Puolijohdejätit: AMD, Intel, NVIDIA, TSMC, TI, Micron, Broadcom, Qualcomm, ASML yms

Intel taas vaihteeksi isossa alamäessä premarketissa (-8%). Syynä tähän on eilen pörssien sulkeutuessa julkaistu Q1-tulos, joka kyllä päällisin puolin täytti markkinoiden odotukset, mutta sitten se ohjaus kakkoskvartaalille jäi noin miljardin dollarin verran pakkaselle (12.5 vs 13.5) odotuksista.

Ennen tätä osake luisui, kun Intel kertoi sirutehdasprojektiensa aiheuttamista tappioista. Kyllä tämän jätin comebackia odotellessa vaaditaan ihan äärimmäistä kärsivällisyyttä ja uskoa. Kaltaisillani kovimmillakin “fanipojilla” alkaa sitä uskoa ja luottamusta välillä koetella. Isossa kuvassa monen sijoittajan usko onkin jo mennyt aikaa sitten. TSMC:n ja NVidian etumatkaa (valmistus ja tekoälysirut) pidetään yleisesti ottaen aivan liian suurena Intelille saavuttaa. Ainakin USA:n liittovaltio sentään vielä uskoo, kun rahoittaa näitä tehdashankkeita.

3 tykkäystä

Itse uskon että Intel pääsee takaisin pallokentälle aikanaan, mutta siruteollisuudessa ongelmana ovat lead timet jotka ovat uskomattoman pitkiä. Täsmälleen sama syy miksi Nokia rämpi pitkään (joka sekin oli Intelin ansiota…).

Kun tiedät että olet metsässä eikä tavara ole kilpailukykyistä, korjausliike voi ottaa luokkaa viisi vuotta. Eivätkä kilpailijat istu käsiensä päällä vaan painelevat horisonttiin, eli pitäisi korjata ongelma ja jotenkin arvioida missä pitäisi olla 5v päästä jotta ollaan taas kilpailukykyisiä, ja samalla pitäisi selvitä laihojen vuosien yli menemättä konkkaan ja edelleen valmistaa jotain niissä miljardeja maksaneissa tuotantolaitoksissa jotka on jo suunniteltu ja lukkoon lyöty aiempina vuosina - jotka tiedät olevan kilpailukyvytöntä jätettä joka on pakko myydä alta torihintojen…

Itse tällä hetkellä arvioisin että Intel pääsee takaisin juoneen kiinni ehkä 2025 lopulla. Se on sitten arvuuttelua että milloin markkina vakuuttuu tästä. Yleensä tämä tapahtuu hyvissä ajoin, mutta koska Intel on sen verran sarjapettänyt, itse uskon että isompi liike tulee vasta kun on tarjota oikeasti hyvä kvartaali toteutuneiden lukujen valossa… ja koska ala vaatii niin valtavia investointeja, tämä on melkoista arpapeliä, kvartaalien välinen heilunta voi olla niin isoa.

13 tykkäystä

Ainakin pysyy mielenkiinto alaa kohtaan hyvin yllä tätä Intelin “draamaa” seuratessa. Ykköshaaste Intelillä x86 CPU-puolella on sitkeästi ollut viime vuodet sirujen virrankulutus, vaikka tuote ei muuten ratkaisevasti suorituskyvyltään häviä AMD:n suorittimille. Loppuvuodesta julkaistava Arrow Lake näyttänee sitten niin markkinoille kuin asiakkaillekin suuntaa missä mennään… Paljon positiivisia asioita pitää seuraavan sukupolven sirujen kuitenkin suhteen tapahtua, että yhtiö saa lisää tuulta purjeisiin ja vallattua takaisin markkinaosuuksia AMD:ltä. GPU-puolella mielestäni Intelin alustava sisääntulo markkinoille on ollut kohtuullinen, kun miettii kuinka tyhjästä siellä kuitenkin on GPU-puolella aloitettu. AI-käytössä tuskin Battlemagea juurikaan nähdään, mutta PC-puolella voi vallata AMD:n kanssa markkinaosuuksia, jos/kun Nvidian kortit tulevat rahvaalle kansalle liian kalliiksi ja vaikeasti saataviksi AI-hypen vetämänä. Konesalipuolella Gaudi-suorittimilla on niilläkin omanlaisensa kilpailuetu, vaikka volyymissä on toki vaikea kilpailla Nvidian kanssa.

Saa nyt nähdä sitten, mitä tuo Gelsingerin kovasti manostama rautatason AI-suoritin Arrow Lakessa mahdollistaa käytännössä. Vähän kyllä kuulosti ensihätään sellaiselta taikatempulla, jolla yritetään taas peitellä ja paikkailla sitä, ettei ihan olla AMD:tä kisassa saavutettu.

Bounce back ensi vuonna olisi periaatteessa ihan hyvä suoritus jos toteutuu. Tehdaspuolen investointien tuottavuus voi kuitenkin venyä lähemmäs vuosikymmenen vaihdetta. Mutta kärsivälliselle ihan mielenkiintoinen ja potentiaalisesti pitkällä aikavälillä tuottoisa sijoituskohde Intel silti on.

3 tykkäystä

Joku asiaa paremmin tunteva voisi ehkä kommentoida, mutta minusta näyttää pikemminkin sellaiselta, että kun se tehdas on kerran laitettu pystyyn, niin sitä sitten ajetaan ja kauan. Ainakin jos osaan mitään päätellä tästä listasta, missä on tehtaat ja prosessit: List of semiconductor fabrication plants - Wikipedia

Intelin kohdalla toki on niin, että kun kerran pitäisi olla maailman huipulla nimenomaan kalleimpien ja hienoimpien prosessorien tuotannossa, niin ei ehkä ole varaa pyörittää vanhoja koneita ollenkaan samalla mallilla kuin jossain yksinkertaisempia puolijohteita tekevissä firmoissa.

Kyllä niitä Intelin tuotantolinjoja pyöritetään ja valmistetaan sekä myydään piirejä edelleen paljon, mutta katteista joudutaan tinkimään kun tavara ei ole niin kilpailukykyistä. Pitää aina muistaa että “top of the line”-rauta on loppuen lopuksi vain pieni siivu kaikesta mitä valmistetaan ja myydään. Isot volyymit tulevat keskinkertaisesta tavarasta ja hintoja tuunaamalla pienet heikkoudet voidaan aina paikata. Ja jos valmistajat eivät halua lastuja, vähän markkinointirahaa ja alennuksia niin taas tehdään Intel-pohjaista kannettavaa ja pöytäkonetta koska ahneet laitevalmistajat laskevat että kun Intel tinki saaliistaan, näin jää enemmän varaa mistä sitten halpuuttaa koneita jos ei muuten mene kaupaksi vs. kilpailijat.

3 tykkäystä

https://twitter.com/financialjuice/status/1785402876430315982

image

AMD odotuksien mukaisesti täysin ennusteisiin. Eikä “yllättäen” riitä markkinoille.

10 tykkäystä

Tässä on Pekan tviittiketju Intelistä. :slight_smile:

https://twitter.com/vontuchman/status/1786711101184389583

image

Tästä löytyy loppuosa tviittiketjusta, mutta kannattaa lukea mielummin palvelusta enemmin kuin tästä

image
Kuva




9 tykkäystä

x86n tulevaisuus ei ole epävarma ja itse arkkitehtuurin lyttääminen ikivanhaksi on väärä ajatus.

Edellisen kerran kun Intel oli sitä mieltä että x86 on vanha, saatiin Itanium. Ja se oli niin uskomattoman eeppinen epäonnistuminen että siitä vieläkin kerrotaan kauhutarinoita…

Tulevaisuus on x86-jatkojalostus, koska maailmassa on täysin käsittämätön määrä softaa joka pyörii tämän arkkitehtuurin päällä. ARM on monella tapaa edelleen melkoista kuraa mutta on raivannut markkinaosuutta taikasanalla virrankulutus, mobiililaitteet edellä. Mutta kaikki perustuu kompromisseihin. On duuneja joissa nämä kompromissit ovat OK ja virrankulutuksen pienuus merkitsee niin paljon että kompromissit kannattaa tehdä. Sitten on duuneja jossa näin ei ole.

Se, että Intel on epäonistunut x86-arkkitehtuurin jalostuksessa ja virrankulutuksen pienentämisessä ei tarkoita sitä etteikö homma voi silti edelleen onnistua. AMD käyttäen TSMCn tuoreempia valmistustekniikoita tekee x86-työpöydällä samaa tai jopa parempaa duunia noin puolet pienemmällä virrankulutuksella kuin vastaavat Intelin tuotokset ja kehitys jatkuu edelleen vahvasti.

Intelin tulevaisuus on eittämättä kiinni heidän valmistuspuolen kehitystyöstä. Firmalla on niin älytön määrä pääomaa ja osaamista kiinni piirinvalmistuksessa että se nyt vaan pitää punnertaa tuottamaan tavaraa ja voittoa. Jenkkien valtio ei katso tilannetta jossa tämä tietotaito menetettäisiin vain koska Taiwanissa osataan homma paremmin juuri nyt.

Kaikki viittaa siihen että Intel on saanut jälleen homman vähitellen raiteilleen, mutta ongelma on se että viimeisen parin vuoden aikana tehdyt korjausliikkeet näkyvät lopputuotteissa vahvasti viiveellä. Ehkä 2025 lopussa alkaa tilanne olla taas kiinnostava tältä osin.

Se on sitten herran haltuun milloin junaan hyppääminen kannattaa - pohjat voi olla tänään tai vuoden päästä, tai jotain siltä väliltä tai sitten ei. :man_shrugging: Toisaalta mielestäni suunta on jo oikea ja markkina vain toistaiseksi ei diskonttaa sitä koska luotto on mennyt usemman vuoden kyntämiseen ja peruutuspeilissä oleviin katastrofaalisen huonoihin kvartaaleihin nojaten. Eikä tilannetta helpota se että Intel missasi datacenter-AI-junan lähes täydellisesti…

28 tykkäystä

Jaahas, Intelin ongelmat jatkuvat. Nyt jos osaa lukea rivien välistä, voi tehdä valistuneita arvauksia lähviikkojen tapahtumista…

En oikein näe miten Intel selviää tästä ilman lakijuttua. Luonnollisesti kun joukkokanne napsuu, siinä tietty voittavat lähinnä lakimiehet mutta tilanne on mielestäni täysin selvä:

  • Intel myi rautaa joka vakiona emojen vakioasetuksilla pyöri nopeudella X, tarjoten tehoa tietyn määrän, mutta toisaalla suositteli asetuksiksi alempia asetuksia joita yksikään emovalmistaja ei tarjonnut vakiona. Suurin osa ei edes tarjonnut optiona vaan olisi vaatinut nipun käsipelillä tehtyjä muutoksia moneen paikkaan.

  • Intel jälkijunassa herää faktaan että kaikki myydyt lastut eivät ole stabiileja näillä asetuksilla joita emovalmistajat ovat laittaneet vakioasetuksiksi. Ongelmia näyttää myös tulevan enemmän ajan myötä (tärkeä pointti)

  • Intel julkaisee speksien muutoksen, joka muuttaa aiemmat suositukset pakolliseksi joka leikkaa nopeimpien prosessorien tehoja. Hiustenleikkuu riippuu siitä mitä prosessorilla ajetaan, mutta -10% lienee hyvä arvio joka on oikealla pallokentällä. Joissain tapauksissa voi olla vähemmän, joissain enemmän. Tämä napsuu emovalmistajien kautta BIOS-päivityksinä uudeksi “vakioasetukseksi”.

Käyttäjä voi tietty edelleen ohittaa tämän, mutta kaikki julkaisun yhteydessä tehdyt arvostelut ja vertailut on tehty aiemmilla vakioilla jotka olivat Intelin suosituksia korkeammat ja näin saatiin hienosti lastu joka juuri ja juuri pärjäsi AMDn kilpaileville (ollen karvan verran parempi pelikäytössä) - tärkeää kun näitä pitäisi saada myytyä. Hävisi hyötykäytössä jossa isosta coremäärästä on enemmän iloa, mutta sielläkin häviö pysyi järkevissä rajoissa. Jos arvostelut olisi tehty näillä uusilla Intel Default-asetuksilla, Intel olisi hävinnyt todella rumasti. -10% on sellainen ero joka olisi tehnyt tuotteen pahasti kilpailukyvyttömäksi.

Intel ei olisi tehnyt tätä muutosta ellei heidän olisi täysin pakko tehdä sitä. Jos kyse olisi vain pienestä prosentista lastuja joka ei satu toimimaan ihan joka tilanteessa, he ottaisivat vain siitä osuman ja vaihtaisivat ne takuun piirissä.

Spekulaatiota: Intel tekee tämän, koska heille on paljastunut että nämä ongelmat johtuvat siitä että emojen liian tiukalle vedetyillä vakioasetuksilla prosessorin piisiru vaurioituu ajan myötä. Vauriot ovat hyvin pieniä, mutta riittäviä sille että lastu ei enää pysy pystyssä samoilla volteilla samoilla kellotaajuksilla, vaan joko voltteja pitäisi nostaa, tai kellotaajuutta laskea. Ja volttien nostaminen lisäisi lämmöntuottoa joka voi taas estää toiminnan aiemmin toimivilla kellotaajuuksilla. Eli jos tätä vakioasetusten muutosta ei tehdä, Intel pääsee takuuvaihtamaan suuren osan 13900K/KF/KS ja 14900K/KF/KS -prosessoreista koska ne eivät selviä suunniteltua käyttöikää. :grimacing: Lisäksi ellei mitään muuteta, korvaavat prossut lahoaisivat aivan samalla tavalla ennen pitkää.

Tämä on mielestäni ainoa looginen selitys tälle viimeisemmälle vedolle jossa alemmat asetukset pakotetaan emovalmistajien kautta uusiksi vakioasetuksiksi. Silläkin uhalla että tämä on suoraan kuin tilaisi joukkokanteen yksillä spekseillä / arvostelutuloksilla myydyn raudan jälkikäteen rampauttamisesta.

Jos olisin Intelin osakkeenomistaja, sanoisin että :angry: ja todennäköisesti juoksisin katsomoon. Tämä ei ole sijoitussuositus. Markkina voi välillä toimia epäloogisesti.

33 tykkäystä

Intelin kohdalla myötätuuli on vaikuttanut vaihtuneen vastatuuleksi jo hyvän aikaa sitten, ja trendi jatkuu edelleen.

Advanced Micro Devices (AMD) and ARM Holdings (ARM) both gained market share over Intel in the first quarter, Citi analysts said Wednesday, citing newly released estimates by Mercury Research.

AMD’s overall market share for microprocessor units 18,4 % → 18,6 %

ARM’s MPU market share 10,0 % → 10,8 %

In contrast, Intel’s overall market share for MPUs 71.7% → 70.7%.

The Wall Street titan maintained a Neutral rating on INTC and a Buy rating on AMD.


Goldman Sachs maintained Intel "sell’ with a price target of $30.00 from a prior price target of $34.00

Lähde: Investing Pro

5 tykkäystä

Tuo Intelin prosessorien emoasetuksien soppa sakenee, nyt tuli uusi lausunto joka sotkee asioita entisestään.

Nyt kelataan taaksepäin että emovalmistajien ei tulisi asettaa näitä Baseline-asetuksia vakioksi, vaan vakioasetuksien tulee riippua emolevyn virransyötön laadusta.

Eli kun ostat 13th/14th gen huippuprossun niin sen teho on sitten “it depends” riippuen siitä mihin emoon sen lyöt kiinni ja mitä ko. emovalmistaja on päättänyt laittaa asetuksiksi tällä kertaa. Ja se on niillä asetuksilla vakaa. Ehkä. :man_facepalming:

Ei erityisesti selvennä tilannetta, mutta kenties syynä on se että Intel itsekin tajusi että tästä voi kerätä joukkokanteen niskaan, joten äkkiä peruutellaan ja jätetään todellinen tilanne epäselväksi ja emovalmistajista riippuvaiseksi.

Tämä uusi versio ei täsmää siihen mitä aiemmin oli kerrottu emovalmistajille, joten saa nähdä miten homma toimii käytännössä kun BIOS-päivityksiä alkaa napsumaan, oletettavasti parin viikon sisään.

9 tykkäystä

@Jarnis, pakko oikein aurinkotuolista kommentoida – lyöt nimittäin Inteliä melkoisella jättilekalla vedoten tavallisiin emolevy-, BIOS- ja virransyöttöongelmiin, joihin ovat pelkästään viimeisen vuoden sisällä törmänneet myös muut valmistajat, kuten vaikkapa Nvidia. Historiasta näitä löytyy kaikkien valmistajien kohdalla roppakaupalla. Aktiivisille PC-harrastajille nämä ovat varmaan mielenkiintoisia juttuja – sijoittajille ei ehkä niinkään.

Intelin kanssa kannattaa edelleen seurata isoa kuvaa. Siinä on riskejä seurattavaksi ihan riittävästi tavalliselle pulliaiselle. Uusia tiedonjyviä on tarjolla joka päivä etenkin Aasian medioissa.

Intelin massiiviset investoinnit ovat osa maailman geopoliittista muutosta. Jos joku vannoo tietävänsä lopputuloksen, hän huijaa.

Intelin Iso kuva ei ole muuttunut, vaikka kurssi reagoikin syöksylaskulla kehnoiluun. Haasteet ovat edelleen isot, mutta niin on palkintokin, jos yhtiö onnistuu muodonmuutoksessaan edes kohtuullisesti. Mitä sijoitussuosituksiin tulee… katsomossa kannattaa nyt pysyä, jos siellä on jo valmiiksi, mutta sinne ei välttämättä kannata juosta.

Tämä tuore uutinen on ison kuvan kannalta ihan mielenkiintoinen.

Intel has secured the majority of high-NA extreme ultraviolet (EUV) equipment that ASML is manufacturing up to the first half of next year, TheElec has learned,

The Dutch fab equipment maker is manufacturing five units of the kit this year, which will all go to the US chipmaker, sources said.

출처 : THE ELEC, Korea Electronics Industry Media(http://thelec.net)

(linkki juttuun kuvassa)
image

13 tykkäystä

Kyseessä on Intelin historiassa aika poikkeuksellinen tilanne kun lippulaivatuotteet eivät toimi niinkuin pitää ja speksien kanssa sekoillaan. Intelin historian perusteella pitäisi osata tällaiset insinöörijutut kuin tuotteiden testaus ja speksien määrittely. Vaikeaa tuntuu olevan.

NVIDIAn ongelmat olivat hyvin toisenlaisia - siellä itse piirit toimivat niinkuin pitääkin, ongelmaksi muodostui kolmannen osapuolen valmistama virtaliitin joka on liian heiveröinen ns. tavallisten pulliaisten kokoonpanoihin joissa asioiden pitää olla ns. foolproof.

Se että Intel saa uutta hienoa valmistuskonetta vaikuttaa tulevaisuuteen, muutaman vuoden päähän. Monta kertaa olen sanonut että tässä on ainekset käännökseen ja pitkässä juoksussa varmasti taas rullaa, mutta käännettä odottavan aika on pitkä…

Niin ja jos kaivetaan päivän uutisivirtaa…

https://www.reuters.com/technology/us-revoked-some-export-licenses-chinas-huawei-2024-05-07/

WASHINGTON/SINGAPORE, May 7 (Reuters) - The U.S. has revoked licenses that allowed companies including Intel and Qualcomm to ship chips used for laptops and handsets to sanctioned Chinese telecoms equipment maker Huawei Technologies, three people familiar with the matter said.

A fourth person said some of the companies were notified on Tuesday that their licenses were revoked effective immediately. The U.S. Commerce Department earlier in the day confirmed it had revoked some licenses but stopped short of naming the companies.

Tässä tilanne olikin outo koska jostain syystä AMD ei vastaavia lisenssejä myydä tavaraa aiemmin ollut saanut vaikka Intel ja Qualcomm saivat jatkaa kauppaa Huawein suuntaan. No, tämä “virhe” on nyt jenkkien valtion suunnalta korjattu. Saattaa notkauttaa loppuvuoden Intelin lukuja, ja osake hieman niiaa jälleen vaihteeksi :frowning:

12 tykkäystä

https://www.reuters.com/technology/intel-flags-revenue-hit-us-revokes-certain-export-licenses-chinese-customer-2024-05-08/

May 8 (Reuters) - Intel (INTC.O), opens new tab said its sales would take a hit on Wednesday after the U.S. revoked some of the chipmaker’s export licenses for China, in a move Beijing complained was going too far in the name of national security.

Intel did not disclose the name of the Chinese customer in its filing, opens new tab with the Securities and Exchange Commission, but Reuters had reported on Tuesday the U.S. has revoked licenses that allowed companies, including Intel and Qualcomm (QCOM.O), opens new tab, to ship chips used for laptops and handsets to sanctioned Chinese telecoms equipment maker Huawei Technologies.

Intel’s shares fell 2% after it said it expects revenue for the second quarter to remain in the range of $12.5 billion to $13.5 billion, but below the midpoint.

6 tykkäystä

X:ssä oli kirjoittaja nähnyt vaivaa ja jäsentänyt puolijohdeyhtiöiden rooleja koko tuotantoketjussa. Ei hullumpi jäsennys, minusta. Tuostahan jokainen voi ottaa runkoa oman näkemyksensä pohjaksi.

Kuva otettu täältä:
Shay Boloor X:ssä: “Here’s a roadmap showing how top semiconductor companies are driving production in the new digital economy :point_down: 1. $ARM provides the blueprint for processors. 2. $CDNS & $SNPS enhance the speed and integrity of chip designs by offering EDA tools. 3. $QCOM designs all premium…” / X (twitter.com)

4 tykkäystä

Raakaa on kun Intel on unohdettu listalta - niin se on katoavaa maine ja kunnia.

8 tykkäystä

Niin se menee. Mutta ainakin USA:ssa Intelin pysyvyys on jopa turvallisuuskysymys. Intel itsehän haluaa olla puolijohteiden raakatuottaja monien siruvalmistajien tarpeisiin. Mitä jos Intelin lähitulevaisuuden kuvaa muutamalla sanalla; mikä Intel nyt oikein haluaa olla?

1 tykkäys

“Qcom designs all premium mobile chips” - unohtui vissiin mainita, että isoimmat tekee itse - Samsung (SLSI), Google (Pixel), Huawei (Hisilicon), Apple. Semipuolellakin Mediatek tulossa haastajaksi MediaTek will power a 'premium' Android phone in the US this year

Muuten sama huomio kuin yllä, Intel putosi kelkasta… PC-puolellakin tapahtuu ARM:n läpimurto ennemmin tai myöhemmin, kannattaa katsoa qcomin Nuvia-oston avulla syntynyttä Elite-X -chippiä: https://www.axios.com/2023/10/24/qualcomms-pc-chip-nuvia-snapdragon-elite-x

Ensimmäiset Elite-X PC:t tulossa kauppoihin ilmeisesti tänä kesänä.

3 tykkäystä

Onhan tuossa päälinjat kohdillaan, mutta todellisuus on puolijohdepuolella niinkuin muuallakin yleensä huomattavasti monimutkaisempi hämähäkinseitti ja riippuvuussuhteita on ristiin rastiin. Melkein kaikki noista puolijohdefirmoista omistavat jotain IP:tä jota käytetään toisten piireissä, ei pelkästään ARM. ARM ei myöskään tarjoa mitään suoria piirustuksia vaan abstraktia koodia, vaan nuo esim. Synopsysin EDA työkalut itseasiassa syntetisoivat sen fyysisen kolmiulotteisen mallin joka vastaa koneensuunnittelun 3d mallia/piirustuksia. Ja Synopsys EDA työkaluvalmistajana tekee yhteistyötä Intelin, TSMC ja Micronin, Samsungin jne. fabien kanssa kun luo sitä mallinnuskoodia joka tekee tuosta ARM:jne fabless firmojen abstraktista koodista kunkin fabin prosessiin sopivia porttiverkkoja, transistorin rakenteita, jännite ja kellosignaalijohdinverkkoja jne fyysisiä rakenteita.

Intel ja AMD myöskin isona FPGA valmistajina tarjoaa rautaa ja FPGA EDA softaa jolla noiden firmojen abstraktin koodin looginen toimivuus ensin testataan, ennenkuin se siirretään eteenpäin Synopsysin EDA työkaluihin jossa generoidaan tietyn fabin prosessiin sopivaa fyysistä rakennetta. Prosessi on melkoinen helvetinkone joka pyörähtää useamman kerran tuon putken edestakaisin.

4 tykkäystä