Pörssin päiväliikkeet ja korjaukset (Karhunpesä & Härkätaisteluareena)

Mitch McConnell on suostunut jatkamaan neuvotteluja demokraattien kanssa mahdollisesta uudesta Covid 19 avustuslaskusta.

3 tykkäystä

Vaikea on kyllä kurssien laskea, kun jokaiseen ongelmaan surutta heitetään muutama biljoona elvytystä :dizzy_face:

6 tykkäystä

Onko täällä ketään muuta, jotka pelkäävät karhujen heräävän talviuniltaan? Uskon Lepikön Jukkaa kun hän sanoo, että koronauutiset eivät ole pörssin nousujen ja laskujen takana. Samanaikaisesti olen kuitenkin pohdiskellut, että jos olemme koronaviruksen toisen aallon alussa, ovatko markkinat luottaneet liikaa sen varaan, että pahin olisi takana maalis-/huhtikuussa? Entä jos pahin olisikin vasta takana ensi elo-/syyskuun jälkeen?

Nyt kun pikatestit ovat saatu markkinoille ja testausta tullaan lisäämään koronatapuksia tullaan varmasti myös löytämään enemmän. Täällä Brittein saarella aloitetaan koululaisten laajamittainen testaaminen tammikuussa, kun lapset ja nuoret palaavat takaisin lomiltaan. Uuden ohjeistuksen mukaan, oma lapseni ei voi palata kouluun ennen negatiivista koronatestiä. Siihen saakka opetus järjestetään etänä. Omassa työpaikassani (ammattikoulussa/collegessa) päädytään luultavammin samankaltaiseen järjestelyyn. Mutta kun testataan kaikki niin näitä oireettomia positiivisia tullaan löytämään varmasti ja siinä tapauksessa opiskelijoita siirretään kupla kerrallaan etäopetukseen ja kouluun pääsee luultavasti takaisin vasta muutaman päivän poissaolon jälkeen mikäli uusi testitulos on negatiivinen.

Rokote onneksi nyt on, mutta riittävän laumaimmuniteetin saavuttamiseksi pitää rokottaa vielä kymmeniä miljoonia lisää. Tuttavat, jotka ovat NHS töissä ovat jo nyt kohdanneet käytännön ongelmia rokotteen saatavuuden kanssa. Puhumattakaan organisointiongelmista mitä näistä viivästyksistä seuraa.

Oma oletukseni oli kuukausi sitten, että olisimme takaisin maailmassa, jonka tunsimme ennen viimeistään huhtikuussa. Nyt ajattelen, että tähän on tullut lykkäystä muutamalla kuukaudella ja yritysten tilauskanta on heikommalla tasolla vielä muutaman kuukauden kauemmin, mitä optimistisemmat ennakoivat vielä parisen kuukautta sitten. Erona helmikuun loppuun/maaliskuun alkuun on varmaan siinä, että nyt on kokemusta siitä, että poliitikot ovat valmiita antamaan melkoisia elvytyspaketteja. Kysymys on vaan siitä annetaanko tukea enemmän vai vielä enemmän. Onko tämä pohjaton likviditetti tarpeeksi poistamaan mahdollisuuden siitä, että hieman epämuodostuneen V sijasta näkisimme sittenkin sen W:n kaltaisen pörssireaktion?

8 tykkäystä

Puhutaan paljon tammikuuilmiöstä ja uskotaan pörssien nousuun. Kuvaavaa on, että inderesin keskustelupalstallakin avautui uusi tammiralli-keskustelu. Keskustelun perusteella nyt ostetaan mitä tahansa laskeneita fundamenteista välittämättä. Varmasti veromyyntejä tapahtuu, mutta anomalioiden merkitys kuitenkin vähenee, kun niistä hyötymisestä tulee valtavirtaa. En hämmästyisi, jos ostajia olisi tällä kertaa liikkeellä myyjiä enemmän, ja paine myynteihin kasvaisi tammikuussa. Huonot koronauutiset sopivat nekin mainiosti tähän yhteyteen.

23 tykkäystä

New York Times on julkaissut artikkelin, jossa vertaillaan nykyistä tilannetta IT-kuplaan. Samankaltaisuuksia löytyy. Karhuviboja on muillakin vaikka uskoa riittää siihenkin, että huippua ei ole vielä saavutettu.

7 tykkäystä

Mikko Mäkisen kommentit ovat mielestäni aina lukemisen arvoisia. Kommentti #832 on mielenkiintoinen aikamatka Mikon omaan sijoitushistoriaan ja nykyisen menon vertaamista menneeseen.

20 tykkäystä

Kyllä, hyvää tekstiä Mikolta. Myös täällä foorumilla huomaa, että osa “sijoittajista” on puhtaasti vedonlyöntimentaliteetilla mukana markkinoilla ja peesaaminen on suosiossa. Muutenkin aika lailla samanlaisia havaintoja itsellä markkinoilta kuin Mikolla. No, jokainen on viime kädessä itse vastuussa sijoituspäätöksistään.

Ketjun otsikkoon viitaten, itse olen siirtynyt ainakin tilapäisesti 22% käteispainoon. Todennäköisesti väärään aikaan, koska USA:n tukipaketit senkun pulskistuu ja lähes kaikki markkinatoimijat toitottavat ihme-elpymistä. Brexitkin saatiin jotenkuten kunnialla maaliin. Itselläni on omat epäilykset koronakriisin selättämisestä ilman takaiskuja ja siitä, että kaikki menisi taloudessa jatkossa kuin Strömsössä, mutta mielelläni olen tässä väärässä.

10 tykkäystä

Älkää pienet karhunpojat vielä syöttäkö koko puuroannostanne kultakutrille :wink:

Trump uhoaa 600+600 tukipaketin nostamista aina 2000 + 2000 saakka. Oma puolue on tästä eri mieltä karkealla n. 2/3 enemmistöllä, demokraatit taas juhlivat innosta. Ehdotus nykäistiin jo läpi housesta, mutta on epäselvää äänestetäänkö siitä senaatissa lainkaan.

McConnell todennäköisesti haluaisi viivytellä, ja lykkäillä äänestämistä, kunnes ensi viikolla saavutetaan aikamääre, jolloin kaikki keskeneräiset työt työnnetään silppuriin ja aloitetaan puhtaalta pöydältä. Mr. BS (Bernie Sanders) uhoaa estävånsä senaatin työskentelyn kunnes McConnell suostuu tuomaan stimuluspaketin äänestykseen, mutta toisaalta BS uhosi samaa aiemminkin, ja lopulta kuitenkin käänsi takkinsa ja hyväksyi 600 USD tuen.

BS:n viivytystaistelu pakottaisi senaattorit jatkamaan töitä juuri ennen Georgian vaaleja, ja antaisi siten etua demokraattien ehdokkaille, jotka voisivat jatkaa kampanjointiaan paikan päällä Georgiassa republikaaniehdokkaiden ollessa jumissa senaatissa.

Ja niin edelleen… sekava ja monisyinen soppa, josta voi varmaksi sanoa vain sen, ettei mikään ole vielä varmaa.

Ai niin, jotkut tietäjät ovat jo ehättäneet kertomaan, että koko soppa on vain Trumpin orkesterima mestarillinen “The Art of The Deal” näytös, jossa kaikki muut ovat nukkeja jotka tanssivat Trumpin pillin mukaan. Jos asia olisi näin ja näytös päättyisi valtaisaan 2000+2000 stimuluspakettiin niin kiitos ja nam, kelpaisi allekirjoittaneelle :yum:

E: Ja se yhteys pörssin alamäkeen… Jo nyt otsikoidaan Aasian, kohta varmaan myös Euroopan, nousevan koska puheet isommasta stimuluksesta. Notta pientä kuoppaa ehkä tiedossa jos ei mene läpi. Viikon sisään olemme viisaampia.

8 tykkäystä

Yritän itse harjoitella käsien päällä istumista ja käteisen näkemistä sijoituksena. Muistan liian hyvin sen tunteen, kun salkku oli keväällä - 40%. Kaikki kuuden vuoden aikana kertyneet voitot suli parissa viikossa pois. Harmitti niin paljon, että ei ollut käteistä millä ostaa hyviä firmoja. Ensi kerralla tilanne on toivottavasti toinen.

Oma käteispaino on nyt vain 5% mutta suunnitelma on tuplata se nyt näiden (loppu)nousujen aikana. Voi olla että korjausliikettä nähdään vasta sitten, kun pahimmasta korona-ajasta on selvitty ja markkinoille tulee joku epävarmuustekijä, jota ei ole vielä osattu ajatella.

6 tykkäystä

Onko tuolla suurta merkitystä 5 tai 10 prosenttia käteisenä.

Miljoonan salkussa 50 k€ tai 100 k€. Mielestäni kuulostaa turhan nypräämiseltä…

5 tykkäystä

Itsellänikin käteispaino huomattavan iso (25%). Odottelen vielä ainakin miten tuo koronarokote antaa suojaa pidemmällä aikavälillä ja miten virus mutatoituu. Melkoinen hurlumhei tuntuu markkinoilla olevan kun kuitenkin monessa maassa taotaan ennätyksiä kuolleisuudessa ja tartunnoissa.

On tämä melkoinen juna, setelikoneet käy kuumana ja inflaatiosta ei ole tietoakaan. Sitä voi vaan ihmetellä mihin ihmeeseen nämä rahat menee.

Mikä ihme tämän junan oikein pysäyttää, se ei voi olla muuta kuin oma mahdottomuutensa, jonkinlainen finanssikriisi tmv?

Eli istutaan junan kyydissäs ja hypätään äkkiä pois kun alkaa vauhti hidastua… :slight_smile:

5 tykkäystä

Marraskuun lopussa olin hyppäämässä pois, mutta jäin kuitenkin all-in. Ihan hyvä päätös, nousua mukavasti tullut. Mutta pakkohan tämän hulluuden on 4.1 alkaen viimeistään karhuja herätellä uuden vuoden kunniaksi… uskoisin, että ylipäänsä tuolloin ne keventävät jotka eivät tämän vuoden puolella halua verosyistä myydä.

6 tykkäystä

Sitten kun oman salkun arvo on miljoonissa teen varmasti toisenlaisia suunnitelmia. Tällä hetkellä 10% on hyvä (väli) tavoite käteisvaraksi.

4 tykkäystä

Arvelinkin että salkkusi ei ole miljuunaa :wink:

Piensijoittajan salkut ovat Suomessa keskimäärin 40 k€. Siitä prosenttisi ovat 2 ja 4 k€, joten itse en paljoa tuohon suunnitteluun aikaa käyttäisi. Mutta mukava harrastus tämä on salkun koosta riippumatta.

2 tykkäystä

-Tää on jokaisen plääni tällä hetkellä, saa nähdä miten se onnistuu, kaikilta yhtä aikaa.

18 tykkäystä

Pessimisti ei pety, optimistit senkin edestä :wink:

1 tykkäys

-15 % stop/loss salkun arvoon ja jalat pöydälle, tai oikeastaan talviunille, rauhallisin mielin. Kyllä sitä stopparin pärähdykseen sitten herää ostopaikkoja väijymään :wink:

5 tykkäystä

Kyse on omalla kohdalla psykologiasta ja mielenrauhan hallinnasta. Olin 100% painolla osakkeissa kevään pörssiromahduksen aikana. Opin silloin itsestäni jotain. Ehkä vähän myös sijoittamisesta.

10% riittää tällä hetkellä hyvin tässä tilanteessa. Jos onnistun ajoittamaan myyntejä, käteistä tulee olemaan enemmän. 90% todennäköisyydellä muut myyvät ennenkuin itse herään huomaamaan romahduksen merkit.

14 tykkäystä

Kannattaa ottaa huomioon, että stop-loss myynti ei 100% varmuudella toteudu siinä halutussa paikassa.

2 tykkäystä

Ei, mutta eipä tuolla “treidaustarkkuutta” haetakaan, vaan sitä, että jos salkut syystä tai toisesta jäävät täysin vaille valvontaa, niin ei päästä valahtamaan miinukselle.

Tilanne siis on se, että muuhun käyttötarkoitukseen varattuja varoja on sijoitettu. Possa on nyt n. 55 % plussalla. Jos stoppari on asetettu -15 % tasolle, ja myynti toteutuu keskimääräisesti vaikka -18 % hintaan, ollaan silti vielä 27 % plussalla sijoitettuun pottiin nähden.

Kyseessä ei ole siis varsinainen kaupankäynnin työkalu, vaan yöunien mahdollistaja. Ja tavallaan vakuutus sille, että ajan vaikka pyörällä päin puuta ja makaan sairaalassa taju kankaalla kun romahtaa isosti. Salkku pelastaa automaattisesti sen mikä pelastettavissa on, eikä romahda esim. puoleen. Tiedä vaikka perikunta haluaisi käteiset jakoon sen sijaan, että odottelisivat osakkeiden kiipeämistä ylös kuopasta :sunglasses:

P.S. Tuo 3 % alle stopparin on jo aika paljon, kun kyseessä ei ole yksittäinen osake, vaan n. 50 lappua hajautettuna pitkin mantereita ja aloja.

Meni niin pitkälle aiheen ohi, että jatketaan jossain muualla :wink:

7 tykkäystä