Toisesta ketjusta napattu analyysi joka arvatenkin on kirjoitettu kieli poskessa, mutta herätti ajatuksia.
Asiahan ei ole kuten henkilö yllä kirjoittaa, rauha Ukrainassa ei tarkoita varustelun loppumista. Päinvastoin uhka Euroopalle kasvaa. Tämä lisää (tai ylläpitää nykyisen tason) puolustushankintoja.
Kun yhtälöön lisätään se tosiasia, että USAa ei Euroopan puolustaminen enää (tai ainakaan neljään seuraavaan vuoteen) kiinnosta, on puolustusasioissa pitkällä takamatkalla olevan Euroopan otettava itseään niskasta kiinni ja aloitettava varautumaan. Tämä siis irrallaan edellisestä syystä ja olisi tehtävä joka tapauksessa. Sinänsä tämä pointti on “heikompi” koska optimistisimmat voisivat sanoa Trumpin olevan vallassa vain neljä vuotta, joka taas puolustushankintojen vinkkelistä on todella lyhyt ajanjakso. Ei ole kuitenkaan mitään takeita USA:n palaamisesta entiselleen. Muutos voi olla pitkäaikainen, pysyväkin.
Kolmas puolustusteollisuuden kulmakivi on Ukrainan tukeminen. Suomikin ostaa sinne vaikka mitä. Lisäksi moni maa käyttää omia olemassa olevia varastojaan Ukrainan tukemiseen ja nämä varastot pitää täyttää uudelleen jotta puolustuskyky pysyy edes nykyisellä tasollaan.
Puolustusteollisuutta ruokkii myös Ukrainan sotakokemuksista oppiminen. Sodankäynti on muutoksessa ja dronet ovat tehneet näyttävän marssin taistelukentälle. Myös avaruusteknologian sovellukset, häiriötön tiedonvaihto sekä erilaiset elektronisen sodankäynnin (vasta)sovellukset, mm. häirityissä olosuhteissa toimiminen sekä kyberulottuvuus ovat kaikki osoittaneet tärkeytensä nykysodankäynnissä. Nämä lisäävät myös varustautumista omalta osaltaan.
Ja tietysti vielä se tosiasia että olemassaolevia järjestelmiä on päivitettävä koko ajan että ollaan jatkuvasti parempia kuin vihulainen (nähdään pidemmälle, osutaan tarkemmin, havaitaan toinen ennen kuin itse paljastutaan…) muuten kalliistakaan asejärjestelmästä ei ole mitään hyötyä.
Rauha ei siis puolustusteollisuuden menoa katkaise, päinvastoin.