Qt Group - Eeppinen matka teknojätiksi

Revenio vois kyllä koittaa ruveta tarjoamaan softaa Icare mittareiden puolella ja varmaan tekeekin siis HOME ainakin, jostain pilvestä ja Center Vuelle tekoälyratkaisua.

Revenio on tasaisempi juna, QT onnistuessaan isompi palkkio ja nyt näyttää hyvältä. Molempi parempi.

6 tykkäystä

Katoin ton haastiksen. Juha on vakuuttava kaveri, lisäsi omaa luottamusta yhtiööni entisestään.

11 tykkäystä

Varmaan täytyy tähän junaan hypätä reilusti myöhässä kuin ei milloinkaan. Viime kesänä kurssi oli hieman toinen kun pohdiskelun liittymistä tähän kerhoon.

5 tykkäystä

Sen verran löysin itse, että QtWS20-puhujalistauksessa (”Rock Star Speakers”) Lars mainitaan ensimmäisenä. Titteli on ”Chief Maintainer of Qt Project”, eli sama kuin ennen mutta ilman CTO-leimaa. Ilmeisesti on vain päättänyt jättää johtoryhmän kokoukset vähemmälle ja keskittyä tuotteeseen?

8 tykkäystä

Videosta vielä sen verran, että 2025 strategia laaditaan kevään aikana ja hallitus käsittelee sen niin ikään keväällä. Eiköhän H1-tuloskatsauksessa saada jo uudet tavoitteet ja latu auki pitkälle nousulle :slight_smile:

8 tykkäystä

Kuinkas syklisinä ihmiset näkee QTn jakelulisenssien tuotot? Vähän vaikea arvioida kun ei ole listaa tuotteista/asiakkaista mistä näitä tulee, mutta jotenkin voisi kuvitella että iso osa tuotteista on joko “premium-tuotteita” peruskuluttajalle tai sitten teollisuuden tuotteita.

2 tykkäystä

Tuskin kauhean syklisiä, tai eiköhän ainakin jatkuvaa kasvu ole tulossa lähivuodet…

1 tykkäys

Joo, eiköhän kasvua ole luvassa lähivuodet, mutta jos esim oletetaan että 25% tulisi autoteollisuudesta ja uusien autojen myynti tippuu 40% syklin mukana, niin tuo tekisi jo 10% loven lisenssituloihin ja jos/kun kurssissa on kovat kasvuodotukset, pitäisi nämä paikata jollain muulla, tai saattaisi tulla kovaa laskupainetta? (Numerot ovat vain havainnollistavia)

1 tykkäys

Tuskinpa tuota tarvii pariin kolmeen vuoteen huolia…näin sijoittajan näkökulmasta.

1 tykkäys

Ei toki kannata murehtia, mutta pointtini olikin, että onko ne ihmisten mielestä syklisiä? Ja voi olla että olemme ikuisesti jatkuvan nousukauden alussa, eikä tule ikinä ajankohtaiseksi, mutta eipä tuo haittaa asiaa silti pohtia.

2 tykkäystä

40% tuntuisi aika kovalta pudotukselta? ei nyt ole tarkkoja tulevaisuuden ennusteita käsillä mutta esim tämä:

3 tykkäystä

”embedded alkumetreillä” Juha Varelius eilisessä haastattelussa, eli oman tulkinnan mukaan Qt:n tuloksessa ei vielä edes näy juurikaan sulautetuista järjestelmistä tulevia tuottoja. Sitten jos autoteollisuudessa myytäisiinkin 40% vähemmän uusia autoja niin voisi myös olettaa, että sellaiset autot joissa infortainment järjestelmät ovat muihin verrattuna surkeita jäävät myymättä, joten vaikutusta suoraan Qt:hen ei välttämättä olisikaan, jopa voisi sataa Qt:n laariin.

Isossa kuvassa olen pyrkinyt miettimään juurikin Juhan suosituksesta muita sulautettujen järjestelmien tuotteita enemmän. Nykyyään varmasti sulautettujen järjestelmissä

, mutta Näytöt ja softa tulevat olemaan kaikissa laitteissa (imureissa, kahvikoneissa, valonkytkimissä) yrityksille se tekijä, jolla luovat asiakkaille lisäarvoa, koska softa ja rauta halventuu hinnassa kokoajan ei asiakkailta tarvitse pulittaa enään satoja euroja lisää siitä, että kahvikoneessa on se näyttö, vaan yritykset laittavat tulevaisuudessa sen näytön ja softan siitä syystä, että edes saavat myytyä kahvinkeittimiä. Jos yritys ei panosta tähän ja pyri muokkaamaan nykyaikaisista tuotteistaan ’’premium-tuotteita” sulautetuilla järjestelmillä, häviää kilpailussa omalla toimialallaan ja voi jopa kokea Nokiat.

2 tykkäystä

Juu, numerot olivat havainnollistavia, vaihtoehtoisesti uusien autojen, jääkaappien, termostaattien, ovipuhelimien jne. myynti sakkaa keskimäärin 10%, 5% tai 20%.

1 tykkäys

No olettaen, että tämä käy ja maapallosta ei katoa väestö samoissa suhteissa, niin varmasti nekin jääkaapit ostetaan joskus. kuitenkaan 100% tavaroista ei varmastikkaan koskaan tule olemaan Qt Inside, joten turha ehkä miettiä tälläistä. Isossa kuvassa oletan näkemältäni, että Qt:ta käyttävät yritykset tulevat myymään tuotteitaan hyvin, koska markkina on vasta syntymässä.

1 tykkäys

Varmasti ihan totta, että pikkuhiljaa tulee isoon osaan tuotteista näytöt ja softat, eikä vain “premium-tuotteisiin”. Tähän voi kuitenkin mennä vielä enempi tai vähempi aikaa, ja alussa varmaankin tulee premiumeihin nämä.

Jääkaapit ja muut tuotteet varmasti ostetaan jossain vaiheessa jokatapauksessa, mutta QT valitettavasti raportoi 4 kertaa vuodessa tuloksensa, eikä kurssi varmaan kovin montaa Q:ta pysy korkealla jos tavoitteista jäädään, vaikka ne jossain vaiheessa saataisiinkin myytyä.

Mutta lähtökohtaisesti ette pidä QTn lisenssi tuottoja / QTn asiakkaiden tuotteita syklisinä?

1 tykkäys

Varmasti voi olla tuotteita, jotka ovatkin syklisiä, kun 70 eri toimialaa. Itselle hankala sanoa, koska en tiedä syklisiä tuotteita, jotka käyttäisivät Qt:ta. Lisenssituotoista saatavat maksut ovat vasta alkamassa, joten en kykene niiden syklisyyttä ennustamaan.

1 tykkäys

Ensin pitäisi alkaa varmaan markkinan saturoitumaan, ennen kuin alkaisi vaihtelemaan, mutta varmasti voi tulla kvartaaleittain kasvu% isojakin vaihteluita, eli ei varmaan sillä tavalla tasaista menoa… Yleisin suunta ja luottamus ratkaisee. Siksi hyvä, että qt ohjeistaa konservatiivisesti ja ei tarvitse pettyä.

4 tykkäystä

Tähän kvartaaliseen kasvu-% ajattelinkin tuon (mahdollisen) syklisyyden vaikuttavan, vaikka kokoajan kasvettaisiinkin niin kun liikevaihdosta isompi osa alkaa tulla lisenssituotoista, QTn asiakkaiden tuotteiden myynti (uusien lisenssien osto) vaikuttaa kasvavissa määrin myös QTn tuloihin, jolloin heidän laskeneet myynnit näkyy QTn kasvu-%. Ja vaikka QTn ohjeistus olisi konservatiivista, niin jonkinlaisia kasvu odotuksia markkinat hinnoittelee, ja jos ei, niin viimeistään Mikael muistuttaa näistä.

3 tykkäystä

Arvopaperi-lehdessä 2/2020 juttu Vareliuksesta

16 tykkäystä

Varmasti ihan totta, että pikkuhiljaa tulee isoon osaan tuotteista näytöt ja softat, eikä vain “premium-tuotteisiin”. Tähän voi kuitenkin mennä vielä enempi tai vähempi aikaa, ja alussa varmaankin tulee premiumeihin nämä.

Vuonna 2006 keskitasoa korkeammalla pallilla istuva nokia-insinööri sanoi minulle melko lailla näillä sanoin, ettei maailma (tai teknologia) ole vielä valmis kosketusnäyttöihin ja siksi kiinalaisille kannattaa myydä niitä pöljäpuhelimia, koska “siellä se iso massa niitä ostaa vielä kauan”. Lopputulos oli, että tuo “kauan” olikin vain reilut 5 vuotta.

Ihmiset ostaa sitä krääsää, joka tuo heille jotain. Se, että jääkaapissa on näyttö kuulostaa tällä hetkellä melko kummalliselta asialta mutta toisaalta teknologia on ollut siihen valmis jo kohta 20 vuotta, enää odotetaan sitä että joku hiffaa sen lisäarvon, jota nimenomainen näyttö toisi. Minun arpani on heitetty siihen kasaan, joka uskoo että sellainen on tulossa varsin pian ja kun se tulee niin kun perustason näyttöjen tekniikka on nykyään jo halpaa kuin saippua niin se leviää kyllä hyvin rivakasti muuallekin kuin premium-tuotteisiin

7 tykkäystä