Qt Group - Eeppinen matka teknojätiksi

Mielestäni tässä on se ero 2021 kommentteihin, että Qt treidaa nyt EV/EBIT 24x ja kolmen vuoden päästä 2026e EV/EBIT 15x ja 2027e peräti alle 12x.

Mutta tottahan tuo on, että tuonne pääsemiseen tarvitaan vielä jokunen vuosi +20 % kasvuvauhtia.

Jos ei usko siihen, ei kannata koskea. :smiley: Aika näyttää.

20 tykkäystä

Mielestäni vähän turha verrata tuonne, kun kurssi huiteli + 150 eurossa, nyt on menty 3 v eteenpäin ja kurssi on puolittunut tästä. Tulos on myös moninkertaistunut tästä. Taisi tavoitehinnatkin olla jossain 150 eurossa, jollei enemmänkin. Sanoisin, että noissa nykyisissä arvostuskertoimissa on reilusti nousuvaraa, jos/kun korot lähtee laskuun ja kasvuvauhti pysyy 20 % tuntumassa. Se mikä tässä on hyvää, niin tässä voi käyttää kasvuyhtiölle helposti myös tulospohjaisia kertoimia eikä katsoa vain EV/Sales-kerrointa.

7 tykkäystä

Varmaan ihan paikallaan vastailla kun olen tuota ~20 %:n tasoa konsernin liikevaihdon kasvulle ennusteisiin lähivuosille laittanut :smiley: eli lähtökohtaisesti oma myönteisempi näkemys yhtiön kasvutrendistä johtuu siitä, että tuo 2023:n 16 %:n taso (lisenssit + konsultointi ilman jakelulisenssejä) antaa mielestäni todellisuutta negatiivisemman kuvan kehittäjälisenssien myyntivolyymien kehityksestä. Muutama syy:

  1. Vuonna 2023 konsultointiliikevaihto laski (täältä arviolta ~pari %-yksikköä takapakkia kasvuun)
  2. Vuonna 2023 tapahtui edelleen lisenssikausien lyhenemistä, joka vaikuttaa olennaisesti kaudelle kirjattuun liikevaihtoon
    • Juhan kommenttien valossa 2023 oltiin kehittäjälisenssien volyymeissa edelleen mukavasti 20-30 %:n kasvuvauhdissa. QA-lisenssimyynti (joka mukana tuossa 16 %:n kasvuluvussa) kasvoi kuitenkin yhtiön kommenttien valossa selvästi kovempaa, eli kehittäjälisenssien liikevaihto saattoi kasvaa lisenssikauden pituuden muutoksesta johtuen vain yksinumeroisia / matalia kaksinumeroisia prosentteja.
    • Näkymä kehittäjälisenssien 20-30 %:n volyymikasvuun on yhtiön kommenttien valossa edelleen olemassa muutaman vuoden eteenpäin, ja Q1:n kommenttien valossa tätä vauhtia edetään ja myyntiputki on myös linjassa tähän.

Eli kun mietitään kasvua eteenpäin:

  • Konsultoinnin osalta jarrutus vaikuttaa olevan on takanapäin
  • Lisenssikausien 22-2023 siirtynyt painotus 1v:n puolelle tuo lisenssimyynnin volyymikasvua ja liikevaihdon kasvua jatkossa lähemmäs toisiaan (olettaen, ettei painotusmuutoksia tule - jakaumaa ei ole koskaan muistaakseni kovin tarkasti kommentoitu)
  • Jos kehittäjälisenssimyynnin volyymit jatkaa tuolla 20-30 %:n välimaastossa (ja QA-puoli kasvaa tätä vahvemmin) niin 20 %:n orgaaninen kasvu ei ole mitenkään erityisen rohkea oletus. Kehittäjälisenssien volyymikasvuun on mielestäni myös markkina-ajurit - digitaalisten käyttöliittymien suosion kasvu sulautetuissa järjestelmissä ei ole ohi, eikä Qt:n kilpailuasemassa ole tapahtunut sellaisia muutoksia jotka aiheuttaisivat huolta markkinaosuuden heikentymisestä.
  • Jakelulisenssit tosiaan lähtökohtaisesti seuraa kehittäjälisenssimyynnin kasvua pari vuotta perässä - joskin nyt jäi Q1:n yhteydessä käsitys, että näissä volyymit ovat vähän perässä odotuksista ja yhtiön on tarkoitus tarkastella näiden hinnoittelua uudemman kerran (=kompensoisi matalampien volyymien liikevaihtovaikutusta).
  • Ylläpitoliikevaihdon (lisenssimallin muutoksesta johtuva) laskutrendi on kvartaalitasolla jo kääntynyt, eli konsernin liikevaihtoon täältä tullut vastatuuli on myös jäämässä taakse

Ihan puhtaasti yhtiön raportoimien suppeiden lukujen valossa kaikkea yllä ei pysty varmentamaan, vaan tässä yhdistellään raportoituja tietoja + johdon kommentteja + käsitystä markkinan ja kilpailukentän kehityksestä :thinking: eli ymmärrän myös hyvin erilaiset tulkinnat, vaikka tuo vastaakin omaa kokonaiskuvaani tällä hetkellä. Mutta osakkeen arvostus (raportin julkaisuhetkellä EV/EBITA 22x vuodelle 2024) ei tosiaan ole ollenkaan vaativa, ellei kasvun pohja lähtisi yhtäkkisesti murenemaan. Ja yllä mainituista syistä en tosiaan tällä hetkellä näe, että näin olisi tapahtumassa.

96 tykkäystä

Tämän SEBin eilisen tavoitehintamuutoksen voisi linkata tänne:

31 tykkäystä

Herätelläänpä hieman tätäkin ketjua ja otetaan pientä galluppia tulevasta puolivuotiskatsauksesta.

Miten Qt tulee suorittamaan tämän vuoden?

  • Negari tulee ennen Q2:sta tai jossain kohti kuluvaa vuotta
  • Ohjeistus pitää ja 20-30 prosentin kasvu toteutuu
  • Posari, torille!!
0 äänestäjää

Positiivista signaalia on nyt tullut muutaman muun yhtiön kautta posarien merkeissä, joten olisiko niin, että myös Qt suorittanee ohjeistuksen mukaisesti?

Pöhinää foorumistit!

7 tykkäystä

M&A asiantuntija jatkanut uralla eteenpäin. Onko Qt:n yritysostot jäissä vai uudet keinot käytössä? :slightly_smiling_face:

Tässä Qt:n verkkosivuilla olevat avoimet positiot. Henkilöstöä rekrytään mikä on lähtökohtaisesti hyvä merkki kasvua ajatellen :+1:

6 tykkäystä

On kyllä älytön määrä avoimia paikkoja. Alalla varmasti kovaa kilpailua työvoimasta, toivottavasti osaavaa työvoimaa kasvua kiihdyttämään löytyy. Ainakin Suomessa Qt on ollut yksi parhaita palkanmaksajia alallaan, joten vetovoimaakin pitäisi olla.

4 tykkäystä

Näitä palkkatilastoja kollatessani en ole löytänyt tietoa siitä, miten ne on laskettu. Onko johto palkkioineen mukana, kun keskiarvoa lasketaan? Jos on, ei kerro paljoakaan normiduunareiden palkoista. Korona-aikaan, kun kysyntä raketoi, myyjät varmasti tienasivat kovia tulospalkkioita. Viime vuodelta ei taida vielä olla dataa? ( Ja jos on, onko 2022 vuodentulospalkkiot maksettu 2023?).

Tämä nyt ei meidän omistajien kannalta ole olennaista asiaa, mutta ihan mielenkiinnosta kuulisin, jos joku tietää, millä perustein nuo palkkavertailujen ansiotasot johdetaan😊

9 tykkäystä

Tässä on Lauri Nikulan lyhyt juttu Qt:sta. :slight_smile:

Qt Groupin P/E-luku vuoden 2024 tulosennusteella mitattuna on tällä hetkellä noin 41 ja vuoden 2025 ennusteella mitattuna lukema on noin 33. Arvostustaso on kohtuullinen ennustettuun kasvutasoon nähden. Korkea arvostus toisaalta nostaa osakkeen kurssiriskiä ja osake voi reagoida herkästi tulevaisuuden kasvuodotuksien muuttuessa.

10 tykkäystä

Qt osaksi LG:n autoteollisuuden sisältöalustaa

Qt:n kehitysympäristö tehostaa autojen sisältö- ja suoratoistopalvelujen käyttöliittymien ja käyttökokemuksen kehittämistä LG:n webOS-pohjaisella Automotive Content Platform (ACP) -alustalla

Espoo, Suomi, 26. kesäkuuta 2024Qt Groupja LG Electronics (LG) tuovat yhteistyössä Qt-ohjelmistokehitysympäristön LG:n webOS-pohjaiselle ajoneuvojen viihdejärjestelmien kehitysalustalle (ACP). Yhteistyön tavoitteena on antaa autoteollisuuden kehittäjille ja suunnittelijoille mahdollisuus luoda entistä innovatiivisempia sisältö- ja suoratoistopalveluita autoihin.

Qt:n kehitysympäristö tukee jo entuudestaan LG:n avoimen lähdekoodin helposti räätälöitävää webOS-käyttöjärjestelmää, jota hyödynnetään erityisesti kuluttajaelektroniikassa. Aiemmin LG onkin luottanut Qt:n kehitysympäristöön luodessaan helppokäyttöisiä ja intuitiivisia käyttöliittymiä ja käyttäjäkokemuksia esimerkiksi älytelevisioihin, digitaalisiin opasteisiin, älynäyttöihin ja kodinkoneisiin. LG:n ACP-alusta on kuitenkin suunniteltu nimenomaan autojen sisältö- ja suoratoistokokemusten luomiseen. LG on jo tuonut viihdealustansa merkittävän autovalmistajan uusimpiin automalleihin ja tehnyt yhteistyötä maailmanlaajuisten suoratoistopalveluiden kanssa tuodakseen uutta viihdettä alustalle.

Qt toimii liikkeellepanevana voimana sisältöalustan tulevaisuuden kehitystyössä, kun yhä useammat automerkit ottavat alustan käyttöön omissa viihdejärjestelmissään. Qt:n kehitysympäristön vahvuus piilee sen suoraan käyttöönotettavissa ominaisuuksissa ja toiminnoissa, jotka nopeuttavat kehitysprosesseja. Qt mahdollistaa nopeammat käynnistysajat ja suorituskyvyn sekä tehokkaamman muistinkäytön, mikä vahvistaa luottamusta teknologian kykyihin.

Edistyneiden ohjelmistojen kehittäminen on ratkaisevan tärkeää ajoneuvojen käyttäjäkokemusten parantamisessa. LG:n ja Qt:n kumppanuus lisää kyvykkyyksiämme liikkumiseen liittyvien innovaatioiden erittäin tärkeällä osa-alueella,” sanoo Sang-yong Lee, Senior Vice President of the R&D laboratory, LG Electronics VS Company:lta. ”LG jatkaa yhteistyötä innovatiivisten kumppaneiden kuten Qt:n kanssa, jotta voimme luoda ajoneuvojen sisälle mukaansatempaavia kokemuksia, jotka vastaavat autovalmistajien ja heidän asiakkaidensa moninaisia vaatimuksia.”

Uusien tutkimusennusteiden mukaan autojen viihdejärjestelmien maailmanlaajuisten markkinoiden odotetaan kasvavan 35,4 miljardiin Yhdysvaltain dollariin vuoteen 2030 mennessä. Laajemmin ottaen ohjelmistovetoiset ajoneuvot luovat yli 650 miljardin dollarin arvopotentiaalin autoteollisuudelle vuoteen 2030 mennessä. Qt Group on äskettäin lisännyt General Motorsin ja Mercedes Benzin kaltaiset autovalmistajat suunnittelu- ja kehitystyökalujensa käyttäjien joukkoon tukeakseen kasvuaan. Lisäksi aiemmin vuonna 2024 Qt:n käyttöliittymien kehitysympäristö tuli saataville AWS Marketplace -palveluun.

LG on ollut luotettava Qt-kumppani ja edelläkävijä viihdejärjestelmien innovaatioissa vuosia, joten olemme innoissamme voidessamme auttaa heitä luomaan vaikuttavia autojen käyttäjäkokemuksia,” sanoo Juha Varelius, Qt Groupin toimitusjohtaja*. “Autoihin tarkoitettuja web-pohjaisia sovelluksia tekee suuri kehittäjäekosysteemi. Kun Qt toimii olennaisena osana LG:n webOS-käyttöjärjestelmään pohjautuvaa sisältöalustaa, kehittäjät voivat aiempaa helpommin luoda ja pyörittää sovelluksiaan suoraan käyttöjärjestelmässä. Useimmilla autoteollisuuden toimijoilla on jo Qt-pohjaisia resursseja ohjelmistossaan, ja tämä on meille jälleen yksi merkittävä virstanpylväs alalla.”*

Qt Groupin suunnittelu-, kehitys- ja laadunvarmistustyökalut edistävät entistä saumattomampaa yhteistyötä kehittäjien ja suunnittelijoiden välillä tekemällä prosesseista suoraviivaisia ja mahdollistamalla yhtäaikaisen työskentelyn samalla alustalla. Työkalut ovat ihanteellisia monialustaiseen kehitykseen, erityisesti matalatehoisille ja sulautetuille laitteille.

45 tykkäystä

Onko kellään tietoa, mikä tämä merkittävä valmistaja on?

5 tykkäystä

Oliskohan Genesis?

9 tykkäystä

Mielenkiintoista nähdä miten Qt:n toinen kvartaali on mennyt. Jos nähdään samanlaista menoa liikevaihdon kehityksen osalta kuin Q1:llä niin osake mitä luultavammin ottaa hittiä aika kovasti. Pitäisi päästä taas sinne 20 prosentin paremmalle puolelle, kun ensimmäisessä kvartaalissa tuosta jäätiin reilusti. Kannattavuus oli toki erinomainen. Kurssi on noussut yllättävänkin reippaasti osaripettymyksen jälkeen.

14 tykkäystä

Täytyy sanoa että hyvin ajoitti eilen myynnin Tuukka Turunen.

13 tykkäystä

Vielä kerkesi laajan raportin päivitys ulos ennen kesälomia :point_down:

Raportissa ei mitään mullistavaa uutta sitten viime kerran, markkinaa tuli perattua uudemman kerran ja Qt:n asema näyttää sulautetuissa järjestelmissä vielä aiempaa vahvemmalta. Laadunvarmistuksessa pelikenttä näyttää taas olevan aivan auki, eri käyttötarkoituksiin ja ohjelmointikieliin suunniteltuja työkaluja löytyy valtava määrä.

Ennusteista nostona hahmotelma liikevaihdon jakaumasta. Qt ei tosiaan tätä raportoi, mutta tästä saa mukavasti kättä pidempää ennusteoletuksien rakentemiseen. Tein oletuksin ja yhtiön kommentteihin perustuen historialuvuille “tuotealue”-kohtaisen liikevaihtojakauman ja kasvuennusteet. En voi luvata niiden olevan erityisen tarkkoja, mutta jotain niistäkin varmaan saa irti. Keskeisenä nostona tuo kehittäjälisenssien heikko liikevaihdon kasvu 22-23 (vain reilu 10 %), mikä tosiaan johtui paljon lisenssikausien lyhenemisestä.

Näistä saa vähän kuvaa mitä tuo meidän lähivuosien 20 %:n vuosittainen liikevaihdon kasvu on syönyt sisälleen. Kehittäjälisensseihin vaaditaan pieni piristyminen 2022-23 lisenssikausien lyhenemisen jälkeen, mutta mikäli niiden kasvu alkaa hiipumaan kuten meidän ennusteissa oletuksena on, täytyy laadunvarmistuksen kasvun alkaa paikata tätä vahvemmalla kasvulla.


58 tykkäystä

Mitenköhän yhtiö aikoo varmistaa, että vielä enemmän monituoteyhtiöksi muuttuminen johtaa tehokkaaseen integraatioon ja synergioihin yritysostojen ja myös itse kehitettyjen tuotteiden välillä… kestävästi ja lypsävästi? Onhan varmaan hyvä, että yhtiö pystyisi maksimoimaan monet osa-alueet, varsinkin ne, mistä voi lypsätä parhaiten rahaa ja kestävämmin.

Yhtiön tavoite on kasvaa nykyisen asiakaskuntansa ulkopuolella, niin onko tässä olemassa suuria riskejä? En pysty itse näkemään kilpailuetuja uusilla markkinoilla, mitä toki heillä voi olla, mutta kun ei ole tuttu maailma. Yritysostot nähdään edelleen positiivisina, mutta niissäkin on varmasti omat riskinsä ja ennusteisiin voi olla haastavaa niitä laittaa, koska ei edes tiedä minne suuntaan sitten mennään. :smiley: Tosin massien ja taseen puolesta yritysostot eivät aiheuttane haasteita sekä yhtiöllä on hyvät myyntiverkostonsa, mitä edesauttavat tulevia shoppailuja.

Kunhan nyt kirjoittelin lämpimäkseni, kun on niin kiinnostavasta yhtiöstä kyse, jotta keskustelu lähtisi paremmin liikkeelle. :slight_smile:

29 tykkäystä

Jos yhtiön liikevaihto kasvaa noin 20 % seuraavina vuosina, niin veikkaan, että EPS kasvaa nopeammin skaalautumisen myötä. Näin on ainakin lähihistoriassa tapahtunut.

4 tykkäystä

Lähtökohtaisesti näinhän se menee. Qt kuitenkin panostaa tuoteportfolion laajentamiseen ja myynnin rakentamiseen nykyasiakkaiden ulkopuolelle, mikä taas vaatii rekryjä. Vuosina 2020-21 rekryt eivät pysyneet kasvun mukana, 2022-23 pysyivät. Meillä on oletuksena että kannattavuus pysyy paikallaan / skaalautuu suhteellisen loivasti lähivuodet ja alkaa nousta v. 2027 jälkeen (oletuksena investointien/rekryjen hidastuminen).

image

24 tykkäystä

Juteltiin @Sara_Antonacci kanssa Qt:sta vielä videolle :point_down:

19 tykkäystä