Tätä on muutama muukin varmasti miettinyt. Omissa kokeiluissani olen todennut, että ajatuksena simppeli, toteutuksena lähestulkoon mahdotonta kotikonstein. Näkisin suurimman hyödyn siten, että hyödyntää teknisiä signaaleja päätöksenteon tukena, eli koodaa skriptin ilmoittamaan, milloin itseään miellyttävissä osakkeissa itseään miellyttävät signaalit toteutuvat, niin ei tarvitse itse aktiivisesti tutkailla kursseja.
Mainittakoon, että useampikin Google Trendsejä tutkinut kovan tason tutkija on tullut johtopäätökseen, että vaikka ihmisten hakukäyttäytymiset tarjoavatkin huikeita signaaleja ja äärimmäisen kiehtovaa informaatiota, on niiden muuttaminen rahaksi erittäin haastavaa ellei jopa mahdotonta. Suosittelen harjoituksena koodailemaan twiittisentimenttianalysaattoreita ja muita vastaavia, muttei kannata odottaa, että niillä pääsisi kovinkaan helposti rahoiksi lyömään.
Itse miettinyt viime aikoina, että jos olisi joustava pääsy Inderesin foorumidataan (ei viitsisi scrapeta koko sivustoa…), niin olisi mielenkiintoista kaivaa trendaavat firmat ja sentimentin/aktiivisuuden kehittyminen eri firmojen ympärillä, ja tutkiskella, joskohan sieltä saisi jotain signaalia. Yleisestihän Vernerin, mallisalkun yms peesaaminen lienee ollut tämän nousukauden yksi menestyneimmistä trendeistä. Myös perinteiset osta-suosituksen omaavien yhtiöiden tai posarin antaneiden firmojen ostaminen ovat olleen varsin menestyneitä strategioita.
Mainittakoon myös, että ihan Inderesin käyttäjäkyselyn pohjalta listan kärjessä trendaavien firmojen suosiminen on ollut varsin kannattavaa: Ilmeisesti tuulipukusijoittajien parviäly on toiminut nousukautena varsin hyvin. Mielenkiinnolla odotan, miten seuraavan laskukauden ja romahduksen aikana Inderesin suosimat kasvuyhtiöt tulevatkaan pärjäämään: Liekö siinä vaiheessa isot, vakaat ja tylsät Keskot, Elisat ja Koneet vahvoilla, vai lyökö Inderesin mallisalkku nyt ja aina indeksin?
Mielenkiinnolla odotan myös, joskohan seuraavan parinkymmenen vuoden aikana osaketreidauksessa, nettipokerissa ja muissa vastaavissa päästään kannattaviin malleihin ihan puhtaan reinforcement learning in tai vastaavan avulla. Netistä löytyy erittäin mielenkiintoisia open source -projekteja aihepiiristä kiinnostuneilla (esimerkkinä TensorFlow-pohjainen TensorTrade, joka pyrkii omatoimisesti oppimaan kannattavia treidaus-strategioita. Harrastelijakunta on kohtalaisen kokoinen ja osaamistaso erinomainen, mutten ole kuullut, että silläkään saralla kukaan olisi tähän päivään mennessä rahoiksi lyönyt - tai ei ole ainakaan ääneen asiasta huudellut).
Jos pelkkää data-analytiikkaa haluaa pyörittää, lienee ihan se ja sama, ottaako haltuun R:n vai pythonin (tai kenties javascriptin). Jos haluaa omaa salkkua seurailla, javascriptillä on varsin helppo tehdä erittäin tyylikkäitä plottauksia, joita voi kotikoneelta pyöritellä ja seurailla. Jos haluaa ML:ää pyöritellä, kannattaa samantien kääntää katse pythonin suuntaan. Useimmat näkemäni quantitative analytics -kurssit ja -ohjelmat opetetaan nimenomaan pythonilla. Isojen poikien alan työilmoituksissa taitaa poikkeuksetta lukea “advanced knowledge in python and/or R”, joten en lähtisi hirveästi erottelemaan aihepiirin keskustelussa R:ää pythonista.