Pörssin päiväliikkeet ja korjaukset (Karhunpesä & Härkätaisteluareena)

Kommentoin vielä tätä:

Sanoisin, että kyse on silti siitä, mistä saa omistukselleen parhaan tuoton. Jossain määrin tämä tuotto pohjautuu siihen, että joku on valmis maksamaan enemmän.

On siinä silti kassavirtakomponenttikin. Jos valtiolainakorot ovat nollassa tai negatiiviset, sehän on vain varman tappion sijoitus. Käteisestä pankkitalletuksesta peritään isolta pääomalta negatiivista talletuskorkoa, eli sieltäkin varmaa tappiota. Isoa määrää fyysistä käteistä ei voi säilöä, eikä fyysistä käteistä edes riitä kaikille.

Perinteiset raaka-ainehyödykkeet eivät itsessään varmasti tuota mitään, vaan perustuvat täysin siihen, että joku muu maksaa niistä (enemmän) myöhemmin. Jos miettii vaikka kultaa, se vain on ja makaa holvissa. Useimmat hyödykkeet vain hajoavat ja kuluvat ajan yli. (Myös jalometallit hiljakseen menettävät hiukkasia ympäristöönsä, vaikkakaan eivät merkittävällä nopeudella.)

Tämä on seura, jossa osakkeet viettävät aikansa. Mitä saisi olla?

No mutta minä lopetan tähän. Paitsi jos jollain heräsi kiinnostus vaihtaa ajatuksia.

Voisin perustaa sijoitusblogin.

Voisin hakea sille Business Finlandilta vähän koronatukea? :thinking:

3 tykkäystä

Tämä on vähän hassua miten eritavalla ihmiset nämä asiat näkevät. Toiset ovat jo kovasti purkamassa rajoitteita ja odottamassa huikeaa kasvua kun koronakin on jo lähestulkoon ohi, kun taas itse näkisin, että pandemia on nyt vasta ihan alussa lähdöllään… Suomessakin kokonaiset 0.3% ehkä infektoituneita… Siitähän on vielä matkaa esim. odotettuun 70%:iin tai toimivaan rokotteeseen. Asiahan on nyt niin, että kyllä se romahdus sieltä vaan tulee.

2 tykkäystä

Tätä ei käy kiistäminen. Tulevaisuutta kun koetetaan ennustaa, niin kaikilla tuppaa olemaan joku oma vinouma siinä mukana. Osa tunnustaa sen ja osa ei.

Itse jäin miettimään tuota toista aaltoa. Jos lääketiede (tai luontoäiti) ei peliä mene kesken kaiken muuttamaan, niin jossain muodossa sitä varmaan on tulossa. Mutta sehän ei tule olemaan samanlainen kuin ensimmäinen aalto missään tapauksessa - se on varmaan ainoa varma asia. :slight_smile:

Ensimmäisen aallon jälkeen positiiviseen suuntaan on muuttunut ainakin:

  • Rajoitusten käyttöönotto on nyt harjoiteltu ja pelikirjoja varmaan säädetään kulisseissa
  • Hoitopaikkojen, välineiden ym suhteen reagointikyky on parempi ja paranee varmaan vielä
  • Kesän aikana kevään tautilaallon etenemisestä, menehtyneistä, labrakokeista ja ties mistä kyetään tekemään parempia tutkimuksia ja luomaan parempia veikkauksia taudin ominaisuuksista
  • Yritykset etsinevät vaihtoehtoisia tapoja jatkaa toimintaa ja monipuolistavat toimitus/jakelumallejaan
  • WC-paperi ei tällä kertaa lopu

Mahdollisia uhkia taas on ainakin:

  • Talous on jo pehmentynyt, uudet rajoitukset voivat käynnistää uuden dominoefektin
  • Kulutus ei palaudu takaisin H2:n aikana vaikka tauti pysyisi hallinnassa (ihmiset pelokkaita). Kuluttaminen muuttuu nopeammin kuin tarjonta sopeutuu
  • Tauti voi mutatoitua pahempaan suuntaan (keskimäärin virukset kuitenkin mutatoituu lievempään mutta tarttuvampaan suuntaan)
  • Yhteiskuntavakauden heilahtelut voivat eskaloitua (eriarvoisuuden nousu ei auta taloutta pitkällä tähtäimellä). Mahdolliset kehittyvien maiden kaaokset voivat muodostaa geopolitiikalle isoja ongelmia
  • Eräiden valtioiden johtajien tarve löytää ulkoinen uhka sisäistä kaaosta peittämään kasvaa
6 tykkäystä

Ihan kuin markkinat eivät tykkäisi tästä…

Edit vai olisko sittenkin ollut tämä joka tuon punaisen palkin generoi?

4 tykkäystä

Niin no ihmiset puhuvat jo toisesta aallosta kun ei ole vielä nähty ensimmäistäkään aaltoa…Koko tämä vuosi menee ensimmäistä aaltoa. Pidetään rajat kiinni henkilöliikenteeltä, niin ehkä se toinen aalto jää sinne maailmalle.
-Itse pelkään, että tuo toinen aalto voi olla ihan mitä vaan taudinkuvaltaan, nimittäin kun tämä virus vaikuttaa kiertävän myöskin eläinmaailmassa, niin nyt on ehkä vähän toisenlaista settiä mahdollisesti luvassa niiden mutaatioiden kanssa kuin koskaan aiemmin, kun aletaan enemmältikin pallottelemaan lajien välillä…

2 tykkäystä

S&P 500 Futures Plunge ~30 Points Following Report Gilead’s Remdesivir ‘Flops’ In First Trial

‘Data on Gilead’s remdesivir, released by accident, show no benefit for coronavirus patients’ -STAT News

UPDATE: FT Report On Gilead’s Remdesivir Says Study Was Ended Due To Low Enrollment, Results Didn’t Given Meaningful Conclusions

3 tykkäystä

En ala väittelemään eri taudeista tai olemaan asiasta vahvasti mitään mieltä, sillä en ole biologi tai virologi. Näin maallikon näkökulmasta tämä uhka pätee ihan yhtä hyvin vaikka mihin muuhunkin tautiin, joilla olisi ollut aikaa mutatoitua jo vuosia - eri (influenssa)virukset kun ovat tätä ennenkin tarttuneet eläimistä. Toki, kuten pörssimaailmassa tykätään huutaa, This time it is (or may be?) different! On myös tunnettu vinouma ihmisen mielessä, että poikkeuksellista tapahtumaa ei tunnisteta mahdolliseksi, ennen kuin se tapahtuu. Esimerkiksi Fukushiman voimalan tuhonneen maanjäristyksen vahvuista järistystä ei ollut alueella ennen ollut, eikä sen todennäköisyyttä oltu osattu siksi ottaa huomioon (en muista lähdettä tähän hätään tälle). Tämän voisi omalle listallekin nostaa, eli tapahtuu jotain mitä ei ole ennen tapahtunut.

Jatkot virusaiheesta sitten Wuhan Coronavirus -ketjuun. Pysytään täällä tuossa pörssikäppyröiden punavihertaistelussa.

3 tykkäystä

Jenkit kääntymässä laskuun…

En voinut olla palaamatta tähän, kun yhden osakkeen käyrää tarkastellessa tuli flashback… :slight_smile:

7 tykkäystä

Tarpeeksi kun ennustuksia jakelee niin joskus ne menee näköjään suunnilleen kohdilleen, vai miten se Malisen taktiikka menikään? :thinking: :thinking:

3 tykkäystä

Aikalailla hilejentynyt tämä ketju…

11 tykkäystä

Odotellaan. SP500 on palloillut 2800 nurkilla jo aika pitkään eikä tunnu oikein osaavan päättää suuntaa. Pari viikkoa oikeastaan ollut jo sellaista melko kapeassa putkessa seilaamista. En tätä oikein kutsuisi vielä ralliksi, mutta eipä uutta rysäystäkään ole vielä tullut. Siispä ostakaamme dippejä ja veivatkaamme tuottoa kun taas osumme putken yläreunaan samalla kun käteiskassaa on sen verran että jos ihan puskista pudotaan paljon niin voi sitten tankata kellarista.

6 tykkäystä

Ehkä pitäisi päätellä historiasta jotain ja omaakin päättelyä laittaa siihen. Veikkaisitko itse uutta paniikkia ja hamstrausta juuri olleen paniikki/hamstraus aallon lisäksi? moni ei veikkaisi pelkästään historiaan verraten.

2 tykkäystä

Hesarissa tänään iso juttu reilu parikymppisestä myyjästä, joka suunnittelee tarkan kulutuksen ja sijoitusten avulla jäävänsä eläkkeelle 45-vuotiaana. Juttu menee vähän samaan kategoriaan kuin nämä matalapalkka-aloilla työskentelevistä asuntosijoittajista kertovat jutut mitä nähtiin ennen korona-romahdusta, joten ei muuta kuin tämä ketju lukkoon ja nautitaan rallista kun media heittää vähän vielä lisää vettä kiukaalle kertomalla sankaritarinoita vaurastumisesta :sunglasses:

12 tykkäystä

Itse en odota uutta paniikkia, jos sellaista nyt missään vaiheessa on nähtykään, mutta odotan pitkäkestoista ongelmaa, joka nakertaa talouslukuja todella pitkään…Paluu ns normaaliin lienee vielä kaukana…
Angela samoilla linjoilla:

3 tykkäystä

Mediaani-suomalainen on kateellinen kaikelle ja kaikille jolla menee paremmin kuin hänellä itsellään.

Miksi pitää olla huolissaan naapurin työsuhde-Skodasta tai sille että häviää vaikka OMXH-indeksille? Miksei voi olla tyytyväinen jos voittaa vaikka inflaation ja iloitsee toisen ihmisen (vaikka naapurin) menestyksestä?

23 tykkäystä

Ihan jees jos tykkää tuon ikäisenä jäädä eläkkeelle. Tosin reilu parikymppisellä ei kyllä ole vielä kunnon käsitystä elämästä pitkässä juoksussa. Itse en kyllä tiedä mihin aikani käyttäisin jos n. 7 vuoden päästä jäisin eläkkeelle. Lapset ovat silloin reilusti täysi-ikäisiä, joten varmaan sijoitusasioiden parissa ehtisi stressillä lyhentää eliniän odotetta. Mutta kertonee, ettei tässä vielä romahdus ole täysimääräisenä päälle tullut, jos on edes tullakseen. Sepekin ylittänyt 2800 ja nyt seurataan pysyykö siellä vai saadaanko jotain uutta ja mullistavaa uutista myyjien ja muiden iloksi.

7 tykkäystä

Haistelin tuossa, että tällä hetkellä sentimentti on varovaisen optimistinen rajoitusten avaamisen ja koronan suhteen. Jottei liikaa innostuisi, omaan silmään alkaakin vaikuttaa siltä, että pikku hiljaa aletaan saamaan enenevissä määrin ikäviä uutisia yritysten suunnalta. Muun muassa
Airbussin CEO totesi juuri kirjeessä, että leikkauksia on edessä, eikä yrityksen tulevaisuus ole taattu. Ilmeisesti tilanne tuotannon suhteen saattaa olla heikompi kuin aiemmin esitetty worst-case-skenaario. Ja nyt puhutaan kuitenkin terveestä yrityksestä, jonka isoin ongelma on aiemmin ollut se, ettei tuotanto pysy valtavan kysynnän perässä.

“We’re bleeding cash at an unprecedented speed, which may threaten the very existence of our company,” Faury wrote. “We must now act urgently to reduce our cash-out, restore our financial balance and, ultimately, to regain control of our destiny.”

Samaan aikaan toisaalla kerrotaan, kuinka kuluttajien luottotappioihin on varauduttu, mutta minkä skenaarion mukaisesti varautuminen on tehty? Blommaa lukiessa vaikutti siltä, että useilla duunareilla Uber-kuskeista opettajiin näkymät ovat varsin heikot, sillä vapautus huhtikuun maksuista ei paljoa auta, koska töitä ei ole näköpiirissä mahdollisesti vielä pitkään aikaan.

Millions of Credit-Card Customers Can’t Pay Their Bills. Lenders Are Bracing for Impact.

Financial Times puhuu jonkin sortin US College -kuplan puhkeamisesta. Korona ehkä on jo sisällä markkinahinnoissa, mutta minkä verran huonoja uutisia koronaseurauksista hintoihin on laskettu sisään? Tuskin olen ainoa, jonka firmassa tilanne on kehittynyt koronan edetessä, ja linja vaikuttaa omiin silmiin olevan ennemminkin se, että kuluja karsitaan koko ajan enemmän ja enemmän, sillä vuotoa (tai kasvun hidastumista) tapahtuu aiemmin arvioitua enemmän tai pidempään.

5 tykkäystä

Samaa mieltä sen suhteen, että pinnan alta löytyy varmasti hyvin paljon ikäviä asioita, joita ei pystytä hinnoittelemaan pörsseihin. Edellä mainitut ovat hyviä esimerkkejä näistä. Tilanne vaikuttaa epäsuorasti niin moneen asiaan, että kaikkia vaikutuksia on mahdoton ennakoida ja paraskin tieto on vain arvauksien varassa.

Suuri epäilyksen aihe itselläni herää siinä, että ihmiset hyökkäävät yhä todella kovalla innolla ostamaan dippiä. Viimeiset vuosikymmenet ovat opettaneet, että pörssit palautuvat takaisin kuin venytetty kumilenkki paikalleen. Riskisijoitukset ovat olleet voittava arpa, ja mitä halvemmalla tätä arpaa on saanut salkkuun, aina parempi. Onko tämä kestävää? Mahdoton sanoa, mutta jonkinlainen epäkohta tässä ainakin omasta mielestäni on, kun S&P500-indeksiin sijoittaneet ovat ~tuplaantuneet tänä vuonna:


… Ja USO:on on siirtynyt käyttäjiä aina eksponentiaalisesti enemmän, mitä alemmas hinta on painautunut:


Kuvat Robinhoodin käyttäjistä, jotka lienevät keskimäärin nuorta porukkaa, jotka lienevät altiimpia spekulaatioille, mutta herättää silti kysymyksiä…

Vallitseva ajatus tuntuu olevan se, että keskuspankit tulevat ja pelastavat kaikki. Ongelma on kuitenkin vähenevä kysyntä. Keskuspankkien ja hallituksien toiminnan takana on pyrkimys kompensoida tulevien kuukausien kysynnän romahtaminen. Koska kysyntä sitten palautuu sille tasolle, että yritykset pystyvät selviytymään ilman tukemista, vai saammeko seurata bailouttien jatkumista pidempään?

Tähän vaikuttaa tietysti myös se, miten työttömät palautuvat takaisin töihin ja kuluttamaan. Amerikassa palvelusektorin osuus työvoimasta oli 80% vuonna 2018 ja on siitä vain kasvanut. Tällä hetkellä joudumme seuraamaan palvelusektorin osittaista romahtamista vailla tietoa siitä, kauanko tilanne tulee jatkumaan. Eikä asiaa myöskään auta amerikkalaisten vähäiset säästöt ja luottoon nojautunut kulutus, joka ottaa myös kovaa kolausta: Millions of credit card customers can’t pay their bills and lenders are bracing for the impact - MarketWatch

Ja vaikka Amerikassa kovasti mesotaan avaamisen puolesta, niin tämä kysely muutaman päivän takaa osoittaa, että nämä möyhöttäjät ovat melkoisessa vähemmistössä:
image

15 tykkäystä

Mikä vastapuoliriski on osakkeissa suhteessa fyysisiin ETF:fiin? ETF:ssähän käsittääkseni ihan selkeä vastapuoliriski on, mutta miten on jos esimerkiksi Nordean kautta on ostanut vaikka McDonaldsin osaketta ja Nordea menisi pankkikriisissä nurin?