarmuus elvytystoimista, kakkosaalto ja vaalien jälkeen tuleva mahdollinen jälkipyykki.

1 tykkäys

Tämä Kiinan elpyminen ‘kaikessa hiljaisuudessa’ on todella hämmentävää. Jotenkin uskomattoman tehokkaasti saatu ilmeisesti homma hallintaan siellä? Mitäköhän metodeja käytetty…

1 tykkäys

Kiinassahan tuo virus on “paketoitu” äärimmäisen kovilla toimilla - äskettäin lueskelin että jostain kaupungista oli löydetty ilman selvää ketjua jokunen tartunta niin pistivät koko kaupungin testausmyllystä läpi että homma saatiin stopattua siihen paikkaan.

Suomessa naurettaisi idealle että “oho, Espoosta löytyi 7 tartuntaa, koko pääkaupunkiseutu (pakko)testataan”. Kiinassa ilmeisesti tämmöisiä vetoja on tehty.

Ei, en yllättyisi jos jokusia tartuntoja jossain pyörii koska iso maa ja paljon ihmisiä, mutta näyttää siltä että jos jossain on selvä ongelma että tartuntoja putkahtaa esiin niin koneisto iskee aika nopeasti kiinni ja siinä ei yksilöiltä kysellä että halutaankos testata ja voisikos olla vähän karanteenissa…

14 tykkäystä

Niin, laitetaan virus globaalisti liikkeelle ja sitten hoidetaan oma maa kuntoon alta aikayksikön?

Vähintäänkin mielenkiintoista.

5 tykkäystä

Kiina on viime kädessä komentotalous joten BKT on juuri sitä mitä halutaan, jos ollaan valmiita läträämään velalla.

Olen usein suositellut Kiina-ekspertti Michael Pettisiä foorumilaisille (opettaa Pekingin yliopistossa, olen itse lukenut hänen juttujaan +7 vuotta ja suurimman osan aikaa näkemykset ovat osuneet melko hyvin).

Hänen mukaansa Kiina on elpynyt teollisuus/tuotanto edellä (ja vienti on vetänyt hyvin kun muualla maailmassa on enimmäkseen tuettu kulutusta, esim. shekit jenkeissä yms…) yksityisen kulutuksen laahatessa edelleen perässä vaikka sekin elpyy nyt hiljalleen.

Lisäys: Tuo viruksen “tahallinen liikkeellelasku” -teoria on hieman ontuva. Virus ei ole kyllä varsinaisesti hyödyttänyt Kiinaa, sillä se hidasti jälleen äärimmäisen tärkeää siirtymää investointivetoisesta talouskasvumallista kehittyneiden maiden kulutusvetoiseen talouskasvumalliin. Sen lisäksi Kiinan diplomaattiset suhteet suureen osaan maailmaa ovat suorastaan ryvettyneet. Myös Kiinan vaihtotase on revennyt taas, mikä voi herättää kauppasotamielisten ihmisten närää entisestään mm. Washingtonissa.

26 tykkäystä

Lisäyksenä voisi sanoa edelliseen, että jos Kiinalla olisi toimiva rokote ja kaikki kiinalaiset olisi rokotettu, niin olisi rokotuskampanjasta varmasti levinnyt tietoja muualla maailmaan eri informaatiokanavia pitkin.

Tuo Kiinan tämän hetkinen koronatilanne voi olla propagandaa ja disinformaatiota kaunisteltujen lukujen myötä tai sitten vaihtoehtona voi myöskin olla se, että Kiinan hallinnon tapa johtaa maata on vain yksinkertaisesti toimivampi kuin länsimainen tapa näin kriisitilanteessa. Jatkokysymyksen voisikin heittää, että mikä se sitten loppujen lopuksi onkaan se optimaalisin hallintotapa missäkin tilanteessa?

Ainakin selvää on, että tämä koronatilanne tulee pitkittymään ja pitkittymään. Ellei turvallista rokotetta tule, tulee korona olemaan meidän keskuudessa pitkään, mahdollisesti siihen saakka, kunnes ihmisille tulee luontainen vastustuskyky nykykantaa kohtaan - siinä vaiheessa saattaa olla taas uusi virus liikenteessä ja se on sitten sen ajan ongelma.

Uusinta infoa koronatilanteesta lukujen valossa:

3 tykkäystä

Kiinassa koronasta on päästy tietääkseni todella tehokkaalla testaamisella, kuten @Jarnis mainitsikin. Siellä miljoonakaupunkien kaikkia asukkaita testataan vain muutaman virustartunnan löytyessä (tässä BBC:n uutinen aiheesta).

Mielestäni elpymisestä lännessä voidaan puhua, kun 1) tartunnat saadaan hallintaan ja rajoitustoimia päästään purkamaan (nythän tilanne on lähinnä päinvastainen, sillä liikkumisrajoituksia lisätään etenkin Euroopassa), 2) toimiva ja turvallinen rokote virusta vastaan löydetään ja saadaan laajamittaiseen käyttöön. Viimeisimmissä Blomman ennusteissa USA:ssa odotetaan talouskasvun kääntyneen positiiviseksi Q3’20 ja euroalueella Q2’21 (edellisestä kvartaalista) ja etenkin jälkimmäisessä on vaarana, että elpyminen myöhästyy vuoden loppuun ja on hidasta. Nykyennusteissa tuskin on huomioitu uusia rajoitustoimia.

Koronan uusi aalto on mielestäni selvästi suurin uhka taloudelle. Brexit ilman kauppasopimusta olisi suuri isku etenkin Britannialle ja vaaliväännön talousvaikutukset vaikeasti tulkittavat, mutta lähivuosina todennäköisesti vähäiset (suurten talousuudistusten läpimeno on hidasta puuhaa).

Positiivista tänä syksynä on se, että maailmalla ollaan viisaampia viruksen käyttäytymisen suhteen eikä se ole enää kevään kaltainen mörkö. Lisäksi vaikka rajoitustoimia lisätään, ne eivät enää kohdistu koko talouteen vaan lähinnä tietyille toimialoille (esim. palvelujen elpyminen viivästyy). Tässä mielessä kevään kaltainen romahdus näyttää kaukaiselta ajatukselta.


21 tykkäystä

1.12.20 alkaen tulee voimaan Kiinan säätämiä kaupparajoituksia vastavetona USA:n Kiinan vastaisiin toimiin.

Set to go into ef­fect Dec. 1, the new leg­is­la­tion mir­rors reg­u­la-tions the U.S. and other coun-tries use to limit sen­si­tive ex­ports. It has been in the works for two years, but the tim­ing of its pas­sage means the Chi­nese lead­er­ship could use it to tar­get ex­ports to the U.S. as the two su­per­pow­ers trade blows over every­thing from so­cial me­dia to semi­con­duc­tors, said China-fo­cused lawyers.

Ms. Luo pointed to a clause in Chi­na’s new law that al­lows for pun­ish­ment of or­ga­ni­za­tions and in­di­vid­u­als out­side the coun­try’s bor­ders, mean­ing Bei­jing could use it to try to limit goods it deems sen­si­tive be­ing sold from any­where in the world. It po­ten­tially brings China in line with the U.S., which re­quires for­eign com­pa-nies sell­ing cer­tain prod­ucts con­tain­ing U.S. com­po­nents to Chi­nese firms like Huawei to ap­ply for per­mis­sion from U.S. reg­u­la­tors.

2 tykkäystä

image

Diilin hierominen jatkuu muistaen Pelosin antaman 48 h deadlinen…

8 tykkäystä

Viimeinen vääntö meneillään…
by Kristina Peterson Updated October 19, 2020 10:39 p.m.

Vielä Pelosi ja Munich (muka) yrittivät yön aikana saada ratkaisua aikaan elvytyspaketista ennen vaaleja.

While both sides said they were still work­ing to­ward a deal Mon­day night, both Mrs. Pelosi and White House chief of staff Mark Mead­ows spoke coolly at times of the other par­ty’s pri­or­i­ties, a sign that fin­ger point­ing over a lack of an agree­ment could be­gin swiftly if Tues­day’s dead­line is missed.

2 tykkäystä

Huomenta! Minäkin sain aikaan kirjoittaa makrokommentin tukipakettiväännöstä. Osakemarkkinan odotuksissa paketti vaikuttaa olevan jo sisällä, kyse on lähinnä siitä että saadaanko se kääräistyä valmiiksi ennen vai jälkeen vaalien.

24 tykkäystä
3 tykkäystä

Nyt oli kyllä ihan pakko keventää omaa salkkua siten, että käteisen paino nousi 15 %. Pörssin lähitulevaisuuden suunta on mielestäni suhteellisen epävarma. Noihin jenkkivaalien systeemeihin kun on tässä nyt vähän perehtynyt, niin farssihan sieltä on tulossa mitä suuremmalla todennäköisyydellä. Trump ei varmasti tule tunnustamaan todennäköistä tappiotaan. Samoin tämän uuden tukipaketin kanssa voi käydä nyt ihan hyvin niin, että se venyy vaalien yli. Q3-tulosjulkistuksissa on etenkin Suomessa tulossa ihan hyviä tuloksia, salkkuun jäikin lähinnä näitä firmoja joilta uskon / tiedän tulevan hyviä tuloksia ja/tai tulevaisuuden odotuksia.

Ja muutenkin kun katsotaan TA-näkökulmasta, niin ATH:n (2.9.2020) jälkeenhän tässä ollaan jonkinlaisessa laskutrendissä. 12.10 tehtiin uudet matalemmat huiput, en nyt yllättyisi vaikka tässä lähdettäisiin tekemään seuraavaksi matalempia seuraavia pohjia (23.9 SP500 kävi n. 3230). Toki kaikkien merkittävien MA päällä ollaan, että pitkän ajan nousutrendi voi edelleen hyvin.

Käteiset laitan todennäköisesti töihin viimeistään jos tuossa 3200 tasolla käydään tai sitten näkymien selvästi parantuessa.

5 tykkäystä

Tässä vielä videon muodossa: :slightly_smiling_face:

2 tykkäystä

Mielenkiintoinen 2vkoa tulossa. Tai 3-4vkoa.

Jos Trumpelo voittaa mutta kongressi menee Demuille niin tiedossa järistyksiä.

Jos Trumpelo häviää mutta alkaa kiukuttelemaan oikeusasteissa niin tiedossa järistyksiä.

Uskon että pörssissä nähdään aika villi kuukausi ja nyt on ihan hyvä aika kerätä kassaa tätä rumbaa varten.

3 tykkäystä

Sitähän voi ajatella niin, että kun parhaat ostopaikat on jo syöty (tästä voi olla montaa mieltä, mutta kehtaisin tällaista väittää…), niin onko katastrofi jos ei paina kaasua vaaleihin mistä voi (jopa todennäköisesti) tulla likaiset?

Viimeksi tammi/helmikuussa tuli osteltua joitain osakkeita, vaikka tiesi jo silloin, että mikäli koronariski realisoituisi niin tulisi vielä parempia ostopaikkoja.

Tuskin vaaleista niin likaiset tulee, että saadaan -30 % tauluun, mutta saatte varmaan ajatuksesta kiinni. Jos demokraatit saavat selkeän vyöryvoiton ja pörssi rallattelee ylöspäin niin nautitaan kyydistä. Toki kumpi tahansa selkeä tulos olisi positiivista osakkeille koska päätöksiä alkaisi menemään taas läpi, mutta Trumpin voitto näyttää kirjoitushetkellä vaikealta. Moni sijoittaja vaikuttaa ongelmia odottavan, mikä vahvistaa kuvaa siitä että vaalien jälkeinen seesteisyys olisi kutaa pörssinousulle.

21 tykkäystä

Kannattaa katsoa eilinen A-Studio aiheesta, hyvää keskustelua mm. Mika Aaltola mukana. Valoitettiin aika hyvin miten homma menee, en minäkään tiennyt että loppupeleissä asiasta päättää senaatin alahuone mutta EI normiäänestyksellä vaan siten että 1 ääni / state ja tässä Reblut edellä 26-22 (eli heillä edustajia useammasta osavaltiosta vaikka Demuilla enemmän yhteensä).

Biden tarvitsee selvän voiton ja mielellään äänestyspäivän aikana (Suomen aikaa viimeistään klo 11 keskiviikkona kun läntisissä osavaltiossa vuorokausi vaihtuu), jos Trumpelo johtaa vielä tällöin niin sitten voi tapahtua kummia.

5 tykkäystä

En pitänyt kyseistä ulkomaantoimittajan juttua ja sen jälkeistä keskustelua neutraalina. Molemmat osapuolet tekevät kaikkensa voittaakseen presidentti- ja kongressivaalit. Likaista peliä molemmilta puolilta, ei vain republikaanien. Harmillista, että verovaroin ei saa analyyttisesti puolueettomampaa tietoa.

Tämä oli off topic -vastaus Seinäkadun_Keisari kommenttiin. Saa liputtaa :slightly_smiling_face:

3 tykkäystä

Hyvä kommentaari, joka itselle muistutti tilanteeseen liittyvästä epävarmuudesta senaatin suhteen pidemmällä aikavälillä, eli siinä vaiheessa kun aletaan varsinaisia päätöksiä tekemään. Summa summarumina (vähän omalla tulkinnalla täydenneltynä), todennäköisyys sille että demokraatit voittavat presidenttiyden + senaatin on suht korkea n.70%, mutta siinä vaiheessa ollaan vasta ihan vaa’ankielitilanteessa jossa yhdenkin demokraatin loikkaaminen vastustajan leiriin kaataa käsiteltävän asian senaatissa. Normaalisti toimivassa yhteiskunnassahan tämä ei olisi mahdoton tilanne, vaan lähtötilanne neuvottelevalle demokratialle, mutta näiden vaalien jälkeen tilanne lienee vaan entistä polarisoituneempi puolueiden välissä. Republikaanien heikoimmat senaattipaikat kuuluvat puolueen “maltilliselle” laidalle (siinä määrin missä sellaista vielä on), joten jos demokraatit enemmistön saavat, niin ens vuoden puolella voitaneen olettaa että republikaanien jäljelle jääneet rivit senaatissa on entistä tiukemmin sellaista porukkaa joka ei juuri neuvottele tai anna tuumaakaan periksi.

Samaan aikaan demokraattien puolelle jää kuitenkin vielä esim. Joe Manchinin kaltaisia suht oikean laidan kavereita jotka ei välttämättä ole ollenkaan samoilla linjoilla puolueen suunnan kanssa. Eli tälläkin foorumilla me plugittajat ja aurinkovoimailijat voimme jäädä näppejämme nuolemaan jos seuraavat neljä vuotta ollaan tilanteessa, jossa kunnianhimoiset satsaukset vaikkapa kestävän kehityksen infraan ammutaan alas (tai vähintäänkin vesitetään) senaatissa lopulta kuitenkin.

Toivon, että Lindsay Grahamit yms ottavat takkiinsa ja demokraatit saisivat kunnon 52+ enemmistön senaatin puolelle, tekisi hyvää maan poliittisen järjestelmän toimivuudelle laajemminkin. Todennäköisyys tälle on kuitenkin jo huomattavasti heikompi, reippaasti alle 50%.

9 tykkäystä

No, otetaan vaikka noista vaihtoehdoista mieluummin sitten tuo moraaliposettava hullu, mutta meikäläisen veikkaus että noi mittavat investoinnit eri sektoreilla tulevat näkymään ihan riittävän positiivisesti firmojen bottom linessä pidemmällä tähtäimellä. Oman salkkuni suhteen olen ainakin suht turvallisin mielin.

+eipä toi republikaanien taloudenpito ole historiallisesti kovin hääviltä näyttänyt. Tästäkin ketjusta löytyy hyvin vanhempia linkkejä aiheesta. Veronalennukset ≠ toimiva ja tasapainoinen talous

3 tykkäystä