Pörssien suunta (Osa 1)

Jos pörssi nyt sukeltaisi isommin (yli 10 %), voisi sijoittajien sanoa taas unissakävelleen ongelmiin, kuten helmikuussa: indeksit paukuttivat silloin länsimaissa ATH:ta tai muita huippuja, samalla kun korona alkoi levitä Italiassa ja muualla.

Kävelemmekö taas ongelmiin? Korona on sijoittajan perspektiivistä ”taputeltu”, jos jaksaa katsoa yli vuoden 2021. Fedin avulla jaksaa kenties katsoakin.

Trump voi säikäytellä: tähän asti haukkuva koira ei ole purenut, mutta voihan sieltä jotain pauketta kuulua.

Hilpeä sentimentti kyllä huolettaa, mutta sekään ei ole äärimmillään. Samalla pörssissä on edelleen paljon kohtuullisesti arvostettuja yhtiöitä, jos jaksaa vähän katsoa näiden supersuosittujen kavereiden olkapäiden yli.

Treidaaja voi aina mennä 100 % käteiseen ja palata markkinalle koska vain. Holdaajalle tuo on harvoin jos koskaan järkevä vaihtoehto. En kyllä näkisi tätä hetkeä oikeana olla mikään aggressiivinen, joskaan ei nyt super defensiivinenkään.

Tämähän riippuu paljon omista vatsahapoista. Toisekseen monet meistä on aika nuoria täällä. Ideaalistahan olisi, että pörssi dyykkaisi -60 % ja pysyisi matalalla seuraavat 20-30 vuotta kun me säästetään ja sitten kiskoisi ylös. Harvoin se tottelee toiveita.

43 tykkäystä

Tämä on perinteisesti ollut aina totta. Osakesäästötilin tulo vuoden alussa ja korona dippi mahdollisti positioiden siirron käteisen kautta melko kivuttomasti monille. Eli monilla holdaajillakin on nyt osakesäästötilin verran on varaa hötkyillä ees taas jos se parantaa unenlaatua, vähentää vatsahappoja tai balansoi salkun koostumusta.

4 tykkäystä

Järkevin peliliikkeisiin vaikuttaa todellakin salkun koostumus. Tuskin kukaan näkisi kovin fiksuksi liikkeeksi myydä nyt esimerkiksi yli 7 vuotta salkussa turvonneita Revenioita.

6 tykkäystä

En ole treidaaja enkä ole treidannut enkä väitä olevani kovin hyvin perillä treidaamisesta, mutta käsittääkseni treidaamisen keskeisiä asioita on kassan suojelu: koko filosofia käteisen suhteen on täysin eri, kuin ”holdaajalla” millä viittaan nyt pitkäjänteiseen osakesäästäjään.

Treidaajalla on satoja tai tuhansia instrumentteja ja tuotteita, millä pelata joka suuntaan joten aina pääsee takaisin kyytiin.

Osakesijoittajalle voi olla psykologisesti vaikeaa hypätä kyytiin, jos kurssit nouseekin vastoin odotuksia. Osakesijoittaja tähtää tuottoihin pitkän ajan kuluessa, ja kassa on vain keino mutta se ei ole asia mikä on kaiken keskellä koska yleensä varat sijoittamiseen tulee ”kassavirtana” omasta palkasta yms.

En siis sano, etteikö käteiskassaa kannata olla: itsekin yleensä pidän sellaista. Psykologisesti se tuo myös turvaa ja vaihtoehtoja reagoida eri tilanteissa.

28 tykkäystä

Kyllä tämä yhdessä Vernerin kyselyn kanssa saa vanhan tutun karhun kilkuttelemaan hälytyskelloja.

25 tykkäystä

Jep…

Katsokaa myös tämä:

kuva

29 tykkäystä

Nyt jos kivijalka pankit vielä laittavat osakkeet ylipainoon se on menoa.

3 tykkäystä

Aikamoinen vuosi kun nyt pitää taas pelätä isoa liikettä, tällä kertaa romahdusta, eikös tässä saisi edes jonkinlaisen joulurauhan isoista liikkeistä :grin:

Itse en osaa arvailla yleisten indeksien lyhytaikaista liikehdintää, sitä varten on omat expertit, mutta osaan jollain tapaa arvioida miten uskon omistamieni yritysten liiketoiminnan kehittyvän lähivuosina. Esim näyttääkö nyt että QT:n, Nesteen, Smart Eyen jne näkymät olisivat heikentyneet lähivuosina? Ei ole, päinvastoin. Arvostustasot voivat olla korkeita mutta niitä sitten rukataan kohdilleen, tärkeintä on kuitenkin että yrityksen liiketoiminta kehittyy hyvin (EPS, kassavirta jne). Omistan yritystä, en osaketta :slight_smile:

24 tykkäystä

Eilen ECB:n Lagarde varoitti paluun normaaliin olevan pomppuista. Eli turbulenssia, turvavyövalo syttyi. :thinking:

5 tykkäystä

Nyt on ehkä ilmapalloon puhallettu hieman liikaa ilmaa. Pieni lasku maltillisemmille tasoille on ihan mahdollista. Sieltä sitten uuteen nousuun ensi vuoden H2:lla. Trumpin trumpetti vetää jo viimeisiä töräyksiään ja korona-rokotekin kolkuttelee jo ovella. Näetkö näiden lisäksi muita riskitekijöitä osakkeiden arvostusta ajatellen? Yritykset ovat kumminkin tehneet ihan kelpo tulosta koronasta huolimatta.

Minäkin yritän ajatella näin että eikö se kuitenkin ole ihan yrityksen tuloksentekokyvystä kiinni että mihin se osakekurssi asettuu? Indeksitason laskuja varmasti nähdäänkin mutta sehän ei varmaan ole mikään ihme kun siellä on puhallettu moniin “hype” osakkeisiin isot määrät ilmaa ja ne ilmat kyllä niistä purkautuu ennen pitkään.

Riskejähän voisi keksiä vaikka kuinka, mutta samalla olisi outoa jos pörssi oikeasti romahtaisi keskellä elpymistä ja massiivisia tukitoimia: yleensä ne romahtaa aikuisten oikeasti, kun rahapolitiikka kiristyy, systeemissä on liikaa velkaa ja sitä ei saada sulateltua ryhdikkäästi, omaisuusluokissa on järkyttävä kupla yms.

Onko Helsingin pörssi (OMXH Cap, luvut blummalta) esimerkiksi 3,9 % odotetulla osinkotuotolla ja P/E 20201e alle 18x kuplassa? Ei se halpa ole, ei se ole superkalliskaan.

Romahduksella tarkoitan merkittävää laskua: esim. 10 % korjausliike (sp500 3200 pisteeseen, OMXH 9000 pisteeseen jne.) on ihan normaalia. Sellainenhan meillä oli juuri syys/lokakuussa.

Toisaalta muistutan, että olin itse se ihminen joka helmikuussa totesi, että yleensä pandemiat, ne harvat mitä meillä on olleet, eivät ei ole romauttaneet pörssejä isommin. Yhden vuoden kassavirrat sinne tänne, ihan sama. :smiley:

Maaliskuussa vähän punotti posket.

34 tykkäystä

Katsoinkohan oikein, että nasdaq futuurit avasi +2,66% :smiley:

Kun puhutaan pörssin suunnasta täytyisi ehkä jatkossa jakaa tämä puhe aina FAAMG osakkeisiin ja muihin osakkeisiin, koska suunta menee usein niin ristiin.

7 tykkäystä

Haha, jep sektorit indeksin alla on myös tärkeitä.

Yllätyin, mutta härkämarkkinan pohjista Sp500 on tuottanut +519 % ja OMXH CAP GI, eli painorajoitettu tuottoindeksi, +455 %. CAGR 17 % vs. 16 %. Kyllä Suomikin on saanut osansa pörssinoususta, jos ei vain huomioi liikaa Nokiaa ja parin mun jätin kompurointia minkä painorajoitettu indeksi mukavasti redusoi olemattomiin.

Viimeiset kolme vuotta tuotot tulleet kylläkin pääosin osingoista, minkä takia tämä varmasti tuntuu monelle vaakaliidolta.

4 tykkäystä

Tämä. Ehdottomasti tämä. Oma koronakestäväksi tekkipainotettu salkku oli vahvasti punainen kun tuo rotaatio tuossa iski ja kaikki lähtivät ostamaan lenskareita ja risteilyjä ja kokonaismarkkina oli vihreänä. Vastapainona ollut Finnair-siivu torjui osan, muttei kaikkea. Toisaalta sitten taas eilen ja tänään näyttää Oikein Hyvältä samalla kun OMXH25 ja DAX ovat juuri nyt punaisella. Ja tämä on ihan normi heiluntaa kun rotaatio kenties yliampui ja lähdettiin kotiuttamaan voittoja samalla kun “ooo tekki on halpaa”-into taas valtaa markkinaa.

4 tykkäystä

Komppaan sinun näitä viime aikaisia näkemyksiä suunnasta. Ensinnäkin koko makrotalouden seuraaminen ja sitä kautta pörssien suuntien ennustaminen - tai pelkkä havainnoiminen - on erittäin vaativa ja monimutkainen ammatti. Siinä on ensinnäkin hyvin merkittävää, puhutaanko kuukaudesta, vuodesta, kolmesta vai viidestä vuodesta.

Kun sitten sijoittajana asioita kukin miettii, on hyvin ratkaisevaa, mihin sillä itse omassa toiminnassaan tähtää. Nuo samat aikajänteet pitäisi olla hyvin selvänä mietittynä. Jos näin ei ole, voisi sanoa, että on “lastuna lainehilla” ja ajatukset vaihtuu lähinnä tunti- tai päivätasolla.

Treidaajiakin on monenlaisia. On puhtaita päivätreidaajia, joilla on kassa aina 100% käteisenä päivän päätteeksi. Aina. Sitten on treidaajia, jotka ottaa lyhyitä swingejä (1-5pv), joiden osuus kassasta on tyyliin 25-30%. Sitten on treidaajia, jotka ottaa vähän pidempiä swingejä (viikosta kuukauteen tai pariin. He kuitenkin kuljettavat positiota siten, että siitä myydään aina osia lähihuipuissa ja stopparia kuljetellaan lopuille aina pikku hiljaa ylöspäin, kunnes se laukeaa), joiden osuus kassasta on tyyliin 50%. Osa treidaajista on sitten puhtaita swingaajia, jotka ei päivätreidaa.
Jos tällaisten henkilöiden tekemisiä alkaa seuraamaan ja niiden mukaan omaa sijoitussalkkua käsittelemään, on siirrytty itsekin - ehkä huomaamattaan - treidaajaksi.

Tämän hetken suunta on sikäli mielenkiintoisessa vaiheessa, että ollaan siirtymässä kohti vuoden parasta nousukautta (perinteisesti). Ainakin USA:n markkinat on vahvimmin sidoksissa loppuvuoden kahdesta asiasta: rokotetilanteen kehittyminen (koska sen kautta tapahtuu Covid-tilanteen arviointi ensi vuotta ajatellen), stimulus-paketit (tuleeko vielä "hätäpaketti nykyisen hallinnon toimesta ja minkälainen paketti on tulossa uuden hallinnon myötä). Fed on jo kertonut omat suunnitelmansa.

Rokoteuutisoinnista nähtiin aika selkeä signaali, kun PFE kertoi uutiset. Rotaatio käynnistyi hetkellisesti samantien. Nyt kun se uutinen on käsitelty, ollaan palaamassa lähemmäksi sitä edeltävää tilannetta ja odotellaan seuraavia uutisia rokotteiden osalta. Olen aika varma, että rotaatio tulee etenemään käsikädessä tämän asian kanssa. Stimulaatio sitten vahvistaa tai heikentää koko markkinaa, kunhan siitä nähdään konkreettiset päätökset.

EU:ssa edetään hieman toisella tavalla ja täällä painitaan maakohtaisesti varmaan paljon voimakkaammin. Suomi taitaa sen osalta olla hieman altavastaajan asemassa, koska meillä isommat toimijat on niin paljon riippuvaisia globaalin talouden kehittymisestä, vientivaltio kun ollaan.

Itselleni on vaikea hahmottaa tilannetta, jossa nyt tapahtuisi >10% korjausliike, kun signaalit on pikemminkin positiivisia jatkoa ajatellen.

“My 5 cents”

53 tykkäystä

Oliko tuossa S&P500:ssa mukana osingot, eli oliko se S&P500-indeksirahasto? Paras vertailukohta olisi varmaan euroissa noteerattu S&P500-indeksirahasto, joka ei jaa mitään ulos. Silloin saisi suomalaisen sijoittajan saaman “todellisen” tuoton esiin. Dollarin kurssi on kuitenkin elänyt vuosien saatossa aika lailla.

Jos jollakin olisi heittää jotain euromääräistä, pitkään toiminutta S&P500-indeksirahastoa niin olisin erittäin kiinnostunut, voisi vertailla omaa suoritusta siihen, mitä S&P500:n sijoittamisella olisi saanut.

1 tykkäys

Joo, tuo on TR indeksi eli ”total return”: osingot uudelleensijoitettuna.

1 tykkäys

Eli enää tarvii oikaista se valuuttakurssimuutoksella niin saadaan euromääräinen tuotto?

1 tykkäys

Hmmm, kaikkien treidaajien esikuva? Lyö vetoa taas, tähänkö nojataan…

4 tykkäystä