Ei tulisi ensimmäisenä mieleen Qt:n kohdalla termi “aikaistettu kysyntä”, mutta talousluvut viittaavat kovasti, että vuonna 2021 on myyty tulevienkin vuosien edestä kehittäjälisenssejä. Ennen kuin kivitätte minut maanrakoon niin antakaa, kun perustelen.
Aloitetaan mikä kirjataan ja milloin Qt:n liikevaihdoksi. Qt itse kertoo vuosikertomuksessaan(esim sivu 19) näin:
Lisenssien tuloutus tehdään luovutushetken perusteella, mutta lisenssien ylläpitomaksut jaksotetaan tasaisesti sopimusajalle.
Ja Inderes kertoo meille noiden jakautumisesta näin viimeisimmässä laajassa raportissa(sivu 8):
Lisenssien arvosta 70 % kirjataan lisenssimyynniksi liikevaihtoon heti ja 30 % jaksotetaan ylläpitotuottoihin 12 kuukaudelle.
Tämän jälkeen vielä on, olisiko Qt 6 julkaisun yhteydessä, lopetettu uusien jatkuvien lisenssien tarjoaminen jolloin uudet asiakkaat joutuvat maksamaan kehittäjälisenssinsä uudestaan vuosittain, kun ennen käsittääkseni pystyivät jatkamaan kaupallisen Qt:n käyttöä maksamalla kerran kehittäjälisenssit ja vuosittain ylläpito osuuden.
Toivottavasti olen käsittänyt oikein muuten tulee hieman tyhmä olo.
Eli ylläolevien sitaattien(ja sukelluksen IFRS-kirjanpidon ihmeelliseen maailmaan) olen siinä käsityksessä, että Sambadi Oy:n ostaessa kehittäjälisenssin seuraavaksi 3 vuodeksi(koska alennus!) siitä tuloutuu 70% sopimussummasta lisenssimyynniksi samantien ja loput 30% jakaantuu tasaisesti sopimusajalle.
Toivottavasti olen käsittänyt oikein, koska muuten tulee TODELLA tyhmä olo ja seuraavaksi tuleva teksti on ajanhukkaa.
Nyt kun ollaan saatu kaikki toivottavasti samalle kartalle kirjanpitokäytännöistä(tai minut naurunalaiseksi), niin voidaan sukeltaa siihen mikä herättää minussa epäilyksen, että tämän vuoden liikevaihdossa näkyy tulevienkin vuosien kehittäjälisenssimyyntiä. Pilkotaan Q1-Q3 liikevaihto tiedossa oleviin komponentteihin. Edellisen vuoden luvut sulkeissa:
- Liikevaihto: 84 179 (55 636)
– Kasvu 51,3% - Lisenssimyynti & konsultointi sis. jakelulisenssit: 68 937(40 633)
– Kasvu 69,7% - Ylläpitotuotot: 15 242 (15 002)
– Kasvu 1,6%
Kaikissa tulosjulkistuksissa toimitusjohtaja Varelius on sanonut varsinkin kehittäjälisenssien menneen kaupaksi. Q3 myös mainittiin jakelulisenssien yli 50% kasvu. Jos oletetaan jakelulisenssien kasvaneen 50%* ja jakautuneen tasaisesti vuodelle(myös vuonna 2020) niin kehittäjälisenssimyynti ja konsultointi liikevaihto olisi Q3 mennessä ollut 51 687 ja kasvanut vuoden takaiseen 75%. Konsultoinnin kasvusta ei kukaan puhu mitään, joten tuon osuuden liikevaihdosta voitaneen olettaa olevan nykyisellään jo melko pieni.
*Tämä todennäköisesti yläkanttiin, mutta yläkanttiin vedetty arvio lisää turvamarginaalia. Tämä mukana vain osoittamassa ettei jakelulisenssit selitä pieniä ylläpitotuottoja ellei jakelulisenssi rivi ole kasvanut moninkertaiseksi.
Jos tehtäisiin seuraavat oletukset koko vuodelle 2021(tiedetään että liikevaihto kasvoi 52%):
- Jakelulisenssiliikevaihto kasvoi 50%
- Koko kehittäjälisenssimyynti on tämän vuoden lisenssejä eli ensi vuonna Qt:n käyttämistä jatkaakseen nämä asiakkaat joutuvat maksamaan uudestaan lisenssistä.
- Lisenssimyynnistä(poislukien jakelulisenssit) kehittäjälisenssit ovat 70% ja ylläpito 30%.
- Konsultointi on marginaalista kokonaisliikevaihdosta(~5%)
Näiden oletusten pohjalta ylläpitotuotot olisi pitänyt myös kasvaa yli 6%. Nyt toteutunee noin 2,5% kasvu tai jopa pienempi koko vuodelta. Jos yhtälöön huomioidaan, että Qt:n asiakkaina on varmasti vielä aikanaan perpetual lisenssin ostaneita vain ylläpitomaksuja maksavia asiakkaita muuttuu tilanne vielä räikeämmäksi.
Mikä muu kuin kehittäjälisenssien “aikaistettu kysyntä” ja pidemmät lisenssikaupat joiden lisenssiosat tuloutui menneelle vuodelle selittää ettei ylläpitotuotot kasva juurikaan vaikka kehittäjälisenssimyynti mennyt katosta läpi.
a) Olettaisin että liikevaihdon tuloutumisperusteiden (kehittäjälisenssit 70% vs ylläpito 30%) muutoksesta olisi pitänyt jossain kohtaa sijoittajia informoida.
b) Pitäisin outona, jos yhtäkkiä konsultointi olisi kasvanut niin merkittävästi, että selittäisi tuon ylläpitotuottojen kasvun hidastumisen suhteessa liikevaihtoon. Varsinkaan kun ei tästä ole yrityksen viestinnässä ollut saatavissa viitteitä paremminkin päinvastoin lisenssimyyntiä kehutaan.
Näiden kolmen edellä mainitun lisäksi en ole pienessä päässäni keksinyt muita selityksiä ylläpitotuottojen kasvun hiipumiselle niin absoluuttisesti kuin myös suhteessa lisenssimyynti&konsultointiin nähden.
Eli onko Qt:lla saman aikaisesti sekä aikaistettua(kehittäjälisenssit) että myöhäistettyä(jakelulisenssit) kysyntää? Ja jos on kehittäjälisenssejä myyty etupeltoon niin kuinka paljon se luo painetta jakelulisensseille, jotta tulevinakin vuosina kasvu voi jatkua ennusteiden hurjalla tasolla? Sanity check saataneen vuosikertomuksen mukana tuomista tarkemmista talousluvuista.
EDIT: Joo unohtakaa edellä mainittu. Olihan siellä muutosta tullut tuloutumisperusteisiin, mitkä selittänevät ylläpitotuottojen vaisuuden.