Puolijohdejätit: AMD, Intel, NVIDIA, TSMC, TI, Micron, Broadcom, Qualcomm, ASML yms

Moodys nostanut AMDn luottoluokitusta. “Credit rating boost by Moodys to Baa3, from junk to investment grade.”

2 tykkäystä

Kiireisen illan pretty please with sugar on top, kun en itse pysty kaivelemaan: AMD -4 %, miksi, ostopaikka?

E: Intel / AMD / NVidia / S&P 500 piirtävät käytännössä samaa käyrää, eli ei liene mitään uutisia ulkona. Pieni peli, Intelit ulos ja tienesteillä 50/50 AMD/NVidia sisään.

2 tykkäystä

Ei mitään syytä, koko NASDAQ niiaa taas täään.

1 tykkäys

Tämän ensimmäisen artikkelin luettuani tuli sellanen fiilis, että alkaa mennä ohi niin että heilahtaa. Täytyisi perehtyä enemmän aiheeseen. Nanometrit hyvin markkinoinnin tukena, ja nopeasti voisi kuvitella, että pienempi on aina parempi. Joka tapauksessa mielenkiintoiset vuodet edessä. @Jarnis pitänee meidät ajantasalla? :nerd_face:

Toinen artikkeli taas mitä tuli luettua ja siitä eniten kysymyksiä aiheuttava huomio oli, että onko tosiaan nyt niin, että Intel pystyy viemään serverit, kannettavat tietokoneet sekä datakeskukset. Ja AMD alkaa nousta pöytäkoneissa, joka olisi hiipuva markkinaosuus? Näitä väitteitä olisi mukava verrata muihin artikkeleihin/ennusteisiin.

Jarnis jo tuola ylempänä totesi, että miksi laittaa 10mrd takaisinostoihin eikä R&D, aika huomattava summa kuitenkin Intelillä jo ennestään meneekin, pitäisikö sitä sitten lisää vielä panostaa, jotta tuotanto ei sakkaisi. Siltikin 80% piirien valmistamisesta itse on mielestäni etu verrattuna muihin.
image

Artikkelissa viitattiin Appleen, mielestäni aika erikoinen vertauskuva. Tässä nyt tämä linkki:

1 tykkäys

Muista verratessa R&D:tä: Intel suunnittelee ja valmistaa piirejä. NVIDIA ja AMD vain suunnittelee ja valmistuttaa ne TSMC:llä tai Samsungilla. Valmistuspuoli on se kallis operaatio - moderni piiritehdas maksaa monta miljardia. Uuden pienemmän valmistustekniikan kehittäminen sen päälle miljardeja. Käytännössä vain kolme firmaa oikeasti enää kisaa “state of the art”-valmistuksessa - Intel, TSMC ja Samsung koska R&D-kulut ovat niin tähtitieteelliset. Mutta toisaalta pienemmät piirit = pienempi virrankulutus ja enemmän transistoreja samaan tilaan = nopeampaa rautaa.

AMDn etulyöntiasema tuli ensin työpöydällä (harrastelijoiden itserakentamissa osuus lienee jo 80%) ja nyt viimeisten muutamien kuukausien aikana on syönyt merkittävästi osuutta läppäreissä ja serverit tulee sitten viimeisenä koska serveripuolella valmistajat ja ostajat ovat patavanhoollisia - kaikki pitää validoida ja testata, uuteen vaihdetaan vasta pitkän ja huolellisen testausrumban jälkeen ja sen aikaa jos tarvitaan lisää serveriä, ostetaan sitä nykyistä validoitua rautaa (Inteliltä).

Ennustukset ovat aika suoraan siihen suuntaan että 3-6kk päästä alkaa servereissä näkyä kipua Intelillä myös.

3 tykkäystä

Tämäkin sitten vahvistui.

2 tykkäystä

Sitä funtsin jo aiemmin, että miten tämä kauppa voidaan ylipäätään hyväksyä.

ARM co-founder:

“Nvidia will destroy ARM’s business model. The business model of Arm is being the Switzerland of the semi-conductor industry, of dealing with over 500 licensees, most of which are competitors of Nvidia.”

1 tykkäys

Kovasti NV tuossa lupasi ettei lisensointipolitiikkaan tulisi mitään muutoksia. Ja toisaalta miksi tulisi? ARM tekee rahaa juuri sen vuoksi että se on mikä se on.

Tosin jos olisin ARM Mali GPU-devitiimissä niin saattaisin olla juuri nyt pistämässä CV:tä tuneen ja hakua NV GPU-tiimeihin… koska voin kuvitella että kun diili on closattu niin Mali on jollain aikavälillä historiaa ja tilalle tulee NVIDIAn GPU IP:tä, koska se on sen verran kehittyneempää.

(Mali on ARMin GPU-IP jota lisensoidaan prossuIPn rinnalla ja joka on laajasti käytössä “halpisprossuissa” kuten Mediatek sekä lisäksi Samsung käytti sitä Exynoksissa, mutta siellä ovat vaihtamassa AMD:hen)

1 tykkäys

Tuollaiset lupaukset taitavat kuitenkin olla yhtä tyhjän kanssa. NVidialla on kilpailun salliminen tai rajoittaminen omissa käsissä kaupan jälkeen. Luulisi kilpailuviranomaisten ympäri maailmaa olevan huolestunut tilanteesta tai tekevän sille jotain. Eurooppalaisittain tämä kauppa on lähes katastrofi. Muutenkin heikko teknosektori heikkenee entisestään.

En kyllä kuuluttaisi tätä kauppaa vielä kirkossa. Hyväksyntä pitää tulla ainakin seuraavilta: UK, EU, USA, Kiina.

1 tykkäys

Laskisin että tässä on riskiä että kilpailuviranomaiset sanoo “nope” tai pistävät pinon reunaehtoja.

Jos NVIDIA yrittäisi siirtyä “lisensoidaan ARM IP:tä” → “myydään ARM-pohjaisia piirejä” bisnesmallissa, kyseessä olisi sellainen maanjäristys piiripuolella että oksat pois… en usko että tuo tapahtuu, varsinkin kun olemassaoleva ARM IP lisenssi on mallia “ikuinen” eli lisensoijat voisivat lähteä kehittämään omia CPU coreja nykyisen iP:n päälle ja lisenssien irtisanominen vai estäisi uudempien tulevien IP:den käytön.

Ainakin Samsung ja Huawei lähtisi välittömästi tekemään omia ARM-yhteensopivia CPU coreja. Samsung on jo aiemmin näin tehnyt mutta äskettäin luovaroi ja siirtyi ARMin coreihin uusissa. LG on myös tätä tehnyt mutta sielläkin luovutettiin kun eivät olleen kilpailukykyisiä. Jos NVIDIA muttaisi strategiaa tältä osin, se samalla synnyttäisi useamman kilpailijan jotka lähtisivät kisaamaan itse CPU corejen kehitystyössä ja saattaisi myös synnyttää GPU-puolelle lisää kilpailua (tai ko. firmat ostaisivat GPU IP:tä AMDlta tai PowerVR:ltä)

1 tykkäys

Muisti pätkii, miltä osin Samsung on tehnyt näin?

Tämä siis vuoden vanha juttu. Samsungin omat customoidut coret eivät ole oikein pärjänneet ARMin “stock”-coreille ja turpiin on tullut vs Qualcommin Kryot (Snapdragonin sisällä). Ja on ollut kallis rasti pitää CPU devaustiimiä Samsungilla. Koko Austinin CPU tiimi sai kenkää (fakta) joten oletus on että tulevissa Samsungin SoCeissa on standardi ARM Cortex coreja.

Ja siis älä sotke SoCceja ja CPU coreja - tässä puhutaan nimenomaan ARM-yhteensopivista CPU coreista (ARMilla Cortex-sarja, Samsungilla “Mongoose” joita on ollut Exynos-SoCeissa)

1 tykkäys

Katsos, olen aina ollut uskossa että Exynot on vain omalla valmistustekniikalla valmistettuja ARM-prossuja. Tiesin ettei ne pärjää Qualcommin chipeille mutta enpäs tiennyt että siellä oli eroja syvemmälläkin.

Qualcommilla on ollut reilusti parempi GPU ja niiden modatut Kryo CPU-coret ovat myös olleet kova luu. Samsungilla ollut stokki Mali GPUta ja omaa modattua CPU corea, mutta ollut järjestään viimeiset pari generaatiota huonompia kuin Qualcommin vastaavat Kryot ja aika lailla samoja tai hieman huonompia kuin stock Cortex-coret. Siis satoja miljoonia poltettu ja käteen jäänyt piirejä jotka eivät ole kilpailukykyisiä.

Jos NVIDIA lähtisi keulimaan, Samsung pistäisi oman CPU core tiimin takaisin pystyyn sillä sekunnilla.

ja NVIDIA kiittää (Switchin SoC on NVIDIAn semi-custom piiri)

Tuokin on jo viikon vanha uutinen, eli eiköhän Nvidian kurssimuutokset tule mahdollisesta ARM-diilistä :smiley:

Nvidian hinta pre marketissa 474$. Nyt ollaan alempana kuin Q2 tulosjulkistuksen jälkeen, vaikka kasvutarina on taas yhden kvartaalin verran “selkeämpi”. Arvioitu liikevaihto kasvamassa 3.8mrdistä muistaakseni 4.2 miljardiin (Q2=>Q3). Näkeekö joku muu tässä ostonpaikkaa vai oliko Nvidian osake jo aivan liian yliarvostettu ennen Q2:ta?

1 tykkäys

Oli jo mielestäni ostonpaikka jonkin aikaa sitten kun käytiin $485 ja itse avasin setin. Ostaisin lisää jos olisi vielä rahaa :smiley: - ja jos käydään lähempänä $450 niin sitten jotain muuta menee lihoiksi jotta voi hakea lisää.

30-sarjan kuluttajanäydärit revitään käsistä, paljon patoutunutta kysyntää kun jengi skippasi 20-sarjalaiset liian pienen boostin vuoksi ja nyt istutaan ja nökötetään kotona joten tietokonerauta käy kaupaksi. Ja heti kun tämä “iik teknot nousi liikaa” myyntiaalto loppuu niin $500+ on mielestäni täysin perusteltua.

3 tykkäystä

Taitaa olla Amazonin “meetoo” Stadiaa vastaan aika pitkälti vain Brandattua GeforceNow-teknologiaa. GeForce Now on meinaa myös ihan oikeastaan vaan streamaus + pilvessä oleva Windows-kone.

NVIDIAn kurssi taitaa hieman olla tänään piristynyt tämän johdosta - tosin ei tämä varmaan hirveästi tuo myyntiä kun käyttävät jo olemassaolevia Amazonin AWS-palvelimia joissa NVIDIAn GPUita. Tietty jos palvelu saa suosiota niin tilannevat sitten lisää rautaa kysynnän mukaan.

Geforce Now on kyllä paras striimauspalvelu mitä olen kokeillut. Palvelusta ei tarvi edes maksaa mitään, vaan tunnin ajan pystyy pelaamaan ilmaiseksi omistamiaan pelejä (esim. Steamista). Huonona puolena vain 1080p-tuki, mikä käytännössä tekee palvelusta käyttökelvottoman 1440p-näytöllä :grin: