Potentiaaliset listautujat Helsinkiin

Helenillä on ollut hiilineutraalisuusteema meneillään jo pitkään. Suuri osa Helsingin lämmön- ja sähköntuotannosta tehdään Helenin voimalaitoksissa (Vuosaari, Hanasaari, Salmisaari), joista irtoaa yhteensä 1071 MW sähkötehoa ja 1302 MW lämpötehoa. Hiileä käyttävistä voimalaitoksista Hanasaari suljetaan 1.4.2023 ja Salmisaari 1.4.2024, eli yhtiö lopettaa kivihiilen käytön yli viisi vuotta aiempaa suunnitelmaa nopeammin.

Helenin omistaa täysin Helsingin kaupunki. Kurkkasin kaupungin talousarvion tiivistelmää ja tässä on avattu lainakannan kehitystä:

Alijäämäinen toiminnan ja investointien rahavirta katetaan taloussuunnitelmassa en-sisijaisesti lainanotolla sekä osittain kau-pungin kassavaroilla. Taloussuunnitelman mukaan kaupungin lainakanta lähes kaksinkertaistuisi vuoden 2024 loppuun mennessä. Kun kaupungin lainakanta oli vuoden 2020 lopussa 992 miljoonaa euroa (1 508 euroa /asukas), olisi se vuoden 2022 lopus-sa 1 482 miljoonaa euroa (2 233 euroa /asu-kas) ja vuoden 2024 lopussa 1 917 miljoonaa euroa (2 832 euroa /asukas).

En jaksa edes lähteä arvioimaan että mikä Helenin arvo on, mutta Mikael Jungner arvioi 2.3.2021 kirjoituksessa, että pörssiin vieminen (eli 1/3 osakkeista luopuminen) tuottaisi Helsingille 2 miljardia euroa.

Itse en kuitenkaan usko, että Heleniä kannattaisi pörssiin (ainakaan vielä) viedä.

3 tykkäystä

Tässä kännykällä pelaillessa tuli mieleen, että lieneeköhän Fingersoftilla käynyt koskaan mielessä listautuminen. Liikevaihto 2020 22,6 miljoona ja tulos 4,1miljoonaa. Toki aikalailla käsittääkseni yhden pelin (Hill Climb Racing) varassa koko firma.

6 tykkäystä

AI-kehityspalveluja tarjoava Silo.AI olisi mielenkiintoinen listautuja. Liikevaihto on kasvanut 100%+ jo useamman vuoden peräkkäin ja tulostakin tulee hyvällä marginilla. Henkilökunnassa on yli 100 tohtoria. Ydintiimi on kova: prof Sarlin, Ojanperä jne.

Edit: vuoden 2021 highlightsit uutiskirjeestä:

  • With 120 new Silopolis members in 2021, our team now consists of more than 220 employees
  • Initiated operations in 3 new markets, including the launch of our Copenhagen office
  • We’ve more than doubled revenue (~€12M in 2021) and profitability, with a positive outlook for 2022
11 tykkäystä

Edelleen mielenkiinnolla odotetaan Kuopiolaisen KPY:n listautumista helsingin pörssiin. Kyseessä on kahdella strategialinjalla (yrityssijoitukset ja reaaliomaisuussijoitukset) toimiva osuuskunta, jonka omistajakunta on laajasti hajautunut noin 20 000 omistajaan (mm. Aki Pyysing suurimpien omistajien listalla, kirjoitellut yritykseen liittyen aiemmin myös sijoitustiedon sivuille).

Tässä pieni ote yrityksen uusimmasta tiedotteesta: Muutoksia KPY-konsernin ja KPY Novapoliksen johtoryhmissä - KPY

”Haemme aktiivisesti uusia vähemmistöomistuksia nykyisten omistustemme rinnalle. Olemme kiinnostuneita yhtiöistä, joilla on uskottava kasvunäkymä ja arvonnousupotentiaalia. Lisäksi jatkamme Novapolis-ympäristön kehittämistä. Panostamme siihen, että KPY Novapolis vastaa työn muutokseen ja on jatkossakin Kuopion alueen halutuin työskentely-ympäristö. Näiden ohella selvitämme parhaillaan mahdollisuutta listautua Nasdaq Helsingin ylläpitämälle First North -markkinapaikalle”

19 tykkäystä

Koska golfin suosio kasvaa ja harrastajamäärä lisääntyy, laji voi poikia sijoittajia kiinnostavan pörssiyhtiön.

Alan svingin mukana kasvava GoGolf nimittäin selvittää, voisiko se listautua Nasdaq First North -markkinapaikalle.Lajitermein kyse on jo lähipelistä, koska käynnissä ovat yhtiön läpivalaisu ja arvonmääritys.

Yhtiön hallitus pohtii parhaillaan listautumisannin mahdollisuuksia, ja alustavana aikeena olisi listautua vuonna 2022.

13 tykkäystä

GoGolf IPO :star_struck: :golfing_man:

IMO GoGolf on onnistuneesti jo uudistanut vanhanaikaista golfmarkkinaa Suomessa kokonaisvaltaisella tarjoomallaan. Golf Sky:t ovat oikeasti laadukkaita kauppoja, joissa saa myös välillä todella edullisesti huipputuotteita. Vielä kun pystyisivät laajentumaan Suomessa enemmän myös kenttien puolella.

Markkinasentimentti voi kyllä olla haastava IPOille, ellei ole todella houkuttelevasti hinnoiteltu.

11 tykkäystä

Tutkiessani Nimbus Groupia, tuli mieleen, että miksi ei Suomessa voisi olla listattuna myös veneiden valmistaja. Kävin näitä läpi ja törmäsin Swaneja valmistavaan Nautoriin.

https://www.nautorswan.com/about-us/the-company/

https://www.asiakastieto.fi/yritykset/fi/oy-nautor-ab/07723164/yleiskuva

Yritys on vuodesta 1998 lähtien, UPM:n myytyä sen, ollut italialaisen sijoittajaryhmän omistuksessa.

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/upm-kymmene-myy-nautorin/5405834#gs.p5hvjq

Yrityksellä on pitkä historia ja vahva brändi, joten uskoisin sen myös herättävät sijoittajissa kiinnostusta. Liiketoiminta on ollut pitkään tappiollista, ainakin vuodet 2016-2020, mutta jos viime vuoden aikana olisi tulos saatu käännettyä positiiviseksi, niin myös sijoittaryhmällä saattaisi olla intressi ja sopiva tilaisuus irtautumiseen kun IPOt ovat menneet hyvin läpi.

3 tykkäystä

Kyllähän tämä pörssissä saisi olla :sunglasses:
Kasvuraketti Relex keräsi 500 miljoonan euron rahoituksen ja etenee kohti pörssiä – ”Se on varsin todennäköistä”

(juttu vain tilaajille)

“Nyt sijoittajat ovat arvioineet Relexin arvoksi rahoituskierroksella viisi miljardia euroa.”

16 tykkäystä

Siinä rupeaakin olemaan jo yhtiössä vähän kasvuodotuksia kun 120 miljoonan liikevaihdolla on yhtiön arvoksi määritetty 5 miljardia. Voisi sanoa että rupee olemaan price to sales ihan kohtalaisella tasolla :smiley:

Mutta mahtava uutinen! Hienoa nähdä että tällaisia yhtiöitä kasvaa myös täällä Suomessa

18 tykkäystä

Valuaatio-kerätty raha/NTM rev = 23,7x (nettovelkaa pitäisi toki vielä lisää oikaista ja osa rahasta ei tullut yhtiöön). Jää vielä kauas jenkkien top kympistä, vaikka tekee tulosta. :wink:
image

7 tykkäystä

Fazerin tj. täsmentää tän päivän HBL:ssä pörssilistautumista (vapaa suomennokseni):

Pörssiin mennään, kun tarvitaan pääomia ja pääomaa Fazer ei juuri nyt tarvitse Food Servicen myynnin ansiosta.

On ollut silti järkevää julkaista tietoa siitä, että listautumista valmistellaan ja että yhtiössä laitetaan kaikki pörssikuntoon. Emme halunneet, että henkilöstö olisi saanut tietää asiasta vuodon kautta.

Pääomia tarvitaan kuitenkin uuden makeistehtaan investointia varten. Uusi tehdas korvaa Vantaan ja Lappeenrannan tehtaat. Monet paikkakunnat ovat kiinnostuneita. Lopetimme laskemisen, kun 70. kunta soitti.

Jutusta saa sen kuvan, että namitehtaan investointipäätös = pörssiin.

47 tykkäystä

Oisko listautuminen sitten ehkä vuoden 2023 asia?

Moni kunta on varmasti innostunut tarjoamaan tonttia, mutta sitten kun aletaan neuvotella esimerkiksi vedestä ja sähköstä, niin varmaan yhtiökin joutuu perkaamaan sitä, onko tarjous realistinen. Voisin kuvitella, että kohde mm. kuluttaa vettä ja tuottaa jätevettä siten, että aivan kaikkien kuntien teollisuuspuistoista ei lopulta löydykään sopivaa tonttia sellaisen liikenneyhteyden varrelta, joka kelpaa yhtiölle. Rahaa alkanee liikkua aiesopimuksesta eteenpäin.

Kiitos sekä referoinnista että käännöksestä. Olisi ilo, jos kaikki täsmentäisivät jakamiensa linkkien sisältöä tällä tavalla muille lukijoille.

21 tykkäystä

Kiitos reaktiostasi @Kuura !

Fazerin toimari toteaa haastattelussa tulevan tehtaan sijaintipaikasta, että suuren luokan automatisaation ja digitalisaation takia työntekijöiden osaamisen pitää olla ihan uudella tasolla verrattuna entisiin tehtaisiin. Edellä mainituista syistä korkeakoulujen läheisyys kuuluu avainkriteeristöön, kun tehdaspaikkakunta päätetään.

Tämä varmaan karsii valtaosan yli 70 kiinnostuneesta paikkakunnasta. Samassa lehdessä, HBL:ssä, toisessa jutussa Lappeenrannan edustajia haastatellaan ja siellä varattu isot tontit, infra ja korkeakoulujahan on. Mutta muita kovia ehdokkaita on varmasti.

Listautumisen tarkka aikataulu ei selviä jutuista, mutta valmistelut siis täydellä kaasulla meneillään. Kiinnitin erityisesti huomiota jutussa kohtaan, jonka mukaan “bolaget sätter allt i ett sådant skick att en introduktion är möjlig” eli nyt pistetään puulaakissa kaikki pörssikuntoon…

18 tykkäystä
Nasdaqin First North -kasvumarkkinalle tulossa uusi listautuja: yhtiö kertoo suunnitelmistaan maanantaina 21.2

Jaa-a, mitäs mietitään, olisko Relex? :stuck_out_tongue: :smiley: /sarcasm-off

4 tykkäystä

Viimeisen kierroksen myötä 5 mrd arvostuksella tuski first northiin listautuisi relex, vaan suoraan päälistalle, jos edes helsinkiin.

Mutta mielenkiintoista nähdä, mitä sieltä tulee.

1 tykkäys

Hiukan ohi, mutta lisätään nyt vielä. Hyvin heitetty, just ulos: Vähän tunnettu suomalaisyhtiö on kasvanut käsittämättömiin lukuihin – Markkina-arvo 5 miljardia, keräsi kaikkien aikojen isoimman rahoituksen 500 M€, etenee pörssiin USA:ssa | Tekniikka&Talous

"Nähdäänkö Relex lähivuosina listautumassa pörssiin esimerkiksi Yhdysvalloissa?

”Kyllähän se on varsin todennäköistä”, Kärkkäinen vastaa."

Palataan takas Helsinki keskusteluun tän jälkeen. Jos meni liikaa ohi niin saa liputtaa, huomiona vaan ettei tarvii Helsingin/Pohjoismaiden listoilta ettiä tulevaisuudessa jos menee kuten toimari miettiny.

9 tykkäystä

Eiköhän sitä voi listautua sekä että?

2 tykkäystä

Seuraava listautuja Injeq. Taitaa foorumilla jo jokunen omistaja ollakin.

45 tykkäystä

Sillälailla! Ai että saa olla ylpee tiimistä, ja sijottajanakin mukavaa kun oma panos palkitaan.

1 tykkäys
2 tykkäystä