Qt Group - Eeppinen matka teknojätiksi

Eli yhtiön johto oletettavasti kokoontunut tiedotteen julkaisemiseksi (arvailuja, mutta tässä vaiheessa joulukuun alustavat luvut lienevät jo tulleet) → Ei tulosvaroituksia tulossa? :smiley:. Ellei tuo sitten julkaistu “kokouksen aluksi” ja 30min päästä tulee itse “tiedote” :smile:

18 tykkäystä

Huolissani olen optioiden vaikutuksesta tulokseen. Ne kun ovat olleet aika ruhtinaallisia. Voisiko joku avata tätä?

9 tykkäystä

image

56 tykkäystä

Optioiden toteuttaminen on yhtiölle kassavirtapositiivista. Olisin enemmänkin huolissani optioiden aiheuttamasta omistuksen diluutiosta, kun laskennallisesta kulusta tilinpäätöksessä.

9 tykkäystä

Varovasti alkaa markkina jo hinnoittelemaan negaritonta q4:ää

2 tykkäystä

Hemmetti kun syke nousee kahteensataan joka kerta kun QT:n ketjuun tulee viesti että nytkö se negari julkaistiin… Tuo Vernerin viesti ja sen aloitus hieman ylempänä oli erityisen paha tässä tilanteessa… :sweat_smile:

Onko maanantaina siis viimeinen päivä kun negari voi tulla?

24 tykkäystä

Negari voi tulla aivan milloin vain. Jopa juuri ennen osaria. Lähinnä hetkestä riippuu sitten se paljonko se voi aiheuttaa jupinoita koska tulee “myöhässä” ts. ei olisi uskottavaa ettei johto tiennyt aiemmin.

39 tykkäystä

Itse vein henkilökohtaisella tasolla päättelyn negarin julkistamisen suhteen jo sille tasolle että sen olisi viimeistään pitänyt tulla tänään jos on tullakseen. Tähän päädyin kaivelemalla ja vertailemalla Qt:n posareiden ja negareiden julkistamisajankohtia. Toivon että olen oikeassa päättelyni suhteen.

4 tykkäystä

2020 alussa (positiivinen) tulosvaroitus tuli kaksi viikkoa ennen tuloksen julkaisua eli sillä perusteella ensi torstai olisi vastaava päivä.

2 tykkäystä

Tulosvaroitusta harvemmin annetaan, ilman että johdolla on kokous (ja yleensä kokous, jossa käsitellään edeltävän/edeltävien kuukausien tuoreita lukuja). En tiedä, kuinka usein QT:n johdolla on kokouksia, mutta en usko tulosvaroituksen tulevan enää ensi viikon jälkeen, mikäli on tullakseen, kun vuoden loppu kyseessä niin johdon ei tarvitse enää spekuloida tulevilla kuukausilla.

2 tykkäystä

Edellisen ja ainoan kerran kun negatiivinen tulosvaroitus on annettu ennen tilinpäätöstä se annettiin jo 11.1: Qt antaa tulosvaroituksen | Kauppalehti

En usko että tulosvaroitusta enää tulee tai jos tulee se on hyvin lievä. Johto on tiennyt jo aikaisin h2:lla että on selkeä riski et joudutaan varoittamaan toisen kerran vuodelta 2022 ja tämän vuoksi uskon että on tarkkaan ja aikaisin seurattu menikö kriittiset kaupat maaliin ja hyvissä ajoin vedetty luvut kasaan vuoden vaihteen jälkeen.

12 tykkäystä

Tämän saa siirtää halutessa, mutta ajattelin laittaa tänne Qt:n ketjuun tätä seuraaville, niin taltioituu nähtäväksi ennen tietoa.

Firmalta läsähtää:

  • Positiivinen yllätys
  • Negatiivinen myllytys

0 äänestäjää

En ole ymmärtänyt tätä negarin odottelua, muistan melko selkeästi, että toimitusjohtaja ilmoitti Q4 tuloksen olevan todennäköisesti lähempänä annetun haarukan yläpäätä. Vai olenko nähnyt jotain unta? :thinking:

2 tykkäystä

Kiitoksia @Mauri kattavasta summeerauksesta:

Ja mm. inderes ennustaa negaria:

Qt:n Q3-luvut olivat odotuksiimme nähden alavireiset. Ohjeistuksen toisto jättää loppuvuoden kasvuun kovat paineet ja ennustamme yhtiölle edelleen tulosvaroitusta loppuvuodelle.

PS. Jos unohdetaan jo tuleva Q4 ja katsotaan ensi vuoteen - itse en ole oikein saanut ensivuoden liikevaihdon ennusteesta kiinni tai saanut edes johdon puheita sopimaan numeroihin (miksi “menetetty” liikevaihto tällä vuodella vain <10Meur).

Huomioiden 1v / 3v lisenssi jakauma (1vuotisia myyty enemmän kuin 3v) ja kuinka paljon pelkästään 2022 ostetuista lisensseistä “pitäisi” tulla liikevaihtoa myös 2023, miksei QT kasva kuin olisi taas vuosi 2021? Selittyykö täysin(tai osin) hinnoittelumallin muutoksen aiheuttaman boostin loppumisesta vaikka tästä pitäisi hyödyt tulla alkuperäisen mallin mukaan vielä 2023 vai yksinkertaisesti pohjalla olevan kysynnän kasvun hidastumisena?

Ja toisaalta, jos 1v lisenssit + hinnoittelumalli antaa boostia vuodelle 2023 ja silti kasvu “vain” ~25%, mistä saadaan vauhtia 2024 ~30% kasvulle? Parempi markkina ylipäätänsä tai jakelulisenssi hockeystick? @Antti_Luiro

27 tykkäystä

LG Electronics kertoi jo 9. tammikuuta alustavasti loka-joulukuun liikevoiton olevan 91 %:a vähemmän kuin vuotta aiemmin. Linkki tiedotteeseen: LG releases preliminary earnings for fourth quarter 2022

Tänään julkistettiin LG:n raportti.

Parit kuvat raportista kiinnostuneille:



Lehtitietojen mukaan analyytikoiden mielestä televisioliiketoiminta on ollut erityisen heikkoa vuosineljänneksen aikana. Lehtitiedoissa viitattiin FnGuidesta löytyvään analyytikkokonsenukseen ja sen mukaan konsensus odotti 200 miljardin wonin nettovoittoa.

https://comp.fnguide.com/SVO3/ASP/SVD_Consensus.asp?pGB=4&gicode=A066570&cID=S7&MenuYn=N&ReportGB=&NewMenuID=108&stkGb=701

ps. pari nostoa LG:n audiocallista.

Kysyttiin LG:n johdon näkemystä ajoneuvokomponenttien kysynnästä.
33:10 - - “e-market research firm expects vehicle production to grow by 3.5% year-over-year in 2023, and we expect our vehicle component business to grow beyond that growth as both installations of connected car components and the demand for EV component increase led by high growth within the ex-EV markets.”

Millaisella strategialla suojellaan H&A-divisioonan kannattavuutta?
Vastauksen mukaan jatketaan premium-tuotteiden kilpailukyvyn parantamista, laajennetaan volyymituotteita. Kustannusten osalta maksimoidaan raaka-aineiden ja logistiikkakustannusten laskun vaikutukset ja haetaan säästöjä.
37:30 - - “Under these circumstances, we will continue to enhance the competitiveness of our premium products, and at the same time, by expanding our volume zone product that we have been preparing continuously. We are going to work on overcoming the impact of declining demand and maintain growth momentum. Also on the cost side, we are going to maximize the effects of decreased raw material prices and logistics costs. And under a contingency plan, we will be carrying out cost-cutting activities to maintain the business structure where sustainable profitability can be secured.”

Myös varastonhallinnan strategiasta kysyttiin.
Myönsivät vastauksen alussa, että huoli talouden taantumasta ja TV:n kysynnän hidastumisesta jatkuu, joten kiristyvän kilpailun markkinoilla odotetaan jatkuvan. Totesivat myös, että järkevä varastonhallinta kannattavuuden turvaamiseksi tulee tänä vuonna entistä tärkeämmäksi. Tehdään tiivistä yhteistyötä jakelijoiden kanssa kysyntäennusteiden tarkkuuden parantamiseksi.
40:45 - - “Our goal is to maintain the current level of inventory by closely cooperating with distributors to improve the accuracy of demand forecasts. And we aim to continuously maintain sound inventory levels by developing product and sales plans that are aligned with actual sales.”

29 tykkäystä

Osin taustalla on hinnoittelumallin muutoksen boostin loppuminen, mutta 2020-2021 saatiin etupeltoon paljon hyvää tulevilta vuosilta kun 3v lisenssikaupoista kirjattiin lähes koko liikevaihto heti. Jos 2022 jälkeen palattaisiin nopeasti 1v-lisensseistä 3v:n lisenssien suosimiseen, niin vuoden 2023 kasvu olisi oletettavasti parempaa. En itse usko että näin vielä tapahtuu, talouden näkymä on edelleen epävarma ja uskoisin Qt:n asiakkaiden haluavan pitää kuluissaan joustovaraa kunnes näkymä kirkastuu. Markkinan kysyntä ei välttämättä ole edes muuttunut niin dramaattisesti (poislukien tiettyjen projektien lykkäykset) vuonna 2022, vaan iso osa kasvun jarrutuksesta on voinut tulla jo pelkästään siirtymästä 3v lisensseistä 1v lisensseihin. Tämän vaikutuksen arviointiin on tosin huonosti kättä pidempää tarjolla, Qt:n kasvun seuraaminen olisi paljon selkeämpää jos kehittäjälisenssien liikevaihto kirjattaisiin tasaisesti niiden käyttöajalle (vrt. SaaS-yhtiöiden jatkuva laskutus ja ARR:n raportointi).

About näin :+1: syksyllä päivitetyn laajan raportin yhteydessä tarkemmin avatut ennusteet ovat vielä vähintään korkealla tasolla ajan tasalla:

image

Odotan 1v kehittäjälisenssien suosimisen toistaiseksi jatkuvan ja Qt:n asiakaskunnassa vielä näkyvän suunniteltujen tuotekehityshankkeiden lykkäyksiä vuonna 2023. En usko tuotekehityksen jarruttelun olevan pidemmän päälle kestävää, joten uskoisin kysynnän piristyvän kun pahin talousnäkymän epävarmuus helpottaa. Tuo muutos voisi alkaa selvemmin jo tämän vuoden loppupuolella, jolloin vuonna 2024 oltaisiin hieman paremmassa ympäristössä ja kehittäjälisenssien kasvulla olisi edellytykset taas piristyä. Samassa yhteydessä 3v lisenssien suhteellinen osuus voisi myös hieman kasvaa nykyisistä tasoista, mutta meidän nykyiset ennusteet eivät mielestäni tätä välttämättä edes vaadi. Jakelulisenssien kasvu (komponenttipulan pullonkaulan helpottaminen) on tämän hetken ennusteissa kuitenkin tärkein kasvun ajuri vuosina 2023-2024.

47 tykkäystä

Eipä noita negareita ole tainnut muutenkaan viime vuosina olla, poislukien vuoden 2022 elokuussa annettu.

Tulosvaroituksen osalta ei voi vetää rajaa tulosvaroituksen etumerkkiin, eli onko kyseessä negatiivinen vai positiivinen tulosvaroitus, molemmista on ilmoitettava heti, kun voidaan olla varmoja, ettei tulosohjeistukseen ole osuttu.

Tässä muutamat viimeisimmät tulosvaroitukset ja suluissa varsinainen osari/puolivuotis/tilinpäätös-julkaisupäivä:
negari 01.08.2022 (04.08.2022)
posari 27.01.2022 (17.02.2022)
posari 29.07.2021 (06.08.2021)
posari 03.06.2021 (06.08.2021)
posari 29.01.2021 (18.02.2021)
posari 31.01.2020 (14.02.2020)

Kyllä tulosvaroitus voi sieltä vielä tulla ennen tilinpäätöstä, mutta jos se on tullakseen, uskoisin itse sen tulevan ensi viikolla. Vielä joutuu jännittämään. Markkina näyttää hinnoittelevan jo ohjeistukseen osumista ja tulosvaroitus kyllä tulisi iskemään kurssiin rajusti.

23 tykkäystä

Monista tekijöistä johtuen yhtiöt saavat kaikki kirjanpitoon vaikuttavat tiedot kerättyä eri ajanjakson aikana. Tämä yhtiökohtainen ajanjakso on varmasti hyvin tiedossa yhtiön taloushallinnolla ja hallituksella.

Kun kaikki tiedot on saatu, voidaan alkaa tekemään ja viimeistelemään tilinpäätöstä. Tilinpäätöksen laadintaan liittyy ainakin: Tilintarkastusta, tilinpäätössuunnittelua, tiedotuksen suunnittelua ja materiaalin valmistamista, voitonjako esityksestä päättäminen, seuraavan vuoden ohjeistuksen arviointi, ym. . Monta eri toimijaa osallistuu enemmän tai vähemmän vuorovaikutuksessa tilinpäätöksen valmisteluun ja ajallisten yllätystenkin mahdollisuus on olemassa.

Yhtiöt saavat ihan itse ratkaista, milloin he julkaisevat edellisen vuoden tilinpäätöksen. Yhtiöillä tuskin on mitään intressiä yrittää julkaista tilinpäätöstä valtavalla kiireellä mahdollisimman nopeasti sen jälkeen kun vain kaikki tarvittavat tiedot on saatu. Luulisin, että tilinpäätöksen ja siihen liittyvien em. töiden tekemiseen varataan ihan kohtuullisesti aikaa eikä niittä lähtökohtaisesti tehdä ylitöinä ja viikonloppuisin.

Qt on ihan vapaasti omista lähtökohdistaan ilmoittanut, että vuoden 2022 tulos julkaistaan 16.2.2023. Eli se on täysin valmis viimeistään 15.2.2023, mihin ajankohtaan on nyt jäljellä 13 arkipäivää.

Itse uskon, että em. tilinpäätökseen liittyviin töihin varataan aikaa enemmän kuin 13 työpäivää. Eli uskon, että viime vuoden kirjanpidon ja myynnin luvut ovat jo hyvin hallituksen tiedossa, eikä vuotta 2022 koskevaa tulosvaroitusta näinollen tule.

46 tykkäystä

Tähän liittyen kysymys, kun kirjanpitoa tehdään suoriteperustaisesti, niin mitenköhän Qt on perustellut tilintarkastajilleen tuon, että 3 vuoden palvelusopimuksesta kirjataan lähes kaikki heti, eikä suoriteperustaisesti ajan kuluessa tasaisesti? Tämä on jotenkin askarruttanut kovasti, ja syvällä sisimmässäni olen ajatellutkin, että tässä on ehkä käynyt joku väärinkäsitys?

20 tykkäystä

Tämän linkin lopussa kirjanpitolautakunnan lausunto saman tyyppisestä tilanteesta. Käsitin tuon siten, että pelkän lisenssin myynti voidaan tulouttaa kokonaan luovutushetkellä, jos siihen liittyvät tulevat palvelut (ylläpito, pilvipalvelut, jne.) on myyty erikseen. Käytännössä siis 3 vuoden lisenssimaksu on jaettu kahteen osaan: 1) heti ja 2) myöhemmin erikseen laskutettavat.
https://kirjanpitolautakunta.fi/-/lisenssitulojen-jaksottamisesta-ohjelmistoliiketoiminnassa

Osakkeenomistajan tulee mielestäni ymmärtää, että kuutin lisenssipolitiikan muutokset liittyivät puhtaasti johdon osakepalkkioiden maksimoimiseen. Valitettavasti. Itseltäni katosi luotto kuutin johtoon silloin kun tajusin tämän. Todella sääli, että kuutin johto alentui moiseen liikevaihdon manipulointiin. Suoriteperusteisen kirjanpidon tarkoituksena on nimenomaan vähentää manipulointia (vs. lasku- maksuperusteiset).

Tämän vuoksi uskon kuutin palaavan pitkiin lisenssisopimuksiin nykyisen osakepalkkiojakson viimeisenä vuonna eli vuonna 2024.
https://www.qt.io/hubfs/_website/QtV2/QtV2%20Investors/2022/Qt_Group_PSP_2022_Terms_final.docx?hsLang=fi

55 tykkäystä