Raisio - Puhdas(kultaa)kauraa on tie!

Kustannuspaineita voi hyvinkin odottaa, jos kotimainen kaura ei riitä täyttämään kotimaisen tuotesarjan lupausta - tai jos kotimaisen kauran hinta käy kovin kalliiksi. Voi tulla lisää huonoja satovuosia kuivuuden tai muiden sään ääri-ilmiöiden myötä.

Voisiko Kuusiniemi tai Censures Oyj:n vastaava analyytikko kertoa mikä Versofood-vainaan tilanne on. Vieläkö Domretor/Atria valmistaa ja paketoi Beanitit ja Härkikset? Onko tässä joku vanha sopimus rasitteena, että tuotantoa ei voida ottaa omiin käsiin?

Kuitenkin paalua löytyy se 80MEUR. Siitä muutama miljoona pöytään ja koneet sylkeen 4000 rasiaa minuutissa! Yks ukko Lapuan ammattikoulusta painaan nappia.

Sopimusvalmistajapelleilyllä toi touhu ei tuu ikinä muuttuun kannattavaksi. Tuotteet ovat mainioita, varsinkin Beanitin suikaleita tulee nautittua useasti.

Toinen asia mikä vähän närästää on uudesta tehtaasta tulevien tuotteiden hintataso. Elovena kauragurteista 0,95-1,05€ euroo on ihan kelpo hinta laiselleni köyhälle, mutta nää Benecol jugurit… reilusti yli 3€ per pönikkä. Alennuksesta olen ostanut 1,69€/kpl. Lisäksi niiden Benecol kaurashottejen hinta ruokakaupassa on aivan hävytön.

Muuten hyvä meininki. Kauramaito on raikasta ja sopii tiikeriraksujen kanssa… joskus juon sitä myös jäniskaakaon kera. Ollaan toki 5 vuotta myöhässä ja markkina on jo jaettu, mutta kyllä se tästä. Raisio on matkalla hyvään suuntaan!

1 tykkäys

Mutta Elovena-kauramaito ihan parasta, mitä tällä hetkellä saa. Paras maku verratuna muihin merkkeihin.
Vaikka kauran määrä litran purkissa vain n. 10%, tuleeko suomalaisesta gluteenittomasta kaurasta vielä pulaa? Millainen näkemys Raisiolla on tästä asiasta?

Kaurahan itsessään on gluteenitonta, mutta sitä saa kutsua gluteenittomaksi vain jos myllyssä käsitellään kauraa. Näin pystytään takaamaan 100% gluteenittomuus.

Gluteeniton kaura tarkoittaa sitä, että kauran kaikissa viljely- ja prosessivaiheissa on otettu huomioon se, että sekaan ei ole missään vaiheessa joutunut vehnää, ruista tai ohraa. “Tavallista” kauraa ei voi syödä henkilö, jolla on todettu autoimmuunisairaus, keliakia. Puhdaskauran viljely vaatii siten viljelijältä vähän erilaista sopimusta viljan ostajan kanssa.

2 tykkäystä

Arvoisa nimimerkki Forss.

Olen Raision toimitusjohtaja Pekka Kuusniemi. Kiitos mielenkiintoisista nostoista, tässä vastaukseni:

  1. Raision keväällä ostama Verso Food on nyt täysin integroitu Raisioon (oletan, että juuri tästä syystä käytit em. värikästä ilmaisua). Ennen hankintaa teimme tietenkin huolellisen due diligence-projektin, jota jatkoimme heti hankinnan jälkeen arvonluontihankkeella. Tässä teimme pitkän tähtäimen suunnitelman useaksi vuodeksi koskien koko kasviproteiinituotteiden kategoriaa. Kuten olen markkinoille kertonut, toteutamme useita toimenpiteitä tämän hyvin lupaavan kategorian vahvaan kasvuun saattamiseksi. Volyymin, synergioiden ja toimitusketjun kehittämisen myötä tästäkin tulee mielenkiintoinen matka!

  2. Benecolin kolesterolia alentava ainesosa, kasvistanoliesteri, on ainutlaatuinen. Yli kahdeksankymmentä riippumatonta kliinistä koetta todistavat sen LDL-kolesterolia laskevan vaikutuksen. Siksi Benecol-kauragurteilla tai shoteilla ei ole varsinaista verrokkia. Tuotteen valmistuskustannukset ovat tietenkin suhteessa kuluttajahintaan mutta kukapa ei haluaisi huolehtia sydänterveydestään herkullisella ja ravitsevalla tavalla. Oma kolestorolitasoni pysyy Benecolin avulla mainiosti tasolla, jonka työterveyslääkärikin ostaa. Muuten olisi kolesterolilääkkeen vaade hänen suunnastaan ja siitä en olisi lainkaan innostunut.

  3. kaikki uudet tuotteemme ovat huolellisesti kuluttajatestattuja ja erittäin hyvin siinäkin kisassa pärjääviä. Ei markkina suinkaan ole vielä jaettu sen koommin Suomessa kuin Suomen ulkopuolella. Markkinakasvu tulee kiihtymään ja uusi tehtaamme mahdollistaa vahvojen lisäarvouutuuksien kehittämisen. Parempi myöhään ja sitten kun tullaan niin tullaan vahvasti!

Meininki on mainio!

63 tykkäystä

Hei @Pekka_Kuusniemi ja tervetuloa Inderesin foorumille :blush:.
Hienoa saada Raision ylimmältä johdolta tänne ketjuun hiukan omaa näkemystä ja vastauksia kiperiin kysymyksiin/haastoihin.

En epäile, ettetkö se olisi sinä, mutta varmuuden vuoksi laitan meidän koodarille @Yu_Gong viestiä, niin hän voi tehdä laittaa sinulle meiliä ja varmistusta, että olet oikeasti Raision Pekka Kuusniemi ja saadaan sinulle sitten samanlainen vihreä “Yhtiön vahvistettu edustaja” -lätkä kuin mitä Mikalla @Mika_Saarinen_Raisio on. Näin varmistutaan siitä, ettei foorumille jalkaudu henkilöitä, jotka esittävät olevansa jotain muuta kuin mitä he oikeasti olevat.

image

Tervetuloa joukkoomme :pray:

18 tykkäystä

Paljon kiitoksia Petri!

Odotan mielenkiintoisia kysymyksiä ja kommentteja foorumin yhteisöltä.

Parhain terveisin,
Pekka

21 tykkäystä

Hyvä Tupuna.

Erinomaisen samaa mieltä kanssasi tuotteesta :slightly_smiling_face:.

Kauran käytöstä seuraavat faktat:
Sadon 2020 osalta elintarvikekäyttö oli 12 %, rehukäyttö 42 % ja vienti (jyvänä) 30 %. Muuta käyttöä (siemen, energia jne.) loput.

Tästä voidaan päätellä, että kasvun varaa on. Lisäksi tietenkin muutokset esim. viljelyalassa, joka muuttuu kysynnän mukaan. Me teemme pitkäjänteistä työtä viljelijöiden kanssa ja myös parhaamme korkealaatuisen ja turvallisen, kotimaisen ruokajärjestelmän jatkuvuuden eteen.

Kauraterveisin,
Pekka

17 tykkäystä

Suurkiitos vastauksesta. Arvostan kovasti, että saadaan pikaisesti vastaukset mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Ja kaikkea hyvää Raisiolle!

4 tykkäystä

@Pekka_Kuusniemi hienoa, että olet tullut foorumille. Tässä vähän Rasio Aquan liittyen.
Rasio laittanut aika paljon panoksia kalarehussa Benellaan. Siian kasvattajat tuntuvat siialle optimoidusta tuotteesta kovasti pitävän ja se on aika vahvasti vienyt markkinat kilpailijalta. Siian laatu ja käsittelyn kestävyys on hyvää luokkaa.
Sitten on se mutta eli kirjolohen puolella rehun käyttö kokemukset eivät saa samalla lailla kiitosta. Kalan maku, rakenne ja käyttö ominaisuuksissa ei ole mitään millä perustelisi korkeampaa hintaa. Ainoastaan rasvahappo arvot ovat erottava tekijä ja näissäkin on palattu rehun avulla tasoihin jotka olivat ennenkuin rehuissa siirryttiin vahvasti kasvisperäisiin ainesosiin.
Benella rehulla ruokittavissa kasseissa kasvu ei ole ollut niin hyvää kuin esimerkiksi kilpailijan rehulla. Lisäksi väri ei ole ollut yhtä hyvä. Tähän tietenkin voi vaikutta väri ainetta lisäämäällä.
Kasvattavat eivät usko rehuun kovin vahvasti ja osa on jättänyt kokeilematta huonojen kokemusten pohjalta ja osa luopunut. Toki moni käyttää ja on onnistunut ja osalla ainoana.
Benella markkinoidaan terveellisenä ja Itämeren putsaajana.
Onko rehun vahva kalapohjaisuus osittain syy, että väri liukenee herkemmin?
Mitä Raisiossa tehdään kirjolohi puolen ongelmille eli hinnalle ja rehun tuottavuudelle?
Siika puolella kalan hinta on sama rehusta riippumatta.
Kirjolohi puolella hinta ero kasvattajan näkökulmasta tulisi olla 0,50 €, mutta volyymia myydessä tämä ei onnistu ja mikäli Benellan osuutta pitäisi kasvattaa niin tähän tökkää.
Miksi Benella konseptissa ei tarvitse poikasesta asti kasvattaa kalaa Benella rehulla?
Keskusliikkeet ja kuluttajat kaupan tiskillä eivät erotusta maksa. Tutkimukissa ollaan innokkaita, mutta todellisuus on toinen ainakin kalatiskin hoitajien mukaan.
Onko Rasio pohtinut tai turkinut kalajauhon laajentamista silakasta fileeraus hävikkiin eli siika, kirjolohi, lohi, nieriä, kuha, ahven ja niin edelleen mitä nyt leikkaamoilta syntyy? Tässä tietenkin ongelmana saattaa olla, että lajit pitäisi erotella. Tätä tavaraa voisi kuitenkin olla kohta paljon lisää tarjolla, kun kettu tarhoilla alkaa olee vaikeaa.

Kauravälipalat liikkuu hyllystä aivan mukavasti ja ne erottuu sieltä hyvin.

Benecol tuotteista samaa mieltä ylihintaisia verrattuna 6-pack benecol juotavat maksaa saman mitä nämä kaurapohjaiset 4-pack. Näitä menee kyllä laputukseen.

Kaurajuoma liikkuu kans hyllystä aivan hyvin ja kaurajuoma kahviin ei oo ainakaan vielä ilmestynyt hyllyyn.

Kauraruokakermat näissä on jo kilpailua reilusti niin nähväksi jää miten alkaa menee.

Tässä lyhyesti omia ajatuksia.

Edit. Kaupassa siis töissä ja maito-osastolla.

5 tykkäystä

@make995 Mihin nämä arviot eri tuotteiden menekkiin pohjautuvat? Oletko esim. ruokakaupassa töissä?

1 tykkäys

Kyllä. Kokonaisuuden kannalta näillä tuotteilla nyt on tietysti vielä pieni merkitys.

1 tykkäys

Kiitos mielenkiintoisista näkemyksistäsi nimimerkki EskiMaisa.

Ensin muutama motivoinnin sana, miksi Raisiossa näemme Raisioaquan mielenkiintoisena osana yhtiötä. Liiketoiminta sopii erinomaisesti Raision tarkoitukseen ”Ruokaa suurella sydämellä, terveyttä meille ja maapallolle”. Kala, etenkin lohikala, on erittäin resurssitehokas eläinlaji, eli se hyödyntää ravintonsa tehokkaimmin kaikista tuotantoeläimistä. Oikein toteutettuna kalankasvatus on ympäristöystävällistä ruoantuotantoa.

Tästä esimerkkinä kalankasvatuksen minimaalinen osuus vesistöjen kuormituksesta, joka on noin yhden prosentin luokkaa. Raisioaquan Baltic Blend-innovaation myötä suomalainen tuotanto on fosforin osalta jopa kuormitusnegatiivinen ja typpikuormitusta on pystytty vähentämään 75 %. Tämän lisäksi kala on ruokana kevyttä, terveellistä ja myös ilmastoystävällistä ruokaa. Liiketoiminnan strategisuutta puntaroitaessa meidän on hyvä muistaa, että kalankasvatus on maailman nopeimmin kasvava ruoantuotantomuoto.

Kommenteistasi tulee erottaa kaksi eri asiaa; kalanrehut ja Benella, jotka ovat toisiinsa liittyviä, mutta kuitenkin eri käsitteitä. Rehuja toimitetaan kalankasvattajille, jotka kasvattavat niiden avulla Benellaa. Brändin käyttö edellyttää kasvattajalta sitoutumisen kasvattaa kalat tavalla, jonka tuloksena syntyy lopputuotebrändi, kuluttajalle suunnattu Benella. Rehujen osalta on totta, että olemme selkeä markkinajohtaja siian rehuissa ja Benella kasvatetun siian markkinajohtaja. Siika on erittäin hieno kala ja arvostettu varsinkin HoReCa-sektorilla. Tässäkin Benellalla on ollut selkeä vaikutus, koska se lanseerattiin heti alussa premium-brändinä.

Kirjolohiin liittyen kommentoit lukuisia eri teemoja, tässä omaan arviooni perustuvia vastauksia esittämiisi seikkoihin. Ensinnäkin, luotan siihen että tuotteemme ovat kilpailukykyisiä muihin rehuihin nähden, olipa kyse rehun käytöstä tai kasvatustuloksista. Osuutemme on myös kirjolohirehuissa hyvin vahva, noin 50% Suomen markkinasta. Kasvattaja saa ansionsa lisäkasvusta joka syntyy rehujen, ammattitaidon ja myös olosuhteiden summana. Rehujen osuus tuotantokustannuksesta on noin 60 %, joten ammattitaitoinen kasvattaja varmasti valitsee rehutoimittajansa huolella.

Toiseksi, rehujen perusraaka-aineilla ei ole juurikaan vaikutusta kalanlihan lopulliseen väriin. Lihan väriin vaikuttaa eniten yksittäisenä tekijänä kalan sukukypsyyden vaihe. Eli kun kalan sukukypsyys edistyy, se alkaa siirtämään väriä lihasta sukujatkamistuotteisiin, jossa väri toimii suoja-aineena ja on välttämätön mädin elävyydelle. Toisin sanoen mitä pidemmälle sukukypsyys on edennyt, sitä vaaleammaksi lihan väri muuttuu. Juuri tästä syystä Benella-sopimuksessa on määritetty perkuuajat jonka puitteissa kaloja saa myydä Benellana.

Kolmanneksi, Benella Kirjolohta arvostetaan juuri kalan maun ja rakenteen vuoksi. Meillä on tänään jo kymmenen sopimustukkua ja 21 sopimuskasvattajaa, joten tuote puhuu puolestaan. Itse näen, että Benella Kirjolohen hieman korkeammalle hinnalle on vahvat perustelut, joita myös kuluttaja arvostaa; jäljitettävyys, premium-laatu, herkullinen maku, terveellisyys eli rasvahappojen taattu taso ja Raisio-konsernille erittäin tärkeä vastuullisuus Itämerirehukasvatuksen myötä.

Merkittävänä lisäarvona Raisioaquan kalanrehuissa on siis Baltic Blend-innovaatiomme, joka usein yleistetään Itämerirehuksi. Baltic Blend sekä Benella-brändi ovat koko elinkeinolle sekä imagollisesti että arvonluonnin kannalta merkittäviä tekijöitä. Edellä mainittujen lisäksi nostan esiin myös kolmannen merkittävän Raisioaquan innovaation eli Kasvuluotaimen (digitaalinen toiminnanohjausjärjestelmä), joka kuuluu yhä useamman kasvattajan työkalupakkiin. On merkillepantavaa, että emme ole vain kalanrehutoimittaja, vaan kasvattajan tukena laajasti arvonluonnissa sekä laajasti kasvatetun kalan hyväksyttävyyden ja haluttavuuden edistämisessä. Suomalainen kalatase on pahasti vääristynyt ja Raisioaqua antaa vahvan panoksensa tilanteen korjaamiseksi suomalaisten kuluttajien hyväksi.

26 tykkäystä

Kiitos Pekka vastauksesta. Vaikka se hieman poliittinen olikin :wink:

Kirjolohen rehussa on astaksantiinia, joka antaa lihalle punaisen värin. Tämä pigmenttihän on välttämätön mädille ja kuorituvalle poikaselle. On totta, että sukukypsyminen on isoin vaikuttava tekijä värille, kun väri siirtyy lihasta mätiin. Tätähän ei tapahdu tribloideissa.
Miksi Benellaa ei kasvateta pelkästään tribloideista ?
Silloin ei olisi ongelmia värin kanssa.

Käytännössä Benella menetelmällä kasvatetun kirjolohen maku tai rakenne niin käsittelyssä kuin valmistuksessa ei eroa muista menetelmistä. Tässä isoin vaikutus on kasvu ympäristöllä, perkuutavoilla ja säilytyksellä.

Kuluttajan maksuvalmiudesta kertoo paljon se, että aluksi Benella fileetä sai myydä vain täysin trimmattuna ja nypittynä ja myöhemmin tuli tukkujen ja kauppojen painostuksesta myös bulkki nypitty(vähemmä trimmattu C-leikkuu, joka on kauppojen kamppis tuote).
Kirjolohi on parempi tuote kuin lohi, mutta siltikään kuluttaja ei ole valmis maksamaan siitä euroa lisää.
Perustelen tämän seuraavaan faktaan:
Tämän näkyy hyvin kampanja volyymeissa. Kokomaan kokonaisen kirren kampanja volyymi kasvaa 40-50 %, kun 7,99 €/kg hinta lasketaan 6,99 €/kg hintaan.

pellettikoossa ole sopivaa pienimmille poikasille?

1 tykkäys

Näköjään Raisio on testannut Benecol-valmisteiden toimivuutta Nightingalen uudella verianalyysillä. Mikäli tuo 6 viikon testi oikeasti alensi kolestrolia sekä sen pystyi havaitsemaan Nightinalen sovelluksella, voisi tuo tuota uusia liiketoimintamahdollisuuksia sekä Raisiolle että Nightingalelle.
https://nightingalehealth.com/ravitsemustutkimus

11 tykkäystä

Terve EskiMaisa.

Vaikutat todella tuntevan alaa, sekä kasvatuksen että markkinan osalta. Vain harvoin sijoittajien suunnalta tulee näin spesifejä kysymyksiä ja kannanottoja, siksi olen konsultoinut myös meidän “kalamiehiä”.

Poikaskalojen alkuperään liittyen on hyvä muistaa, että kalathan omistaa kasvattaja, ei Raisioaqua. Jokaisella kasvattajalla on omat yhteistyökumppanissa poikastoimittajiksi ja meillä ei ole syytä lähteä ohjaamaan tätä toimintaa.

Benellaan on lisätty mahdollisuus myydä sitä myös tarkasti ja siististi trimmattuna C-fileenä. Tämä pyyntö tuli niin kaupoilta kuin Benella-sopimustukuilta, käytännössä siis kuluttajilta, jotka haluavat Benellaa yhä enemmän eri muodoissa. Eri trimmausasteet ovat hienoja ja laadukkaita tuotteita nekin, kunhan viimeistely tehdään huolella, joka on Benella-brändin käytön ehdoton edellytys.

Haaste, jota taklaamme jatkuvasti on vielä rajallinen tietoisuus sekä ympäristökysymyksistä että tuotteen terveellisyydestä. Tästä työstä esimerkkinä viikko sitten järjestetty joululounas Finlandia-talolla.
Vieraana yli sata ruokatoimittajaa ja kala-alan asiantuntijaa.

Painavaa asiaa ruokatoimittajille ja vaikuttajille kotimaan vastuullisesta kalankasvatuksesta. Ensimmäisenä estraadilla Raisioaquan Tomi Kantola. #benellakala #itämerirehu #aalloiltaateriaksi pic.twitter.com/FSNnulrc4e

— Raisioaqua (@raisioaqua) November 25, 2021

Hyvää alkanutta joulukuuta, muistathan varmistaa oman Benellasi joulupöytään!

Pekka

21 tykkäystä

Kagelbergin veljekset Aterioisen tehtaalla järjestäny yllätyksen.
Sopimusrikkomus vaan ja tehdas pystyyn nopeutetulla aikataululla.

Peksi vois vanhana Unilever veteraanina ostaa The Vegetarian Butcherin pois kuleksimasta. Ainakin ne “kanat” on aivan ytimessä. En oo kahlannu tuotantoo läpi noin muuten.

2 tykkäystä

Tulevassa tulosjulkaisun haastattelussa voisi kysyä yhtiön virallista kantaa omien osakkeiden ostoon. Yrityshankinnoille ei välttämättä ole edes kohtuullista tai hyvää kohdetta lähivuosina ja kassan voi hyödyntää myös vaihtoehtoisilla tavoilla.

1 tykkäys