PYN Elite -rahasto

Ainoa ongelma on se, että tämä tilanne “pakottaa” minut kuukaudesta toiseen tekemään lisäostoja, kun halvalla saa, vaikka alkaa olemaan jo vähän turhan iso paino tässä Vietnamissa :smiley:

10 tykkäystä

PYN Elite alas lokakuussa 10,5 prosenttia

PYN Eliten uusin rahastokatsaus on julkaistu. Oheisesta katsauksesta löydät tuoreimmat tuottoluvut, rahaston suurimmat omistukset ja analyytikon kommentit päättyneestä kuukaudesta.

“Lokakuussa Vietnamin osakemarkkinoita kuritti sekä kiinteistöyhtiö VTP:n hallituksen puheenjohtajan pidätys laittomaksi osoittautuneen, miljardien USD:n arvoisen yritysten joukkovelkakirjojen liikkeeseenlaskun takia, että SCB-pankin osallistuminen rikkomuksiin. Pörssi romahti, vaikka sekä VTP että SCB ovat listaamattomia yhtiöitä. VN-indeksi laski kuukaudessa -9,2 % (-31,4 % YTD) ja PYN Elite -10,5 % (-36,1 % YTD). PYN Eliten osuuden arvoon vaikutti myös dong (-8 % YTD). Vietnamin yritysvelkakirjamarkkina saatiin jäihin, ja hallinnon pitää palauttaa sijoittajien luottamus. Markkinasentimenttiä paransivat hetkellisesti pankkien hyvät Q3-tulokset, mutta ongelmiin ajautuneiden kiinteistöyhtiöiden omistusten pakkomyynnit vaikuttavat pankkeihin ja koko kiinteistösektoriin, vaikka listatuilla pankeilla ei ole VTP:n liikkeelle laskemia velkakirjoja tai lainoja”, kirjoittaa Lan Nguyen PYN Eliten salkunhoitotiimistä.

17 tykkäystä

Minua vaivaa yksi iso asia Vietnamissa ja sitä kautta tässä myös tässä rahastossa: ilmastonmuutos.

On arvioitu, että Vietnam kärsii viidenneksi eniten koko maailmassa ilmastomuutoksesta. Tähän mennessä maan suurkaupungit ovat säästyneet pahimmilta ja taloudelliset tappiot ovat olleet suurimpia maaseudulla, jossa talous koostuu lähinnä maataloudesta jne. Mutta eivät ne luonnontuhot ole edes pahin asia. Pahin on se, että mikäli ilmastomuutosta ei saada merkittävästi hidastettua tulevina vuosina, niin myös Vietnam saattaa hyvin kuulua niihin alueisiin, jotka muuttuvat asuinkelvottomaksi.

Tämä saattaa tuntua vielä kaukaiselta ongelmalta, mutta Pyn Elite korostaa itsekin pitkäjänteisen sijoittamisen merkitystä rahastossaan. Näitä luonnonuhkia ei vielä hinnoitella vielä rahastoon, mutta mielestäni se tulee olemaan vain ajan kysymys. Olen yllättynyt, mikäli näitä ei aleta hinnoittelemaan jo 5-10 vuoden sisällä kursseihin, kun ilmastomuutoksen tuhot aletaan huomaamaan konkreettisestikin entistä vahvemmin.

Toisin sanoen, mielestäni Vietnamiin sijoittaessa mahdollinen poliittinen riski ei ole edes riskeistä suurin pitkällä aikavälillä. Ilmastomuutos on siis yksi iso syy, miksi en ole tähän rahastoon vielä sijoittanut, vaikka tälläkin hetkellä käyn asiasta pohdintaa.

18 tykkäystä

Olisko sulla heittää tähän jotain lähdettä?

2 tykkäystä

Tarkennattakoon vielä sen verran, että uskoakseni näillä näkymin ei koko Vietnam vielä asuinkelvottomaksi muutu omana elinaikanani, mutta jotkut yksittäiset alueet siitä saattavat hyvinkin jo muuttua sellaisiksi ennen vuotta 2100.

Joka tapauksessa vaikutukset Vietnamiin ovat suuret. Positiivista on, että maan hallitus on myös jossain määrin huomioinut tämän ja sijoittanut osan ihmisistä jo uusille alueille, joita uhkaavat esim. tulvat ja nouseva merenpinta. Tekeekö silti Vietnam tarpeeksi asian eteen? Valitettavasti myöskään itse näitä luonnonilmiöitä ei voi pysäyttää millään varautumisella, eikä esim. suurkaupungeista väkeä pysty oikein siirtämään mihinkään.

Alla on hieman linkkejä laidasta laitaan (yritin kerätä mahdollisimman heterogeenistä matskua). Osa näistä sivuaa tätä aihetta muutenkin kuin suoraan Vietnamin näkökulmasta. Kannattaa myös huomioida, että nämä eivät ole kaikki täysin tuoretta tietoa. Yleisesti ottaen ennusteethan ovat menneet vain rumemmaksi ja rumemmaksi koko ajan, mitä tulee ilmastomuutokseen.

Taloudellisistakin vaikutuksista on vähän eriäviä tutkimuksia ja mielipiteitä, mutta esim. yksi noista raporteista arvioi näin:


Without proper adaptation and mitigation measures, it is estimated climate change will cost Vietnam about 12 percent to 14.5 percent of GDP a year by 2050 and could plunge up to one million people into extreme poverty by 2030. As Vietnam considers its climate strategy going forward, the CCDR identifies actions and options for both the public and private sector to build climate resilience, achieve the country’s pledge of net-zero greenhouse gas emissions by 2050, and advance socioeconomic development, all while ensuring a “just transition” to support households disrupted by the shift to a climate-resilient, low-carbon economy.

Pursuing a climate-resilient and net zero emissions development pathway is estimated to require additional investments of about 6.8 percent of GDP, or a cumulative US$368 billion through 2040. With the right mix of policies and strategies, Vietnam can leverage its decarbonization efforts to advance development objectives so that achieving net zero emissions does not reduce GDP growth. Government commitments can and should be bolstered by the engagement of the domestic private sector and through external finance, public and private.”

Painotan vielä, että omakin perehtymiseni aiheeseen on toistaiseksi aika pintapuolinen. Halusin vain painottaa muillekin, että Vietnam ei (myöskään) ilmastomuutoksessa kuulu ihan niihin vähäriskisimpiin paikkoihin.

23 tykkäystä

Toisaalta kannattaa pitää mielessä, että PYN elite ei ole pelkkä “Vietnam-rahasto” ja ovat historiassa jo parikin kertaa vaihtaneet maata tarpeen mukaan. Lisäksi nuo ilmastonmuutoksen vaikutukset tulevat osumaan melkein kaikkiin maihin, joskin on mahdollista, että Vietnam on siellä kärkipäässä laajojen suistoalueiden vuoksi.

Itse pidän yhtenä riskinä Petrin vahvaa käytännön ja imagollista roolia. Jos kaveri jää huomenna tuk tukin alle tai päättää eläköityä, niin onko seuraajilla homma hanskassa?

Tuo Petrin suora ja rehti kommunikointityyli on yksi isoimmista syistä, miksi pidän PYN-elitestä. Ei keskitytä vain hehkuttamaan onnistumisia, vaan kerrotaan avoimesti myös virheistä.

17 tykkäystä
4 tykkäystä

Käsittääkseni vain kerran vaihdettu kohdemaata eli Thaimaasta Vietnamiin. Populus rahasto (Kiina) taas yhdistettiin Eliteen.

2 tykkäystä

Saattoi olla näinkin. En ole sen tarkemmin perehtynyt tuohon Kiina-kuvioon, mutta taisivat polttaa näppinsä siellä.

Joka tapauksessa aika harvassa taitaa olla rahastot, jotka ovat onnistuneesti vaihtaneet maasta toiseen. Kertoo siitä, että ollaan valmiita tekemään isojakin muutoksia, jos tarve vaatii.

Petrin uusinta kommenttia:

Avainlukuja tekstistä:

Vietnamin pörssin vuoden 2023 P/E-ennuste: 8,1
Tuloskasvuennuste: 18%
BKT:n kasvuennuste vuodelle 2023 (PYN Elite): 5,5%
Syyskuun inflaatio: 3,9%
Valtion bruttovelkaisuus/bkt. Arvio 2022: 40,2%

18 tykkäystä

Vuoden 2022 aikana on nähty erikoinen ilmiö, kun Aasian parhaiten kasvavan, kilpailukykyisimmän ja vähävelkaisimman maan pörssi on romahtanut.
-Petri Deryng

Vietnam:
Kommunistinen diktatuuri
Kiinteä poliittisesti ohjattu valuuttakurssi
Korruptoitunut talous ja pörssi

→ Ylläty, kun pörssi romahtaa -40% (ja oma rahasto lähes saman verran) :sweat_smile:

p.s. Vietnam oli tunnuslukujen perusteella halpa jo vuosi sitten

22 tykkäystä

Ostoksille mars :cowboy_hat_face:

21 tykkäystä

Miten minusta tuntuu, että PYN vetäisee aina jäätävän nousuharppauksen juuri ennen merkintäajankohtaa :sweat_smile:

No pari tonnia lisää oli pakko taas laittaa. Saisi nyt alkaa vähän pysyvämpi nousujakso, niin voisi taas laittaa rahaa johonkin muuhun kohteeseen.

7 tykkäystä

'namin treidaajat fronttaa Suomen PYN bulleromerkkauspäivää :smiley:

17 tykkäystä

Mielenkiintoista uutisointia Vietnamin kiinteistömarkkinan tilanteesta, luotonannosta, koroista ja niin edelleen. Jutussa lainattu VinaCapitalin pääekonomistin kommentteja. Kovaa on lasku ollut pankki- ja kiinteistösektorilla tänä vuonna osakkeiden arvon puolittuessa.

Positiivista näkymää kuitenkin maalailee tämä artikkeli Vietnamin osakeindeksin lähitulevaisuudesta kiinteistö- ja pankkisektorin toipuessa.

14 tykkäystä

TS Lombardin Larry Brainard ja Jon Harrison maalailevat raportissaan, että Intia ja Vietnam tulevat olemaan suurimmat hyötyjät, kun yritykset monipuolistavat tuotantoketjujaan ja vähentävät Kiina-riippuvuuttaan.

Deglobalization and reglobalization are part of a larger diversification in global trade: the accelerating deglobalization of trade and investment from China will be accompanied by the reglobalization of much of that trade and investment to other countries, primarily India and Vietnam.

Mitään uutta ja ihmeellistä raportista ei mielestäni varsinaisesti irtoa, mutta näkemys on vahvasti se, että yrityksillä on tarve rakentaa uudelleen verkostonsa Aasiassa. Kiina nähdään riskinä. Monin paikoin Kiinalla on niin dominoiva rooli, että yksin sen vuoksi “reglobalization” ei tapahdu aivan hetkessä.

For example, US imports from China relative to total imports account for about 92% of laptops and monitors, 90% of videogame consoles, 83% of toys and 74% of phone imports. Deglobalization will undoubtedly reduce these figures, but it will be a lengthy and drawn-out process. For example, Vietnam doubled its share of total US toy imports during the period 2018-21, but that share went from 3% to just 6% of US toy imports.

Applea käytetään myös tässä raportissa esimerkkinä.

Apple, for example, bet big on China, where factories currently churn out more than 90% of its products. The firm relies on 150 suppliers in China but is now seeking to rapidly diversify production outside China, primarily in Vietnam and India. Five years ago, Apple had 18 large suppliers in these two countries but last year the total rose to 37. JP Morgan forecasts that the share of Apple products made outside China will rise to 25% in 2025 from 5% today.

25 tykkäystä

Pari viestiä ylempänä olevan linkin (vietnamnews.nv) sisarsivusto (bizhub.vn) julkaisee päivittäin juttuja Vietnamin pörssien tapahtumista. Hyödyllistä tietoa niille, joita rahaston lyhyen aikavälin arvonmuutokset kiinnostaa.

Nostetaan maistiaiseksi, että rahaston suurimmilla omistuksilla on mennyt tänään lujaa:

In the VN-30 basket, property giant Vinhomes (VHM), Vietinbank (CTG), Hoa Phat Group (HPG), Khang Dien House (KDH), Phat Dat Real Estate (PDR), SSI Securities Inc (SSI), Sacombank (STB) all hit the daily limit gain of 7 per cent.

11 tykkäystä

PYN Elite kiinnostaisi, mutta ei ole nyt kyllä 10 000€ heittää takataskusta. Nordnetin vietnam ETF:ien tarjonta vähän nihkeetä, muutama passiivinen rahasto 0.85% kuluilla. No thanks.

Tämmöinen vietnamiin sijoittava sijoitusyhtiö löytyy lontoon pörssistä. Olisko tämä fiksumpi valinta tuulipuku sijoittajalle. :smiley:

4 tykkäystä

Nordnetissä lukee, että 21 omistaa tätä. Olisiko täällä ketään joka osaisi antaa lisätietoa/perusteluja?

Itsellä tätä XFVT Quote - Xtrackers FTSE Vietnam Swap UCITS ETF Fund - Bloomberg Markets

0,84% ei ole kyllä paljoa, imo. Ihan liikaa ei kannata stressata onko kulut 0,5% vai 1% kun tälläiseen lappaa rahansa, menettää äkkiä vaan parhaat ostopaikat.

XFVT Quote - Xtrackers FTSE Vietnam Swap UCITS ETF Fund - Bloomberg Markets Tuossa listaus mitä sisältää tällä hetkellä.

4 tykkäystä