Qt Group - Eeppinen matka teknojätiksi

Kirjoittelin joku tovi sitten täällä viestin missä oli pieni otos sulautettujen järjestelmien kilpailijoita ja hieman linkkejä mistä lukea jotain kustakin. En sitä viestiä tähän nyt linkitä koska viestin alku liittyi johdon lupauksiin eikä se mielestäni liity tämän hetkiseen keskusteluun.

Koitetaas tähän nyt laittaa jotain kilpailijoita näön vuoksi(listahan on lähes loputon jos tähän työntää työpöytä, mobiili ja sulautettujen järjestelmien työkalut):

  • Storyboard
  • Qt open source
  • Altia
  • Unity
  • Unreal Engine
  • GTK
  • Electron
  • Flutter
  • Mono
  • MicroEJ
  • Embedded Wizard
  • TouchGFX
  • TotalCross
  • ElektroBit

Jos ei pelkää teknisempää puhujaa niin tässä video missä Sonyn Hidenori Matsubayashi selittää miksi he jatkossa käyttävät Flutteria sulautettujen järjestelmien käyttöliittymä työkaluna. Videolla myös sivutaan Qt:ta.

11 tykkäystä

Qt esittelemässä sijoituspäivällä… kuudes esitys alusta jos haluaa skippailla aikaisemmat…

18 tykkäystä

Varelius: ”Ihan niinku muutamassa segmentissä nää laitteiden määrät on todella suuria”

7 tykkäystä

Miten skippaan? :smiley: Sorry

linkkiä ei ole vielä saatavilla tuntia ennen esitystä?

image

1 tykkäys

Menee aina esityksen loppuun niin se siirtyy seuraavaan… en tiedä pitäisikö toimia näin vai onko bugi mutta sillä tavalla pääsee eteenpäin

14 tykkäystä

Muutamia asiakkaita poimittuna:

55 tykkäystä

Heilauttakohan korkomuutos paljonkaan? Qt:n velkaantumisaste Nordnetin mukaan:
Velkaantumisaste (%) 4,32 v. 2020 ; 8,16 v. 2018
Qt:n ROE oli myös melkoisen hyvä, otin kaappauksen Morningstar fact sheetiltä, jonne Nordnet linkkaa:

Qt ROEW vrt. peers, source Morningstar fact sheet

1 tykkäys

“euro per näyttö” sanottiin automotivesta. Kahteen kertaan. Oma aikaisempi käsitys oli yllä olevissa TOP20-kartoitusviesteissä.

Tää on tärkeä

23 tykkäystä

Sanottiin myös, että halvemmissa tuotteissa joitain kymmeniä senttejä.
Luulisin, että tässä tarkoitetaan TV tyylisiä laitteita.
Onko mahdollista, että vielä halvemmissa näytöissä on vielä pienempiä siivuja?

3 tykkäystä

On. Vareliuksen mukaan 0,5€ on hyvä keskiarvo kaikesta

11 tykkäystä

Jokohan Oculuksen Quest 2:ssa on käytetty Qt:ta?

Mehustelen edelleen, miten kovaa jakelulisenssipotentiaalia näissä VR/AR yms. headseteissa ja myöhemmin ties missä laseissa voi olla.

Antaa Mr. Zuckerbergin näyttää käden suuntimalla sitä kasvun mallia:

18 tykkäystä

Siitä linkki Qt:n esitykseen:

10 tykkäystä

Oli Juhalta vakuuttavaa settiä!! Ja cursus veti takaisin 7% :slight_smile:

Masse-setä, FA, Taas palataan 100 eukan raiteelle :heavy_dollar_sign: :heavy_dollar_sign:

49 tykkäystä

Sijoituspäivän esityksessä oli mainittu muutamia työkaluja tältä listalta ja viestinä oli, että joissain segmeneteissä on kilpailua, mutta kokonaisvaltaista kilpailijaa ei ole, koska kenttä on niin fragmentoitunut. Onko sinulla käsitystä onnistuisiko miten helposti jollain toisella työkalulla onnistuisi Vareliuksen low-mid-high levelin pesukoneen käyttöliittymän rakentaminen? QT:n ytimessähän on juuri helppokäyttöisyys, koska tulevaisuudessa tehokkuuden pitää tulla työkalusta kun kehittäjien määrä per käyttösovellus pienenee rajusti

5 tykkäystä

Käytännössä kaikki sulautettuihin järjestelmiin suunnatut työkalut pystyvät enemmän tai vähemmän samaan kuin Qt tuon raudan skaalaamisen suhteen. Erikseen sitten on piirivalmistajien omat työkalut, jotka ovat yleensä hyvin optimoituja noille tietyn valmistajan piireille ja saatta ongelmia tulla mikäli käytettävä piiri vaihtuu esim tuotteen elinkaaren aikana. Aina tuollaiset tilanteet hieromista aiheuttaa, mutta se kuinka paljon on eriasia. Myös nuo pelimoottorina paremmin tunnetut työkalut ovat hyvin todennäköisesti(en tarkastanut) liian raskaita köykäisimmille raudoille.

Esimerkin jos haluaa niin tuo Storyboard lupaa käytännössä kaikkea samaa mitä Qt lupaa sulautettujen järjestelmien devaajille.

Qt-sijoittajan kannalta merkittävää tällä eeppisellä matkalla on se mikä näiden työkalujen markkinatilanne on sitten sielä vuosien päässä. Niin ja se kuinka suuri osa vaikka tuosta komiasta Vareliuksen esittelemästä Built with Qt dian yrityksistä käyttävä OS versiota Qt:sta. Tuosta markkinan kehityksestä kuvaavaa on, että Flutter julkaistiin vuonna 2017. Vuonna 2020 se oli jo koko maailman yksi tykätyimmistä ja käytetyimmistä työkaluista devaajien keskuudessa. Ja nyt se on mitä ilmeisemmin änkemässä sulautettujen järjestelmien markkinoille myös.

9 tykkäystä

Vakuuttava esitys taas kerran Vareliukselta Qt:sta sekä yhtiön tulevaisuudesta :muscle:t4:

Panin erityisesti merkille hyvin objektiivisen lähestymistavan muun muassa kilpaileviin toimijoihin. Harvemmin kilpailutilannetta käydään vapaaehtoisesti näin avoimesti läpi… Kertoo hyvin siitä, kuinka kilpailijoita ei niinkään nähdä uhkana.

Poimintoja videolta:

  • ”Markkina ei itseassia rajoita meidän kasvua”

  • ”Tää markkina ei oo vielä vuosikausiin sellaisessa tilanteessa, missä toisen markkinaosuuden kasvu on toisen markkinaosuudesta pois”

  • Graafisten käyttöliittymien ”käyttökohteita on ihan rajaton määrä”

  • ”Qt:ta käytetään yli 70:llä toimialalla - - Näin horisontaalista tuotetta en ole kyllä toista tavannut”

  • Ei olla riippuvaisia yksittäisistä markkina-alueista, toimialoista tai toimijoista - ”Ykskään yskittäinen maa ei sinänsä ole meille elämän ja kuoleman kysymys - - Ei oo yhtään yksittäistä asiakasta, joka ois merkittävän iso - - Siihen nähen näen, että meidän riskipositio on aika kivasti hallinnassa”

  • Laitteistojen määrän sekä ohjelmistokehittäjien välinen ”gap” on ja tulee olemaan erityisen suuri tulevaisuudessa - vaaditaan tehokkampaa tapaa toteuttaa projekteja - ”Ja siihen kysyntäänhän me [Qt] vastataan”

”Tässä on toimialoittain muutamia meidän asiakkaita” ( Merkittävän suuria toimijoita omilla toimialoillaan… )

Omaa pohdintaa:

  • Markkina kasvaa vauhdilla ja sen kokoa tulevaisuudessa on hankala määritellä

  • Kilpailijoista ei siinä mielessä uhkaa tällä hetkellä, että markkinaosuuden kasvattaminen ei ole kilpailijoiden markkinaosuudesta pois

  • Tuote on laadukas ja vastaa markinan kysyntään

  • Kilpailijoita löytyy, mutta Qt:ssa omat etunsa ( mm. tehokkuus sekä monikäyttöisyys )

  • Liiketoimintamalli erittäin skaalautuva sekä kannattava erityisesti volyymien realisoituessa entistä vahvemmin

  • Riippumattomuus yksittäisistä toimijoista / toimialoista

Näiden pohdintojen jälkeen on mielestäni kuitenkin hyvä palata yhtiön arvostukseen, joka on myös osaltaan onnistunut huomioimaan nämä pointit pitkälle tulevaisuuteen ja herättänyt myös omalla kohdallani vaivaantuneita ajatuksia…

Omat lisäykset nykyisillä hinnoilla sekä suuren painon salkussa perustelen kuitenkin ajatusmallilla, jonka mukaan ”aika korjaa laadukkaan yhtiön korkean arvostuksen”. Lisäksi yritän myös ottaa vakavasti idean sijoittaa laadukkaisiin yhtiöihin, jotka oletettavasti pystyvät luomaan omista-arvoa pitkää peliä pelaavalle sijoittajille. :pray:t4:

108 tykkäystä

logo

The Qt Company julkistaa uuden kasvua kiihdyttävän liiketoimintayksikön perustamisen ja muutoksia johtoryhmässä

Espoo, 2. maaliskuuta 2021 – The Qt Company julkistaa tänään uuden Qt Ventures-liiketoimintayksikön, minkä tehtävänä on nopeuttaa yhtiön kasvua ja kehittää uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

Petteri Holländer, joka on johtanut The Qt Companyn tuotehallintayksikköä yli viisi vuotta, on nimitetty Qt Ventures liiketoimintayksikön johtajaksi. Marko Kaasila, pilvipohjaisen Bitbar-mobiilisovellustestausratkaisun perustaja ja toimitusjohtaja, on nimitetty tuotehallinnan johtajaksi ja yhtiön johtoryhmän jäseneksi. Kaasila on ohjelmistoalan konkari, joka tuo mukanaan yli 20 vuoden kokemuksen ohjelmistokehityksestä.

“Olen erittäin innoissani uudesta hankkeesta” , kommentoi Petteri Holländer. “Uuden Qt Ventures-liiketoimintayksikkömme tavoitteena on keskittyä etsimään uusia liiketoimintamahdollisuuksia Qt:n kasvun kiihdyttämiseksi. Yksikkö on saavuttanut aiemmin menestystä tuomalla markkinoille mikro-ohjain tuotteen (Qt for MCUs). Toivotan Marko Kaasilan tervetulleeksi The Qt Companyyn ja odotan innolla yhteistyötä hänen kanssaan.”

“Elämme aikakaudella, jossa hyvät käyttökokemukset määrittelevät minkä tahansa laitteen tai palvelun menestyksen” , sanoo Marko Kaasila. “Qt tarjoaa juuri niitä, ja olen erittäin ylpeä siitä, että olen osa yritystä, joka muokkaa huomisen käyttäjäkokemuksia.”

Sekä Petteri Holländer että Marko Kaasila raportoivat Qt Groupin toimitusjohtaja Juha Vareliukselle.

110 tykkäystä

Hieno uutinen. Vaikka näistä mahdollisuuksista ei saa selkeää kuvaa juuri nyt, ovat nämä avaukset tarpeen kun luodaan laaja-alaisempaa pitkäikäistä liiketoimintaporfoliota. Ns. potkitaan liiketoiminnan maturity-vaihetta entistä pidemmälle. :slight_smile:

Ps. huom. 36% on kevyttä kasvua nyt haetaan kiihtyvää kasvua.
Eilisessä presiksessä mainittiin myös kuinka Covid hidasti kasvua.
Tälle kasvutarinalle on vaikea laittaa ylärajaa.

26 tykkäystä

Koska sitä ei kukaan suoraan vielä korjannut niin ei Qt käännä ohjelmia eri kielelle. Qt on C++ kielen kirjasto jolla voidaan tehdä ohjelmia laajasti eri alustoille (käyttöjärjestelmät kuten windows, linux, tai lähemmäs rautaa ilman tavanomaista käyttöjärjestelmää välissä). Joku C++ kääntäjä alustalla on oltava, jos jonkun rajaavan tekiän haluaa nimetä. Joku tietävämpi voi tosin korjata minua tässä, en ole hetkeen kuuttia käyttänyt. Ehkä tämän detailin korjaaminen helpottaa sinua arvioimaan kilpailukenttää!

8 tykkäystä

Kiitoksia! Korjasit suuren väärän käsityksen omassa ajattelussani. Epäilen että tätä kuvitelmaa on enemmänkin liikkeellä. En muista että itse olisin tehnyt tätä päätelmää :smiley:

2 tykkäystä