Wuhan Coronavirus (Osa 1)

Tässä saatu 0,5%:n kuolleisuus luvuilla, jotka eivät sisällä kotonaan kuolleita.

Eli arvio tartunnan saaneita olisi 2,7 miljoonaa, kuolleita reilu 13000 (todellisuudessa toki enemmän).

2 tykkäystä

Jokaista varmistettua tautitapausta kohden on 75 vahvistamatonta tautitapausta. Hmmm.

Jotkut ostavat kaupasta viikon tarpeet kerralla, ja hälläväliä-tyypit käyvät kaupassa joka maitopurkin perässä erikseen. Jos odottelet New Yorkin tapaan kaupassa testattavia saapuvaksi, jälkimmäisille tulee yliedustus.

-edit- tosin tämähän ei muuta sitä tosiasiaa, että tietty osuus väestöstä on immuuneja…kertoo vain, ketkä enimmäkseen.

2 tykkäystä

HUS:sta on joka päivä joku äänessä. Tämä lausunto selventää hieman tilannetta.

Johtajaylilääkäri Mäkijärvi ja toimitusjohtaja Tuominen edustavat HUS:n virallisia kantoja, muut HUS-vaikuttajat antavat lausuntojaan epävirallisemmin asiantuntijoina.

Ja HUS:n linja eroaa ministeriön linjasta. Hallitus on kuitenkin ministeriön kanssa samoilla linjoilla.

”Olemme kuitenkin valinneet laajan asiantuntijapohdinnan perusteella eri linjan kuin esim. Ruotsi, eikä sielläkään nyt kai ihan tällaista toivota. Viruksen pitkäaikaiset vaikutuksetkin ovat vielä hämärän peitossa”, Parviainen kirjoittaa.

Nämä New Yorkin luvut ovat hyvin samansuuntaisia kuin Ruotsin verikoeluvut. Nythän kävi ilmi, että Ruotsi on ehkä tupeloinut näytteiden kanssa, mutta samansuuntainen tulos NY:stä on silti lupaava.

40 sijainnin ryväsotanta voi olla ihan OK, kunhan ne ovat edustavia sijainteja keskimäärin. En nyt lähtökohtaisesti epäile, että he ovat tahallisesti valikoineet oikein sairaita alueita.

1 tykkäys

https://edition.cnn.com/2020/04/22/health/strokes-coronavirus-young-adults/index.html

3 tykkäystä

Ensinäkemältä vaikuttaisi game-changerilta. Sitten kun analysoi lisää, vastaa kuolleisuus n. 1% joitain alkuarvioita ja tuntuu jopa kovemmalta, mitä tässä on ehditty ajattelemaan. Tarkoittaisi jenkeissäkin paria miljoonaa kuollutta ja maailmalla noin 50 mil. joka pyörisi siellä espanjantaudin lukemissa (toki maapallon väkiluku oli sillon jotain ihan muuta).

Alueellisesti tällä olisi toki iso merkitys. Isommassa mittakaavassa mahdollinen rokote ehtisi ehkä jopa apuun. Jenkeissä pitäisi kuolla vuoden ajan 5000 ihmistä päivässä, jotta päästäisiin tilanteeseen, että virus olisi käynyt läpi koko maan perusteellisesti.

Vaikea sano mistä ja milloin saadaan edustavampia lukuja. Suomeen saataisiin tarkat luvut, kun epidemian riittävästi levittyä määrättäisiin satunnaisotannalla testit, joista ei voi kieltäytyä. Will not happen.

New York Cityssähän kuolleisuus koko 8.4 miljoonasta alkaa jo lähestyä 0,2% ihan todetuista kuolemista laskien. IFR eli infektiokuolleisuus noussee 1% tuntumaan vasta-ainetulosten perusteella.

Suomessa tällä hetkellä THL arvioi IFR:n olevan 0,2% ja perustaa strategian siihen. THL:n luvulla kuolleista kääntäen laskettuna koko NYC:n väestön pitäisi jo olla käynyt infektio läpi.

Ruotsissa uskottaneen vielä selvästi pienempään kuolleisuuteen ja sairastuvuuteen kuin Suomessa? Näin olen ymmärtänyt ja valittua linjaa perustellun. Mitään arviota IFR:stä en ole Tegnellin nähnyt esittäneen. On viitannut lehtien mukaan tuhansiin kuolemiin.

Jos NYC tulosta projektoi Tukholmaan 50% immuniteettiin ja otetaan IFR 0,7%, vaaditaan Tukholman suuralueen 2.4 miljoonan asukkaan alueella vielä n. 7 000 kuolemaa lisää.

Koko Ruotsin tasolla hallitsematon epidemian läpilasku ja sen pysähtyminen 50% laumasuojaan vaatisi näillä luvuilla 36 000 kuollutta.

5 tykkäystä

En usko, että näitä voi verrata populaatioiden välillä noin helposti.

Voisi uskoa, että USA:ssa on enemmän kuolemia kuin Ruotsissa johtuen hoidon saatavuudesta. Samalla USA:n kuolemat voivat olla Ruotsiin verrattuna alitilastoituja ja alitilastoituja sielläkin.

On myös mahdollista, että kuolemat tulevat etupainotteisesti todennäköisimpien uhrien ollessa hyvissä rykelmissä vanhainkodeissa ja muutenkin kuolemassa aika helposti ensimmäisestä altistuksesta.

Sitten pitää miettiä, onko väestö selvästi terveempää, lihavampaa tms. toisessa maassa ja onko ikärakenne sama.

Tartuttavuus ei ole välttämättä sama joka paikassa ja populaatiossa, jolloin laumasuojaan vaadittava osuus vaihtelee.

Prosentti kuolleita ei ole huono arvio kuitenkaan. Eipä ole parempaakaan.

1 tykkäys

Jaa että ajattalu ei ole virallisen linjan mukaista :rofl: Empä ole hetkeen kommunistisempaa lausuntoa kuullut.

4 tykkäystä

Väärinkäsitysten välttämiseksi korostan, että @anttirs kommentoi tätä uutista.

Itse tunnustaudun pesunkestäväksi… veronmaksajaksi, yrittäjäksi ja sijoittajaksi. :wink:

4 tykkäystä

Taas sitä mennään

Apu tulee myöhemmin

6 tykkäystä

Aamun luvut (tartunnat/kuolleet): 2,73M / 191055

Eilisen aikana uudet tartunnat(+85000) maailmassa olivat nousussa ja kuolemantapausten(+6600) määrä pysyi ennallaan. Tautitilanne Euroopassa on edelleen hitaasti paranemaan päin. On kuitenkin selvää, että tällä tahdilla toipuminen jatkuu pitkälle kesän puolelle.

Yhdysvalloissa uusien tartuntojen(+31900) määrä nousi ja kuolemantapauksia(+2342) oli yhtä paljon, kuin eilen. Tautitilanne ei näytä helpottavan lukuisten osavaltioiden rajoitusten purkuilmoituksista huolimatta.
Aina värikkäässä Yhdysvaltojen mediakentässä jatkui Georgia-show. Republikaanikuvernööri Brian Kempiä ei hymyilyttänyt hänen kertoessaan pysyvänsä suunnitelmissaan ja luottavansa asiantuntijoihinsa presidentti Trumpin julkisesta arvostelusta huolimatta. Lehdistön mukaan Trumpin hallinnosta vuodettiin tieto, että sekä presidentti että varapresidentti olivat tietoisia Georgian osavaltion avaamissuunnitelmista ja hyväksyivät ne päivää ennen Georgian kuvernöörin arvostelua mediassa.
Eilisen päivän lopuksi Presidentti Trump kauhistutti lääketieteen asiantuntijoita omilla näkemyksillään taudin hoidosta.
Havaijin tropiikin tasaiseen ilmastoon halajavat saavat kokea pettymyksen. Saarien turismista vastaava viranomainen tekee nyt poikkeuksellista työtä. Leit jäävät ripustamatta kaulaan letkeän tanssin tahdissa. Sen sijaan turistiviranomaiset käännyttävät lentomatkustajia takaisin lähtömaihinsa, elleivät he suostu Havaijin vaatimaan 14 vuorokauden karanteeniin.

image

Monissa maissa Euroopassa on viime päivinä käyty keskustelua suhtautumisesta Kiinaan. Kommenttien antamisen suhteen on oltu varovaisia. Etenkin sekä Kiinan mahdollisesta tautitilanteen peittelystä että disinformaatiokampanjasta on paikoin kirjoiteltu hyvinkin terävästi.

Yksi taudista parhaillaan pahiten kärsivä maa on Iso-Britannia. Maan “Chief Medical Officer” antoi lausunnon, minkä mukaan maassa on aloitettu Covid-19 -rokotteen ihmiskokeet. Samassa yhteydessä kuitenkin korostettiin, että hoitoa tai rokotetta ei kannata odottaa valmiiksi seuraavan kalenterivuoden aikana.

Japanissa lääkärit varoittavat, että terveydenhuolto on vaikeuksissa kasvavan potilasmäärän kanssa. Heidän mukaansa tautia ei ole saatu hidastettua tarpeeksi. Japanissa uudet tartunnat(+418) pysyivät eilisellä tasolla. Singaporessa(+1038) päivittäiset tartunnat ovat hitaassa laskussa. Lähes kaikki uudet tartunnat ovat edelleen saatu vierastyöläisten asumuksissa.

Suomessa Lidlin papukaijalenkkarit käyvät kaupaksi ja kansa ihmettelee, ketä pitäisi kuunnella ja uskoa. Lenkkarit myytiin loppuun yhdessä rytäkässä, mutta erilaisia asiantuntijoiden mielipiteitä Covid-19 -taudin hoidosta on tarjolla riittävästi.

Visualisointeja, käppyröitä ja uutisia:
Johns Hopkins , Worldometers , Reuters1 , Reuters2 , COVID tracker , TheBaselab, WHO1 , WHO2 , BNO News , NYC tracker , COVID daily USA , THL kartta , FHM kartta (Ruotsi) , Bloomberg , rt.live (USA state tracking)

56 tykkäystä

Varmasti juuri kuten sanot tulosten yleistettävyydestä. Lähinnä tuolla laskelmalla konkretisoin sitä, että omaan silmään NYC:ssä tutkimuksin todettu eroaa aika merkittävästi Ruotsin matemaattisista mallinnuksista ja heidän vasta-ainetuloksista tehdyistä johtopäätöksistä. Ei anna suoraan tukea ruotsalaisten hyvin korkeaan arvioon infektion yleisyydestä täysin oireettomana.

NYC:n luvut antavat 10 oireetonta 1 todettua kohti ja 1 kuollut 10 todettua kohti. Siellä testausmäärät ovat kolminkertaiset verrattuna esimerkiksi Ruotsiin, Suomeen ja Etelä-Koreaan.

Testauspolitiikka vaikuttaa suuresti noihin suhdelukuihin, mutta oman ajatteluni mukaan ei juurikaan kaikkien infektoituneiden ja kuolleiden suhdelukuun. Ne, jotka kuolevat hoidosta huolimatta, kuolevat testillä tai ilman. Hoidolla pelastettavissa olevat päätyvät kehittyneissä maissa hoidon piiriin ilman testaustakin. Tällä hetkellä ei ole vakiintuneessa käytössä hoitoa, jolla taudin varhainen toteaminen parantaisi ennustetta.

5 tykkäystä

Kyllä vain, eihän testauspolitiikka vaikuta oikeaan koronaan kuolleiden määrään tai oikeaan infektoituneiden määrään. Testauspolitiikka vaikuttaa ymmärtääkseni kuitenkin suoraan koronakuolleisuudeksi tilastoituun kuolleisuuteen, jota tässä ymmärtääkseni käytetään.

Näissä tilastoissa koronakuolema on sellainen henkilö, joka kuolee hänen todetun sairastavan Covid-19-tautia. Luvuissa on siksi virhettä alaspäin, että koronakuolemaksi asti pääseminen edellyttää koronatestiä, eikä postuumeja testejä tehdä. Luvuissa on siksi virhettä ylöspäin, että osa koronakuolemista olisi kuollut muista syistä muutenkin lyhyellä aikavälillä. Nämä molemmat ovat systemaattisia virheitä, joiden suuruutta en osaa arvioida.

Sitten toisekseen, demografisista eroista johtuen Ruotsin mallinnos voi olla totta Ruotsissa ruotsalaisille ja malli voi oikeasti poiketa USA:n vastaavasta. En ole riittävän perehtynyt arvioimaan tätä. Uskoisin myös, että Ruotsissa lopullinen kuolleisuus tulee jäämään pienemmäksi siksikin, että siellä terveydenhuolto on paremmalla tasolla ja saatavampaa kuin USA:ssa.

On jotenkin tulkinnanvaraista, vievätkö USA:n tulokset Ruotsilta uskottavuutta vai antavatko ne sitä jopa lisää. Mielestäni Ruotsissa kuuluukin olla matalampi kuolleisuus kuin maassa, jossa terveydenhuolto on kuulemma maailman kallein ja tehottomin. Nyt toisaalta Ruotsin veritestisählinki ei ole enää ainoa näyttö uskottavan laumasuojan puolesta.

Tarkoitan sanoa tilanteen olevan kurja sikäli, että oikea luku voisi olla 0.5%, tai 1% tai 1.5% Yhdysvalloissa ja Ruotsissa eri. Suhteellinen muutos on kuitenkin suuri, eikä paremmalle tarkkuudelle oikein pääse.

5 tykkäystä

Tämä olisi hyvin luonnollinen vaihtoehto, kun katsoo kuinka paljon hitaammin tauti on kokonaisuudessaan edennyt lämpimissä maissa. Eroja myös Yhdysvaltojen osavaltioissa. Lämpimissä osavaltioissa tartuntaluku pienempi

1 tykkäys

@OldFeki

Ruotsissa odotettavissa todettujen koronatartuntojen selvää kasvua tulevina viikkoina, paljolti testausmäärien moninkertaistumisen myötä.

Tässä vaiheessa alkaa olla epäselvää, kuinka paljolti todettujen tartuntojen lisääntyminen johtuu taudin leviämisestä ja kuinka paljon voimakkaasta kapasiteetin lisääntymisestä. Tämä on todennäköisesti totta myös USA:ssa, ja mahdollisesti myös muualla Euroopassa.

Lähinnä mietin, että minkä tulkinnan antaa päivittäisten tartuntojen kasvulle.

Prime Minister Stefan Löfven said on April 17 that the country aims to further increase the level of testing to 50,000 to 100,000 per week, targeting people who have recently had COVID-19 symptoms.

2 tykkäystä

Tämä olisi hyvä uutinen, koska kohta tuota valoisaa aikaa riittää.

2 tykkäystä

image

Tää on niin hauska tää Kiina: varmaan jotain 4x enemmän väkeä kuin USA:ssa, mutta koronan saaneita vain noin 10% USA:n vastaavasta!! Ja kuolleita: taas vaan noin 10% USA:n vastaavasta.

On se vaan heikko se valkoinen mies kun ei edes koronaa vastusta :rofl: Varmaan kapitalismi heikentää sorretun kansan :rofl:

Masse-setä, FA, pitäiskö meilläkin siirtyä 1-puoluejärjestelmään ja 100.000 hengen puoluekokouksiin, hmmm :thinking: :thinking: :thinking:

16 tykkäystä

Luin omat postaukseni ketjuun Kiinaa koskien. Taidan olla virallinen Kiina-jankuttaja ketjussa. Ei lisättävää perusteluiksi seuraavalle: Omissa silmissä Kiina ja sen toiminta Wuhanin jälkeen on huonoiten tähän palapeliin sopiva osa. Vahva epäily, että tietävät jotain mitä muut eivät viruksen käyttäytymisestä.

(Edit: En usko salaiseen lääkkeeseen tai rokotteeseen tai että virus olisi ihmisen tekemä)

4 tykkäystä