QPR Software - Yritysohjelmistojen epäseksikäs konkari

Asiakasmääristä olisi ihan kiva tietää enemmän niin saisi jonkunlaisen käsityksen keskimääräisestä asiakaskohtaisesta liikevaihdosta.

Kumppaniverkosto jatkaa kasvamistaan, mitä voi varmaan pitää hyvänä merkkinä kiinnostuksesta yhtiön tuotteita kohtaan.

"PMB closed their first QPR deal swiftly after initiating the partnership. “This achievement underscores the strength of collaboration and the alignment of objectives. It sets a promising precedent for future endeavors, indicating a proactive approach and a commitment to mutual success”, says Lehto. "

4 tykkäystä

QPR:ltä hyvin meidän odotusten kanssa linjassa ollut Q1-raportti. SaaS-kasvu (+15%) meidän alkuvuoden varovaista 10 %:n ennustettamme parempi, mutta linjassa koko vuodelle 15 %:n kasvua odottavaan ennusteeseemme nähden. Kannattavuuskäänne etenee raiteillaan, mikä on positiivista, kun muistetaan yhtiön edelleen tiukka rahoitusasema. Myyntirintamallakin havaittavissa piristymisen merkkejä uusien kauppojen ja kumppanien myötä. Tässä ensikommentit:

Kympiltä aletaan nauhoittelemaan Heikin kanssa Q1-haastattelua eli sekin luvassa tässä lähitunteina InderesTV:seen!

7 tykkäystä

Tässä tuoretta haastattelua. Heikin kommenttien perusteella hommat tuntuvat etenevän oikeaan suuntaan!

5 tykkäystä

Onka rahatilanne loppujen lopuksi niin huono, kuin se voi nopeasti vaikuttaa olevan. Tämän ja ensivuoden yhteenlaskettu käyttökate raportin perusteella on 2,5 miljoonaa. Korollista nettovelkaa QPR:llä on 1,0 miljoonaa ja rahoituskulut on käytännössä hyvin pienet. Investointien rahavirta viimeisten vuoden aikana on ollut 0,45 miljoonaa, jolloin kahdessa vuodessa voisi ajatella investoitavan 0,9 miljoonaa.

Näiden voisi arvioida kuvaavan karkeasti tulevia kahden vuoden rahavirtoja, eli
+2,5 Käyttökate
-1,0 Nettovelka
-0,9 Investoinnit
Yhteensä
+0,6 Rahavirta

Kahden vuoden jälkeen yhtiö voisi olla nettovelaton ja vastaisi myös velkojen maksun aikataulua. Tätä voi pitää erittäin hyvänä tilanteena ja ei edes välttämättä kovinkaan tavoiteltavana tilanteena. Oma pääoman kannalta tilanne näyttää toki huonommalta, mutta se johtuu lähinnä oma pääoman pienestä määrästä.

Inderesin DCF-laskelmassa vuosittaiset bruttoinvestoinnit on 1,0-1,2 miljoonaa, mikä ylittää ainakin tämän hetken investointien tason selvästi. Ylityksellä on aika merkittävä vaikutus Oman pääoman DCF arvoon 0,43 per osake, mikä voisi silmämääräisesti tuplaantua, jos investoinnit pysyvät pieninä.

1 tykkäys

Tuo on totta, että jos investoinnit pysyisivät nykyisellä tasolla, niin DCF-arvossa olisi edelleen nousuvaraa. Meidän näkemys, että nykyistä tasoa voisi kuvailla säästöliekiksi, joka ei ole pidemmän päälle kestävä, mikäli kasvua halutaan keskipitkällä aikavälillä kiihdyttää ja ylläpitää. Yleensä kilpailuilla kansainvälisillä softamarkkinoilla kasvu vaatii jatkuvia ja kasvavia panostuksia tuotekehitykseen, jotta kehityksessä pysytään mukana. Mutta otettiin nyt päivityksessä pykälä investointeja alaspäin lähivuosilta, mikä näkyy myös DCF-arvossa.

3 tykkäystä

QPR toista vuotta putkeen visionääri-kategoriassa Gartnerin Magic Quadrantissa:

Tässä yhteenveto Quadrantista, mikä kuvastaa hyvin myös QPR:n kilpailukentästä löytyviä yhtiöitä:

Alla vielä muutamia nostoja raportista. Ensiksi Gartnerin kommentit QPR:n ratkaisusta sekä “Leader kolmikosta”. Kilpailijoiden sekavasta ja osittain korkeasta hinnoittelusta tulee pyyhkeitä. Isojen kilpailijoiden ratkaisut ja resurssit ylipäätään ovat taas huomattavasti QPR:ää laajempia, mikä on luonnollisesti heille selkeä etu.

Celonis:

SAP Signavio:

Software AG:

Sitten markkinan koosta ja ajureista Gartnerin näkemyksiä. Se on kyllä hurjaa, että Celoniksella edelleen noin 50 %:n markkinaosuus, joten heidän kasvu ohjaa paljon myös koko markkinan kasvuvauhtia.

8 tykkäystä

Celoniksessa laitetaan aika reippaasti rahaa liiketoimintaan ja kova on arvostuskin. Celonis - Raised $1.77B Funding from 33 investors - Tracxn

Liikevaihtoa on How Celonis hit $771M revenue and 500 customers in 2023. (getlatka.com) mukaan alkanut kertyä mukavasti. Noilla 2,4 miljardin sijoituksilla on kyllä kiva saada liikettä aikaankin. Firma on perustettu ilmeisesti 2011.

Kannattavuudesta en ainakaan yhtäkkiä löytänyt tietoa. Forbesin mielenkiintoisella listalla The Cloud 100 2023 (forbes.com) Celonis löytyy sijalta 17 ja työntekijöitä on ilmoitettu olevan 3000 kappaletta. 80k keskimääräisellä vuosikustannuksella syntyisi 240 miljoonan kustannus, joten firman voisi olettaa pyörivän nykyään voitollisesti.

3 tykkäystä

Amerikan valloituksen kannalta on ihan mielekästä katsoa kevyesti Snowflaken kehitystä ja siellä olevaa potentiaalia. Osarit löytyvät tuolta https://investors.snowflake.com/financials/quarterly-results/default.aspx. Liikevaihto on kasvanut tasaisesti ainakin pari viime vuotta.

Asiakkaiden kokonaismäärä näyttäisi kasvaneen rauhallisemmin, kuin liikevaihto. Isoja yli miljoonan verran liikevaihtoa tuottavia asiakkaita on 485 ja niiden määrä on kasvanut vuositasolla 30%. Asiakkaista 80% tulee amerikasta, 15% euroopasta ja 5% aasiasta. Kasvupotentiaalia riittänee vielä pitkään mikä lisää myös QPR:n mahdollisuuksia onnistua.

Ohjeistus näyttää kasvun jatkuvan, operatiivinen kannattavuus on voitollista ja tuottaa positivista kassavirtaa. Liiketoiminta on ihan hyvällä pohjalla.

6 tykkäystä

RPA laitetaan aika usein samaan kategoriaan prosessilouhinnan kanssa, vaikka on se käytännössä aika erilaista. Molempien kanssa toki kehitetään prosesseja tehokkaammiksi. UiPath https://ir.uipath.com/ julkaisi osavuosikatsauksen, mikä ainakin ylärivin osalta näyttää ihan hyvältä. Toistuva liikevaihto on ollut tasaisessa kasvussa esitetyllä jaksolla.

Isojakin asiakkuuksia löytyy aika kivasti ja määrät ovat kasvussa. Asiakkaiden kokonaismäärä on 10 800.

Kannattavuus ainakin toistaiseksi pakkasen puolella. Myynti ja markkinointi kustannukset on yli puolet liikevaihdosta. Tutkimukseen ja kehitykseenkin upotetaan merkittäviä summia.

Osake on lasketellut 2021 vuoden huipusta -80% ja nyt aftermarketissa -29% lisää. Ei osaketta kuitenkaan erityisen halpana voi pitää laskusta huolimatta, kun 18,3$ päätöskurssilla PB oli 5.169.

1 tykkäys
1 tykkäys

Talousjohtaja Mervi Kerkelä-Hiltunen esitys vajaan parinviikon takaa Ruotsista

https://www.redeye.se/video/event-presentation/1014867/qpr-software-cfo-mervi-kerkela-hiltunen-presents-at-redeye-saas-event-june-5-2024?embed

Pienehköjä uutisia tullut pari. Company News (qpr.com)

Uusi partneri saksasta täydentää verkostoa.

“Technologically, I find it impressive that QPR can operate directly on a customer’s Snowflake database. Many companies utilize Snowflake as a data warehousing solution, minimizing or eliminating the need for cumbersome data integration and engineering. This often accounts for 60-80% of project efforts and can present numerous challenges. I anticipate significant synergies between QPR and Snowflake, which could drive substantial growth. Together, we can develop meaningful modern automation solutions for our customers,” adds Holovatyi.

Lisäksi myyntiä vahvistetaan syyskuun alusta lähtien, joten oman henkilöstön määrä lähtee jälleen kasvamaan. Myyntiin kannattaakin nyt mielestäni panostaa, kun ollaan ilmeisesti saatu luotua kiinnostava tuote. Toki kiinnostuksen ollessa kova, voisi vastaavat tuotteet toimia myös muissa pilvipalveluissa

2 tykkäystä

Digitaalinen kaksonen käveli vastaan. Digital Twin Market Size To Hit USD 383.61 Billion By 2033 (precedenceresearch.com). Ihan mielenkiintoista CAGR 39.5% kehitystä ennustetaan tähän markkinaan.

4 tykkäystä

Talousjohtaja vaihtaa suurempiin saappaisiin Telestelle.

" Tietoliikenneoperaattoreita palveleva Teleste on nimittänyt Mervi Kerkelä-Hiltusen yhtiön uudeksi talousjohtajaksi ja johtoryhmän jäseneksi.

Hän aloittaa tehtävässään lokakuussa 2024.

Kerkelä-Hiltunen siirtyy tehtävään QPR Softwaren talousjohtajan paikalta.

Teleste kertoi kesäkuun alussa Juha Hyytiäisen jättävän tehtävänsä yhtiön talousjohtajana."

2 tykkäystä

QPR:stä olisi kesälukemiseksi tarjolla päivitettyä laajaa raporttia:

Iltapäivästä kuvaillaan myös videoita raportin tiimoilta!

7 tykkäystä

Onko kertyneitä tappioita nyt huomioitu mitenkään verotuksen osalta? Niitä on kuitenkin kertynyt muutaman vuoden aikana, jonkin verran. DCF-laskelmassa on ainakin käytetty 20% veroastetta vaikka ei niitä ilmeisesti tarvi maksaa moneen vuoteen. Toimarin haastattelussa taisi olla niistä jotain mainintaa.

1 tykkäys

Tässä vaiheessa käännematkaa ollaan vielä aika varovaisesti huomioitu näitä, ja keskipitkällä aikavälillä ennusteissa on vielä normaali 20 %:n veroaste. Isossa kuvassa QPR:n lähivuosien tulostaso todennäköisesti ei vielä erityisen korkeaksi nouse, kun mikäli kasvu lähtee piristymään, tästä tulevat tulovirrat todennäköisesti investoidaan lisäkasvun tavoitteluun. Näin ollen tuo tappioiden hyödyntäminen verotuksessa ei ole se merkittävin ajuri osakkeelle lähivuosina. Merkittävästi isompi heiluri tulee siitä, minkälaisella kulmakertoimella yhtiö pystyy liikevaihtoaan kasvattamaan. Toki hyvässä skenaariossa sitten kiihtyvä kasvu valuu viivan alle tehokkaasti, ja samalla veroaste pysyttelee normaalia matalampana jonkin aikaa :slight_smile:

5 tykkäystä

Silmämääräisesti vapaa kassavirta kuitenkin kasvaisi luokkaa 25%, kun huomioidaan aikaisemmat tappiot. Ei tuo ihan merkityksetön asia ole osakkeen arvostuksen kannalta.

2 tykkäystä

Jepp eihän se merkityksetön ole, jos ennusteisiin piirretty skenaario toteutuu. Vaikka QPR:n käänne edennyt hyvin viime aikoina, ei se mikään 100 %:n varma asia ole, että ennusteiden mukainen skenaario tuloskäänteen suhteen toteutuu lähivuosina. Meidän ennusteissa otettu vielä varovainen kanta tämän suhteen. Mutta jos hommat menee hyvin, niin parin vuoden päästä tämäkin asia olisi hyvinkin ajankohtainen ja osake todennäköisesti selvästi nykytasoja korkeammalla. Skenaarioita huonompaankin suuntaan on toki piirrettävissä ja yleisesti tilastojen valossa käänneyhtiöt kääntyvät kestävästi melko harvoin. Toivotaan toki, että QPR on nyt se piristävä poikkeus tässä, ja meidän karhuilut osoittautuvat vääräksi :slight_smile:

5 tykkäystä

Kuvailtiin QPR:stä @Atte_Riikola :n kanssa video laajan tiimoilta :blush:

QPR:n käännetarina on edennyt alkuvuodesta mallikkaasti eteenpäin, mikä vahvistaa luottamusta myös tulevan kehityksen suhteen. Analyytikko Atte Riikola kertoo tarkemmin yhtiöstä tuoreen laajan raportin tiimoilta.

Aiheet:
00:00 Aloitus
00:24 Yhtiökuvaus ja liiketoimintamalli
03:57 Käänneprosessi
06:45 Markkina ja kilpailuasetelma
11:00 Arvoajurit
13:23 Riskit
15:27 Ennusteet ja suositus

4 tykkäystä