Suuri IPO / kaupankäynnin ketju: tekniset kysymykset

Tossa IPO strategia salkussa on 5k€n pääoma, ei varmaan skaalaudu mihkään miljoonan salkkuun.

1 tykkäys

Entä oma vaivannäkö, kun IPOja kuitenkin aika monta ja yhtiöihin perehtyminen vie aikaa?

Jos listaat kaikki IPO:t mihin olet osallistunut tänä vuonna niin voimme selvittää allokaatiot ja laskea mikä olisi ollut tuotto jos kaikkiin olisi laittanut yleisöannin maksimit.

1 tykkäys

Vuoden 2021 loppuessa IPO:ista omat mietteeni:

Mielenkiintoista ollut, oppinut paljon uusista liiketoiminnoista. Aikaa mennyt kymmeniä tunteja yhtiöesittelyihin ja omiin laskelmiin. En kadu, näillä opeilla luultavasti tehdään rahaa tulevina vuosina lisäsijoituksina.

Mukavia pikavoittoja paljon, mutta Ecoup tuhosi suuren osan IPO-tuotoistani. Vuoden päästä voi toki myös Ecoup olla plussalla, en ole myynyt mitään. Suurin tuotto tuli Puuilosta, menin isolla euromäärällä osakkeeseen kiinni ja ostin ekana pörssipäivänä lisää halvalla, holdaan nyt toivottavasti vähintään 10 vuotta osinkoja keräillen.

3 tykkäystä

Historiallisesti IPOt on 15% alihinnoteltu, koska yhtiö hyötyy hypestä ja ekan päivän otsikoista “kempower up 50%”, saavat mahdollisimman paljon asiakkaita, ym. Mutta yleisesti tiedetty tilastotieteeseen perustava perjaate on, että IPOilla on tosi vaikea tehdä rahaa ja tuotto-odotus on lähellä nollaa. Ihan vaan koska hyvistä IPOista saat pienen osan merkkaamiasi osakkeita ja huonoista kaikki. Itse näen että tekemällä perehtymiset kunnolla ja merkkaamalla vasta viime hetkellä, kun on mahdollisimman paljon informaatiota saatavilla ja oma bias on jo hieman tasoittunut, niin IPOilla voi tehdä muutaman prosentin lisätienestit vuodessa. Parempia tuottoja on vaikea nähdä realistiseksi jos riskinhallinta on mukana pelissä.

4 tykkäystä

Viesti yhdistettiin ketjuun: Potentiaaliset listautujat Helsinkiin

Hei viisaat!
Minulle allokoitiin Vår Energin osakkeet IPOssa kuten kuuluikin ja kaupankäynti on jo mahdollista. Silti kaupankäyntiä ei tapahdu vaikka Oslon pörssi on auki. Tarjoustasot vaihtelevat mutta uudet ostot eivät onnistu. Mistä tämä johtuu?

Varmaan parasta kysyä osakevälittäjältäsi. Todennäköisesti jotain mätää heidän päässään.

Edit ah niin tietty ei se vielä ole auki. Luulin että olivat tuon osalta tunnin suomea edellä mutta eipä näin ole. Eli huutariin voi pistää toimaria sisään mutta vasta tasalta alkaa tapahtumaan.

1 tykkäys

Oslo aukeaa 10. Norjassa on pitkä huutokauppa Suomeen verrattuna

5 tykkäystä

10.00 aukee?

1 tykkäys

Mikä Suomi listautumissa mättää Nordnettia kun lainoitusaste aina pitkään alkuun 0% mutta Ruotsi/Norja akselilla heti kunnossa. Muutenkin IPO:t hoidetaan hitaasti.

Esimerkkinä Vår Energi. Merkintä loppui eilen. Rahat tililtä vasta tänään. Kaupankäynti heti käyntiin aamusta ilman takkuilua. Lainoitusaste 50%. Näin kaikki pitäisi hoitaa.

3 tykkäystä

Olisiko niin, että Suomessa on vähemmän asiakkaita, ja asiakkailla vähemmän rahaa kuin Ruotsissa? En tarkistanut faktoja.

1 tykkäys

Ruotsin kyllä ymmärtäisin kun siellä sijoittajia on enemmän ja paalua pisaa. Myös listautumis tahti on euroopan huippua. Systeemit varmasti kilpailtu kohdilleen.
Mutta tämä Vår Energi on Norjasta. Se on väkimäärältään pienempi ja ainakin tämän vanhan tilaston mukaan käyttäjämäärä oli vain puolet Suomesta. Nordnet – Wikipedia

2 tykkäystä

Ihan mielenkiinnosta, paljonko irtosi merkatuista osakkeista Vår Energin IPOssa?

2 tykkäystä

Minimillä sai kaikki.

1 tykkäys

Jep, saman havainnon olen itsekin tehnyt. Jostain syystä NN Suomen osalta lainoitusasteiden määrittely takkuaa. Prosessihan on oletettavasti täysin sama joka maassa. Kenties Helsingin “konttorilla” ei ole riittävästi resursseja, homma ei ole hallussa (osaamisvajetta) tai asia ei vain yksinkertaisesti kiinnosta (johtamisongelma). Case Vår Energi on malliesimerkki siitä miten homma tulisi hoitaa, eli jotain siellä Oslon konttuurilla osataan tehdä paremmin, tuoretta benchmarkkia olisi nyt tarjolla. Tuli tuossa taannoin vähän kirjelmöityä asiasta kahvihuoneelle:

Toivottavasti jatkossa palvelutaso paranee. Näin on luvattu :+1:

5 tykkäystä

Nyt tarvittaisi Foorumin apua! Meiltä on järjestäjät ja myös yhtiöt kyselleet, että voiko nykytilanteessa listautua pörssiin? Siispä otetaan hyvinkin yksinkertainen gallup: “Oletko nykymarkkinassa kiinnostunut uusista listautujista sijoituskohteena?”

  • Kyllä
  • Ei

0 voters

Lisäksi otan mielelläni vastaan kommentteja ja ajatuksia tähän liittyen. Miksi kiinnostaa ja miksi ei? Minkälaiset yhtiöt nyt kiinnostavat/eivät? Onko fokus nyt valuaatiossa vai missä?

Kiitoksia kaikille etukäteen :slight_smile:

28 tykkäystä

Hyvälle yhtiölle löytyy aina sijoittajia. Listautujan kannalta hinnoittelu tällaisessa turbulenssissa ympäristössä on varmasti hankalaa, liian halvalla ei tee välttämättä mieli, markkinaympäristössä kalliiksi mielletylle on vaikeampi löytää halukkaita ostajia. Periaatteessa kyse on valuaatiossa ja odotusarvoista. Itse uskoisin hieman kauemmin toimineen ja markkinoilla jo paikkansa lyötäneen yhtiön listautumisen olevan houkettelevampi.

31 tykkäystä

Itse tykkäisin nähdä Helsingin pörssissä lisää Spinnovan tapaisia tulevaisuuden tekijöitä, jotka hakevat pörssiin mukaan tukemaan omaa liiketoimintansa kehitystä.

Lamorin tapaisia perheyhtiöitä, jotka hakevat sitä uutta askelta kasvattaakseen liiketoimintaansa aidosti globaaliksi.

Itse tykkäisin haalia salkun täyteen yhtiöitä, joissa on sitä intohimoista draivia ja tekemisen meininkiä. Tulevaisuuden tekijöitä.

Ehkä nyt saattaisi turvallisuusbidjetin lihotuksesta hyötyvät saada myös innostumaan.

Vähemmän kiinnostaa väliaikaisesti kassavirtaa kasvattaneet koronavoittajat. Näen vähän ongelmana, jos sijoittajilla on syytä olettaa yrityksen rahastavan koronan poikkeusolot ja olettavat yrityksen tuloksen jatkossa laskevan.

Mutta meitä sijoittajia on paljon erilaisia. Antaa kaikkien kukkien kukkia.

12 tykkäystä

Yrityksellä pitäisi olla liiketoimintaa. Mielellään kannattavaa sellaista jo. En usko, että nyt on hyvä hetki listautua tarinavetoisena yhtiönä, joka tarvitsee pääomaa kehitystyöhön ja sitten joskus saadaan liikevaihtoa.

Yrityksen kilpailuasetelma kiinnostaa nykytilanteessa. Kuinka he ovat varautuneet inflaatioon, onko yhtiöllä oikeasti hinnoitteluvoimaa ja perus, mikä tekee yhtiöstä erilaisen.

Listautumisen hinnoittelussa kannattaa olla konservatiivinen ja laatia hinta mieluummin neutraaliksi tai halvaksi ja antaa pörssin sitten määrittää kohteen todellisen arvon. Koska se on mitä pörssi tekee.

12 tykkäystä