Raaka-aineet & luonnonvarat - Talouden primaarisektori

Itse olen myös kovin kiinnostunut tästä kuparin pidemmän aikavälin potentiaalista, mutta puuttuva riittävä ymmärrys tuosta markkinasta jarruttaa. Erityisesti seuraavia seikkoja olen välillä yrittänyt selvitellä:

  • Onko kuparissa mitään laatueroja? Vai onko kyseessä todellakin kaikin puolin samasta aineesta, jolla käydään kauppa useassa eri pörssissä? Mitkä ovat merkittävimmät markkinapaikat fyysisen voluumine suhteen (en sinällään ole paperimarkkinoita vastaan, joskin välillä tuntuvat elävän omaa elämäänsä).
  • Onko olemassa mitään hyvää koostetta mikä on todellinen kulutus ja tuotanto? IEA? Kiina lienee merkittävä markkina, mutta tämän markkinan läpinäkyvyys?
  • Alumiini on tosiaan myös laajasti käytössä monissa aplikaatioissa (ainakin oikosulku sähkömoottorit alumiini roottorilla ja korkeajännite siirtolinjat teräksellä vahvistettua alumiinia).
  • Kenties merkittävin riskitekijä lienee hiilikuidut tai muut prosessiteollisuuden tuotteet. Nyt hinta vielä aivan liian korkea ja hiilijalanjälki täysin mahdoton, mutta noihin liittyen kehitystä tapahtuu kovaa vauhtia. Eli voiko tulla korvaava materiaali, joka olisi ympäristö vaikutuksiltaan jopa parempi ja ainakin kevyempi? Ainakin kaikissa liikuteltavissa kohteissa tuo painonpudotus olisi hyvin merkittävä kilpailutekijä. Tuo hiilikuitu voi parhaimmillaan tarjota liikennevälineissä hyvin mielenkiintoisia mahdollisuuksia (kantava kuitu on johdin ja kuidut sitova matriisi eriste).

Eli onko näihin aiheisiin mitään hyviä papereita tai keskustelua jossain internetin syövereissä?

5 tykkäystä

Joo mm Druckenmiller puhunut parhaasta setupista mitä hän on nähnyt urallaan (inventaariot+ennustettu supply/demand), ja samaan aikaan silti sanoo odottavansa taantuman ensin: "In 6-9 months inflation 3-3.5%. What does the fed do? Hard q. Next year election too.

If fed goes like Arthur Burns, we will get stagflation.
If they burst the asset bubbe, things might break.

Not predicting will be as bad as 07 or 08. But should be open minded that very very bad things might happen because we had the most rapid increase in the interest rate.

Copper could be interesting in future. Not now! But when we coming out of recession.

Currently have a very small position in gold and silver (short dollar). But can change mind in a week.
The important thing to do is to keep an open mind and closely monitor how authorities react because it can result in very different outcomes.

In 1 2 years, there could be amazing opportunities.
Make sure to preserve capital until you can see those opportunities."

Joo Kiina tosiaan kuluttaa yli puolet (2021 51%) maailman kuparista.

Nähnyt myös tällaisia chartteja, joskin nyt on ollut vähän poikkeustilannetta:

Paljon noista on juttuja ja vaihtelee päivittäin. Tossa maaliskuussa Reutersilta: Despite upbeat copper fundamentals, prices still face pressure from ever volatile macroeconomic conditions.

Citi analysts see London Metal Exchange copper prices falling to $8,000 a tonne in a few months as investors likely further unwind positions on potentially ongoing concerns in the U.S. banking sector.

COMEX copper speculators have turned net short on copper, having been taking net long positions for four months, exchange data showed.

Antaike warned of weaker copper demand growth from the solar and EV sectors this year, while uncertainty still clouded the Chinese property sector.

Nonetheless any price drop represents a long-term buying opportunity, as copper is the “only liquid commodity in the major commodity futures indices whose consumption is key to driving decarbonisation”, Citi analysts said in a note.

They expect prices to hit $9,000 a tonne in 6-12 months.

15 tykkäystä

Mahdolliseen taantumaan/lamaan liittyen en malta olla kommentoimatta, että maakuljetuksethan on heikossa hapessa jenkeissä. Demand on pudonnut todella matalaksi ja sen on usein kerrottu ennakoivan 6kk etukäteen taantumaa. Tässä yksi lähde aiheeseen - taisi Druckenmiller puhua myös tästä

11 tykkäystä

Tossa vielä kun linkkasin aiemmin tosta että useassa maassa tarvittaisiin isoja infroja noiden gridien kanssa:

@KohtiVapautta tossa on hyvä ketju kaivoksista. Mulla on jotain euro/kanukki geologi"tuttuja" joihin luotan ja joille läiskin privana poraustulos kyselyjä. Katsoin huvikseni Helsingin yliopiston geologian pääsykokeita ja totesin että joo ei :sweat_smile:. Käytän härskisti sijoittamisessa hyväkseni muiden osaamista.
https://twitter.com/paola_rojas/status/1645913364521164800?t=x5jmCIoFaK64i3n0a-8pKA&s=19

Ei ihan se mitä kysyit mutta selkeästi haluat syventyä asiaan enemmän.

10 tykkäystä

Ei mikään kovin mairitteleva vuosi itsellä vaikka plussalla vajaa 10% ollaankin (prosentteina hyvä mutta kun katsoo vierestä tekno ja shitcoralleja niin lohtu on yllättävän laiha. Ps onneksi en shortannut Nvdiaa :no_mouth:), niin ihmetellään sitten vaikka inventaarioita.

Ollut kyllä yhtä tyhjän kanssa seurata näitä indikaattoreita enkä tosiaan ihmettele vaikka tuosta kuparikin päätyisi punaiselle kun ei tunnu paljon oletettua korrelaatioita olevan ja kohta varmaan kaatuu taas pankkikin että saadan raaka-aineet romahtamaan 3x vs pankkiosakkeet :man_shrugging:t3:. MUTTA mahdollinen “Kiina ei olekkaan ihan kuollut” indikaattori joka tapauksessa.

Edit. Väärä kuvakaappaus viimeviikolta…hetki

Noniin:

11 tykkäystä

Vastaan sulle tänne raaka-aine ketjuun, luin viestisi ja aloin miettimään et kuinka Yhdysvalloilla noin suuri merkitys tämän öljyn suhteen. Tietty ovat suurin yksittäinen tuottaja ja myös kuluttaja. No tuossa työpäivän aikana selailin vähän statistiikkoja, joka alla.

Aloin vaan ihmettelemään et onhan tuo aivan järkyttävää tuo Yhdysvaltalaisten öljyn kulutus! Käyttänyt enemmän, ainakin tuon statistiikan mukaan enemmän kuin Kiina ja Intia yhteensä ja noissa maissa ihmisiä kuitenkin melkein 10 kertaa enemmän!

Tuossa vielä statistiikkaa mihin sitä öljyä menee. Menee ehkä vähän aiheen ohi, mutta postasin kun oli henkilökohtaisesti niin kiinnostava

7 tykkäystä

Tää öljymarkkina ja yhtiöt on sekalaisessa tilanteessa. Öljypelurit ja siten öljyn hinta hinnoittelee taantumaa ja hinta on kanveissa, mutta yhtiöillä pyyhkii oikein mukavasti.

Kulutus on kuitenkin ennätyskorkealla (ehkä osin juuri siksi, kun hinta ei ole taivaissa).

Jos nyt mietitään maailmantaloutta ja sen kehitystä, niin on hyvä asia, että kasvavat valtiot Intia ja Kiina saavat öljyä polkuhintaan, vasallivaltion statusta lähestyvältä Venäjältä. Halvat raaka-aineet ei ole olleet koskaan huono asia talouskasvun kannalta.

Jotenkin tässä on hankala nähdä, että öljy-yhtiöiden osakkeet mitenkään romahtaisivat tai lähtisivät supernousuun. Niiden kurssitaso on ylempänä kuin silloin 120$ barellihintojen aikana.

Ehkä paras skenario on semmoinen maltillinen ja tasainen öljynhinnan nousu seuraavien 2-3 vuoden aikana sinne 85-90 dollariin. Toi hinta ei laita maailmantaloutta polvilleen, ja öljy-yhtiöt vuolevat kultaa.

8 tykkäystä

Kaksi nimetöntä huhuilijaa ja markkinat solmuun muutamaksi päiväksi/viikoksi :flushed:

"Oil fell sharply on the report, which cited two unnamed sources as saying that Iran and the U.S. are nearing a temporary deal that would trade some sanctions relief in exchange for reducing Iran’s uranium enrichment.

But trade reversed on skepticism that oil sanctions would be lifted quickly and after the White House said the report was false."

1 tykkäys

Laitetaas vaikka tänne: Camino and Japanese Miner Nittetsu Mining Sign Agreement for Interest in the Los Chapitos Copper Project in Peru

4 tykkäystä

Kivan jekun tekivät minulle. Ehdin myydä suurimman osan Caminoista, koska aiesopimus Caminon ja Nittetsun välillä ehti jo raueta kokonaan kun deadline ylitettiin ja näytti siksi siltä, että DD:ssä olisi löytynyt jotain epäilyttävää ja sopimus olisi peruuntunut. Olivatkin vain pahasti myöhässä allekirjoituksen kanssa…

3 tykkäystä

Jos joku jekuttaa sua, suuntaan tai toiseen, niin se on kanukkien senttiosakkeet ja etenkin kaivossektori. Laitetaas nyt tämä tähän myös vaikken tiedä seuraako kukaan:

On muuten hauska sektori muutenkin seurata kun voi tulla sellaisia +30%/-20% päivässä ja kukaan ei kommentoi edes twitterissä sanallakaan. Silloin tietää että omistuspohja on ainakin senttisarjaan oikeanlainen. Jossei vaihto ja uutisfeedi kerro mitään ihmeellistä niin sellanen parinkymmenen prosentinkin heilahtelu on vaan “prob nothing”.

8 tykkäystä

WSJ:ssä on mielenkiintoinen artikkeli öljyn tulevaisuudesta. Aihe kiinnostaa itseäni muista kuin sijoituksiini liittyvistä syistä, sillä olen oman valintani tehnyt enkä sijoita fossiilisiin.

Mutta, tilanne on sijoitusmielessäkin varsin kimurantti, sillä vuoteen 2050 ulottuvissa arvioissa hajonta on melkoista. Toisten mukaan öljyn kulutus jatkuu “business as usual” ja toiset veikkaavat 80% laskua kulutukseen.

image image

Bingetin öljyn kulutuksesta sen verran, että pyörillä liikkuvaan liikenteeseen kuluu noin 60% kaikesta öljystä (IEA 2019).

Tästä artikkelissa jaetusta kuvasta saa skaalaa sähköautoilun yleistymisestä henkilöautojen ja sitä kevyempien kulkuneuvojen osalta. →

Pitää muistaa, että öljyn kysyntä on edelleen kasvussa, joten korkeammat ennusteet näyttävät toistaiseksi todennäköisemmiltä. Muutos voi kuitenkin olla nopea, kuten se on monesti teknologisissa murroksissa ollut. Jo esiteltyjen akkukeksintöjen avulla sähköautoilusta on tulossa seuraavan kymmenen vuoden aikana nykyhintaista polttomoottoriautoilua selvästi edullisempaa niin alkuinvestoinnin kuin TCO:n osalta.

8 tykkäystä

Isossa kuvassa on vaikea uskoa öljyn kysynnän romahtamiseen kovinkaan nopeasti, jos nyt sitten 2050 on nopeasti vai hitaasti, kun kehitysmaat ovat vasta kehittymässä. Niillä ei ole varaa hienostuneempiin energiaratkaisuihin. Taitaa kivihiiltäkin mennä isot määrät vielä pitkään.

Öljyssä tosin on sellainen perustavan laatuinen ongelma, että halvat öljylähteet taitavat olla menneen talven lumia siinä mielessä, että uudet löydökset ovat lähes järjestään kalliita. No Brasiliasta juuri joku iso kenttä löydettiin, mutta ei yksi öljylähde mitään ratkaise. Ja liuskeöljy on ympäristön kannalta vähintäänkin epäilyttävä juttu.

8 tykkäystä

Mikä sitten lopulta on hienostunut energiaratkaisu. Aurinkoenergia taitaa olla jo halvin tapa tuottaa energiaa, ja tuulivoimakin halpenee. Kehittyvässä maailmassa on usein hyvät olosuhteet auringolle ja heikommat laajojen hiilivoimaloiden infralle ja sähköverkolle. Varastointi on tietenkin iso kysymys, mutta onko häiriötön sähköverkkokaan realistinen vaihtoehto. Ainakin ne vähentävät fossiilisten tarvetta.

En jaksa kaivaa lähdettä, mutta noin 15% öljystä menee sähkön ja lämmön tuotantoon. Erilaisten lämpöpumppujen kysyntä on kasvussa mikä vähentää myös maakaasun kysyntää. Sähköntuotannossa öljy taas on koko ajan vähemmän houkutteleva.

Vaikka liikenne on helposti isoin käyttökohde, on öljyn väheneminen muissakin kohteissa realistista.

1 tykkäys

Ydinvoimaa ajattelin hienostuneena energiaratkaisuna. Ja paljon mainostettua ja odotettua vetytaloutta.

Sähkössä ja lämmössä öljyn osuus voipi laskea hyvinkin nopeasti, sillä kivihiili on helppoa ja halpaa eli sopii myös köyhille maille. Biodieseliin aikoinaan itse uskoin liikenteessä, mutta näyttää ajan trendi olevan vahvasti pois dieselistä.

Yllättävää, että tämä ei ole herättänyt mitään keskustelua.

12 tykkäystä

Kenties tuo ei lopulta ole niin merkittävä asia. Kyllä molemmat ilmeisen tärkeitä mikropiirien valmistuksessa.

Galliumin osalta löytyi tälläinen tieteellinen artikkeli vuodelta 2017:
Resources and extraction of gallium: A review - ScienceDirect

Tuossa abstractissa todetaan kyseisen mineraalin esiintyvän yhdessä muiden mineraalien kanssa (on kyllä ilmeisen harvinainen): Bauksiitin, Sinkki malmien ja hiilen yhteydessä. Eli kyse taitaa olla enemmänkin siitä missä näitä mineraaleja prosessoidaan ja tässä Kiina on ollut merkittävä paikka. Erityisesti mainitaan Bayer likööri(? - engl. Liquer) ja Sinkki malmin jäänteet.

Lisäksi tuossa artikkelisssa käy ilmi että on olemassa muita lähteitä Galliumille edellä mainittujen mineraalien lisäksi: punainen muta, hiilen lentotuhka, elektroniikka jäte ja valokaariuunien savupöly (? engl. flue dust). Eli kysymys taitaa olla enemmänkin millä hinnalla noita voidaan tuottaa ja miten pienistä pitoisuuksista saadaan tehokkaasti kerättyä tarvittavat voluumit talteen. Ja tässä paperin mukaan hdrometallurgiset prosessit ovat avuksi.

Sikäli kiinnostavaa, että monia noita asioita harrastetaan täällä pohjolassa. Boliden on hyvin voimakkaasti tuossa sinkkimalmin keräämisessä ja Harjavallassa taitaa olla siihen liittyvää prosessointia. Myös tuo hydrometallurgia totaaliselle maallikolle alkaa kuulostaa kovasti Terrafamen touhuilta…

Sijoittamisen kannalta tuo Boliden vaikuttaisi tarkemman tutkimisen arvoiselta. Yhtiölle löytyy melko hiljainen ketju. Onko kenelläkään parempaa tietoa tuosta jalostamisvaiheesta? Boliden taitaa harrastaa myös tuota elektroniikka jätteen kierrätystä, jos oikein muista?

EDIT: lisään vielä tuotannon olevan melko pieniä määriä vuonna 2016 tuotanto Galliumin osalta oli globaalisti 375t. Markkina on kasvanut 7.4%/a vauhtia viimeiset 40 vuotta. Eli kasvumarkkina, mutta vielä melko pienet voluumit. Hinta lienee noin $500/kg → eli ei tuossa kyllä mitkään isot rahat pyöri ($200M/a, jos nyt meni oikein).

EDIT2: Review of germanium processing worldwide - ScienceDirect artikkeli Germaniumin osalta. Kovin samanoloinen tarina kuin tuo yllä kuvattu ja hinta hivenen korkeampi ilmeisesti ( ~$1000/kg).

EDIT3: Tuon Germaniumin arvioitu vuosituotanto on 140 tonnia. Eli sekin markkina kokonaisudessaan siinä $200M paikkeilla. Veikeää tuossa on tuo Suomen markkinaosuus tämän osalta tuon alla olevan kartan mukaan.

6 tykkäystä

Tästä on näissä järjestään kyse. Kiina myös tietää tämän oikein hyvin. Suolataan sen verran että muualla joudutaan investoimaan näiden keräämiseen muun kaivostoiminnan ohessa ja kun on investoinnit tehty, Kiina poistaa rajoitukset ja dumppaa markkinoille heidän halvemmalla tuotettua (ympäristön suojelu “optional”) tavaraa jota on varastoitu muutama vuosi ja ajaa länsimaiset tuottajat pistämään pillit pussiin.

Ostajat ostavat sieltä mistä halvimmalla saavat, koska näiden osuus kokonaiskuluista valmistusprosessissa on marginaalinen. Jos hinta tuplaa, se lähinnä aiheuttaa pientä naaman kurtistelua tehtaan excel-osastolla ja sitten matka jatkuu, kenties pyöristäen seuraavan hinannkorotuksen prosenttia ylöspäin hieman.

Jos tämä sykli halutaan jotenkin katkaista, vaatisi että länsimaisten investointien jälkeen pistetään Riittävät rankkaritullit Kiinan palatessa markkinoille jonka jälkeen ihan sama millä hinnalla Kiina dumppaa, länsimaissa tuotettu on halvempaa.

Kiina yrittää tässä saada jenkkejä himmaamaan kaiken maailman high-tech vientirajoituksia yrittämällä vastavuoroisesti löytää sopivia vipuvarsia jolla ei ole Kiinalle rahallisesti mitenkään merkitystä, mutta joka voi sotkea lyhyellä aikavälillä markkinoita “kriittisillä” aloilla, kuten tässä piirinvalmistus sen verran että ylitetään kenties raja jonka jälkeen poliittisia toimijoita alkaa kiinnostamaan.

Isot pojat tappelee hiekkalaatikolla, onneksi vielä vain kauppasotimalla.

10 tykkäystä

Merkittävintä tässä tapauksessa mun mielestä on se, että Kiina on tuohon lähtenyt.
Mikä materiaali seuraavaksi?


EDIT:
Unohdin, että Ruotsi on jo joutunut mustalle listalle.

9 tykkäystä
3 tykkäystä