Raaka-aineet & luonnonvarat - Talouden primaarisektori

Öljyn hinta vaikuttaa varmasti vihreän siirtymän nopeuteen. Mikäli hintataso pysyy korkeana siirtymän vauhti nopeutuu ja fossiilisten kysyntä laskee pysyvästi.ölkyntuottajamaiden ongelmana on maksimoida kokonaistuotot ja optimoida pysyvät muutokset omiin tavoitteisiin.

2 tykkäystä

Epäilemättä näin ja samaan aikaan erilaiset energiansäästöä tuovat investoinnit lisääntyvät. Vaikka kuinka kiirehdittäisiin niin vuodessa tai parissa ei ihmeitä ennätä tapahtumaan ja toisaalta parin vuoden päähän vaikea ennustaa mikä on tilanne itäkaasun ja öljyn suhteen.

1 tykkäys

Raaka-aine osakkeisiin liittyen tietääkö kukaan miten Australialaisten firmojen osinkojen verotus menee? Ja vaihteleeko se välittäjittäin?

Esim. Kanadan osalta osingot menee Nordnetillä oikein (15% ennakonpidätys), mutta Mandatumilla ei (Muistaakseni 25% siellä).

11 tykkäystä

Wefillä :alien: on asiaa mm. litiumista , itse ajattelen että on hieman riski sijoituksia jos näitä aletaan kansallistamaan kiihtyvässä tahdissa. Paria litium yritystä omistan enivei…

3 tykkäystä

Energiavirtoja pääsee vilkuilemaan täältä:

Varsin tarkka kuva Euroopan kaasuinfrasta löytyy tästä:

Kaasun varastotasoja voi seurata täältä:
https://agsi.gie.eu/

15 tykkäystä

Hyvää dataa, mutta miksi näissä ei ole norjaa mukana vaikka on erikseen myös ei-EU maat merkittynä? Miksi tilastoajat ei ota heidän tuotantoa/varastoresurssia mukaan. Tai sitten olen todella puusilmä näin aamusta ja en tuota vain löytänyt :see_no_evil:

1 tykkäys

Hyvät havainnolliset linkit, kiitos.
Ensimmäisen linkin osalta Norja näyttäisi olevan:

Mikäli viittasit viimeiseen linkkiin, niin siinä ei vapaaehtoisia datatoimittajia ole Norjasta lainkaan, selittänee miksi maasta ei ole tietoa:
https://agsi.gie.eu/data-providers

2 tykkäystä

FCX:n toimarin haastis CNBC:llä - kuparista ja sen riittämättömyydestä tulevien sähköistystarpeiden kattamiseksi. Jos löytyis tallenteena myöhemmin…

  • edit: @turola Kyllä, minusta arvokas haastis kuparia seuraaville
4 tykkäystä

Ford varmistelee Litiumin saatavuuden omiin tarpeisiin.

https://www.ioneer.com/files/announcement/files/20.07.22_ioneer-ford_offtake_agreement.pdf

Rhyolite Ridge:n kaivos sikäli ”tuttu”, Sibanye Stillwater omistaa siitä tällä hetkellä 7.12% ( omistus koskee koko Ioneeria ). Jatkossa kunhan lupa-asiat ja muut kaivoksen toimintaan ja avaamiseen liittyvät asiat on kunnossa, Sibanye nostaa omistuksen => 50%. Eli samaan tapaan kuin suomen Keliberin kaivoksen kanssa.

2 tykkäystä

Oliko tämä? Muutenkin härkämäistä näkemystä tuosta PauloMacron twiittiketjusta. https://twitter.com/PauloMacro/status/1550897467645894663?t=M-7WAxRZeghhkeDa1RiybA&s=19

2 tykkäystä

Loma meni mukavasti, mitä nyt BORRin rahoituskierros näyttää vähän venähtäneen, mutta yleisesti ottaen energiasektorilla menee vahvasti.

Otin tässä pienen vilkaisun kuparin ja öljyn korrelaatioon.

Tässä ensin 30v:

Ja sitten 2+v:

Jonkinlaista korrelaatiota tuntuu olevan. Kuparihan se perinteisin suhdanneindikaattori, jossa sähköistymisen pitäisi lisätä kysyntää tasaisesti. Öljy taas ali-investoitu hyödyke josta ei olla hetkeeen pääsemässä irti.

Herääkö ajatuksia, kupari on laskenut enemmän tänä vuonna kuin lonkalta olisin ajatellut. (noin -21%) Kupariin liittyviä yhtiöitä ei salkussa ole, mutta voisin harkita niitäkin jos kunnolla niianneita löytyisi. Jonkin verran seurannut TRQ:ta mutta siinä lunastustarina tuli kannaltani liian aikaisin.

3 tykkäystä

Ei ole nyt käppyröitä heittää mutta myös muut metallit olleet laskussa. Tai ainakin pysytelleet alempana kuin aiemmin alkuvuodesta olivat. Kulta, hopea, palladium, platina jne. Myös ihan suorat kaivosyhtiöt ovat mörnineet viime kuukaudet, syklisyys?

Kun venakot hyökkäsi Ukrainaan oli oma odotus että myös näiden raaka-aineiden hinnat nousee mutta toisin kävi. Tosin nyt on markkinoilla muuta mitkä vaikuttaa, vahva dollari, inflaatio, toisaalta juurikin pakotteet venäjän metalleihin tai niiden markkinoihin.

Inflaation, korkojen ja vahvan dollarin vaikutusta yritin keväällä tutkia miten vaikuttaa näiden markkinoihin mutta en löytänyt yksiselitteistä tekijää/kaavaa kuinka ennakoitavaa on suunta.

Eli ei tästä omasta kirjoituksesta taida olla mitään valaisevaa, oma odotus on että hinnat nousee mutta sillähän ei ole mitään merkitystä reaalimaailman tapahtumiin :grin:

2 tykkäystä

Opec teki kaikkien aikojen pienimmän tuotantolisäyksen, läpsäys Biden kasvoille, juu, lisättiin tuotantoa, mutta käytännössä olematon lisäys. Ali-investoituna tietysti hankala lisätäkään tuotantoa, mutta tämä on jo piruilua jenkkien suuntaan.

Bloomberg:

OPEC+ snubbed months of diplomatic efforts from US President Joe Biden with one of the smallest oil production increases in its history.

The cartel will add only 100,000 barrels a day of oil in September, giving a tight market extra supplies at a much slower pace than in recent months despite pressure from the White House to help cool prices.

3 tykkäystä

Haluan n***sia pilkkua ja totean että vuonna 1986 tehtiin pienempi lisäys😅. Mutta joo toi lisäys menee Bidenin ja porukoiden lentopäästöihin kun lentelivät Saudeihin hikea anomaan.
Toisaalta olisiko tuolla ollut muuta merkitystä kuin imagollista? Eihän ne tuota 100k tule lisäämään. Lisäyksen tekee lähinnä Saudit ja puhutaan kokonaisuutena jostain kolmasosasta tosta luvatusta? Näistä on jo yli vuoden ajalta dataa.

Borrista voin sanoa (ostin itsekkin RIG uutisten jälkeen) että drilling saattaa oikeasti olla lähtemässä. Borr, rig, val, ne ,do tms tikkerit ampassut nyt kaikki muutaman päivän. Joku öljyalalla työskentelevä twiittaili että ei vaan uskalla enää sektoriin lähteä kun arvet on niin syvät, mutta on ihan legit mahdollisuus että sektori on lykkimässä oikeasti eteenpäin. Kuten vlcc tankkerit :heart_eyes:.

Toisessa ketjussa laitoin että tosiaa drybulk on syvissä vesissä ja tällä kertaa se voi olla jonkun sortin indikaattori koska supply on oikeasti vähissä ja huonot ratet kertoo normaalia paremmin huonosta demand puolesta. Just huomasin että joku wallstreet lafka oli antanut EGLE:lle 85$ targetpricen ja meinas mennä kahvit syliin. Eli osa uskoo kyllä käänteeseen mutta kattokaa jotain balticdry indeksiä tai bdry etf charttia niin kyllä noi aika syvissä vesissä on eikä heinä-elokuun pompusta ole vielä tietoakaan.

Edit. Lisätään vielä että Breakwave huusi drybulkkiin bottomin mutta en kyllä ole kuullut perusteluja. Mm GOGL:in johto sanoi että näkivät pohjan joskus toukokuun alussa, ja itse olen skeptinen.

6 tykkäystä

Miten lisätään tuotantoa, kun Sauditkaan ei pääse haluttuun tuotantokapasiteettiin? Pääministerimme inspiroimana voisi todeta että OPECilla ei vaan enää ole öljyä, get over it :wink:

Saudi Arabia’s oil production rose by 159,000 bpd to 10.585 million bpd. To compare, the Saudi target was 10.663 million bpd, so the Kingdom was 78,000 bpd below its quota last month using secondary source figures.

Rory Johnstonin mukaan kyseessä on nyt jyrkin backwardation öljyfutuurien historiassa:

5 tykkäystä

Eiköhän Kiinan korona lock downit ja edelleen vellova kiinteistösektorin kriisi pidä raaka-aineet kurissa. Kiina ostaa Venäjältä sen öljyn jota tarvitsee ja Eurooppa sitten ostaa Saudeista.

Miten noi sähköautojen raakaaineet on kehittyneet? Kuvittelisin että nikkeli olisi tulevaisuuden öljy. Lithiumia ei aukuissa taida hirveästi olla. Löytyykö nikkeli bull ajatukselle kannatusta?

No ainakin Opec+ enkka kun on perustettu vasta 2010-luvulla.

Kyllä ne poijat sitten lisää tuotantoa, tai edes investoi kunnolla öljyn etsintään kun hinta on sopiva. Opecilla ei ole nyt kiire :), antaa tulla ensin ATH:ta…vaikka euroissa siellä ollaankin jo.

1 tykkäys

Toyota-Panasonic varmistaa litiumin saatavuuden tulevaisuudessa, samalta kaivoksesta minne myös Ford teki vastaavan sopimuksen.

Kaivosalue lähellä tuota Panasonicin Gigafactoria (samoin Tesla melko lähellä)

3 tykkäystä

@Pohjolan_Eka mitäs lauantaipussin erikoiskarkkeja sitä on tullut löydettyä öljy/kivihiilikioskeista?

Itse olen tarkastellut Eni Spa:ta.

Market cap: 40 jaardia
2022 H1 profit: 7 jaardia
Forward P/E: ~3.4

Nopealla vilkaisulla kaikkia kivoja LNG projekteja joista apua Euroopan kylmään talveen.

5 tykkäystä